Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 151067538

Έκδοση 1

BRF31072008

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ρωτήθηκα χθες για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς  Αλεξανδρούπολης. Έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις σήμερα -πριν από λίγη ώρα- εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας, σύμφωνα με τις οποίες αποδεικνύεται ότι προχωρούμε με βάση το πρόγραμμα για να λύσουμε τα όποια ζητήματα έχουν οριοθετηθεί από την αρχή της συμφωνίας, χωρίς να έχουμε φύγει κατ` ελάχιστον από αυτή τη διαδικασία, η οποία  όπως γνωρίζετε- θα κρατήσει κάποιους μήνες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολύ συχνά λέτε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η αντιπολίτευση, συγκεκριμένα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, σας κατηγορεί ότι η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτό. Προανήγγειλε μάλιστα και αντιδράσεις και οδυνηρές εκπλήξεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοεί η αντιπολίτευση όταν προαναγγέλλει «αντιδράσεις και οδυνηρές εκπλήξεις». Αυτό μέλλει να μας το πει η ίδια η αντιπολίτευση. Η πολιτική στον τόπο ασκείται στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτισμού με ευπρέπεια. Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί, επιδιώκει άλλους τρόπους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει, θα το χαρακτηρίσει ο κάθε Έλληνας πολίτης ξεχωριστά. Στην ουσία του θέματος που με ρωτήσατε θα σας πω ότι βασική αρχή του προγράμματός μας ήταν και παραμένει η εξυγίανση του δημοσίου τομέα και ιδιαίτερα η εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ. Άρα, λοιπόν, υπ` αυτή την έννοια περιλαμβάνεται στη διαδικασία -η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ή ολοκληρώνεται αυτή την ώρα στη Βουλή- η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Αντιδράσεις προανήγγειλε η αντιπολίτευση, προανήγγειλαν και τα συνδικάτα, τα οποία πέρυσι είχαν κάνει κινητοποιήσεις, είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα οι κινητοποιήσεις αυτές. Η κυβέρνηση θα κάνει κάτι από τον Σεπτέμβρη και μετά, σε περίπτωση φυσικά που υλοποιηθούν αυτές οι προειδοποιήσεις  ας πούμε- των συνδικάτων, για να αποφευχθεί αυτή η ταλαιπωρία των πολιτών, όπως είχε γίνει πέρυσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Εννοώ ότι τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα κατεβούν στους δρόμους, για παράδειγμα. Ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν γίνει και πέρυσι, για τη ΔΕΗ, ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάποια κίνηση προς τα συνδικάτα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα περσινά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικαίωμα του «συναθροίζεσθαι» κατά το Σύνταγμα είναι ελεύθερο, όπως γνωρίζετε. Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατυπώσει την άποψή του με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί, στο πλαίσιο βεβαίως της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Υπάρχουν κανόνες γι` αυτές τις περιπτώσεις και οι κανόνες λειτουργούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αξιώνετε αντιπολίτευση με ευπρέπεια, αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαράσσει γραμμή σύγκρουσης και πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη χθες, ότι «αν οι λύσεις απαιτούν συγκρούσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα, συντεχνίες και ομάδες, είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε». Δηλαδή η κυβέρνηση τις μόνες λύσεις που ξέρει είναι αυτές που περνούν μέσα από τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ` ό,τι παρουσιάζονται. Σε μια ΔΕΚΟ η οποία είναι προβληματική, η αύξηση των μισθών κατά 15% ή και 17% το χρόνο, είναι μια αύξηση η οποία υπερβαίνει τη λογική και προκαλεί κάθε Έλληνα πολίτη. Για μια ΔΕΚΟ, δηλαδή, η οποία αντί για έσοδα ή κέρδη μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα, υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες ορθολογικοποιούν το σύστημα. Αντιλαμβάνεστε, και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται κάθε Έλληνας πολίτης, ότι όταν στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις κινούνται σε ένα πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, σε ορισμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες μάλιστα είναι και προβληματικές, δεν μπορεί οι αυξήσεις αυτές να υπερβαίνουν αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κατά τα ποσοστά τα οποία σας είπα και είναι πραγματικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν δοθεί 15% αυξήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν αναφερθεί από τον κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή όλα τα παραδείγματα και πολύ αναλυτικά, και χθες μάλιστα. Σας παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής τα οποία είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά.

ΚΟΤΙΔΗΣ: Ο κ. Τατούλης και ο κ. Πολύδωρας δεν προβλέπεται σήμερα  σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να παραστούν στο δείπνο του Πρωθυπουργού. Σας απασχολεί αυτό, κρύβεται κάτι πίσω από αυτό ή σκοπεύει ο κ. Τραγάκης να τους αντικαταστήσει στο δείπνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω πως δεν άκουσα το ειρωνικό σχόλιο στο τέλους της ερώτησής σας. Είναι ένα δείπνο το οποίο συνηθίζεται κάθε χρόνο, όπως γνωρίζετε, από τον Πρωθυπουργό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δη στα μέλη των τμημάτων τα οποία είναι σε εργασία. Αυτή τη στιγμή θα γίνει ένα δείπνο για το πρώτο και δεύτερο τμήμα. Όποιοι έχουν κάποιο κώλυμα είναι ευπρόσδεκτοι, το έχει άλλωστε πει ο κ. Τραγάκης από την αρχή, στο επόμενο δείπνο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μια και υπάρχουν σήμερα σχετικά δημοσιεύματα, έχετε να μας πείτε κάτι παραπάνω από χθες σε σχέση με αλλαγές που προετοιμάζονται για τις ΔΕΚΟ σε επίπεδο διοικητών, στελεχών κτλ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση η εικόνα των εργαζομένων - και όχι μόνο -, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των φοιτητών, που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα μέτρα και την πολιτική και από την άλλη οι μόνοι υποστηρικτές της είναι οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βγάζετε πάντοτε αυθαίρετα συμπεράσματα όταν αναφέρεστε σε αυτά τα θέματα. Διαφέρει η πολιτική μας προσέγγιση και η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι μάλλον εσείς έχετε άδικο και η κυβέρνηση έχει δίκαιο. Ή μάλλον εσείς κάνετε λάθος και η κυβέρνηση όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί, τόση ώρα για την πραγματικότητα μου λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω επηρεάζεστε από μια ιδεολογική προσέγγιση, η οποία είναι σεβαστή βεβαίως, αλλά τυχαίνει να μην είναι αυτή που αντανακλά την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ερώτημα υπάρχει;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τον αγωγό Μπουργκάς  Αλεξανδρούπολη ο κ. Φώλιας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια; Του ανέφερε κάτι; Γιατί κόντρα στα μέτρα που υποτίθεται ότι έχει πάρει η κυβέρνηση οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε ενημέρωση και για αυτό το θέμα στο Πρωθυπουργό. Άλλωστε έχει κάνει εκτενείς δηλώσεις και για αυτό το θέμα εξερχόμενος από του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν θα προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η κύρωση για την έναρξη κατασκευής «SOUTH STREAM», πότε θα περάσει από τη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά μπορώ να το ρωτήσω και εφόσον έχω κάποια απάντηση θα σας τη δώσω αύριο.

ΚΑΤΤΑΡΙΔΗΣ: Για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Άγκυρα έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε ήδη μια δήλωση η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το διαρκές έγκλημα με το εξασθενές χρώμιο και τα δηλητήρια που συνεχίζουν να πίνουν στα Οινόφυτα και στο υπόλοιπο Αττικής, γενικότερα στη Βοιωτία, παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να κάνω κάποιο σχόλιο. Αν δεν έχει ήδη εκδοθεί, εκδίδεται εντός της επομένης ώρας μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αρκετά αναλυτική.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 July 2008 - 12:13:51 UTC