Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 165992045

Έκδοση 1

BRIEFING(241008)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Συγχαρητήρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

" Θα σας πω δυο λόγια για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Κατάρ. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει, αύριο, Σάββατο, στις 14.30. Την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, στις 10.00, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα επιχειρηματιών και ακολούθως, θα έχει συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ και αργότερα με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών. Αργότερα, θα μετάσχει σε γεύμα, το οποίο θα παρατεθεί προς τιμήν του. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες και Κυπρίους της περιοχής, στη νέα ελληνική Πρεσβεία -όπως γνωρίζετε, εδώ και λίγο καιρό, έχουμε ανοίξει Πρεσβεία στο Κατάρ- η οποία και με την ευκαιρία αυτή θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Τέλος, τη Δευτέρα το πρωί, πριν από την αναχώρησή του από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για την επιστροφή στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εργοτάξια ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

" Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μετά την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική αναταραχή. Με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση ενισχύει τη θωράκιση της οικονομίας μας και στηρίζει την ανάπτυξη, την απασχόληση, τα οικογενειακά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Στόχος του σχεδίου, όπως σας είπα, είναι να θωρακίσει την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, με την ενίσχυση της ρευστότητας. Με την εφαρμογή του σχεδίου, στο οποίο συμφώνησαν να συμμετάσχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες -πλην της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία μέσω της γαλλικής εταιρείας, που είναι ο κύριος μέτοχος, θα συμμετάσχει στο γαλλικό σχέδιο- προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία: Οι τράπεζες αποκτούν επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αμβλύνονται οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.

Στο σχέδιο υπάρχουν σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος όχι μόνο δεν επιβαρύνεται -και το τονίζω αυτό- αλλά θα ωφεληθεί, καθώς με το σχέδιο αυτό στηρίζεται η ανάπτυξη, η απασχόληση και το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στόχος του σχεδίου είναι να μετριαστούν, όπως σας είπα, κατά το δυνατόν, οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους. Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που γνωρίζετε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία χρηματοδότησης, αλλά και των νοικοκυριών.

Για στεγαστικά δάνεια προβλέπει ρητά ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν οι τράπεζες, με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, θα διοχετευθεί αποκλειστικά για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους.

Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί με το παρόν σχέδιο, καθώς προβλέπονται ουσιαστικές διασφαλίσεις για τις εγγυήσεις που θα προσφέρει το Δημόσιο ή για τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών, μέσω προνομιούχων μετοχών, σε ύψος έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, ύψους έως 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία κατανέμεται, όπως άλλωστε είναι γνωστό -αυτό το είχε ανακοινώσει ο κ. Αλογοσκούφης- το ένα έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ και το άλλο, έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως τώρα είχαμε το φαινόμενο, οι αντιπολιτεύσεις να αποχωρούν από τη Βουλή. Σήμερα, έχουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, να αποχωρεί η συμπολίτευση και να μένει η αντιπολίτευση, στη Βουλή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί η κυβέρνηση δεν συμμετείχε στη διαδικασία, στη συζήτηση και να αποχωρήσει, με το ίδιο σκεπτικό που δεν προσέρχεται στη διάρκεια της ψηφοφορίας, ώστε να τιμήσει και τους θεσμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η στάση της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι στάση πολιτικής και πολιτειακής ευθύνης. Έχει εξηγηθεί ήδη από χθες, με απόλυτη σαφήνεια, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για ποιους λόγους η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας δεν παρίσταται στη σημερινή συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμάς μας ενδιαφέρει η σε βάθος έρευνα της υπόθεσης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν σας «έβγαιναν τα κουκιά» και γι` αυτό τραπήκατε σε φυγή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην πολύ αναλυτική τοποθέτηση, την οποία έκανε ο κ. Παυλόπουλος. Όποιος δεν θέλει να καταλάβει -και δεν εννοώ εσάς- κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης, γιατί περίμενε να την πει την παραμονή και δεν την έλεγε πριν από τις αποφάσεις για την Εξεταστική Επιτροπή; Γιατί δεν ξεκαθάριζε τη θέση της από την αρχή της εβδομάδας, να το πω έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση το συζήτησε στα όργανά της. Έγινε συζήτηση, όπως γνωρίζετε, στην Κυβερνητική Επιτροπή και την τεκμηριωμένη άποψή της η κυβέρνηση την έκανε γνωστή στους Έλληνες πολίτες και στα Μέσα Ενημέρωσης εγκαίρως, πριν από τη συζήτηση. Δεν αντιλαμβάνομαι πού είναι το θέμα που θέτετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το θέμα είναι απλό. Ότι αν υπήρχε αυτή η θέση αρχών από την αρχή και ξεκάθαρη, όπως είχε υπαινιχθεί και από τις θέσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, έπρεπε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στην Προανακριτική Επιτροπή. Αλλά το γεγονός ότι χθες το συζήτησε στα όργανα, ενισχύει τις εντυπώσεις ότι το έκανε γιατί δεν «έβγαιναν τα κουκιά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συζήτησε σε τελική φάση. Σας είχαμε πει από την αρχή και αυτό είναι σαφές: Εμείς είμαστε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, της παράλληλης με τη Δικαιοσύνη -και το υπογραμμίζω- διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος από την Εξεταστική Επιτροπή και σ` αυτό το στάδιο κατά της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες, το είπε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το έχει πει πριν μια βδομάδα ο Πρωθυπουργός: Εάν από την έρευνα η οποία θα πραγματοποιηθεί, προκύψουν στοιχεία τέτοια, ικανά να θεμελιώσουν υπόνοιες ποινικής ευθύνης, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα πάει σε Προανακριτική. Η βιασύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο: Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και τίποτε άλλο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχει, παρόλα αυτά, εκτενής πληροφόρηση στο σημερινό Τύπο, για το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, εκφράστηκαν συγκεκριμένοι φόβοι από συγκεκριμένους Υπουργούς, για το κατά πόσον θα μπορούσε να αποκλειστεί ή όχι στην ψηφοφορία το ενδεχόμενο διαφωνιών από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μας λέτε ότι αυτό το ενδεχόμενο, το να υπάρχουν δηλαδή διαρροές ψήφων, δεν εξετάστηκε καν, δεν ελήφθη καν υπόψη και δεν απασχόλησε ποτέ την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή που σας λέω. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης προς τους Έλληνες πολίτες, και αίσθημα ευθύνης προς τη Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι σήμερα παρούσα στη Βουλή.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, η απόφαση αυτή δημιούργησε ένα νέο κύκλο συζήτησης μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χθες το απόγευμα, πάρα πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους γι` αυτή την απόφαση, και μάλιστα έλεγαν ότι άνοιξε ένα καινούργιο θέμα και πάλι αυτοί θα πρέπει να απολογούνται γι` αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου προκαλεί εντύπωση ότι στέκεστε σε φήμες και πληροφορίες και όχι στην ουσία του θέματος. Η οποία ουσία του θέματος, θα μου επιτρέψετε να σας πω...

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, δεν είναι φήμες και πληροφορίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... Η ουσία του θέματος είναι αυτή που σας είπα. Ότι με αίσθημα ευθύνης -διαβάστε όλη την ανακοίνωση του κ. Παυλόπουλου- η Νέα Δημοκρατία και η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρονται για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όλα τα άλλα, δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Αν είναι όλα αυτά όπως τα λέτε, τότε υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα διότι η εικόνα που έχει περάσει σε πολλά Μέσα που σήμερα κυκλοφορούν, είναι ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει μια μάχη ακόμη, φοβούμενη μήπως τη χάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έγινε σαφές αυτό το οποίο είπα χθες, θα το επαναλάβω και σήμερα. Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο για τη Νέα Δημοκρατία και τη σημερινή κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για λόγους θεσμικούς και πολιτειακούς. Αν μετείχε στην ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία, να είστε σίγουροι ότι η πρόταση θα απορριπτόταν. Τότε όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή με νέα πρόταση για το ίδιο θέμα. Δηλαδή, η τόσο αυτονόητη και δικαιολογημένη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα έδινε στο ΠΑΣΟΚ το πρόσχημα να ρίχνει το βάρος μιας τέτοιας έμμεσης παραγραφής στη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα την είχε προκαλέσει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε, ότι ανησυχεί περισσότερο η κυβέρνηση γι` αυτή την ιστορία, απ` ότι ανησυχεί η αντιπολίτευση που κατέθεσε την πρόταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είναι εκείνη που ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής και ήρθε το ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση ολίγων ωρών, βιαστικά, σαν ουρά, να κάνει το κάτι παραπάνω, το οποίο δεν πείθει κανέναν. Δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό σας λέω. Η Νέα Δημοκρατία και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Είναι εκείνοι που ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης εξ αρχής. Η οποία διερεύνηση της υπόθεσης, σας το λέω για ακόμη μια φορά, πέρα από την Εξεταστική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας ομόφωνα αποφασίστηκε χθες, από τη Βουλή των Ελλήνων, η διερεύνηση αυτή λοιπόν, θα συνεχιστεί και από τη Δικαιοσύνη. Μην το ξεχνάτε αυτό.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Μας λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση εις βάθος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Ζήτησε Εξεταστική επί της πρότασής του. Δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία απείχε σήμερα από τη συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει, ο Πρωθυπουργός πείθει ότι θέλει να διερευνηθεί εφόσον, αφενός την Τετάρτη δεν εμφανίστηκε και σήμερα η Νέα Δημοκρατία απείχε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πείθουν οι πράξεις της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και η ορθότητα...

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Ναι, αλλά δεν εμφανίστηκε επί της πρότασής του στη συζήτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει γι` αυτό. Δεν ξέρω αν ήσασταν χθες εδώ, αλλά έχω απαντήσει επ` αυτού χθες: Σας είπα ότι όλοι οι αγορητές, όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, με επιχειρήματα τα οποία κανείς δεν αμφισβήτησε, εξήγησαν γιατί πρέπει να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή. Και φαντάζομαι ότι και τα άλλα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, δεν θα είχαν ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής εάν δεν συμφωνούσαν. Συνεπώς, οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση ζήτησαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι πειστικοί. Αυτό αποδεικνύεται και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι αντιφατικό να λέτε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε και δεν φοβάστε την αλήθεια και την ίδια στιγμή να απορρίπτετε την Προανακριτική Επιτροπή; Γιατί ένας που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, δεν έχει κανένα πρόβλημα (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να επαναλάβω την ίδια φρασεολογία; Σας εξήγησα γιατί δεν πρέπει να πάμε τώρα σε Προανακριτική Επιτροπή, καθαρά νομικά. Υπάρχει και η ουσία, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει, όπως είπα και χθες, στο αίτημά του, έωλους, αστήρικτους ισχυρισμούς για δήθεν ποινικές ευθύνες εναντίον προσώπων. Και αποδεικνύεται ότι στοιχεία γι` αυτά δεν υπάρχουν. Από τη δικογραφία η οποία έφτασε στη Βουλή δεν προκύπτει τίποτε τέτοιο. Και αναφέρομαι στα τμήματα της δικογραφίας τα οποία εσείς, στα δικά σας Μέσα, δημοσιεύσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ λέω το εξής απλό, ότι ένα κόμμα που δεν έχει να κρύψει τίποτα και δεν φοβάται τίποτα δεν έχει κανένα λόγο να (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δηλαδή θέλετε να μου πείτε -δεν θα με βρει σύμφωνο αυτό το οποίο θέλετε να μου πείτε, αν το καταλαβαίνω καλά- ότι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ψηφίζει ό,τι έρχεται στη Βουλή; Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής πάντως δεν είναι τίποτε το...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή είναι απολύτως αστήρικτο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση επιμένει από χθες ότι δεν θα μπορούσε να επανέλθει στη Βουλή η συζήτηση εάν γινόταν τώρα μια ψηφοφορία και έβγαινε απορριπτικό αποτέλεσμα για την Προανακριτική Επιτροπή. Ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται η άποψη ότι αυτή είναι μια υποκειμενική νομική γνωμοδότηση του κ. Παυλόπουλου, του Υπουργού Εσωτερικών, την οποία το ΠΑΣΟΚ, εν πάση περιπτώσει, δεν συμμερίζεται. Ο κ. Βενιζέλος έχει διαφορετική νομική προσέγγιση στο θέμα. Λέει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να επανέλθει και μετά από αυτή την ψηφοφορία, μια νέα συζήτηση για Προανακριτική υπό το φως νέων στοιχείων και διερωτάται κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την άποψη του κ. Βενιζέλου για παράδειγμα. Στο κάτω  κάτω, έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και αν ήθελε πραγματικά εκ των υστέρων να επαναφέρει, σε δεύτερη φάση, δεύτερη φορά συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή, συναινούντος του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν πάρα πολύ απλό και πολύ εύκολο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν λειτουργούν, ξέρετε, έτσι με τον τρόπο τον οποίο εσείς αναλύσατε οι νόμοι. Εμείς έχουμε την άποψη, αυτή την οποία σας εξέθεσα και την οποία όπως είπατε παρουσίασε και ο κ. Παυλόπουλος. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ορθή ερμηνεία. Σας είπα δε, ότι αν συνέβαινε αυτό το οποίο εσείς υπαινίσσεστε, τότε το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθούσε να επιρρίψει την ευθύνη για την έμμεση παραγραφή στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε αυτό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα συναινούσε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε άλλο θέμα. Αν υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χθεσινή παραίτηση του επί οκτώ χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Και το δεύτερο ερώτημα είναι πώς αισθάνεστε εσείς, εάν επωμίζεστε ένα δύσκολο φορτίο αναλαμβάνοντας καθήκοντα μόνιμου Εκπροσώπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχουν διανεμηθεί και το κείμενο της παραίτησης του κ. Ρουσόπουλου και η απάντηση του Πρωθυπουργού. Πέραν αυτού δεν έχω να πω τίποτε. Είναι σαφή και τα δύο κείμενα. Αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη να βρίσκομαι κάθε μέρα απέναντί σας, προκειμένου να σας αναλύω και να σας παρουσιάζω -και μέσω υμών στους Έλληνες πολίτες- την πολιτική της κυβέρνησης, τις επιλογές της κυβέρνησης. Το έκανα, όπως γνωρίζετε, από τη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου τα τελευταία 4,5 χρόνια και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε το καθήκον να έχω αυτό το ρόλο από εδώ και στο εξής.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα ακολουθήσετε την πρακτική του πρώην Υπουργού Επικρατείας, σε κατά περιπτώσεις να προσκαλείτε Υπουργούς της κυβέρνησης για να παρουσιάσουν επιμέρους ζητήματα ή να δώσουν απαντήσεις σε επιμέρους θέματα ή θα αλλάξετε πρακτική, δεν θα ακολουθήσετε αυτή την περπατημένη, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έκανε σε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Ρουσόπουλος, έτσι και εγώ θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να έχετε κατά το δυνατόν σφαιρική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ο κ. Ρουσόπουλος φρόντισε, ώστε τα τελευταία 4,5 χρόνια από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τα προηγούμενα χρόνια ως Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας να είναι, όπως ασφαλώς ξέρετε από τις προσωπικές σας εμπειρίες, σε επαφή μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώνει. Αυτό θα πράξω και εγώ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να υποθέσουμε ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα πάει τώρα, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, μια που έμεινε και κενή η θέση του Υπουργού Επικρατείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις πριν από μια εβδομάδα ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός γι` αυτό το θέμα και έδωσε απάντηση η οποία εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και κάτι άλλο: Ο κ. Παυλόπουλος, ήδη, έχει επιφορτιστεί και με τις ευθύνες του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τώρα έχει και τις ευθύνες εδώ των δύο Γενικών Γραμματειών και την εποπτεία αρκετών Οργανισμών, της ΕΡΤ, του ΑΠΕ κλπ. Πώς θα μπορέσει σε όλα αυτά τα καθήκοντα να ανταποκριθεί; Και αν θα έρχεται και εδώ, στο press room.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν σήμερα το πρωί εδώ. Όπως γνωρίζετε έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται πάρα πολλές ώρες και είμαι βέβαιος ότι έτσι πολλές ώρες θα συνεχίσει να εργάζεται.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα θα μείνω κύριε Εκπρόσωπε. Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου και σε αυτό το άτυπο Υπουργείο, έτσι, Γραμματείες είναι, σημαίνει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει Υπουργείο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, Γραμματείες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε ένα Υπουργείο που έπρεπε να είχε καταργηθεί, όπως έλεγαν και οι προηγούμενοι Υπουργοί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια. Με μια διαφορά. Δεν το έκαναν. Το έλεγαν μόνο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Μάλιστα, σύμφωνοι. Ο κ. Παυλόπουλος, όμως, όπως είπε και ο συνάδελφος, έχει πολλά Υπουργεία να εποπτεύσει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένδεια στελεχών ικανών να τοποθετηθούν σε τόσο σημαντικές θέσεις ή η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της στο μέλλον, στον επόμενο ανασχηματισμό που είπε ο Μιχάλης Γαργαλάκος, να προχωρήσει σε συνένωση Υπουργείων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, ήδη, σε συνένωση Υπουργείων. Θα ήθελα απλώς να σας παρακαλέσω να διαβάσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δύο Γενικές Γραμματείες. Είμαι βέβαιος ότι θα πάρετε απαντήσεις. Αναφέρθηκαν σχετικά στοιχεία και σήμερα, κατά τη διάρκεια παράδοσης και παραλαβής.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε, ποιοι Υπουργοί θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στο Κατάρ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από το πρόγραμμα θα σας πω. Βλέπω ότι θα είναι μαζί του, όπως σας το ανέφερα, η κ. Μπακογιάννη και προφανώς θα είναι και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας, ο οποίος θα υπογράψει και συμφωνίες με την κυβέρνηση του Κατάρ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσείς, θα πάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι σαφές ακόμη αν θα πάω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Χατζηδάκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τον βλέπω στο πρόγραμμα. Δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή. Ευχαρίστως, να πληροφορηθώ και να σας πω. Όσον αφορά εμένα, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν. Είναι θέματα καθαρά τεχνικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το σημαντικό αντικείμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ θα είναι η πώληση της Ολυμπιακής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα διμερούς χαρακτήρα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με τις παραδοσιακές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τον αραβικό κόσμο, με τις χώρες του Κόλπου, όπου βρίσκεται το Εμιράτο του Κατάρ. Όλα αυτά τα θέματα είναι στο πλέγμα όσων θα συζητηθούν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Ολυμπιακή θα συζητηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, σε λίγο καιρό, σε 40 ημέρες, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Ρουσόπουλος να επιστρέψει στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε πάνω σε αυτό. Πρόκειται για υποθετικά σενάρια με «αν», στα οποία δεν θα πάρω καμία θέση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για ένα δημοσίευμα που υπάρχει σήμερα, για τη σύζυγο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Μπέζα, αν το έχετε υπόψη σας. Αναφέρει ότι είναι διορισμένη σε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στην Ηγουμενίτσα. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνομίλησα γι` αυτό το θέμα το πρωί με τον κ. Μπέζα. Μου εξήγησε την υπόθεση. Εγώ δεν έχω καμία απορία, σύμφωνα με όσα μου είπε. Παρακαλώ, για τα περαιτέρω να απευθυνθείτε στον ίδιο τον κ. Μπέζα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, δεν λύνετε έτσι τις απορίες τις δικές μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Μπέζα. Εγώ σας απάντησα.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι εμένα δεν μου προκύπτει πρόβλημα, αλλά σας είπα να απευθυνθείτε στον κ. Μπέζα. Το δημοσίευμα που αναφέρετε είναι ένα θέμα προσωπικό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν προκύπτει πρόβλημα για την κυβέρνηση εννοείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου προκύπτει πρόβλημα -αυτό σας λέω εγώ- κατά τη συζήτηση με τον κ. Μπέζα. Εγώ δεν εκπροσωπώ την κυβέρνηση κ. Γαργαλάκο;

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου, μεταξύ των άλλων, σηματοδοτεί και αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ή ο κ. Ρουσόπουλος θα παραμείνει, όπως ακούγεται, ως άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη βλέπετε πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 October 2008 - 14:03:08 UTC