Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 121859265

Έκδοση 1

BRIEFING190208

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 19.00, θα εγκαινιάσει την αίθουσα «Παναγή Παπαληγούρα» στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

" Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών.

" Θα ήθελα να σας δώσω ορισμένα στοιχεία, που αφορούν τον κρατικό μηχανισμό, για την κακοκαιρία και τις συνέπειές της, από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων: Έχει ανακοινωθεί ήδη πως θα πρέπει με την εκδήλωση του ζημιογόνου γεγονότος, οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους πληγέντες δήμους να αναγγείλουν το γεγονός στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί των οποίων επλήγη η παραγωγή τους, πρέπει να υποβάλουν αρχικές αιτήσεις ζημιάς, για ζημιές που υπέστη το κεφάλαιό τους και ο εξόπλισμός τους. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο, μόλις είναι δυνατή η πρόσβαση, θα γίνουν αρχικά επισημάνσεις από τους αρμόδιους επόπτες, γεωπόνους του ΕΛΓΑ των περιοχών αυτών. Ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός θα επισκεφθεί περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να συντονίσει επί τόπου τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα οι παραγωγοί. Όπως μας διευκρίνισε το Υπουργείο Εσωτερικών, στα αποκλεισμένα χωριά, που αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 90 (19 στην Εύβοια και 71 στα Χανιά και στο Λασίθι), ανά πάσα στιγμή υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης σε περίπτωση ανάγκης, με μηχανήματα ειδικών δυνάμεων και φυσικά με τα μηχανήματα του στρατού.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει σειρά πολλών μηχανημάτων και προσωπικού αυτό το τριήμερο, έτσι ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν, όπου χρειάστηκε, ορισμένα άτομα. Επίσης, να σας πω ότι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη ελικόπτερο για να βοηθηθεί ρωσικό πλοίο το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Ικαρίας. Το πλοίο είχε 106 ναυτικούς.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών θα σας πω ένα συγκεντρωτικό στοιχείο από τα όσα, αυτές τις ημέρες, νομίζω ότι σας ενδιαφέρουν: Στο σύνολο του τριημέρου η διάθεση των πόρων ήταν 15.877 άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών και 5.824 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις, το σύνολο των κλήσεων του τριημέρου (από 16-18/2), ανήλθε στις 105.485 κλήσεις, από τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία ζητούσε ενημέρωση για τους δρόμους και βεβαίως υπήρξαν και πολλά περιστατικά παροχής βοήθειας και μεταφοράς προσώπων, τα οποία ανέρχονται συνολικά στον αριθμό 1.082.

Σε σχέση με την κίνηση στους δρόμους σήμερα. Από την ΕΘΕΛ: Στις 05.00 προ μεσημβρίας ήταν εκτός 22 γραμμές, στις περιοχές Κηφισιά, Μενίδι, Λιόσια, Χαραυγή και Δραπετσώνα, από τις 320 που ήταν χθες και προχθές. Στις 10.00 προ μεσημβρίας οι εκτός λειτουργίας γραμμές μειώθηκαν σε οκτώ. Τώρα που μιλάμε είναι μόνο πέντε. Στον ΗΛΠΑΠ: Στις 04.30 το πρωί, τέθηκαν σε κυκλοφορία όλες οι γραμμές τρόλεϋ, 22 στο σύνολο, εκ των οποίων πέντε δεν έφθαναν έως το τέρμα. Ωστόσο, στις 09.15 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως. Το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του ΟΑΣΑ, το 185, λειτούργησε, όπως σας είχα πει και χθες, Κυριακή και Δευτέρα και το σύνολο των τηλεφωνικών κλήσεων ήταν 10.200, από πολίτες που ζητούσαν πληροφορίες για την κίνηση των μέσων.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η ενημέρωση που έχω είναι ότι η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και των επιδράσεών τους στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής υπήρξε ικανοποιητική. Το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με την ηλεκτροδότηση Άνδρου και Τήνου επιλύθηκε και τα νησιά λαμβάνουν κανονικά ρεύμα. Μικροπροβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στην Αττική, (υπάρχουν κάποια προβλήματα στη Σαλαμίνα). Το σοβαρότερο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία πρόσβασης στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προς εντοπισμό και αποκατάσταση βλαβών, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να υπάρχουν περί τα 20 χωριά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας: Στις 17 Φεβρουαρίου είχαμε σειρά προσελεύσεων στα νοσοκομεία, 150 τον αριθμό και 24 εισαγωγές. Στις 18 Φεβρουαρίου 168 προσελεύσεις, συνεπεία πτώσεων και 25 εισαγωγές. Στις 17 Φεβρουαρίου μεταφορά 25 ατόμων που είχαν ανάγκη αιμοκάθαρσης και στις 18 Φεβρουαρίου 205 ατόμων, εκ των οποίων οι 134 έγιναν από την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική και στις 19 Φεβρουαρίου 86, 24 από αυτές έγιναν μέσω ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής. Αυτά έως τις 11.00 το πρωί.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, επίσης, μου ζήτησαν να σας ενημερώσω ότι από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι προσπελάσιμοι λόγω παγετού. Τα μουσεία λειτουργούν εφόσον υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Αυτά σε γενικές γραμμές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση σκέφτεται μετά την έλευση και την πρόταση που κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι σε λίγη ώρα, υπάρχει συνάντηση (η οποία θα γίνει στις 15.00 το μεσημέρι), με τη συμμετοχή και των δύο μερών. Η κυβέρνηση, η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, συμμετέχει στη διαδικασία. Οι όποιες ανακοινώσεις για το θέμα, έχουν ήδη γίνει από την Υπουργό Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Είναι νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να μας πει τη θέση της για το τι θα κάνει με το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, κατ` αρχήν, και αν αυτή την απόφασή της τη συνδέει με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση που έκανε χθες η κ. Μπακογιάννη, η οποία ρωτήθηκε και σήμερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει κανένα θέμα με τον υφυπουργό σας τον κ. Λυκουρέντζο σε σχέση με όσα συζητήθηκαν χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Έχει δοθεί μια απάντηση από τον κ. Λυκουρέντζο, η οποία είναι απολύτως ικανοποιητική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα ήθελα να ρωτήσω. Αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα όσον αφορά την διπλή ονομασία που προτείνεται από μια σειρά χώρες και από ότι ξέρουμε και από τις ΗΠΑ και δεύτερον εάν εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης μεταξύ των συμμάχων, να το πω έτσι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέσει βέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο από τα όσα έχουμε πει κατά καιρούς. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία βεβαίως δεν γίνεται δημόσια. Η διαβούλευση γίνεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου θα ήθελα να παρακαλέσω, επειδή ακριβώς είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα, να μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτό που είπα προηγουμένως. Έχουν ειπωθεί, άλλωστε, κάποια πράγματα και από την Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό στο παρελθόν. Δεν θα ήταν δόκιμο να πω οτιδήποτε περισσότερο τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά κ. Εκπρόσωπε ενάμιση μήνα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όποτε θα τεθεί το ζήτημα, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει απλώς ότι γίνεται μια διαβούλευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα ευαίσθητα θέματα εθνικής σημασίας η διαβούλευση γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και έτσι οφείλει να γίνεται προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας, τα συμφέροντα μας. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το να δημοσιοποιούνται διαρκώς οι θέσεις μάλλον δεν βοηθάει. Η ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα κόμματα έχει γίνει στο παρελθόν και θα γίνει και τώρα. Η ευαισθησία, νομίζω, όλων μας κάνει απολύτως κατανοητή αυτή τη θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση στη θέση της για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που απ ότι κατάλαβα είναι αναγνώριση σε επόμενο στάδιο, απ ότι είπε η κ. Μπακογιάννη, έχει λάβει υπόψη της ότι μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για το Κυπριακό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη. Τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα του κ. Λυκουρέντζου. Είθισται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να έχουνε επαφές με εκπροσώπους ξένων πολεμικών βιομηχανιών, να τους εκφράζουν τον θαυμασμό τους για το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο εκπροσωπούν και στη συνέχεια να δεσμεύονται ότι θα το πουν και σε άλλους βουλευτές, να το στηρίξουν και εκείνοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μου κάνετε αυτή την ερώτηση, νομίζω ότι δεν διαβάσατε καν την απάντηση του κ. Λυκουρέντζου.

ΚΟΡΑΗ: Πραγματικά δεν την έχω διαβάσει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να τη διαβάσετε.

ΚΟΡΑΗ: Τα διαψεύδει όλα μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να τη διαβάσετε. Νομίζω ότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα σας.

ΚΟΡΑΗ: Καλώς, ευχαριστώ.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ συμμερίζεστε την πολιτική εκτίμηση κυβερνητικού βουλευτή, του κ. Τατούλη συγκεκριμένα με την συνέντευξη του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ότι ο δικομματισμός τελειώνει γιατί τελειώνει και το λεγόμενο «μεγάλο κράτος» και ο ελληνικός δικομματισμός είναι απόρροια του υπερτροφικού κράτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Και επί μέρους ερώτημα, αν τελικά επιμένει η κυβέρνηση στο θέμα των Ταμείων, όπου θα μείνει, όπως προέβλεπε το σχέδιο Μαγγίνα, αν υπάρχει κάποια αλλαγή γύρω από αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα, από εδώ και πέρα έχει τα εξής βήματα: Δόθηκαν οι βασικές γραμμές, η στρατηγική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, στη συζήτηση την οποία αναφέρατε, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία θα συζητηθεί το θέμα και εν συνεχεία θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακριβώς τις ημερομηνίες. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι τέτοιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συγνώμη, ισχύει αυτό που είχατε πει, νομίζω κατ ιδίαν σε κάποιους εκπροσώπους του Τύπου, για 25 μέρες ψήφιση στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κατ ιδίαν συζητήσεις μου δεν λέω διαφορετικά πράγματα από αυτά τα οποία λέω δημοσίως. Αλλά ακόμα και αν -για τη βοήθεια του δημοσιογραφικού έργου- έκανα μια προσωπική εκτίμηση σε οποιαδήποτε κατ ιδίαν συζήτηση, νομίζω ότι δεν είναι δόκιμο από την πλευρά του δημοσιογράφου να την δημοσιοποιεί. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, -για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αντίληψη στον οποιοδήποτε σε αυτή την αίθουσα ότι άλλα λέω δημοσίως και άλλα κατ ιδίαν- θα επαναλάβω ότι η διαδικασία είναι αυτή που ανέφερα προηγουμένως και ότι δεν θα μακρύνει πολύ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε ότι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για αυτό το θέμα. Γιατί δεν συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα; Δεν είναι τόσο σημαντικό το θέμα για να δικαιολογήσει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή τη διαδικασία ως είθισται να γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο, όπως γνωρίζετε συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν γνωρίζω αν θα γίνει κάτι περισσότερο ειδικά για αυτή την περίπτωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είναι μείζον θέμα όπως αναγνωρίζετε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνεί κανείς. Ίσα-ίσα, συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι το μείζον θέμα για τη νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, σας ανέφερα τη διαδικασία που ακολουθείται εδώ και τέσσερα χρόνια σε κάθε νομοσχέδιο. Εάν θα υπάρξει κάτι επιπλέον, δεν το γνωρίζω αυτή την ώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η απόδοση του 4% των εσόδων του Φ.Π.Α στο Ταμείο Αλληλεγγύης, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, είναι το πρόσχημα για να αυξηθεί ο Φ.Π.Α κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειπώθηκε και στη Βουλή το θέμα, από κάποιον εκ των αρχηγών - δεν θυμάμαι από ποιον  και έχει ήδη δοθεί απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα του αεροδρομίου μας θυμίσανε σήμερα αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι ότι το 2004 είχε επιβληθεί ένα πρόστιμο στο αεροδρόμιο από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι εάν αυτό εισπράχθηκε από τη δική σας κυβέρνηση ή έγινε κάποιου άλλου είδους διευθέτηση και αν εσείς σκοπεύετε να επιβάλετε κάποιο άλλο πρόστιμο για τα όσα συνέβησαν χθες και προχθές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν γιατί απ ότι γνωρίζω, το θέμα πήγε στα δικαστήρια. Θα ήθελα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο για να σας απαντήσει. Εκείνο το οποίο γνωρίζω - αν δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα σας λέω περιφραστικά εγώ - είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει δώσει ήδη εντολή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν για τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα.

ΚΟΡΑΗ: Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή της επόμενης εβδομάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Όπως γνωρίζετε, σας ανακοινώνω το θέμα της Κυβερνητικής Επιτροπής την προηγούμενη ημέρα.

ΚΟΡΑΗ: Λέω μήπως υπάρχει κάποιος σχεδιασμός τον οποίο γνωρίζετε από τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σχεδιασμός μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 February 2008 - 21:18:18 UTC