Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 165828349

Έκδοση 1

BRIEFING(231008)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή θεωρώ ότι και η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, δεν θέλετε να αιωρούνται φήμες και να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα περίεργη, θέλω να ρωτήσω ευθέως: Τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Ρουσόπουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο απ` όσα σας έχω πει τις τελευταίες ημέρες. Θα επαναλάβω ό,τι είπα χθες: Στις ίδιες ερωτήσεις δίνω τις ίδιες απαντήσεις.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά αύριο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το παρών στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπαίδι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει διατυπώσει, την περασμένη εβδομάδα, όπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε μετά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με κρυστάλλινη σαφήνεια, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Τη θέση αυτή, θα σας την επαναλάβω για όσους δεν την θυμούνται: Την υπόθεση πρέπει να ερευνήσει, σύμφωνα με πρωτοβουλία την οποία ανέλαβαν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, μια Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει παράλληλα με την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη, την υπόθεση σε βάθος. Και ως προς την ουσία και ως προς το βάθος χρόνου. Και αναφέρομαι στο παρελθόν. Από κει και πέρα, λέει ο Πρωθυπουργός, η προανάκριση έχει μια βασική προϋπόθεση. Το να έχει στοιχειοθετηθεί νομικά ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα ή πάντως ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις -όπως λέει η νομική γλώσσα «αποχρώσες ενδείξεις»- και μάλιστα να συνδέεται βάσει στοιχείων το τελεσθέν αδίκημα, εφόσον υπάρχει, με συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει μια λογική και νομική αλληλουχία. Όλα τα άλλα που λέγονται σήμερα για Προανακριτική Επιτροπή, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά παιχνίδια εντυπώσεων και μάλιστα πρόσκαιρων εντυπώσεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν παραβρέθηκε χθες στη συζήτηση στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης, που είναι σαφής θέση, επεξηγήθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κατανοητό από όλους, από σημαίνοντα στελέχη, από Υπουργούς, από βουλευτές. Και σας υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την Εξεταστική. Δεν αντιλαμβάνομαι το είδος και το περιεχόμενο της ερώτησής σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δόθηκε η ερμηνεία ότι ήθελε να κρατήσει αποστάσεις από τον εκπρόσωπό του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυθαίρετες ερμηνείες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας επαναλάβατε τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και σχολιάσατε, μάλλον καταλήξατε όπως είχε πει και ο κ. Πρωθυπουργός, ότι είναι πρόσκαιρες εντυπώσεις όσον αφορά την Προανακριτική. Εντούτοις το θέμα έχει κατατεθεί. Βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της Βουλής. Αύριο η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα θα πάει και θα καταψηφίσει την πρόταση αυτή, για να ισχύσει όλο αυτό το σκεπτικό που λέει ο κ. Καραμανλής ή δεν θα παραβρεθεί καθόλου, θέλοντας να μην νομιμοποιήσει μια τέτοια διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να σας πω, το είπα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι απόλυτα το γεγονός, αφού το λέει η κυβέρνηση, ότι εφόσον δεν προκύπτουν στοιχεία κατά ενός προσώπου, όποιο και αν είναι αυτό, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν περαιτέρω πράγματα. Ωστόσο, άνθρωποι αξιόπιστοι που έχουν δοκιμαστεί στη δημοσιογραφική αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, όπως ο Δημήτρης Ρίζος, είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή δημοσίως, ότι έχει πληροφορίες από πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ότι «ο κ. Ρουσόπουλος συντόνιζε όλη την ιστορία». Είναι δικά του λόγια, δεν είναι δικά μου, δεν τα υιοθετώ. Όλα αυτά που ακούγονται, εσάς δεν σας προβληματίζουν, δεν σας ανησυχούν; Δεν πρέπει να ριχθεί κάποιο φως σε αυτή την ιστορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Η ομιλία του κ. Ρουσόπουλου, τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε, τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης, η οποία επιχειρείται. Δεύτερον: Λέγαμε μέχρι τώρα ότι πρέπει να έρθει η δικογραφία στη Βουλή, γιατί όσα περιλαμβάνει το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όπως λέγεται -δεν είναι σωστός ο όρος αλλά αυτός είναι που χρησιμοποιείται- από το ΠΑΣΟΚ, τα στοιχεία αυτά είναι εικασίες, είναι ισχυρισμοί αστήρικτοι. Ήρθε η δικογραφία. Μεγάλα τμήματα της δικογραφίας δημοσιεύονται σήμερα στον ημερήσιο Τύπο. Τώρα, οφείλει το ΠΑΣΟΚ να πει πού στηρίζει, σε ποια στοιχεία της δικογραφίας την οποία επικαλείτο, πού στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς του. Εγώ λέω τους έωλους ισχυρισμούς του, τους αστήρικτους ισχυρισμούς του. Η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχουν στοιχεία. Και έτσι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αυτό που ειπώθηκε χθες, από όλους τους ομιλητές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κυβερνητικού χώρου, αυτό που είναι ξεκάθαρο. Ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα και μοναδικό στόχο: Να σπιλώσει πρόσωπα, να κατασυκοφαντήσει φορείς και να τρώσει, δήθεν, το κύρος της κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή η οργανωμένη, κακοοργανωμένη θα έλεγα, του ΠΑΣΟΚ, πέφτει στο κενό.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα εγώ δεν επικαλέστηκα κανένα από τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ. Εγώ επικαλέστηκα έναν απόλυτα αξιόπιστο δημοσιογράφο, με 40 ετών πορεία, ο οποίος λέει ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του είπαν. Από εκεί έχει την πληροφορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω κανέναν δημοσιογράφο που διατυπώνει σχόλια. Όποιος έχει πληροφορίες, δεν έχει παρά να τις καταθέσει. Εγώ εκείνο το οποίο ξέρω, είναι ότι μέχρι χθες λέγανε όλοι για τη δικογραφία. Έρχεται η δικογραφία. Ας μας πουν αυτοί που επικαλούνται τη δικογραφία, πού στηρίζονται οι κατηγορίες, οι ισχυρισμοί -γιατί ούτε καν περί κατηγοριών υπό την νομική έννοια πρόκειται, αστήρικτοι ισχυρισμοί είναι λέω εγώ- τους οποίους διατυπώνει στο αίτημά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ δεν τα βρίσκω πουθενά τα στοιχεία αυτά.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλώς ή κακώς, ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας είναι η παραίτηση ή όχι του κ. Ρουσόπουλου. Εφόσον δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης, γιατί δεν μας κλείνετε σήμερα το θέμα και να πείτε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Και εγώ θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο: Υπάρχει στη διάθεση του Πρωθυπουργού η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου ή όχι, όπως έχει ακουστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι στις ερωτήσεις που κατ` επανάληψη μου έχουν τεθεί σε αυτό το χώρο, δίδονται ακριβώς οι ίδιες απαντήσεις, τις οποίες έχω δώσει.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Τα δεδομένα αλλάζουν όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας λέω ότι στις ίδιες ερωτήσεις, δίνω τις ίδιες απαντήσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή παραπέμψατε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, μέχρι στιγμής, που να (δεν ακούγεται) ποινικές ευθύνες Υπουργών. Άρα, υπονοείτε ότι δεν υπάρχει λόγος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία θα μείνει στη συζήτηση και στην ψηφοφορία ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό ακριβώς το οποίο είπα. Όπως το είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατηγορήσατε το ΠΑΣΟΚ ότι στόχο έχει να σπιλώσει, να συκοφαντήσει, να τρώσει φορείς, να τρώσει την κυβέρνηση. Και το καλείται να απαντήσει σήμερα, πού στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, τους έωλους που λέτε εσείς. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν θέλει να σπιλώσει πρόσωπα ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος καταθέτει επωνύμως και αναφέρεται στον κ. Ρουσόπουλο, εάν οι δύο άλλοι μάρτυρες που αναφέρονται στον κ. Ρουσόπουλο στην κατάθεσή τους στον Εισαγγελέα έχουν στόχο τη σπίλωση του προσώπου του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο αναφέρω είναι πολύ σαφές, αλλά προφανώς το μήνυμα αυτό που θέλω να πω, δεν έφτασε σε εσάς. Λέω λοιπόν, θα το επαναλάβω, ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο αίτημα για σύσταση της, λεγομένης, Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ, δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Και ως εκ τούτου είναι έωλα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως σας διαφεύγει ότι η υπόθεση της εξεταστικής ξεκίνησε από την έρευνα των τριών εισαγγελέων, οι οποίοι και οι τρεις θεωρούν ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι πιθανές ευθύνες τους; Εσείς έχετε γνώση της δικογραφίας και τους αθωώνετε εκ των προτέρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάζω όπως κι εσείς. Και είμαι βέβαιος, ότι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι οι οποίοι σήμερα δημοσιεύουν αποσπάσματα του φακέλου της δικογραφίας, εάν είχαν βρει στοιχεία, ασφαλώς θα είχαν επιλέξει να τα δημοσιεύσουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, εσείς αναιρείτε, ακυρώνετε και τους Εισαγγελείς; Οι Εισαγγελείς έφεραν το φάκελο στη Βουλή, όχι οι δημοσιογράφοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πείτε μου ακριβώς τι ισχυριστήκατε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπα ότι ξεκίνησε η υπόθεση της εξεταστικής από την έρευνα των τριών Εισαγγελέων, οι οποίοι συμφώνησαν ότι ο φάκελος της υπόθεσης πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή για να διερευνηθούν περαιτέρω οι πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς πώς τους αθωώνετε εκ των προτέρων αυτά τα πολιτικά πρόσωπα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιστολή παραίτησης των δύο εισαγγελέων την οποία διάβασα στον Τύπο δεν αναφέρεται σε αυτά τα οποία λέτε. Έχει άλλη φρασεολογία. Θα μου επιτρέψετε να σας συστήσω να την πάρετε και να τη διαβάσετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την έχω διαβάσει και θυμάμαι κιόλας ότι είχε σβηστεί με Blanco «των μελών της κυβέρνησης» και «των Υπουργών».

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όταν και χθες και προχθές μάλλον, η τρίτη εισαγγελέας ζητάει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή και εξαιτίας αυτής της αναφοράς της προς τον κ. Σανιδά, διαβιβάζεται η δικογραφία, όταν τρεις Εισαγγελείς ζητάνε τη διαβίβαση της δικογραφίας, δεν σημαίνει ότι διαβλέπουν, διαπιστώνουν πιθανόν και κάποιες ποινικές ευθύνες υπουργών; Αν ήταν μόνο για πολιτικές δεν θα τη διαβιβάζανε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας είπα. Πεδίο λαμπρό: Εξεταστική Επιτροπή.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν διαπιστώθηκε χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή όπως ασφαλώς θα διαπιστώσατε από τις διευκρινίσεις που έκανε ως προς τις αρμοδιότητές της ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, θα απαρτίζεται από έμπειρα μέλη του Κοινοβουλίου και με νομικές γνώσεις και θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της -για ενάμιση μήνα, νομίζω, προτάθηκε- να κάνει την έρευνα η οποία απαιτείται σε βάθος. Προφανώς δεν γίνεται σαφές αυτό. Και αν καταλήξει ότι υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες, εμείς τι λέμε; Να πάει στην Προανακριτική Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ πάει αντίθετα. Το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει εκ προοιμίου ευθύνες.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, σας παρακαλώ. Εγώ αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και καταλήγει πρωθύστερα άνευ λόγου, χωρίς νομική βάση, χωρίς νομική επιχειρηματολογία σε ευθύνες. Καταλογίζει ευθύνες, αποδίδει κατηγορίες. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Να γίνει η έρευνα σε βάθος της Εξεταστικής. Ποιος δεν τη θέλει;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Από μόνη της η Προανακριτική δεν σημαίνει απόδοση ευθυνών. Σημαίνει διερεύνηση. Αυτό δεν σημαίνει; Κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς κάνετε ότι δεν αντιλαμβάνεστε τι σας λέω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό το οποίο λέω: Σας λέω ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση της λεγομένης Προανακριτικής Επιτροπής περιλαμβάνει, σαν να υπήρχαν, θέσφατες κατηγορίες.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Διερεύνηση κατηγοριών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στα νομικά επιχειρήματα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Είναι σαφές.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε εάν ο Πρωθυπουργός θα πάει την Παρασκευή στη Βουλή ή όχι και πάλι; Και θα μπορούσατε να μας πείτε, αν είστε σε θέση βέβαια, ακούω, προς το παρόν τουλάχιστον, αν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η στάση του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα σε αντίστοιχη ερώτηση πριν έρθετε. Ισχύει η απάντησή μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα γίνει το ταξίδι του Πρωθυπουργού το Σάββατο στο Κατάρ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα προχθές.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Ρουσόπουλου, ικανοποίησε το σύνολο της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για την ομιλία του κ. Ρουσόπουλου με τρόπο ο οποίος δεν νομίζω ότι αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το περιεχόμενό της και τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Δηλαδή, ικανοποίηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι είπατε προηγουμένως, πως το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να καταλογίσει ευθύνες, αλλά κι εσείς βιάζεστε να αθωώσετε. Εγώ θα σας θυμίσω ότι η διαδικασία  αν τη θυμάμαι σωστά και δεν έχει αλλάξει- είναι ότι και η Προανακριτική Επιτροπή με πιο εξατομικευμένη τη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών, καταλήγει στο αν υπάρχουν ενδείξεις για παραπομπή. Και είναι άλλο το όργανο το οποίο θα αποφασίσει εάν υπάρχουν όντως οι αποχρώσες ενδείξεις ώστε να γίνει και η παραπομπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφή αυτά τα οποία είπα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Αναφέρομαι στο σχετικό αίτημα, το οποίο είναι γνωστό τι περιέχει και το οποίο δεν έχει καμία νομική βάση. Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ είναι έωλα.

ΜΑΝΗ: Σήμερα μπορείτε να μου σχολιάσετε την κίνηση του κ. Σανιδά να στείλει ημιτελή δικογραφία στη Βουλή, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι δεν μπορεί να το πράξει εάν δεν συσταθεί πρώτα Εξεταστική και αν δεν του ζητηθεί επισήμως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αλλάξω την παγία θέση την οποία έχω να μη σχολιάζω τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

ΜΑΝΗ: Και η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι παραβίαση του Συντάγματος να έρθει η δικογραφία στη Βουλή εάν δεν ζητηθεί με τον τρόπο που πρέπει από τα όργανα που πρέπει και στο χρόνο που πρέπει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ότι τα στοιχεία είναι εκεί, όποια στοιχεία υπάρχουν, το σύνολο της δικογραφίας. Αυτό δεν ήθελαν όλοι;

ΜΑΝΗ: Μέχρι στιγμής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν γίνεται αντιληπτό, θα το ξαναπώ για μια ακόμη φορά. Η στάση της κυβέρνησης είναι σαφής. Αρχίζει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως αυτή αποφασίστηκε χθες το βράδυ από όλα τα κόμματα της Βουλής. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Μην το ξεχνάτε αυτό. Συνεπώς στη Βουλή είναι αυτονόητο ότι έχουν πάει όσα στοιχεία υπάρχουν μέχρι στιγμής. Πώς μπορούν να πάνε αυτά τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν με καταθέσεις οι οποίες θα γίνουν αύριο, μεθαύριο, σε μια εβδομάδα, ενώπιον της Δικαιοσύνης;

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτά δεν θα πάνε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτάτε εμένα πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη;

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς λέτε τη θέση σας. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ό,τι βρει θα τα στείλει στην Εξεταστική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε τη Δικαιοσύνη.

ΜΙΧΑΗΛ: Μάλιστα. Κάτι άλλο ακόμη. Πώς διασφαλίζεται με τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά έχουν απαντηθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν έχει απαντηθεί. Μόνο με την Προανακριτική λέει το Σύνταγμα και ο νόμος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ικανός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Και σας είπα: Εάν προκύψουν στοιχεία, εμείς πρώτοι τα είπαμε, ο Πρωθυπουργός το είπε, και κριθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι επαρκή, να πάμε στην Προανακριτική Επιτροπή. Πού βλέπετε την έλλειψη χρόνου;

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μίλησα για έλλειψη χρόνου. Σας είπα ότι με τη φράση, τη θέση της κυβέρνησης ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τα πάντα και αν προκύψουν στοιχεία θα πάει στην Προανακριτική. Σας ρωτώ εγώ πώς διασφαλίζεται μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία, εάν προκύψουν, ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή. Αυτό είναι το ερώτημα, απλό. Και το ΠΑΣΟΚ λέει, και αυτό παίρνει τη θέση αυτή, δεν κάνω τον δικηγόρο του ΠΑΣΟΚ, λέει: Μόνο με Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να διασφαλιστεί αυτό. Και έτσι συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχει ικανός χρόνος για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, την οποία εμείς θέλουμε, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.

ΜΑΝΗ: Δηλαδή δεν θα γίνουν εκλογές πριν τον Ιούνιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάλι τα ίδια; Δεν βαρεθήκατε να ρωτάτε τα ίδια και τα ίδια;

ΦΑΝΙΔΗΣ: Γνωρίζετε γιατί ο κ. Ρουσόπουλος επέλεξε να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αποκωδικοποίηση κάθε ομιλίας νομίζω είναι θέμα της δικής σας αναλυτικής εργασίας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως σας φαίνεται σώφρον σε πολιτικό επίπεδο να είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκ των ελεγχομένων προσώπων μιας τέτοιας διαδικασίας και όταν μιλάει να μιλάει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως βουλευτής, ως τι άραγε, όταν λέει στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι «εγώ δεν γεννήθηκα ισχυρός» σε μια αποστροφή της ομιλίας του; Εκπροσωπεί την κυβέρνηση αυτή η θέση ή εκπροσωπεί τον εαυτό του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι είναι αυτά που λέτε; Ο κ. Ρουσόπουλος είπε και μεταξύ των άλλων το εξής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου - σας παραφράζω αυτό, γιατί δεν έχω αυτή τη στιγμή μπροστά μου την ομιλία- ότι ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υπογράψει το αίτημα που περιλαμβάνει αυτές τις αστήρικτες μομφές εναντίον του. Δεν πρέπει να απευθυνθεί, δηλαδή, ο κ. Ρουσόπουλος ή ο οποιοσδήποτε από τους άλλους δύο δήθεν ελεγχομένους βουλευτές -πρώην υπουργός και νυν υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας-στον κ. Παπανδρέου; Θεωρείτε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι στο απυρόβλητο; Αντιθέτως μάλιστα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Εκπροσωπεί την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός ο οποίος φέρει την ευθύνη για τους έωλους ισχυρισμούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ως προς αυτό, το εξήγησε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το εξηγώ κι εγώ για μια ακόμη φορά, γιατί προφανώς..

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έβαλε την υπογραφή του και λοιπά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι που έχετε διαβάσει την ομιλία του κ. Ρουσόπουλου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φυσικά και πολύ προσεχτικά. Αλλά το ερώτημα ξέρετε ποιο είναι; Εκεί που είπε ότι «εσείς κ. Παπανδρέου είστε γιος Πρωθυπουργού κι εγώ είμαι γιος του ταχυδρόμου». Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είναι επίσης ανιψιός Πρωθυπουργού και μιας από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Μήπως δημιουργείται έτσι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τί θέλετε να πείτε μ αυτό; Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου τον υπαινιγμό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ τίποτα. Είναι σαφές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τον κ. Ρουσόπουλο για κάτι συγκεκριμένο. Στον κ. Παπανδρέου απευθύνεται ο κ. Ρουσόπουλος. Σε κανέναν άλλον, εν προκειμένω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ότι είναι γιος Πρωθυπουργού δεν μπορεί να είναι επιχείρημα. Γιοι Πρωθυπουργών υπάρχουν και άλλοι στη Βουλή.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός γιατί δεν παρέστη χθες στη Βουλή και δεν μίλησε εφόσον η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή έχει κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή ήρθατε λίγο καθυστερημένος είμαι βέβαιος ότι θα αναγνώσετε τα πρακτικά της σημερινής ενημέρωσης και θα έχετε την απάντηση που χρειάζεστε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 October 2008 - 19:43:00 UTC