Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 183452841

Έκδοση 1

brf3001

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με θέμα το τριετές Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής μετείχε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος. Σε λίγο, θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε και εσείς, αποφασίστηκε το τριετές Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ουσιαστικά, το περιεχόμενο αυτό του Συμφώνου ανατρέπει τα δεδομένα του Προϋπολογισμού που πρόσφατα είχε ψηφίσει η Βουλή. Μήπως, θα έπρεπε η κυβέρνηση πριν το στείλει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, να φέρει προς συζήτηση το σχέδιο αυτό στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Βουλής για να εκφράσουν τις απόψεις τους και οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάνετε αυτή την ερώτηση. Κατ` αρχάς, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν κάνει ακριβώς αυτό το οποίο είπατε. Γνωρίζουν όλοι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, που όλος ο κόσμος, φυσικά και η Ελλάδα, διατρέχουν μια διεθνή οικονομική κρίση. Μια οικονομική κρίση της οποίας το μέγεθος, η ένταση, αλλά και η εξέλιξη, αλλάζουν συνεχώς. Είναι, λοιπόν, απολύτως φυσικό να γίνεται και στη χώρα μας αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - -αλλά και πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης- - να προσαρμόζονται, δηλαδή, οι πολιτικές σε αυτή ακριβώς την εξέλιξη που βλέπουμε.

Στο θέμα το οποίο θέσατε όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή: Νομίζω ότι οι επικλήσεις τις οποίες κάνει και οι αναφορές τις οποίες έκανε προ ημερών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμία νομική ή συνταγματική βάση. Θα έπρεπε, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι καλύτερα ενημερωμένο γι` αυτό το συγκεκριμένο θέμα, παρά να επικαλείται δήθεν συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν εφαρμογή στο συγκεκριμένο θέμα. Σας υπενθυμίζω ότι πρώτη η σημερινή κυβέρνηση - -και χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση που να προέρχεται από το Σύνταγμα, ή από κάποια άλλη διάταξη- - το 2005, δια του τότε Υπουργού Οικονομίας, είχε ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για ένα αντίστοιχο Σύμφωνο. Αυτό έγινε παρότι για πολλά χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Εκείνο, λοιπόν, το οποίο μετράει αυτή τη στιγμή, είναι να κατατεθεί μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που υπάρχουν, το Σύμφωνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, θα το πράξει ο αρμόδιος Υπουργός, σήμερα. Σε αυτό το θέμα θα αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, και η ανακοίνωση που θα κάνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Προβόπουλος είχε πρόσφατα δηλώσει ότι δεν πρέπει οι τράπεζες να κατευθύνουν μέρος των 28 δισεκατομμυρίων από το πακέτο προς τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, είπε ότι οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να δώσουν στις θυγατρικές τους σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση πώς έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αυτό θα έκοβε τη ροή των κεφαλαίων για δάνεια στο εσωτερικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της θα ανταποκριθούν σε αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι ίδιοι. Άλλωστε, εσείς ο ίδιος αναφερθήκατε σε συγκεκριμένες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέρα από αυτό, θα σας υπενθυμίσω ότι τις επόμενες ημέρες - -δηλαδή αμέσως μετά την ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεων για το οποίο σας μίλησα πριν από δύο ημέρες - -θα τοποθετηθούν στις τράπεζες που μετέχουν σε αυτό το σχήμα, σε αυτό το σχέδιο, και οι Επίτροποι της ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου ακριβώς να κάνουν τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι, ώστε οι εγγυήσεις αυτές και τα δάνεια τα οποία θα παρέχουν οι τράπεζες να κατευθύνονται εκεί που πρέπει να κατευθυνθούν. Οι μηχανισμοί ασφαλείας και ελέγχου, λοιπόν, είναι στη θέση τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μπορείτε, όμως, να αποτρέψετε και τις τράπεζες να διοχετεύσουν στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχα την ίδια περίπου ερώτηση, αλλά να τη θέσω λίγο διαφορετικά. Κάποια στιγμή, προ μηνός, έγινε μια εκτίμηση ότι οι ανάγκες της αγοράς για να βελτιωθεί η ρευστότητα ήταν τα 28 δις Αυτή ήταν μια εκτίμηση. Και επειδή τα γεγονότα πάντοτε εξελίσσονται, πιστεύω ότι τώρα με αυτά που δήλωσε η εκπρόσωπος η κ. Αμέλια Τόρες ότι μπορεί να διευρυνθεί το άπλωμα των κεφαλαίων και στο νέο όμιλο, και εννοούμε τα Βαλκάνια, εκεί που το ρίσκο είναι μεγαλύτερο και έχει επισημάνει ο κ. Προβόπουλος ότι τέτοια επέκταση ενέχει πρόσθετο κίνδυνο και επομένως προωθούν οι τράπεζες άλλους τρόπους στήριξης των επενδύσεών τους, ρωτάω: Μήπως ήταν καλύτερα αντί η κυβέρνηση να αποκλείει - -γιατί χθες ή προχθές απέκλεισε η κυβέρνηση νέο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας στις τράπεζες- - μήπως δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό γιατί πάντα υπάρχει συνεχώς η αναθεώρηση των πραγματικών αναγκών και έτσι θα ήμασταν πιο μπροστά στην πραγματικότητα. Υπάρχει κίνδυνος δηλαδή μετά από ένα μικρό διάστημα να βρεθούμε προ της ανάγκης να γίνει αυτό. Αυτό που είπατε ότι θα ελεγχθούν, βεβαίως θα ελεγχθούν, αλλά και πάλι τα 15 δις, τις εγγυήσεις που θα δοθούν σε επιχειρήσεις ή σε ιδιώτες, δεν θα επαρκέσουν, διότι ένα μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθούν οπωσδήποτε στον όμιλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση, την οποία δεν συμμερίζομαι και φυσικά δεν συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν συμμερίζεται κανένα από τα στοιχεία, τα οποία περιλάβατε στην ερώτησή σας. Ούτε ότι τα χρήματα δεν θα επαρκέσουν, ούτε ότι μέρος των χρημάτων θα βρεθούν εκτός της επικρατείας της χώρας. Τίποτε από όλα αυτά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία είναι πλήρες, έγινε έγκαιρα και υλοποιείται ήδη, όπως πρέπει να υλοποιηθεί.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Μία λέξη μόνο να σας πω: Δεν διαφωνώ με αυτά που είπατε. Έγινε η εκτίμηση, προσδιορίστηκε το ποσό. Όμως, από χθες έχουμε μια νεότερη εξέλιξη, αυτό θέλω να σας πω. Και η άδεια, γιατί μεταξύ των τραπεζών που προσέφυγαν ήταν και η Eurobank, η ελληνική τράπεζα. Όταν η τράπεζα αυτή, η οποία έχει δηλώσει και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό της στήριξης της ρευστότητας, λέει ότι «έχω την άδεια να επεκταθώ και στις θυγατρικές μου που είναι στα Βαλκάνια και πιο πέρα», έχω την αίσθηση ότι εκ των πραγμάτων θα δημιουργεί κάποια ανάγκη. Δεν διαφωνώ, όπως το είπατε ότι έγινε στάθμιση, ούτε είμαι εναντίον της θέσεως της κυβέρνησης, αλλά προβλέπω ότι πρέπει έγκαιρα να προβλέψουμε μια επέκταση του σχεδίου. Μόνο αυτό θέλω να πω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι θέτετε θέματα τα οποία δεν έχουν καμία βάση. Και ακριβώς γι` αυτό επιμένω, για μια ακόμη φορά, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος με το θεσμικό ρόλο τον οποίο έχει - -και εγώ δεν πρόκειται να το σχολιάσω- - όσο και από την παρουσία, από τις επόμενες ημέρες, των Επιτρόπων, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι αρκετά εχέγγυα, ώστε τα χρήματα αυτά, οι εγγυήσεις αυτές να δρομολογηθούν όπως πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν ξέρω, νομίζω ότι αμφισβητείτε το «εχέγγυα» που είπατε, αν είναι αρκετά εχέγγυα. Γιατί οι Επίτροποι που διορίζει η κυβέρνηση έχουν ένα δικαίωμα βέτο μόνο για τα μπόνους και για τις αμοιβές των στελεχών. Δεν έχουν πουθενά αλλού. Μόνο δικαίωμα γνώμης έχουν. Πώς θα αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, μια απόφαση της τράπεζας να διοχετεύσει στις θυγατρικές στα Βαλκάνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε διαβάσει καλά τη σχετική νομοθεσία. Έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο δράσης. Είναι το «μάτι και το αφτί» της ελληνικής Πολιτείας στα διοικητικά συμβούλια - -στα ανώτατα όργανα, θα έλεγα- - των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία μετέχουν, με τη δική τους βούληση, σε αυτό το σχέδιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Ότι μπορεί να είναι το «μάτι και το αφτί», αλλά δεν μπορεί να αποτρέψουν αποφάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, διαβάστε καλύτερα τη σχετική νομοθεσία. Έχουν ελεγκτικό δικαίωμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 January 2009 - 19:25:02 UTC