Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 121259852

Έκδοση 1

BRIEFING(180208)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Θα σας δώσω μερικά στοιχεία για την ετοιμότητα που υπήρξε και τα αποτελέσματά της αυτό το διήμερο των ακραίων καιρικών φαινομένων: Ο όλος σχεδιασμός και προγραμματισμός καθώς και η εκτέλεση των σχετικών ενεργειών έγιναν στο πλαίσιο του ενιαίου πλέον Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό επέτρεψε την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των κρίσιμων φορέων, ιδίως δε της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ταυτοχρόνως διευκολύνθηκε από την μια πλευρά ο συντονιστικός ρόλος των κατά περίπτωση αρμοδίων Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας και από την άλλη η άμεση επικοινωνία όλων των λοιπόν υπηρεσιών του Δημοσίου με ένα ενιαίο κέντρο, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά την πανελλαδική ετοιμότητα και ανταπόκριση:

Εκδόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διαταγές για των εξοπλισμό και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Εγκαίρως αναφέρθηκαν στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Όπως γνωρίζετε, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων.

Ενεργοποιήθηκε, σε 24ωρη λειτουργία, το Κέντρο Επιχειρήσεων, η Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων.

Ανατέθηκε η εποπτεία επιχειρήσεων επί τόπου σε κρίσιμες περιοχές στον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, στην ΠΑΘΕ και στο Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος για την Πελοπόννησο.

Υπήρξε 24ωρη παρουσία οχημάτων και τροχονόμων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

Ο έλεγχος των οχημάτων για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και παροχή βοήθειας, τόσο σε τοποθέτηση, σε μεγάλο βαθμό οδηγών, ως επίσης και σε ακινητοποιηθέντα οχήματα με βλάβες. Δυστυχώς, εδώ είχαμε ορισμένες παρεκτροπές από συμπολίτες μας. Κάνουμε έκκληση να υπακούουν στους κανόνες που έχουν θέσει η ΕΛΑΣ και η Τροχαία.

Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους:

Το εθνικό δίκτυο και οι βασικές αρτηρίες έπρεπε να μείνουν ανοικτά και να αποφύγουμε εγκλωβισμό οδηγών στα δίκτυα.

Ήταν αυστηρή η εφαρμογή των απαγορεύσεων κυκλοφορίας με διαρκή ενημέρωση, ταυτοχρόνως, των οδηγών. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, θα ήθελα να πω ότι επί 24ώρου βάσεως το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών εξέδιδε σχετικές οδηγίες. Εστάλησαν περισσότερα από 40 ηλεκτρονικά μηνύματα SMS σε δημοσιογράφους και σε Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να γίνεται διαρκής γνωστοποίηση των προβλημάτων.

Παρακολουθούντο δε, από το Γραφείο Τύπου, όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε η ανατροφοδοτούμενη πληροφορία να γίνεται αντικείμενο, όχι απλώς ακροάσεως αλλά και αμέσου ενεργείας.

Σε ό,τι αφορά τη διϋπηρεσιακή συνεργασία:

Υπήρξε επί τόπου συνεργασία Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών με Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έγγραφη ενημέρωση των φορέων ανά τρίωρη τακτική βάση για την κατάσταση, κυρίως, στο οδικό δίκτυο.

Όσον αφορά τη βοήθεια σε πολίτες:

Από την Ελληνική Αστυνομία βοηθήθηκαν άτομα και αναπηρία.

Υπήρξε ανταπόκριση σε πολλά περιστατικά για τη μεταφορά ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υπήρξε συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Βοηθήθηκαν πολίτες και σε περιοχές όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος. Θα ήθελα να σας δώσω μερικά στοιχεία: Στην Αττική, η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε 83.000 τηλεφωνικές κλήσεις για πάρα πολλά περιστατικά. Υπήρξε ανταπόκριση σε 452 περιστατικά που κρίθηκαν ως τα σοβαρότερα. Στην Περιφέρεια οι κλήσεις αυτές ανήλθαν στον αριθμό των 15.950 και ανταπόκριση υπήρξε σε 74 σοβαρά περιστατικά. Οι περισσότερες από τις άλλες κλήσεις ήταν για ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο.

Στους διαθέσιμους πόρους: 16 και 17 του μηνός, το προσωπικό της ΕΛΑΣ λειτούργησε με 10.214 άτομα και 3.719 οχήματα. Οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το επόμενο 24ωρο είναι να παραμείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, με έντονη παρουσία αστυνομικών, με περιπολικά, με φάρους, με συντονισμό και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς  όπως προανέφερα κυρίως με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- και παροχή βοήθειας σε αποκλεισμένα χωριά, σε άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων κλπ.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία: Τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες του Σώματος. Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε παροχές βοηθείας απεγκλωβισμού ατόμων από μοναστήρια (50 άτομα), ορεινούς όγκους (133 άτομα), καταφύγια (125 άτομα), χιονοδρομικά κέντρα (60 άτομα) και ποιμνιοστάσια (8 άτομα). Επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα βοήθησε ιδιαίτερα στον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, στη μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο, λόγω ακινητοποίησης των Ι.Χ. (450 άτομα), στην τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων (280 άτομα), στη μεταφορά σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση (90 άτομα). Εκατό οχήματα ρυμουλκήθηκαν από οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 130 δέντρα, σε κεντρικούς άξονες, χρειάστηκε να κοπούν προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα από πτώση τους λόγω υπερφόρτωσης από το χιόνι και αφαιρέθηκε μια σειρά από αντικείμενα που είχαν πέσει σε εθνικές οδούς (45 αντικείμενα), ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και να οδηγήσουν ασφαλώς οι συμπολίτες μας που μπορούσαν να κινηθούν.

Από το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω την τελευταία μισή ώρα: Ο ΟΣΕ λειτούργησε απρόσκοπτα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σε όλη την Ελλάδα. Κανονικά λειτούργησε και ο Προαστιακός, το ΜΕΤΡΟ λειτούργησε ολόκληρο το 24ωρο. Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το κοινό ενημερώνεται ότι η ΑΜΕΛ εξετάζει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι συρμοί και απόψε το βράδυ. Οι ΗΣΑΠ ξεκίνησαν από το πρωί να αποκαθιστούν, σταδιακά, τη λειτουργία τους, ξεπερνώντας το πρόβλημα που δημιουργείται στην ηλεκτροκίνηση του δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέχρι τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του δικτύου. Παράλληλα, εντολή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι να λειτουργήσουν οι ΗΣΑΠ και στη διάρκεια της αποψινής νύκτας. Το ΤΡΑΜ, επίσης, ξεπέρασε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αναπόφευκτα στο δίκτυό από το ψύχος και το χιόνι και βρίσκεται σε λειτουργία από τις 09.30 το πρωί. Σημειώνεται ότι τεχνικά, από την κατασκευή του, το ΤΡΑΜ δεν έχει τα λεγόμενα θερμαινόμενα κλειδιά στις ράγες που είναι αυτά που επιτρέπουν στον ΟΣΕ να έχει απρόσκοπτη και διαρκή λειτουργία. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ, μολονότι τα αμαξοστάσια έχουν παραμείνει ανοικτά, δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσουν το πρωί, λόγω του χιονιού και της ολισθηρότητας στο οδικό δίκτυο. Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν αλυσίδες στα λεωφορεία και στα τρόλεϋ, καθώς για την εξυπηρέτηση των επιβατών, τα οχήματα αυτά είναι χαμηλοεπίπεδα. Παραλλήλως, ένας παράγοντας που έχει πάντα σημασία είναι η μέριμνα για την προστασία των επιβατών κατά την επιβίβαση και αποβίβαση σε παγωμένα πεζοδρόμια. Ωστόσο, από τις 10.30, ξεκίνησαν οι γραμμές των τρόλεϋ: 1, 11, 6, 8 και 12 και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκτείνεται η λειτουργία τόσο του δικτύου του ΗΛΠΑΠ, όσο και της ΕΘΕΛ. Σημειώνεται ότι χάρη στην ιδιαίτερη προσοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχει σημειωθεί κανένα ατύχημα κατά την μετακίνηση των πολιτών με αυτά. Ελπίζουμε δε, να συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση, εννοώντας να μην έχουμε κάποιο ατύχημα.

Λόγω του προγραμματισμού -που και σε αυτή την περίπτωση αποδείχθηκε ότι ήταν αποτελεσματικός- και της επιτήρησης του συστήματος, κανένα λεωφορείο ή τρόλεϋ δεν εγκλωβίστηκε στο χιόνι και δεν παρεμπόδισε την κυκλοφορία άλλων αυτοκινήτων. Πληροφορίες για τη λειτουργία των δικτύων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι συμπολίτες μπορούν να παίρνουν από το 185, το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια: Το διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και ήταν αυτό που επλήγη περισσότερο από όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Παρόλα αυτά, παρέμεινε ανοικτό μέχρι και χθες και το απόγευμα. Από το απόγευμα και μετά, καίτοι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ήταν λειτουργικά ανοικτός, τα μεγάλα προβλήματα ορατότητας δεν επέτρεψαν την προσγείωση παρά μόνο λίγων αεροσκαφών, όταν οι καιρικές συνθήκες πρόσκαιρα καλυτέρευαν. Οι πτήσεις που ήταν σε εξέλιξη διοχετεύονταν σε άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Σήμερα το πρωί, ο συνδυασμός τριών παραγόντων (καιρικές συνθήκες, χιόνι, χαμηλή ορατότητα), η απουσία αεροσκαφών που δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν χθες και κατά τη διάρκεια της νύκτας, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης πολλών πληρωμάτων, κυρίως των ελληνικών εταιρειών, δεν επέτρεψε να γίνουν οι πρωινές πτήσεις. Ωστόσο, σταδιακά ξεκίνησε να γίνεται καλύτερη η κατάσταση και παρότι η ημέρα θα είναι δύσκολη, λόγω και των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τη χθεσινή ημέρα, υπολογίζεται ότι μέχρι το βράδυ, χάρη στη συνεργασία των υπευθύνων της ΥΠΑ του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Συνιστούμε σε όλους τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες στο τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου 210 3530000, προκειμένου να ενημερώνονται για τις πτήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας: Αυτά παρέμειναν ανοικτά και εξυπηρέτησαν κανονικά τόσο τις προγραμματισμένες πτήσεις όσο και έκτακτες προσγειώσεις που διοχετεύθηκαν από το αεροδρόμιο των Αθηνών. Ωστόσο, τόσο χθες όσο και σήμερα δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση ορισμένων περιφερειακών αεροδρομίων, λόγω δυσμενών τοπικών καιρικών συνθηκών, κυρίως λόγω ισχυρών ανέμων. Επίσης, το πρόγραμμα πτήσεων σε αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια επηρεάστηκε αναπόφευκτα από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών.

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τα θέματα της ΔΕΗ: Γενικά, η κατάσταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ ανταπεξέρχεται με ικανοποιητικό τρόπο στην πρωτοφανή κακοκαιρία που έχει πλήξει τη χώρα. Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στους σταθμούς παραγωγής, ενώ τα κέντρα υψηλής τάσης λειτουργούν, μέχρι στιγμής, κανονικά. Προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς παρατηρούνται, μέχρι στιγμής, μόνο στη γραμμή μεταφοράς από Αλιβέρι προς Άνδρο και Τήνο, όπου πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στο χερσαίο τμήμα επί της Άνδρου, προκαλεί πτώση των διακοπτών. Μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του καλωδίου, έχει τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός παραγωγής της Άνδρου, ο οποίος, όμως, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των δύο νησιών ταυτοχρόνως, οπότε εκ περιτροπής γίνεται διακοπή περίπου 3 μεγαβάτ ανά νησί και χωριό, ώστε να έχουν όλοι ρεύμα για κάποιες ώρες. Από πλευράς δικτύου διανομής, μέσης και χαμηλής τάσης δηλαδή, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στις εξής περιοχές: Αττική (Κερατσίνι, Σαλαμίνα, Οινόφυτα, Λεωφόρος Σχιστού και Ιπποκράτους Πολιτεία), Πελοπόννησο, Ήπειρο, στην περιοχή Γαλατά, Κεντρική Ελλάδα (Βασιλικά, Δάφνος, Κάρυστος, Χαλκίδα), Σύρο (Γαλισσά), Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, 14 χωριά περιοχής Χανίων, 14 χωριά περιοχής Καστελλίου ), Κύθνο, Αγιά, Βρύσες, Αστυπάλαια.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω από τα υπουργεία που είχαν τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Εκ μέρους της κυβέρνησης, θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους τους παράγοντες της κρατικής μηχανής, οι οποίοι λειτούργησαν με αυτοθυσία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πολλές φορές με έλλειψη ύπνου για δύο 24ωρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό, αναλογικά με αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη χώρα μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, απ` όσα προηγήθηκαν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επίδοση του κρατικού μηχανισμού. Κάνω λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημαντικό είναι να είναι οι πολίτες ικανοποιημένοι. Υπάρχουν σίγουρα μικρά ή κάπως μεγαλύτερα προβλήματα. Τα μεγάλα ή τα πολύ μεγάλα προβλήματα που διαπιστώσαμε στο παρελθόν, σε αυτή την περίπτωση, δεν διαπιστώθηκαν κυρίως λόγω του προγραμματισμού, στον οποίο από ημέρες είχε μπει η κρατική μηχανή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το λέω γιατί σήμερα διατυπώνεται μια κριτική από τα ΜΜΕ και βασίζεται φυσικά στα παράπονα πολιτών, που λένε ότι μπροστά στο δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο κρατικός μηχανισμός είχε ήδη «γονατίσει», ειδικά στις αποκλεισμένες περιοχές, αλλά και σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ακραίες περιπτώσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και κάποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Πάντως, τα μεγάλα προβλήματα απεφεύχθησαν και αυτό είναι σαφές προς όλους. Νομίζω, ότι όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να κινηθούν χθες, είτε λόγω δουλειάς, είτε επιστρέφοντας από ταξίδι αναψυχής στις εθνικές οδούς, διαπίστωσαν την ομαλή λειτουργία. Υπήρξαν προβλήματα, υπήρξαν περιπτώσεις σε ορισμένους οδικούς άξονες, όπου κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, δεν φρόντισαν να ακολουθήσουν τους κανόνες που είχε θέσει η Τροχαία. Προσωπικά μιλώντας, να σας πω ότι αποκλείστηκα μια ώρα και ένα τέταρτο στην Αττική Οδό. Κάποιοι συμπολίτες μας δεν είχαν βάλει αλυσίδες και η Αττική Οδός έμεινε αποκλεισμένη στο σημείο Κύμης και Κηφισίας, ένα μόλις χιλιόμετρο, για περισσότερο από μια ώρα και ένα τέταρτο. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτή η μικρή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας που πέρασαν από εκείνο το σημείο ή και από άλλα σημεία της χώρας, μπορεί να οδηγεί σε συμπεράσματα που ακολουθούν ή μας παραπέμπουν στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η κρατική μηχανή λειτούργησε σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και γι` αυτό επαναλαμβάνω τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και  πιστεύω- των Ελλήνων πολιτών. Άκουσα και στο κανάλι που εργάζεστε και σε πολλά άλλα τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιόφωνα, πολλούς από τους πολίτες να συγχαίρουν την κρατική μηχανή για την οργάνωσή της, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτή την κρίση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχουν βαρεθεί οι πολίτες να ακούν να μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποδίδετε τις ευθύνες σε ακραία καιρικά φαινόμενα από τη μια, και από την άλλη τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί ικανοποιητικά. Και την ίδια στιγμή και στις πλημμύρες το λέγατε αυτό και στους καύσωνες, την ίδια μονότονη δικαιολογία ακούμε, αλλά την ίδια στιγμή λέτε ότι είναι μικρό φαινόμενο τα να ακινητοποιηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, να κλείσει το αεροδρόμιο, 150 χωριά να είναι αποκλεισμένα, να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία να μη λειτουργεί το κέντρο της Αθήνας το πρωί κ.α. Αυτά τα θεωρείτε μικρά προβλήματα και ότι ανταποκρίθηκε ο κρατικός μηχανισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καθένα από όλα όσα είπατε έχει δοθεί μια απάντηση, είτε στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, είτε στην απάντηση που έδωσα προηγουμένως στην κ. Σπυράκη. Για παράδειγμα, στο θέμα των λεωφορείων και των τρόλεϋ που αναφερθήκατε εμμέσως πλην σαφώς, νομίζω ότι η απάντηση που σας έδωσα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση που λέει ότι ως μεσογειακή χώρα δεν έχουμε λεωφορεία αντίστοιχα με αυτά των βορείων χωρών. Είναι χαμηλοεπίπεδα λεωφορεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και δεν μπορούν να τοποθετηθούν αλυσίδες. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε επί χρόνια. Δεν είμαστε μια χώρα που πλήττεται συχνά από τέτοιου είδους κακοκαιρία. Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη κακοκαιρία που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χθεσινή  αν και η χθεσινή θεωρείται η μεγαλύτερη για πάρα πολλά χρόνια- ήταν το 2004. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κάποιος ότι ο κρατικός μηχανισμός με βάση τις καιρικές συνθήκες, λειτούργησε σε ό,τι αφορά τους εγκλωβισμούς, όπως αναφέρατε  σας διάβασα μια σειρά από απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορες περιοχές- θέλω να σημειώσω μόνο ότι υπάρχουν σίγουρα ορεινά χωριά που από τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης της χθεσινής και της προχθεσινής ημέρας, μπορεί να αποκλείστηκαν για λίγες ώρες, ή για μια και δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μακροχρόνιους αποκλεισμούς οι οποίοι οδήγησαν σε προβλήματα. Για παράδειγμα, από το Υπουργείο Εσωτερικών είχα χθες την ενημέρωση ότι κάποια στιγμή αντιμετωπίστηκε το ενδεχόμενο να σταλούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, super puma για να απεγκλωβίσουν πολίτες. Δεν χρειάστηκε. Όπου υπήρχε πρόβλημα υγείας, αμέσως εκείνες οι υπηρεσίες που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης μπόρεσαν να βρίσκονται εκεί και να παραλάβουν τον άνθρωπο που αντιμετώπιζε το πρόβλημα υγείας για να τον μεταφέρουν σε κοντινό νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα, όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες, βεβαίως, είναι φυσικά φαινόμενα. Ο καθένας μας το καταλαβαίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το γεγονός ότι η προηγούμενη κακοκαιρία ήταν το 2004 ή οι ακραίοι καύσωνες γίνονται σε διάστημα πέντε ή έξι ετών, οι πλημμύρες γίνονται κάθε δυο-τρία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να φροντίζει να είναι (δεν ακούγεται) για αυτές τις περιπτώσεις; Πρέπει να δοκιμάζεται δηλαδή η ζωή και η περιουσία των πολιτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε δοκιμασίες, οι οποίες  επαναλαμβάνω- όταν έφθασαν στα ακραία όριά τους είχαν άμεση αντιμετώπιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την κυβέρνηση είναι πολύ βολικό να καταγγέλλει τις παρεκτροπές των συμπολιτών μας εκ των υστέρων, λες και ήθελαν να πάνε να εγκλωβιστούν στη Μαλακάσα και να σταματήσουν την κυκλοφορία. Τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός για να προλάβει τέτοια φαινόμενα, είναι το ερώτημα. Εννοώ, ήταν τροχονόμοι εκεί για να τους σταματήσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κάτι από την προσωπική μου εμπειρία  ότι αυτό σας λέει- για τα 40 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας. Υπήρχαν σε όλα τα σημεία των μεγάλων εξόδων  και στα διόδια εννοείται- δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Υπήρχαν, δηλαδή, άνδρες και γυναίκες της ΕΛΑΣ που σταματούσαν τα αυτοκίνητα που δεν είχαν αλυσίδες, με 30 ή 40 πόντους χιόνι και τα οποία, βεβαίως, εγκλώβιζαν για λίγο χρονικό διάστημα, γιατί ακριβώς οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αυτών των περιοχών ήταν διατεταγμένες στρατηγικά με όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διέθεταν. Νομίζετε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν άκουσε τις τελευταίες ημέρες από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι επέρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας ή που δεν άκουσε την οδηγία ότι δεν πρέπει να κινηθούν νταλίκες και φορτηγά στην Εθνική Οδό ή που δεν άκουσε την οδηγία  εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τα μεταδίδετε από τα Μέσα όπου εργάζεστε- να διαθέτουν αλυσίδες και να τις χρησιμοποιούν;

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται) ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και ότι είχε κινητοποιηθεί...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και κρατήθηκαν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί καταγγέλλετε τους συμπολίτες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κρατήθηκαν ανοιχτοί οι δρόμοι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί καταγγέλλετε εκ των υστέρων τις παρεκτροπές των συμπολιτών μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταγγέλλω εκ των υστέρων κάποιον. Είπα ότι είναι παράκληση και πρόσκληση όλων, και είναι παράκληση και πρόσκληση πρώτα απ` όλα των Ελλήνων πολιτών. Προς τους ολίγους εκείνους οι οποίοι δεν ακολούθησαν αυτές τις οδηγίες της Τροχαίας, να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας. Δεν έκλεισε το εθνικό δίκτυο.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την αλλαγή συνόρων, δίπλα στην πόρτα μας, στα Βαλκάνια. Φυσικά, αναφέρομαι στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εκ μέρους των Αλβανών κατοίκων του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της χώρας μας, συμμετέχει η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να διαμορφωθεί η κοινή ευρωπαϊκή θέση σε αυτό το θέμα. Η δική μας θέση έχει γίνει γνωστή στο παρελθόν. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα υπάρχει και η κοινή ευρωπαϊκή θέση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη χρήση διπλής ή ακόμη και τριπλής ονομασίας για το θέμα των Σκοπίων. Για να διευκρινίσω: Μια ονομασία ως συνταγματική για το εσωτερικό της χώρας, μια ονομασία για τους διεθνείς οργανισμούς και την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» με λατινικά αρχικά για την αναγνώριση από τις τρίτες χώρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Νίμιτς. Τη θέση της χώρας μας τη γνωρίζετε. Πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει σε μια θέση η οποία είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα. Αυτό έχει αναφερθεί, πολλές φορές, και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από την Υπουργό Εξωτερικών. Είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση εκείνη που θα είναι κοινά αποδεκτή και η οποία θα οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ένα σχόλιο για τις εκλογές στην Κύπρο θα ήθελα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω σχόλιο, γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν δόκιμο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 February 2008 - 22:39:48 UTC