Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-08-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008

Αριθμός Δελτίου: 151437545

Έκδοση 1

brf010808

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Σήμερα, 1η Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Εικοσιτέσσερα Ταμεία και κλάδοι εντάσσονται σε πέντε υφιστάμενα Ταμεία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού εκδόθηκαν πάνω από 80 διοικητικές πράξεις που αφορούν σε κατανομή πόρων και προσωπικού και μεταφορά αρχείων και υλικού. Παραλλήλως, σήμερα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέες διοικήσεις δύο Ταμείων, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων οι οποίες εκλέχθηκαν από τις επιτροπές που προβλέπει ο νόμος και οι πρόεδροι των οποίων εγκρίθηκε η τοποθέτησή τους με τη διαδικασία του άρθρου 49α του κανονισμού της Βουλής. Η Υπουργός κ. Πετραλιά, επισκέφθηκε σήμερα το ΙΚΑ, όπου ενημερώθηκε ότι η ένταξη των Ταμείων με τους 250.000 ασφαλισμένους έγινε με πλήρη ομαλότητα ενώ παραλλήλως επισκέφθηκε τον ΟΑΕΕ, όπου εγκατέστησε τη νέα διοίκηση. Η κυβέρνηση όχι μόνο ψηφίζει τις μεταρρυθμίσεις, τις κάνει νόμο του κράτους, αλλά και τις εφαρμόζει και μάλιστα στο χρόνο στον οποίο έχει δεσμευθεί.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Πριν από λίγο, κύριε Υπουργέ, παραιτήθηκε ο κ. Γιώργος Ζορμπάς. Έκανε κάποιες δηλώσεις με τις οποίες επιτίθεται σε δύο Υπουργούς της κυβέρνησης και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως είπε, για τους λόγους της παραίτησής του και τις συνθήκες απασχόλησής του, έχει αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα δώσει το γραφείο του Πρωθυπουργού στη δημοσιότητα την επιστολή και δεύτερον, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του πρώην Εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο δεν θα πω τίποτα περισσότερο- έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα στο πλαίσιο της κανονιστικής διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να προσθέσω εγώ κάτι. Τώρα, όσον αφορά το πρώτο που με ρωτήσατε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όταν κάποιος στέλνει επιστολή, αυτός έχει και το δικαίωμα να την δημοσιοποιήσει και όχι ο παραλήπτης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι γίνεται με πλήρη ομαλότητα η ένταξη των Ταμείων στο ΙΚΑ. Ωστόσο, τα ελλείμματα των Ταμείων που εντάσσονται στο ΙΚΑ από σήμερα, ανέρχονται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Και επίσης, το Δημόσιο χρωστάει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την υποχρέωση που έχει για κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, πότε υπολογίζεται να βουλιάξει και το ΙΚΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αύξηση της χρηματοδότησης από το Δημόσιο έγινε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Επί σειρά ετών είχαν μείνει τα πράγματα στάσιμα. Γνωρίζετε πολύ καλά επίσης, ότι τα ελλείμματα δεν έγιναν στο μεσολαβόν διάστημα μεταξύ της ψηφίσεως του νόμου και της εφαρμογής του, αλλά είναι ελλείμματα πολλών ετών, αν όχι δεκαετιών, και γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ένα από τα σημαντικά θέματα τα οποία αντιμετωπίζει, είναι ακριβώς η καλύτερη διαχείριση σε επίπεδο διοίκησης των Ταμείων, των χρημάτων των ασφαλισμένων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στο Ταμείο των Βιοτεχνών, τον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι είναι χρεοκοπημένο πλέον το Ταμείο τους και ότι υποχρηματοδοτείται. Δεν θα κάνετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, η απάντηση που έδωσα στον κ. Κακαλή είναι στην κατεύθυνση που λέτε. Δεύτερον, ρωτήθηκα και πριν από δύο ημέρες για το ίδιο θέμα και έχω δώσει απάντηση. Τρίτον, έχει γίνει τόσο μεγάλη συζήτηση για τα θέματα των χρεών των Ταμείων που περιττεύει να προσθέσω το οτιδήποτε περισσότερο, από τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι ότι αυτά τα οποία περιγράψατε κι εσείς συνοπτικά στην ερώτησή σας, τα έχει περιγράψει η κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό, και γι` αυτό και προχώρησε σε αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ή μάλλον ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο προχωρήσαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Επειδή διάβασα σε ένα δημοσίευμα σήμερα στο ΒΗΜΑ, που αναφέρεται σε μια υπόθεση του επιχειρηματία Φώτη Μανούση, ο οποίος υποστηρίζει ότι έδινε χρήματα, προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν δρομολόγια της άγονης γραμμής. Με δεδομένο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας στο ζήτημα των συγκοινωνιών, θα ήθελα να μας πείτε τι ξέρετε γι` αυτή την υπόθεση ή αν θέλετε να το σχολιάσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πω μόνο δυο κουβέντες. Θα διαβάσατε προφανώς το ρεπορτάζ, ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης, εδώ και πλέον του 1,5 έτους, καταγγέλλοντας την υπόθεση. Και εξ αφορμής αυτής της προσφυγής του πρώην Υπουργού έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη την έρευνα της υπόθεσης αυτής.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, από την έρευνα που αποκαλύπτει ΤΟ ΒΗΜΑ προκύπτει ότι ο επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι έχει δώσει χρηματικά ποσά στον πρώην Υπουργό. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχετε γνώση της συγκεκριμένης καταγγελίας και δεύτερον, αν η κυβέρνηση από τη στιγμή που εκκρεμεί μια κατηγορία σε βάρος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί ότι αυτός ο Βουλευτής θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί, όπως έγινε στο παρελθόν με τον κ. Κουκοδήμο ή πιο παλιά με τον κ. Πολύζο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλά τα δεδομένα της υπόθεσης, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Άλλωστε, υπάρχει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση και η Δικαιοσύνη θα βγάλει τα συμπεράσματά της και θα οδηγήσει ή θα δώσει σε όλους μας απαντήσεις στις όποιες απορίες υπάρχουν. Αλλά, το υπ` αριθμόν 1 από τα δεδομένα είναι ότι ο ίδιος ο πρώην Υπουργός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη γι` αυτή την υπόθεση. Αυτό λέει πάρα πολλά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ που σας υπερφαλάγγισε από πιο φιλελεύθερες θέσεις και ζητά να κλείσουν οι προβληματικές ΔΕΚΟ; Η απάντηση και η «ρελάνς» της κυβέρνησης ποια είναι; Ας πούμε να κλείσει το ΙΚΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένας αγώνας δρόμου έτσι όπως εσείς τον εννοείτε. Και εν πάση περιπτώσει, ο όρος που χρησιμοποιήσατε -αν και δεν είμαι πολύ ειδικός σε αυτά τα θέματα- είναι χαρτοπαιχτικού περιεχομένου, είναι χαρτοπαιχτικός όρος. Η κυβέρνηση αυτό το οποίο έχει δηλώσει με σαφήνεια στο πρόγραμμά της -και το δηλώνει από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση- είναι ότι χρειάζεται εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων. Διαπιστώνουμε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν φωνές οι οποίες είναι αντίθετες και φωνές οι οποίες είναι σύμφωνες. Δεν θα εκφράσω ούτε την ικανοποίηση, ούτε την ενόχληση για τις μεν ή για τις δε φωνές. Θα πω μόνο ότι θεωρώ σημαντικό, ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε τον τόπο επί σειρά πολλών ετών, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ένα κόμμα το οποίο γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, να έχει φωνές οι οποίες θα οδηγήσουν κατεύθυνση, να βοηθηθεί η πορεία της εξυγίανσης αυτών των επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, η διγλωσσία, σε πάρα πολλά ζητήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει οδηγήσει σε ανυπαρξία σαφών πολιτικών θέσεων, από την πλευρά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μου επιτρέπετε να συμπληρώσω κάτι σε αυτό. Μήπως αυτό είναι το νόημα της δήλωσης που είχε κάνει ο κ. Αλογοσκούφης ότι η μόνη αξία για συνεργασία μεταξύ κομμάτων είναι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί υπάρχει αντικειμενική βάση, δηλαδή ότι η συμφωνία...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πάτε πολύ μακριά. Έχει απαντηθεί το θέμα και από τον κ. Αλογοσκούφη και από τον αναπληρωτή μου, την Δευτέρα, αν θυμάμαι καλά.

ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα ένα σχόλιο σας από τις δηλώσεις που έκανε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η κ. Κατσέλη, σχετικά με τις προβληματικές, ότι αν είναι ελλειμματικές καλύτερα να κλείσουν και να δούμε τι θα κάνουμε. Συγκεκριμένο σχόλιο υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σοβαρή πολιτική την οποία ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, είναι μια πολιτική να μειωθούν τα ελλείμματα, μια πολιτική να μην χαθούν θέσεις εργασίας, μια πολιτική η οποία πάνω απ όλα στους Έλληνες πολίτες θα δείχνει πρώτον, το ενδιαφέρον της κυβέρνηση για αυτά τα θέματα που επί δεκαετίες λίμναζαν και δημιούργησαν τα προβλήματα που ξέρουμε και δεύτερον, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και της εικόνας των δημοσιών επιχειρήσεων. Είναι δηλαδή διπλό το ζήτημα. Πρώτον, να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, δεύτερον, να αποκατασταθεί η εικόνα των δημοσιών επιχειρήσεων, γιατί οι δημόσιες επιχειρήσεις εκτελούν κοινωνικό σκοπό, κοινωνικό έργο. Χρειάζεται λοιπόν να ακολουθήσουμε την πολιτική και αυτό νομίζω είναι πασιφανές σε κάθε καλόπιστο η οποία θα βοηθήσει να έχουμε τα αποτελέσματα που περιέγραψα προηγουμένως.

ΤΕΡΖΗΣ: Και πάλι στο τελευταίο σχόλιο σας. Υπ αυτή την έννοια ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις επιτελούν κοινωνικό έργο, δεν είναι λίγο άδικο γι αυτές, όταν η κυβέρνηση έτσι εύκολα λέει ότι ο ΟΣΕ, για παράδειγμα, έχει εκατό εκατομμύρια έσοδα και τετρακόσια εκατομμύρια έξοδα όταν ξέρετε και εσείς, λόγω καταγωγής, ότι υπάρχουν συρμοί που κάνουν κοινωνικά δρομολόγια έχοντας έναν άνθρωπο μέσα σε πέντε  έξι βαγόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το δίκαιο ή το άδικο, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Το θέμα είναι ότι η πραγματικότητα που περιγράφει ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δεν γίνεται ούτε για λόγους εντυπώσεων, ούτε για άλλους λόγους. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό σκοπό, βεβαίως και επιτελούν κοινωνικό σκοπό. Γι αυτό άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι τουλάχιστον οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι αυτές οι οποίες επιδοτούνται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας χαμηλότερο εισιτήριο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες και δη οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι είναι ολιγότερο εύποροι προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, για τη δουλειά τους ή για την εξυπηρέτησή τους τα δημόσια Μέσα Μεταφορών. Η προσπάθεια όμως που πρέπει να γίνει για την εξυγίανση, είναι μια προσπάθεια την οποία οφείλει κάθε σοβαρή κυβέρνηση στον Έλληνα πολίτη και αυτό κάνουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρεί ο Πρωθυπουργός, κ. Υπουργέ, ότι υπάρχει μήνυμα δυσαρέσκειας ή διαμαρτυρίας ή οτιδήποτε άλλο στην απουσία κάποιων βουλευτών χθες από το δείπνο που παρέθεσε στον Πειραιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει καλυφθεί το θέμα από χθες που ρωτήθηκα. Η απάντηση πάντως, για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω, είναι όχι.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε αν θεωρεί ο Πρωθυπουργός. Σας είπα όχι, δεν θεωρεί ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Μπορώ να σας ρωτήσω και κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θέλετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τις απόψεις που άκουσε χθες, από τους βουλευτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν δηλώνω ποτέ την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού σε κανένα θέμα. Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση για τον Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και για τους βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλη του πρώτου και δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής. Θα έλεγα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να υπάρχουν έντονες και δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αλαβάνου ότι «θα τρίβετε τα μάτια σας»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ο κ. Αλαβάνος με τις χθεσινές δηλώσεις του οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες τι ακριβώς εννοεί, διότι τέτοιες δηλώσεις δύνανται να υποκινήσουν αντιδράσεις οι οποίες να ξεφεύγουν των ορίων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ δηλαδή, επεισόδια στους δρόμους τα οποία να είναι αντίστοιχα με επεισόδια που έχουμε δει και άλλες φορές στο παρελθόν. Όταν μια πολιτική δύναμη κάνει τέτοιες δηλώσεις δια του αρχηγού της, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι η αναταραχή την οποία δημιουργεί σε πολιτικό επίπεδο, είναι μια αναταραχή που μπορεί να οδηγηθεί και σε επίπεδο αντιπαράθεσης στους δρόμους με τους όποιους θελήσουν να διαδηλώσουν. Η δήλωση, λοιπόν, του κ. Αλαβάνου είναι, κατά την γνώμη μου, επικίνδυνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτές τις μαζικές αγορές ακινήτων από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το 2006;Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο αγόρασε ακίνητα. Μήπως είχαν πέσει οι τιμές το 2006 ή είναι μία συνήθης πρακτική που γίνεται κάθε χρόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αναφέρεστε σε μία συγκεκριμένη χρονιά και καταλήγετε την ερώτηση σας αν γίνεται κάθε χρόνο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει μία αυτοαναίρεση η ίδια η ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση, το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων είναι δημόσιο. Ο καθένας μπορεί να συγκρίνει, γιατί τα πόθεν έσχες είναι δημόσια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και να κρίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις ευκαιρίες για αγορές ακινήτων στις Κυκλάδες, πώς τις εντοπίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Αλλά νομίζω ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μία εντύπωση, η οποία μάλλον απαξιώνει τον πολιτικό κόσμο, συνολικά, της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι το πόθεν έσχες του πολιτικού κόσμου της χώρας -και μιλώ για όλους τους βουλευτές παρότι εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος των άλλων κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνάει είμαι εκπρόσωπος- είναι πόθεν έσχες ξεκάθαρο, πόθεν έσχες που ελέγχεται. Μακάρι να είχε προχωρήσει αυτό, το οποίο, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε ως κυβέρνηση και δυστυχώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δε συναίνεσε. Σας θυμίζω πολύ καλά ότι όταν υπάρχει ενδιαφέρον στα λόγια, θα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη. Αν, δηλαδή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συναινέσει ώστε ο έλεγχος των πόθεν έσχες και γενικότερα του πολιτικού χρήματος των κομμάτων να γίνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προτείναμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ερωτήματα σαν αυτό που κάνατε σήμερα εσείς ή σαν αυτά που θα εγερθούν με μαθηματική ακρίβεια και τα επόμενα χρόνια, δεν θα υπήρχαν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια διαδικασία η οποία απέτρεψε από το να γίνει ο έλεγχος ενδελεχέστερος για τα οικονομικά των πολιτικών και των κομμάτων, είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει κάθε σοβαρά σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη. Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση πρότεινε ξεκάθαρα: Έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από ανεξάρτητη Αρχή, από Ανώτατο Δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, μία διευκρίνιση. Δεν είναι στις προθέσεις μου, ούτε χρειάζεται να απαξιώσω το πολιτικό προσωπικό-νομίζω και μόνο του σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει-αλλά ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα, όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες, ότι οι πολιτικοί προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες, ζουν ως πλούσιοι και σκέφτονται και ενεργούν στην πολιτική για χάρη των πλουσίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού περιλαμβάνει η ερώτησή σας και αυτό, σκέπτεται και δρα έτσι όπως αναφέρατε. Δεν ξέρω τι κάνουν πολιτικοί άλλων κομμάτων. Εγώ, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι επικίνδυνη για τον τόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα μέτρο που πήρε η κυβέρνηση, που έθιξε τα συμφέροντα των πλουσίων, μπορείτε να μου πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι παρακολουθείτε επί τεσσεράμισι χρόνια με πολύ καλή αντίληψη, τα όσα συμβαίνουν σε νομοθετικό επίπεδο, σε επίπεδο αποφάσεων της κυβέρνησης, για θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, γενικότερα την αγορά. Άρα, λοιπόν, αν μέσα σ όλα αυτά δεν έχετε βρει κάτι εσείς, φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσω να σας πείσω κι εγώ ποτέ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χάρη ζητάω, να μου πείτε ένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη χάρη έχετε να μου ζητήσετε;

Σας ευχαριστώ.

Καλό καλοκαίρι. Καλές διακοπές.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 2 August 2008 - 11:31:19 UTC