Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 193303210

Έκδοση 1

brf2603

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στην οποία συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κώστας Μαρκόπουλος έκανε δηλώσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε ειπώθηκε κάτι σχετικά με την κούραση του Πρωθυπουργού ή αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης συνταξιοδότησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, αυτά τα θέματα τα έχουμε εξαντλήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιο είναι το επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», σε σχέση με τις καταγγελίες για πλαστογράφηση εγγράφων και απάτη από Έλληνα επιχειρηματία και βεβαίως τα όσα αν έχουν διαμειφθεί και τι έχει διαμειφθεί γύρω από αυτή την ιστορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω σχόλια για δημοσιεύματα. Όπως γνωρίζετε, δεν κάνω ποτέ. Είμαι βέβαιος ότι όποιος έχει να κάνει κάποιες βάσιμες καταγγελίες, τις κάνει εκεί όπου πρέπει να γίνουν, δηλαδή, στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άλλο σας ρώτησα εγώ. Εγώ σας ρώτησα αν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ισχύει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι δεν σχολιάζετε δημοσιεύματα. Εγώ σας ρώτησα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν σχολιάζω δημοσιεύματα. Και δεύτερον, σας λέω ότι εάν κάποιος έχει να κάνει καταγγελίες, τις κάνει βάσει των όσων ισχύουν στη χώρα μας - -και σε όλες τις χώρες, όπου ισχύει κράτος δικαίου- - εκεί που πρέπει να τις κάνει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, η κυβέρνηση έχει γνώση του περιστατικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο γι` αυτό το θέμα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται να αλλάξουν οι πραγματικές παράμετροι στη διαχείριση του εναέριου χώρου από τους κανονισμούς που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών ή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον αναφέρεται σε θέματα που σχετίζονται με αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης γυναικών-ανδρών, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες για το αν λόγου χάρη εξαιρούνται οι μάνες. Θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, πότε θα εφαρμοστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι είναι υπό δημοσίευση η σχετική απόφαση και γνωρίζω και ένα δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υπάρχει σχετικά. Θα ήθελα όμως να σας πω, ότι προκειμένου να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, είναι φυσικό οι αρμόδιοι Υπουργοί να μελετήσουν σε βάθος το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δικαστηρίου.

Θα ήθελα, επίσης, να διευκρινίσω ότι το θέμα, βεβαίως, επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση δημόσια τελευταία, αναφέρεται στο θέμα της συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Δεν αφορά, σε καμία περίπτωση - -και αυτό είναι σαφές- - απ` ό,τι μου έχουν πει και οι αρμόδιοι Υπουργοί, τα άτομα που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Γνωρίζετε, ότι η ελληνική Πολιτεία, η Ελλάδα, είχε πάρει συγκεκριμένη θέση και είχε προβάλει συγκεκριμένα επιχειρήματα κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σ` αυτό το θέμα είχα αναφερθεί και πριν από λίγες ημέρες. Θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, μόλις δουν το πλήρες κείμενο της απόφασης.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγχώρια δημοσιεύματα δεν σχολιάζετε, ωστόσο μήπως μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο για δημοσιεύματα σημερινά του βρετανικού Τύπου που λένε ότι η ελληνική οικονομία είναι μεταξύ των πιο αδυνάμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης δεν έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη και ακόμα ότι το πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν παραδέχεται ότι υπάρχει κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, είναι από τις πρώτες κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία παραδέχθηκε - -και μάλιστα σε πείσμα ορισμένων άλλων εδώ, στον τόπο μας- - ότι υπάρχει κρίση. Υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση, η οποία φυσικά έχει συνέπειες, έχει αποτελέσματα, έχει επιπτώσεις και στη δική μας τη χώρα. Και η δική μας η κυβέρνηση εγκαίρως, πολύ πριν άλλοι διανοηθούν να ψελλίσουν κάτι, συγκρότησε πλήρες σχέδιο, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και η χώρα μας να είναι πιο δυνατή, όταν τελειώσει, γιατί θα τελειώσει κάποια στιγμή, αυτή τη κρίση.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε, δεν έχω πλήρη γνώση. Γνωρίζω ότι υπάρχουν - -και δεν σας το κρύβω- - σήμερα, νομίζω στον αγγλόφωνο Τύπο, ένα ή δύο δημοσιεύματα. Από όσα έχω δει, επιφυλασσόμενος να διαβάσω ολόκληρα τα δημοσιεύματα, θα ήθελα να πω ότι είναι μια πολύ μονόπλευρη τάση με την οποία προσεγγίζεται η οικονομία διαφόρων χωρών, όχι μόνο της Ελλάδας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και προς τι η σπουδή αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό, δεν μπορώ να το κρίνω. Γι` αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς που συντάσσουν τα δημοσιεύματα. Γνωρίζω, όμως, επίσης πολύ καλά και γνωρίζετε και εσείς - -γιατί γίνονται διάφορες αναφορές, αν έχω ενημερωθεί καλά- - ότι η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει κάποια από τα δήθεν υπερβολικά προβλήματα για τα οποία γίνεται αναφορά σε αυτά τα δημοσιεύματα. Θα ήθελα, δε, να σας παρακαλέσω να τα προσεγγίζετε και εσείς με ιδιαίτερη περίσκεψη.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Παπανδρέου συμπορεύθηκαν για λίγα μέτρα. Φαντάζομαι η εικόνα έβγαζε ότι είναι μια ένδειξη αβροφροσύνης των δύο ανδρών. Ωστόσο, γράφτηκαν αρκετά πράγματα και μάλιστα και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει. Τι σχόλιο να έχω; Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός παρέστη, χθες, στη δοξολογία που έγινε, με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου, στο Ναό του Αγίου Διονυσίου. Αργότερα παρέστη και στην κατάθεση του στεφάνου, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Και αμέσως μετά, στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Στις ίδιες εκδηλώσεις ήταν παρών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Ξέρετε, επειδή ακριβώς ήμουν παρών, θα έλεγα ότι σε αυτές τις λίγες κουβέντες αβροφροσύνης, οι οποίες είναι φυσικό να ανταλλάσσονται μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή δύο πολιτειακών παραγόντων, ειδικά σε τέτοιες ημέρες, αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πραγματικά έχουν. Είναι φυσικό να ανταλλάσσονται χαιρετισμοί και λόγια αβροφροσύνης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα επανακριθεί εκ νέου η πορεία της ελληνικής οικονομίας, σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα, ώστε φτάνοντας στον Οκτώβρη να είμαστε σε μία καλύτερη σχέση, σε σχέση πάντα με αυτά που ζητάνε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση, την οποία έκανε, ήδη από προχθές, ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Η δήλωση αυτή είναι περιεκτική. Τα λέει όλα. Να επιστήσω την προσοχή σας, κυρίως στο σημείο όπου ο κ. Παπαθανασίου τονίζει ότι οι επισημάνσεις της Επιτροπής έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται.

Και προσθέτει ο κ. Παπαθανασίου: «Οι συστάσεις της Επιτροπής δείχνουν ακριβώς ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο μόνος ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος τρόπος για να διασφαλιστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με ασφάλεια και σιγουριά».

Θα ήθελα να σας παρακινήσω, για μία ακόμη φορά, να διαβάσετε τη συνολική δήλωση του κ. Παπαθανασίου, διότι ακριβώς εν αναμονή της προχθεσινής πρότασης της Επιτροπής, είχαν αναφερθεί και πράγματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση - -το έχουμε πει και άλλες φορές- - η σημερινή κυβέρνηση, αναλαμβάνει εκείνες τις πρωτοβουλίες, τις όποιες έχει αναλάβει και τις κάνει πράξη και τις εφαρμόζει, γιατί ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας. Είναι δική μας διαπίστωση τι πρέπει να γίνει, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και αυτά τα μέτρα, ακριβώς, τα παίρνουμε και τα εφαρμόζουμε καθώς εξελίσσεται η κρίση, η οποία - -το λέω για μία ακόμη φορά- - αλλάζει διαρκώς. Έχει ολοένα και καινούργιες παραμέτρους. Σημασία έχει, λοιπόν, να είσαι πάνω από την κρίση, να την παρακολουθείς και να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο. Και αυτό γίνεται.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να την εφαρμόσει ή θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να την καθυστερήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία από ό,τι γνωρίζω, ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επειδή δεν είμαι ειδικός, δεν επιθυμώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Σημασία έχει με ποιόν τρόπο θα ληφθούν υπόψη όσα διαπιστώνει η δεσμευτική, όπως γνωρίζετε, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 March 2009 - 15:04:42 UTC