Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 39989041

Έκδοση 1

Brf1011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είδαμε σε κάποια εφημερίδα ότι πήγατε και μεταλάβατε. Αυτό θα άρει τις αμαρτίες σας;

ΒΛΑΧΟΣ: Εξομολογήθηκε. Εξομολογηθήκατε; Είπατε τίποτα για μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάβασα και εγώ. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα το θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει, η πίστη του καθενός είναι προσωπικό του ζήτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα κατεβείτε στο υπόλοιπο Αττικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ξαναρωτήσει και σας έχω πει ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν με έχει απασχολήσει ακόμη.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα με τους συμβασιούχους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη νομοθετική ρύθμιση, όχι. Υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση την οποία και ακολουθούμε. Αυτή ακολούθησε  αν αναφέρεστε, προφανώς σε αυτό- και το ανώτατο δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί, έχουν εργαστεί και έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους λέει ότι δεν θα πάρετε τα λεφτά για τα οποία έχετε εργαστεί. Αυτό δεν είναι αδικία; Δεν πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την αδικία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω στο σχολιασμό της απόφασης. Εκείνο που θα πω είναι ότι ο νόμος ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή: Προέβλεπε, δηλαδή, τον αριθμό των ανανεώσεων έως μια διετία για τους συμβασιούχους. Εν συνεχεία υπήρξαν προσφυγές ορισμένων συμβασιούχων. Άλλες κερδήθηκαν, άλλες χάθηκαν σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα και ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να πάρει οριστική απόφαση.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ζητάει η κυβέρνηση αλλαγές στις προβλέψεις του Συντάγματος με τη Συνταγματική Αναθεώρηση για τις αμοιβές των δικαστικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το Σύνταγμα, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι δεν είναι σωστό, δεν είναι επιτρεπτό να καθορίζεται η εισοδηματική πολιτική από δικαστικές αποφάσεις. Αυτό, λοιπόν, είναι ως προβληματισμός εδώ και πάρα πολύ καιρό στις σκέψεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε περίπτωση όμως που συμβεί αυτό στη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα ισχύσει από το 2009 και μετά. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι άμεσα γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσμική είναι η παρέμβαση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλου είδους παρέμβαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν ο Πρωθυπουργός ήθελε να θέσει τέρμα στην εκλογολογία, γιατί δεν έβγαινε ευθέως και δημόσια να πει στον ελληνικό λαό ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και προτίμησε μια ανεπίσημη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και μια ασαφή, κατά τη γνώμη μου, δήλωση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα τους συνεργάτες μου να προμηθεύσουν στον κ. Κακαλή την ευθεία και δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού, την πρώτη Κυριακή των εκλογών και εν συνεχεία και μια δεύτερη δημόσια παρέμβασή του που αναφέρεται, με κατηγορηματικό τρόπο, στις εκλογές του 2008.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να πείτε καθαρά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ρωτήσει τόσες πολλές φορές που πραγματικά απορώ γιατί με ξαναρωτάτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι απάντηση όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι; Έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές στην ερώτησή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Υπάρχουν δυο αποφάσεις μισθοδικείου. Η μία λέει ότι ο μισθός των δικαστικών θα είναι βάση μιας αμοιβής ενός μεγάλου στελέχους, μεγάλης εταιρείας τηλεφωνικής και μια δεύτερη απόφαση που λέει ότι ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα έχει μισθό ίσο με το μισθό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση ποια από τις δυο θα υλοποιήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, ακολουθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, διότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικά προβλήματα. Δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης - ούτε είναι στις προθέσεις της στην πολιτική της δηλαδή - να υπάρξει μια σειρά επαυξήσεων σε κατηγορίες ή στα ποσά τα οποία διάβασα αυτές τις ημέρες. Γνωρίζετε πολύ καλά, λοιπόν, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Δικαιώθηκαν, όμως, οι άνθρωποι στα δικαστήρια. Και υπήρχε και η απόφαση του μισθοδικείου, του οποίου η λειτουργία προβλέπεται από το Σύνταγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, δεν το αμφισβητεί κανένας. Γι΄ αυτό και σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη η οποία είναι μια διακριτή εξουσία, το έχουμε πει πολλές φορές εδώ, το έχουν πει και άλλοι στο δημόσιο βίο. Δεν πρόκειται να σχολιάσω την απόφαση, απλώς λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Την είπε χθες με πολύ αναλυτικό τρόπο, άλλωστε, ο κ. Αντώναρος.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά θα πρέπει να δώσετε και τα χρήματα όμως, έτσι; Δηλαδή θα τα δώσετε τα χρήματα και βάσει ποιας απόφασης θα δώσετε τα χρήματα; Γιατί εδώ γεννάται και το θέμα αν κυβέρνηση θα ανοίξει το πουγκί της να δώσει και τα χρήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήματα, όπως ξέρετε, δύσκολα υπάρχουν. Γίνεται μια προσπάθεια από όλους τους Έλληνες πολίτες ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα από το παρελθόν με βάση ευρωπαϊκές συνθήκες  ορθώς τις έχει αναλάβει η χώρα  προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κ.ο.κ. Όλοι οι Έλληνες πολίτες κάνουν θυσίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά για την κατάντια της οικονομίας ευθύνονται οι πολιτικοί. Και αυτή τη στιγμή έρχεστε εσείς, οι πολιτικοί  και δεν λέω εσάς τον Ρουσόπουλο ή τη Νέα Δημοκρατία, το σύνολο του πολιτικού κόσμου  να λέτε στον Έλληνα πολίτη ότι εσύ ΄Ελληνα πολίτη παρά το γεγονός ότι δε φταις πληρώνεις το μάρμαρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο λέμε στον Έλληνα πολίτη είναι ότι εμείς σεβόμαστε τους κόπους και τις θυσίες του, δεν προχωράμε σε αλόγιστες παροχές -αυτό είναι κάτι το οποίο έχετε δει στην πράξη - δεν προχωράμε σε σπατάλη δημοσίου χρήματος. Και μιλώ με συγκεκριμένες εκφράσεις γιατί κάθε μία έχει αναφορά στον τομέα της. Δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση αυτή σπαταλά δημόσιο χρήμα αυξάνοντας αλόγιστα προϋπολογισμούς υπουργείων ή οργανισμών. Και υπ΄ αυτή την έννοια σεβόμαστε απολύτως τους κόπους των Ελλήνων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας υπενθυμίζω πάντως ότι έχετε πει ότι οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει θα ισχύσουν σε βάθος τετραετίας. Άρα, δηλαδή ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν ακριβώς και έχουμε πει ότι ως το τέλος της τετραετίας οι δεσμεύσεις μας ισχύουν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να γίνουν πράξη. Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση, την οποία έχω πει πολλές φορές εδώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχετε πει και στον κ. Αλογοσκούφη αυτό; Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης λέει για αυτοσυγκράτηση γι΄ αυτό ρωτώ.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες παροχές στους αριθμούς που είδατε, που οι αριθμοί αποτυπώνουν τις δικαστικές αποφάσεις, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να μην εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για τις αμοιβές των δικαστικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστούν τα αρμόδια υπουργεία. Είναι ένα πολύ λεπτό νομικό ζήτημα. Δεν έχω να σας δώσω περισσότερες και λεπτομερείς εξηγήσεις σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον που έχει. Εκείνο που θα ήθελα να συγκρατήσετε στη μνήμη σας είναι η πολιτική τοποθέτηση που έγινε και χθες και σήμερα σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή δεν έχω καταλάβει, οι συμβασιούχοι θα βρεθούν στο δρόμο και θα κινδυνεύσουν να χάσουν και τα δεδουλευμένα τους; Ναι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτός ο νόμος ισχύει εδώ και δυο χρόνια. Όσοι λοιπόν εργάστηκαν με αυτές τις συνθήκες, γνώριζαν από την αρχή - και δεν τους αιφνιδίασε κανένας  ότι θα υπογράψουν συμβάσεις έργου για δυο χρόνια. Αυτό το οποίο λέει ο νόμος, αυτό και τηρείται. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί χρησιμοποιείτε εκφράσεις οι οποίες φορτίζουν το κοινωνικό σύνολο, δημιουργούν όμως ψευδή εικόνα. Εάν εσείς κ. Σιδέρη υπογράψετε με το ΣΚΑΪ ένα συμβόλαιο δυο ετών, στα δυο χρόνια ο ιδιοκτήτης του σταθμού, ο διευθυντής του σταθμού θα κάνει μια συζήτηση μαζί σας εάν θα ανανεωθεί ή όχι. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα μείνετε 22 ή 32 χρόνια ώσπου να πάρετε σύνταξη. Υπάρχει λοιπόν, επιτέλους, μια έντιμη αντιμετώπιση των συμβασιούχων από την Πολιτεία, που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Διότι στο παρελθόν  και αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε για ομηρία  η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση κρατούσε τις συμβάσεις, τις ανανέωνε κατά το δοκούν, ώστε ένας εργαζόμενος να είναι όμηρος. Εμείς ήρθαμε και λύσαμε αυτό το πρόβλημα. Είπαμε τέλος στην ομηρία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είδα στην ΕΡΤ, σχεδόν 1500 άτομα μονιμοποιήθηκαν, μιλάμε για συναδέλφους σας, οι οποίοι ήταν ανταποκριτές 20 χρόνια με συμβάσεις έργου. Επιτέλους λύθηκε αυτό το θέμα. Δηλαδή δεν μπορεί να δεχθώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται επί 20 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις έργου, δεν είναι προσωπικό το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό το δέχθηκε η κυβέρνηση με πραγματισμό. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το λύσαμε αυτό το πρόβλημα. Και ο νόμος ο οποίος φτιάχτηκε, δίνει με καθαρό τρόπο στον οποιοδήποτε συμβασιούχο να γνωρίζει εξαρχής ότι από τη στιγμή που υπογράφει μια σύμβαση αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Απλώς, αυτό που έγινε τώρα είναι ότι τηρήθηκε ο νόμος. Ότι επιτέλους η ημερομηνία λήξης τηρείται. Δεν σας λέω ότι είναι ευχάριστο να μένει κάποιος εκτός δουλειάς. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα αναγνωρίσετε σε αυτή την κυβέρνηση την εντιμότητα ότι έκανε ένα νόμο που έλυσε προβλήματα πολλών ετών. Και μίλησε με εντιμότητα στους εργαζόμενους, λέγοντας από εδώ και πέρα ότι «αν θελήσετε να κάνετε μια σύμβαση έργου με την τάδε επιχείρηση του Δημοσίου, να ξέρετε ότι αυτή θα διαρκεί τόσο και όχι περισσότερο».

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Να υποθέσω από την απάντηση που δώσατε για τις αυξήσεις των δικαστικών ότι το ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις των βουλευτών που είναι συναρτώμενες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των βουλευτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το μοντέλο Τσουτσοπλίδη, του Γενικού Γραμματέα Απασχόλησης, για ολίγη σύνταξη και μερική εργασία είναι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που είπε ο Πρωθυπουργός ότι γίνονται αποδεκτές από το λαό και πότε θα το εφαρμόσει αυτό η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αγνοώ το μοντέλο που μου λέτε. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πάρω θέση στο ερώτημά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχετε παρακολουθήσει - είναι και πρωτοσέλιδο σήμερα  τις χθεσινές δηλώσεις του Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά σας λέω ότι δεν το γνωρίζω, οπότε δεν μπορώ να πάρω θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε όμως να πείτε για την άλλη τοποθέτηση, του κ. Αλογοσκούφη, ότι όλοι θα πάνε στα 65, δηλαδή ακόμα και όσοι εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες ανηλίκων και όσοι έχουν 35ετία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλο το σεβασμό σε όλους σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι επιφυλακτικός στο πώς μεταφέρονται δηλώσεις άλλων υπουργών. Αν ο κ. Αλογοσκούφης έχει κάνει μια δήλωση, είμαι βέβαιος ότι αυτή η δήλωση έχει πίσω της ένα βάθος και μια βαρύτητα και δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είστε σίγουρος ότι μεταφέρθηκαν σωστά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως, γιατί άλλωστε ξεκίνησα λέγοντας ότι έχω εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους. Ακόμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τη συνάντηση, σήμερα, του Πρωθυπουργού θα μας πείτε; Γιατί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της γαλλικής Τράπεζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Μπορώ να μάθω και να σας ενημερώσω το απόγευμα.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 November 2006 - 21:54:50 UTC