Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 183259827

Έκδοση 1

brf2901

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Αύριο, Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα το πρωί, ο κ. Τραγάκης σε πρωινή εκπομπή είπε ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους αγρότες δεν είναι αποζημιώσεις, αλλά ενισχύσεις. Μέχρι χθες, ξέραμε το αντίθετο. Μπορείτε να μας πείτε, τι ισχύει τελικά; Τι είναι, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, τι ακριβώς είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης έκανε χθες αναλυτικές δηλώσεις, στις οποίες και σας παραπέμπω. Είναι σαφείς οι δηλώσεις. Δεν αφήνουν αναπάντητο κανένα ερώτημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα αποτυπώνεται σε αυτό η στροφή στην οικονομική πολιτική, όπως αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου, σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας έχω πει και άλλες φορές, ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της διεθνούς οικονομικής κατάστασης. Είναι μια κατάσταση την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε όλο της το μέγεθος, σε όλες τις διαστάσεις, ούτε και στο ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι εξελίξεις. Εκείνο το οποίο έχει σημασία, το έχω πει και άλλες φορές, είναι να γίνονται και εδώ, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας να αμβλύνονται, να είναι όσο το δυνατό μικρότερες, ειδικότερα για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε πότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια Έκθεση της Κομισιόν για τη στρατηγική της Λισαβόνας όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, τον εκτροχιασμό, όπως αναφέρει, των δημοσίων οικονομικών ή την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πριν ή μετά τις εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, υλοποιεί το έργο της, πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της, οι οποίες είναι συμβατές και με τις διεθνείς υποχρεώσεις και με τις εταιρικές υποχρεώσεις τις οποίες έχει η χώρα. Αλλά, πρώτα απ` όλα, τα μηνύματά μας είναι αυτά που σας είπα προηγουμένως.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μαντατζή μίλησε, για μια ακόμη φορά, για τουρκική μειονότητα, αναφερόμενος φυσικά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η Χαριλάου Τρικούπη τον έχει αποδοκιμάσει ευθέως. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική. Όλα τα άλλα, στερούνται οποιασδήποτε βάσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε την αναφορά που γίνεται στην Έκθεση της Κομισιόν για κακής ποιότητας δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων ετών. Μέχρι τώρα, μας λέγατε ότι είχατε καταφέρει να «νοικοκυρέψετε» τα δημοσιονομικά της χώρας και τώρα η ίδια η Κομισιόν αμφισβητεί αυτή την κατάσταση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δεν θα τα επαναλάβω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αμφισβητείτε, φαντάζομαι, τη διαπίστωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα αποτελέσματα της προσπάθειας την οποία έχουν καταβάλει και η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες είναι γνωστά. Όλοι ξέρουν πια ότι παραλάβαμε το έλλειμμα σε ποσοστό πάνω από 7% και μειώθηκε με προσπάθεια όλων μας σε ύψος κοντά στο 3%. Αυτό, ακριβώς, δείχνει ότι η προσπάθεια του δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» που έγινε, απέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι αρκετά, αλλά ήθελα να ρωτήσω και για το συνταξιοδοτικό. Ζητάει πρόσθετα μέτρα, γιατί χαρακτηρίζει το νόμο που ψηφίστηκε το 2008 περιορισμένου εύρους. Η κυβέρνηση πότε θα πάρει αυτά τα πρόσθετα μέτρα για το Ασφαλιστικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς θεωρούμε πως ό,τι έγινε, έγινε καλά και αποτελεσματικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες μας είπατε ότι όλα είναι νόμιμα, αυτά που έγιναν σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το βλέπαμε σε μερικές ώρες. Ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός ο κ. Χατζηγάκης, μας είπε ότι τηλεφώνησε στην Επίτροπο και τελικά δεν τη βρήκε και πρόκειται να τη δει την επόμενη Τετάρτη. Πού το είδατε εσείς το «νόμιμα και ότι όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη, ο οποίος λέει ακριβώς αυτό που σας είπα και εγώ, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αφού δεν μίλησε στο τηλέφωνο με την Επίτροπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι υπάρχουν επικοινωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβάστε, παρακαλώ, όλες τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηγάκη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τον άκουσα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε όμως όλες τις ανακοινώσεις.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τον άκουσα τον κ. Χατζηγάκη, ο οποίος είπε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, ακούσατε μόνο μια.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: ... ότι ζήτησα να της μιλήσω στο τηλέφωνο, δεν τη βρήκα, και εν πάση περιπτώσει, θα μιλήσω μαζί της την ερχόμενη Τετάρτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοεί, από κοντά, ο κ. Χατζηγάκης. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις. Να μη δημιουργούμε θέματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν θέματα, εκεί που δεν υπάρχουν.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με εξώδικό τους, στο Υπουργείο Οικονομικών, αποζημιώσεις ζητούν και οι ιδιοκτήτες των υπεραστικών ΚΤΕΛ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους ζημιά αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ήθελα να ρωτήσω, σκέφτεστε να δώσετε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες αποζημιώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 January 2009 - 22:40:45 UTC