Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 105683846

Έκδοση 1

brf1311

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Σχετικά με ερώτηση που μου έγινε χθες από τον κ. Κακαλή, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αεροφωτογράφισης των καμένων περιοχών: Όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, η αεροφωτογράφιση έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το σύνολο των στρεμμάτων που κάηκαν με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής -που σημαίνει ότι δεν είναι τα τελικά στοιχεία- ανέρχεται σε 2.689.816 στρέμματα κατά το διάστημα από 1/7/2007 έως 31/8/2007, οπότε και εκδηλώθηκαν 4.577 πυρκαγιές στη χώρα μας. Εξ αυτών: 620.775 στρέμματα ήταν δάσος, 986.184 στρέμματα ήταν δασική έκταση, 322 στρέμματα ήταν άλσος, 285.840 στρέμματα ήταν εκτάσεις με χόρτα, 2.512 στρέμματα ήταν εκτάσεις με καλάμια και βάλτους, 696.212 στρέμματα ήταν γεωργικές εκτάσεις, 97.651 στρέμματα ήταν υπόλοιπες καλλιέργειες και 320 στρέμματα ήταν σκουπιδότοποι. Τα στοιχεία αυτά είναι της Πυροσβεστικής και επαναλαμβάνω ότι αφορούν στην πρώτη εκτίμηση. Για την οικονομική αποτίμηση των ζημιών θα σας ενημερώσω σχετικά, όταν ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Σχετικά με τις εκτάσεις που κάηκαν στην Πεντέλη, πριν από λίγο ανακηρύχθηκαν αναδασωτέες από την Περιφέρεια Αττικής. Έχω επιστολή, την οποία μου έστειλε ο Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής και σας τη διαβάζω: «Η πυρκαγιά στη θέση Κοκκιναρά, Αγ. Παντελεήμων δήμων Κηφισιάς, Μελισσίων και Ν. Πεντέλης, έλαβε χώρα στις 16/8/2007. Η προθεσμία βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων λήγει στις 16/11/2007. Παρόλα αυτά, με έγγραφό μου προς το Δασάρχη Πεντέλης, λόγω μείζονος σημασίας του θέματος, έθεσα καταληκτική ημερομηνία για έκδοση της παραπάνω εισήγησης την 31η Οκτωβρίου 2007. Ο Δασάρχης Πεντέλης αγνόησε την εντολή μου και για το λόγο αυτό κλήθηκε σε απολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 107 και 109 του Υπαλληλικού Κώδικα. Χθες, 12/11/2007 και ώρα 15.00 ο εν λόγω Δασάρχης παρέδωσε την εισήγησή του στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Στην εισήγησή του πρότεινε να μην κηρυχθούν αναδασωτέα 195, 81 στρέμματα γιατί χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Με ολονύχτια ενδελεχή επισκόπηση, η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για την υπόλοιπη πρόταση, σήμερα 13/11/2007 και ώρα 11.30 εξεδόθη απόφαση κήρυξης συμπεριλαμβανομένων και των 195,81 στρεμμάτων, που ναι μεν δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς, πλην όμως, είχαν αλλάξει παράνομα χρήση. Και μου επισυνάπτει και το σχέδιο απόφασης.

" Αύριο, στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Με αφορμή τα θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης, θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά στοιχεία για την ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Το 2007 ήταν 8,4%, το 2008 προβλέπεται να μειωθεί στο 7,9% και το 2009 αναμένεται περαιτέρω μείωση στο 7,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και σε αυτόν τον τομέα τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας. Όπως επεσήμανε, ήδη, με δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός κ. Μαγγίνας, οι διαπιστώσεις και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνεπώς την εξελικτική υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει συστηματικά και μεθοδικά τις προσπάθειές της με στοχευμένες δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή, νέων και γυναικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα υπάρξουν αλλαγές στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον ενισχυμένο Γιώργο Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Είχα ρωτήσει, πριν από λίγες ημέρες, την Παρασκευή νομίζω, για το αν ήρθε ο απολογισμός του Νομάρχη Ευβοίας για το πώς διέθεσε τα κονδύλια. Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έστειλε μια επιστολή, την οποία έχει κοινοποιήσει και στον κ. Παυλόπουλο, όπου αναφέρει ότι τα μισά χρήματα από το 1 εκατομμύριο ευρώ, έχουν ήδη δοθεί για έργα αποκατάστασης πυροπλήκτων περιοχών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ήθελα να ζητήσετε από το αρμόδιο υπουργείο.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο συζητείται μεταξύ των πολιτών, γιατί η κυβέρνηση περίμενε την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ για να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς στην εκπόνηση του κυβερνητικού έργου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι πολίτες αναρωτιούνται γι` αυτό το οποίο μου λέτε. Θα σας θυμίσω ότι τα νομοσχέδια, για τα οποία είχαμε δεσμευτεί καταθέτοντάς τα προ της προεκλογικής περιόδου -και για τα οποία προεκλογικά έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση- επανακατατέθησαν. Θα σας θυμίσω ότι το σχέδιο προϋπολογισμού επίσης κατετέθη. Άλλωστε ο προϋπολογισμός ήταν το μείζον ζήτημα για το οποίο ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Θα σας θυμίσω ότι η δέσμευσή μας, να αρχίσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, έγινε ήδη πράξη. Και έχει προχωρήσει ήδη η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται. Στον τομέα στον οποίο έχω την τιμή να προΐσταμαι, σας θυμίζω ότι την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τις εκλογές, ανακοινώσαμε τους χάρτες συχνοτήτων -ένα τιτάνιο έργο- το οποίο επί χρόνια ανέμενε η χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί τομείς και στην Οικονομία και την Υγεία και την Παιδεία και την Απασχόληση και σε όλα τα άλλα υπουργεία, όπου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εργάζεται με δυναμισμό και με θέληση να λύσει μια σειρά προβλημάτων. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πως δημιουργείται μεταξύ κάποιων πολιτών αυτή η εντύπωση στην οποία αναφέρεστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να ρωτήσω λίγο πιο συγκεκριμένα; Η εξαγγελία για το τέλος στην ακίνητη περιουσία που θα αντικαθιστούσε το φόρο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα συμπεριληφθεί σαν τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν έγινε, για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δε θυμάμαι να είχαμε ανακοινώσει ότι θα μπει ως τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Είπα ποια ήταν η εξαγγελία και ποια ήταν η εντύπωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις εντυπώσεις, όπως γνωρίζετε, δε δουλεύει μια κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τέλος πάντων, πότε θα γίνει, πότε θα υλοποιηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από το αρμόδιο υπουργείο και θα σας πω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επίσης, για το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, υπάρχει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σχεδόν έτοιμο -αν όχι ολοκληρωμένο- και πιστεύω ότι σύντομα, πάντως θα είναι σε θέση ο αρμόδιος υπουργός να το καταθέσει στη Βουλή. Το πότε είναι σύντομα δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω σε συγκεκριμένη ημερομηνία ημερών, ή εβδομάδων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή πάλι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι θα κατατίθετο μόλις θα άνοιγε η Βουλή και νομίζαμε ότι θα είχε ήδη κατατεθεί από τον Οκτώβριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το απολύτως βέβαιο είναι αυτό το οποίο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε: Με την έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής, θα κατατίθετο το νομοσχέδιο για το οποίο είχαμε δεσμευτεί, όπως και έγινε. Επίσης, απολύτως βέβαιο είναι ότι και πολλά άλλα νομοσχέδια έχουν προχωρήσει. Και δεν έχουμε κλείσει ακόμη δύο μήνες από την ημέρα των εκλογών. Όχι από την ημέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης, ούτε καν από την ημέρα που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μετά τον κ. Κακλαμάνη, ένα μέλος της κυβέρνησης, ο κ. Βουλγαράκης έκρινε θετικά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει θέμα να ανοίξει μια συζήτηση τέτοια και στη Νέα Δημοκρατία, γνωρίζοντας βεβαίως ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογής αρχηγού, απλώς λέω για το μέλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα χθες και έχω δώσει μια σχετική απάντηση, οπότε δε θα την αλλάξω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή υπάρχει και μέλος της κυβέρνησης. Χθες ρωτηθήκατε για τον κ. Κακλαμάνη, επειδή υπάρχει και μέλος της κυβέρνησης, γι` αυτό σας ρωτώ σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δε θα αλλάξω την απάντησή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τελικά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει de facto και εν αγνοία του ελληνικού λαού στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Αναφέρομαι στο μνημόνιο συνεργασίας με το γερμανικό κολοσσό της (δεν ακούγεται) για την κατασκευή νέων μονάδων, στην οποία παίρνει το 51% συν το management.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι γίνεται, γίνεται υπό το φως των προβολέων. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να γίνεται κρυφίως...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει μνημόνιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση αυτή, στην οποία αναφέρεστε, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και σχεδόν γίνεται δημόσια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν γίνεται δημόσια, γιατί δε δίνετε στο φως της δημοσιότητας το μνημόνιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω κάποια περισσότερα στοιχεία. Με το ενδιαφέρον που δείχνετε, νομίζω ότι το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης θα σας δώσει όποια στοιχεία θέλετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, είναι θέμα που αφορά ευρύτερα τον ελληνικό λαό. Δεν είναι (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, εγώ απαντώ στο κομμάτι της ερώτησης που αναφέρθηκε, ότι δήθεν κρυφίως γίνονται πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, η ΔΕΗ παρέμενε, εάν θυμάμαι καλά, στον έλεγχο του Δημοσίου. Έχει αλλάξει αυτή η θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα είναι σαφές. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω και πάλι εδώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου είναι ήδη έτοιμο και μάλιστα προτίθεται η κυβέρνηση να το συζητήσει την επόμενη εβδομάδα στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδριάζει αύριο με θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Για τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας δεν γνωρίζω από τώρα ποιο θα είναι το θέμα. Δεν γνωρίζω εάν έχει καθοριστεί, αλλά ότι το σχέδιο εκλογικού νόμου είναι έτοιμο, πιστεύω ότι μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μήπως ανοίγουν όλα τα θέματα μαζί; Μιλώ για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Δηλαδή, ο εκλογικός νόμος, υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό θα υπάρξει απαιτούμενος χρόνος για να υπάρξει συζήτηση και να επιτευχθεί και η μέγιστη δυνατή συναίνεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η μόνη παρατήρηση που μπορεί να κάνω είναι ότι η ερώτησή σας έρχεται σε αντίθεση με άλλη ερώτηση συναδέλφου σας, προηγουμένως, ότι δεν κάνει σχεδόν τίποτα η κυβέρνηση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί πάντως στο κυβερνητικό έργο και σε σχέση με τα νομοσχέδια και σε σχέση με μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, για παράδειγμα, που τις περιμένουμε από την πρώτη τετραετία κιόλας και υποτίθεται ότι έχουν ξεκινήσει κιόλας. Έχουν εξέλιξη κάποιες από αυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ολοκληρώθηκε, αλλά δεν πέρασαν παρά δύο μήνες από τις εκλογές.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Γι` αυτό ρωτώ. Η κυβέρνηση θεωρεί σκόπιμο να επιταχύνει ή θεωρεί σκόπιμο να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, όπως μέχρι τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είχα την ευκαιρία να πω πολλές φορές μέσα σε αυτή την αίθουσα, η μεταρρύθμιση και δη σε μεγάλα ζητήματα...

ΦΟΥΡΛΗΣ: Απαιτεί χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαιτεί χρόνο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Γνωστό και απολύτως κατανοητό. Αλλά, εγώ ρωτώ για το ρυθμό. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο κινείται το δίμηνο αυτό, από τις 16 Σεπτεμβρίου, είναι ικανοποιητικός και επαρκής ή έχει στόχο να επιταχύνει το ρυθμό (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, κάποιος τρόπος για να μετράται ο ρυθμός;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Αυτό, υποθέτω ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να το κρίνει μόνο. Εάν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό που κινούνται οι υπουργοί του, η κυβέρνησή του. Ο ίδιος μπορεί να το κρίνει. Εάν είναι ευχαριστημένος θα πει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, κινείται στην κατεύθυνση των οδηγιών προς τους υπουργούς του. Νομίζω ότι τα πράγματα αποδεικνύουν εάν κινείται η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς ή όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη, δεν σας επιβεβαιώνει, πάντως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με ποιο τρόπο ετοιμάζεται η κυβέρνηση να γιορτάσει το Πολυτεχνείο; Μετατρέποντας την Αθήνα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης με 7.500 αστυνομικούς στο δρόμο και τις κάμερες να παρακολουθούν τους διαδηλωτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι νέοι που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο, έδωσαν ένα διαχρονικό μήνυμα. Το μήνυμα αυτό είναι μήνυμα Δημοκρατίας. Στη Δημοκρατία, λοιπόν, χωρά η αντίθετη άποψη. Η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει, με όλους του τρόπους που πρέπει να το κάνει, τη δυνατότητα των πολιτών να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, την αντίθετη άποψη ή την όποια άποψη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση η πρόταση που διατύπωσε, χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος προς το ΠΑΣΟΚ για συντονισμένη δράση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στο θέμα των αποθεματικών των Ταμείων και -δεν θυμάμαι- σε κάποιο άλλο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν μας ανησυχεί ο διάλογος. Εννοείτε μεταξύ των κομμάτων;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι ο διάλογος, όσο το ρεύμα που διαμορφώνεται ή που πάει ή που ήθελαν κάποιοι να διαμορφωθεί μεταξύ των δύο κομμάτων, της λεγόμενης κεντροαριστεράς, σε μια μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε ζητήματα αιχμής, όπως είναι το Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν μας ανησυχεί... εάν αυτό με ρωτήσατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια σκληρή αντιπολίτευση από τον κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι άλλο ερώτημα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το διατυπώνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου γι` αυτό.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ισχύει σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος για το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι. Γιατί, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν ο διάλογος είναι σε εξέλιξη, το να έχει προαποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο δεν θα ηχούσε και δίκαια απέναντι στους συμμετέχοντες στο διάλογο. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το διάλογο. Περιμένει τη συμμετοχή -και ευελπιστεί στη συμμετοχή- όλων των φορέων που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Ασφαλιστικό. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που αφορά το σήμερα, ούτε το αύριο, με την έννοια του 2008, 2009, 2010. Αφορά τους πολίτες αυτής της χώρας για τα επόμενα 20,30 χρόνια τουλάχιστον. Άρα, λοιπόν, περιμένει τη συμμετοχή όλων όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Ως εκ τούτου, δεν έχει προαποφασίσει κάτι, από αυτά τα οποία μου λέτε ότι αναφέρονται στο δημοσίευμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάντως, προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση στο διάλογο. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη συνεδρίαση μέσα σε τρεις ώρες «καθάρισε» με το θέμα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Στη μεθαυριανή, θα «καθαρίσει» και με το θέμα της ενοποίησης των Ταμείων και άλλη μία μένει για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Οπότε θα είναι έτοιμη αντικειμενικά το Γενάρη να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρήμα που χρησιμοποιήσατε...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εντός εισαγωγικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντός εισαγωγικών. Αλλά και εκτός εισαγωγικών, εάν εννοείτε ότι η κυβέρνηση λύνει όντως το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Ναι, το έλυσε. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχε μια απόφαση, βάσει νόμου, από το 2003 έως το 2008, το 1% του ΑΕΠ να πηγαίνει στο ΙΚΑ. Και δεν πήγαινε μέχρι τώρα ή πήγαινε ποσοστό μικρότερο ή λίγο μικρότερο από το 1%. Και η υποχρέωση αυτή έως το 2008, σας έχω πει -όπως θυμάστε- πραγματοποιείται με την εισροή 1,5 δις ευρώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μένουν άλλα 8,5.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, το κομμάτι αυτό που αφορά την 5ετία και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, υλοποιείται από την κυβέρνηση, όπως δήλωσαν και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` ευκαιρία της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, έχει η κυβέρνηση καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη με την Επιτροπή Σοφών, την Επιτροπή του κ. Αναλυτή που έστειλε μια επιστολή παραίτησης και γενικά γράφτηκαν διάφορα πράγματα ότι υπήρχε μια δυσφορία εκ μέρους της για το ότι δεν κλήθηκε στο διάλογο για το Ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινώς, δεν γνωρίζω το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Βλέπω στην «Απογευματινή» σε πρωτοσέλιδο ότι στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο κ. Πρωθυπουργός προς τον κ. Παπανδρέου στην ουσία του λέει, μεταξύ των άλλων -όπως λέει η εφημερίδα- ότι ήταν και μια πρόσκληση στον κ. Παπανδρέου για συνεργασία στα μεγάλα εθνικά προβλήματα και όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα. Είναι έτσι και αν είναι έτσι, πήρατε κάποια απάντηση από τον κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέγνωσα τη συγχαρητήρια επιστολή του Πρωθυπουργού λέξη προς λέξη. Δεν έκρυψα τίποτα. Και μέσα σε αυτήν, όπως θυμάστε όλοι, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά αναφέρει ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα. Αυτό είναι μια πολιτική άποψη την οποία είχε εκφράσει και στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής, από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση. Και πιστεύω ότι είναι μια πολιτική άποψη την οποία η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι την εννοεί από το 2004 και μετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και δεν έχει βρει ανταπόκριση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πούμε, είχε συμβεί μια αντίστοιχη συζήτηση με τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Και άλλα ζητήματα, όχι μόνον αυτό. Τώρα, το πώς ανταποκρίνεται και ποιος ανταποκρίνεται, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να το κρίνω εγώ. Το βλέπετε όλοι.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών; Και εδώ, θα ήθελα να δώσω ένα δεύτερο σκέλος στην ερώτηση και να ρωτήσω, τι γίνεται με τις προσλήψεις που απαιτούνται σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την περασμένη Τετάρτη έδωσε αναλυτική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος. Έχει δώσει πολλά στοιχεία και για τον αριθμό και για τους τρόπους με τους οποίους χειρίζεται η κυβέρνηση αυτό το θέμα. Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, υπολόγισε ότι είναι περίπου 14.000 εργαζόμενοι που λείπουν είτε σε νοσηλευτικό, είτε σε ιατρικό προσωπικό. Και έχει ήδη μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η κυβέρνηση στη λύση αυτού του προβλήματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Αν υπάρχουν πρωτοβουλίες στο θέμα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Στα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ότι υπάρχουν προβλήματα ενδεχομένως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απάντησα στο πρώτο σκέλος γιατί είναι γενικό. Ειδικότερα σας απάντησα χθες, να μην το ξαναδιαβάσω. Μπορώ να συνεχίσω με έναν κατάλογο πολλών στοιχείων τα οποία αναφέρονται ως κοινωνικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2008, εκτός δηλαδή από τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το επίδομα ανεργίας - που αυξάνονται από 10%  18%  19% τα τρία αυτά επιδόματα - συστήνεται Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής το οποίο θα έχει αρχικό κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Και θα ενισχυθεί με το ποσό τον 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2008 και θα φτάσει σταδιακά στα 2 δις ευρώ το 2011. Διατίθενται για την Υγεία από τον τακτικό προϋπολογισμό κονδύλια αυξημένα κατά 9,4% σε σχέση με φέτος, δηλαδή, με ρυθμό υπερτριπλάσιο από τον πληθωρισμό. Διατίθενται για την Παιδεία κονδύλια αυξημένα κατά 6,5% σε σχέση με το 2007, δηλαδή με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού. Χρηματοδοτείται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων που θα φτάσει τα 9,2 δις ευρώ αυξημένο κατά 5,7% σε σχέση με το 2007 για υποδομές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και για τις κοινωνικές υποδομές υψηλής προτεραιότητας. Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων : Από 1/1/2008 ο μισθός του ανθυπολοχαγού ανέρχεται στα 860 ευρώ το μήνα συν την εισοδηματική πολιτική του επομένου έτους. Υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους τρίτεκνους. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις φτάνουν το 2008 στο 18,4% του ΑΕΠ από 18% του ΑΕΠ το 2007. Θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός είχε κάνει μια ειδική αναφορά στις κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη Θεσσαλονίκη για το ότι είμαστε η χώρα η οποία, ενώ διαθέτει μεγάλο ποσά στις κοινωνικές μεταβιβάσεις ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, προφανώς αποδεικνύεται σε κάποιο βαθμό λανθασμένος. Γιατί αντίστοιχα ποσά κοινωνικών μεταβιβάσεων σε βόρειες χώρες της Ε.Ε έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση σε βάθος χρόνου. Και μιλάμε για μείωση της ανεργίας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και την εύρεση νέων θέσεων εργασίας, τουλάχιστον για αυτό. Υλοποιείται όπως ήδη έχει προβλεφθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης ώστε το 2009 τα μεσαία εισοδήματα να φορολογούνται με συντελεστή 25% από 30% και 40% που ίσχυε έως σήμερα. Παράλληλα, προχωράμε στην αναμόρφωση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών και της φορολογίας της πρώτης κατοικίας. Αυτά τα στοιχεία -με μια σειρά άλλων στοιχείων, τα οποία γνωρίζετε και έχουν ανακοινωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις- είναι στην πράξη κοινωνικά μέτρα, απόδειξη ότι η κυβέρνηση προχωράει στα κοινωνικά μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά και μάλιστα πολύ γρήγορα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά την άκρως συμβολική κίνηση του Πρωθυπουργού να στείλει ευχετήρια κάρτα, συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα επιδιωχθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον και μια συνάντηση μαζί του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, φυσικά και θα γίνει.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πότε θα ανοίξει στην Βουλή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες. Νομίζω το τελευταίο δίμηνο έχω ερωτηθεί 4-5 φορές.

ΚΟΡΑΗ: Να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το Σύνταγμα προβλέπει με σαφήνεια ότι στην πρώτη σύνοδο της αναθεωρητικής Βουλής, οφείλει η Βουλή να έχει αποφασίσει. Άρα, στην πρώτη σύνοδο της αναθεωρητικής Βουλής θα πρέπει να έχει κλείσει αυτό το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Να σας το θέσω διαφορετικά το ερώτημα. Θα είναι πριν ή μετά τα Χριστούγεννα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν θα είναι πριν τα Χριστούγεννα. Δεν έχω κάποια αντίθετη πληροφορία, αλλά εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να το κάνει μέσα στους επόμενους μήνες έως το κλείσιμο της πρώτης συνόδου. Τονίζω το «νομίζω» γιατί ειλικρινά σας λέω δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, αν έχει υπάρξει ήδη απόφαση του Πρωθυπουργού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 November 2007 - 14:27:06 UTC