Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-09-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 31656479

Έκδοση 1

brf2509

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11:00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα που αφορούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στις 12:10 ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ινδίας κ. Shri Somnath Chatterjee.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παπαθανασίου ανακάλυψε σκάνδαλο με την κ. Βάσω Παπανδρέου. Το είπε τώρα. Να υποθέσουμε ότι δυόμισι χρόνια τώρα έκανε απόκρυψη σκανδάλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαθανασίου έκανε μια αναφορά σε πραγματικά γεγονότα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με τα οποία τεκμηρίωνε, τι;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω δυο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι, εάν ο κ. Παπαθανασίου πριν κάνει την αναφορά σε πραγματικά γεγονότα, όπως εσείς είπατε πριν από ένα λεπτό, είχε ενημερώσει γι΄ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλες φορές, ο κάθε υπουργός δρα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του. Ο κ. Παπαθανασίου έπραξε καλώς με τη χθεσινή ανακοίνωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι, εάν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να δοθεί τώρα και όχι από 1/1/2007 το ποσό των 103 ευρώ ως επίδομα στους δασκάλους έναντι του επιδόματος το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την ώρα που μιλάμε αν δεν έχει αρχίσει, αρχίζει σε λίγα λεπτά η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τους δασκάλους. Αμέσως μετά, η υπουργός Παιδείας θα προβεί σε δηλώσεις.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ερώτησή μου αφορά τον κ. Πανάγο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό και ήταν και μεγάλο τοπικό στέλεχος, τουλάχιστον, της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι υπήρχαν έρευνες εις βάρος του από την Ιντερπόλ για την υπόθεση της ζάχαρης, δεν ήταν ένας σοβαρός λόγος για να μην πάρει μια σημαντική κρατική θέση, όπως ήταν το Δ.Σ. του ΙΚΑ, αλλά και διάφορες άλλες, στις οποίες τον τοποθέτησε είτε ο κ. Τσιτουρίδης, είτε ο κ. Ψωμιάδης, είτε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ανέχεται τη διαφθορά πουθενά. Η κυβέρνηση αυτή τηρεί τους νόμους. Η κυβέρνηση αυτή είναι εκείνη που με το παράδειγμά της δηλώνει ότι πολιτικά δεν συγκαλύπτει, αλλά αποκαλύπτει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση εκφράζεται από τον κ. Παπαθανασίου και στη θέση και όσον αφορά το ζήτημα της διάρκειας του γάλακτος, δηλαδή να διπλασιαστεί ο χρόνος διάρκειάς του από πέντε σε δέκα ημέρες; Είναι αυτή η επίσημη θέση της κυβέρνησης ή του υφυπουργού Γεωργίας που προτείνει να παραμείνει στις πέντε ημέρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει συζητηθεί και άλλες φορές δημοσίως και μάλιστα στη Βουλή, όχι τώρα. Δηλαδή δεν είναι κάτι καινούργιο που ανακαλύφθηκε σήμερα. Έχουν ακουστεί εκατέρωθεν απόψεις. Εκείνο που έχω να σας πω εγώ είναι ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα θέματα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία γνωρίζετε ότι είναι εν εξελίξει τότε τα δυο υπουργεία θα έχουν όλο το χρόνο να συνεννοηθούν, συζητώντας και με τους αρμόδιους φορείς, για το τι πρέπει να γίνει, εάν πρέπει να γίνει κάτι στον τομέα αυτό. Υπάρχουν επιχειρήματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Για να έχετε ολόκληρη την εικόνα, υπάρχουν επιχειρήματα για φθηνότερο γάλα για τον καταναλωτή, εφόσον επιμηκυνθεί ο χρόνος και υπάρχουν επιχειρήματα για προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίσει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και τα δυο αυτά επιχειρήματα, και τις δυο αυτές πλευρές, τα συναρμόδια υπουργεία, μέσα σε πνεύμα καλής συνεργασίας, θα ερευνήσουν όταν έρθει ο χρόνος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο κ. Αλμούνια είπε ότι δεν φτάνουν τα μέτρα που πήρατε, ήταν μιας κοπής και θα ζητήσει διαρθρωτικά μέτρα. Το παίρνετε υπόψη σας; Υπάρχει μια τέτοια περίπτωση διαρθρωτικών μέτρων από το 2007 ή είναι ένας κατώτατος υπάλληλος και δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας και όχι το σχόλιό σας, θα ήθελα να σας πω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει λάβει διαρθρωτικά μέτρα τα οποία είναι εκείνα που απέδωσαν τη μείωση του ελλείμματος που παραλάβαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και σε πολύ σύντομο χρόνο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ξέρει τι λέει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ερώτημα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση αύξησης των έμμεσων φόρων ή των ειδικών φόρων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν η ενέργεια του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Παπαθανασίου να κατηγορήσει την κ. Βάσω Παπανδρέου ή να «φωτογραφίσει» την κ. Παπανδρέου για την υπόθεση εξαγοράς της «Βοσινάκη» από τη ΦΑΓΕ ανάγεται στο πλαίσιο του συμψηφισμού πολιτικών ευθυνών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαθανασίου κατηγορήθηκε για συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία δεν ειπώθηκαν παρά μόνο αόριστα στοιχεία από την πλευρά στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαθανασίου, ως όφειλε, από την πλευρά του, με την αρμοδιότητα που έχει, αλλά και προκειμένου να φανεί όλη η αλήθεια στον κόσμο, έδωσε μια σειρά από αναφορές στο πώς λειτουργούσε και πώς λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, το θέμα το οποίο αναφέρατε ως κατηγορία, ακούει στην πολύ απλή αναφορά του κ. Παπαθανασίου ότι δηλαδή, εδώ και δέκα χρόνια, η μοναδική παρέμβαση που έγινε στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αλλάξει απόφασή της, έγινε από υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα πραγματικό δεδομένο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Διαβάζουμε πολλά, ακούμε πολλά, υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση, υπάρχουν κόντρες μεταξύ υπουργών, δηλαδή ο καθένας προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να τις ρίξει σε κάποιον άλλο υπουργό; Μήπως αυτό είναι σοβαρότερο πρόβλημα, ακόμη και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν, εάν είχε έστω και ίχνος αληθείας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δε καταλαβαίνω, η κ. Παπανδρέου χθες είπε ότι νομίμως έκανε αναπομπή της απόφασης και άρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησε κανείς για παρανομία. Ο κ. Παπαθανασίου το λέει αυτό στη δήλωσή του με σαφήνεια. Ότι δηλαδή έγινε μια παρέμβαση αλλαγής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει το δικαίωμα ο υπουργός. Απλώς, θύμισε ένα πραγματιστικό γεγονός, ότι δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια αυτό έχει γίνει μόνο σε μια περίπτωση. Φαντάζεστε να είχε γίνει με υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, να είχε αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Φαντάζομαι να είχε γίνει από το νομάρχη Θεσσαλονίκης κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Επιτροπή εκείνη η οποία είναι σε θέση ή οφείλει να είναι σε θέση να ελέγξει την αγορά και τους κανόνες της αγοράς. Φαντάζεστε αλήθεια ένας υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να είχε αλλάξει την απόφασή της; Θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε πάρα πολλές εφημερίδες και θα γινόταν επίθεση και εναντίον του υπουργού που παρενέβη και της κυβέρνησης.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο θέμα για το οποίο σας ρώτησα πριν. Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Η κυβέρνηση πριν τοποθετήσει τον κ. Αναγνωστόπουλο στις συγκεκριμένες θέσεις, ήξερε για την Ιντερπόλ, ή δεν ήξερε και πάλι υπάρχει κάποια προχειρότητα στην επιλογή του προσώπου; Ποιο από τα δυο συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο  μαύρο. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο παρακολουθώ είναι η ηθική στάση των πραγμάτων και αυτό έχει να κάνει και με την κυβέρνηση. Έχει να κάνει δηλαδή με τη συμπεριφορά μιας κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Όταν αυτή η κυβέρνηση βλέπει φαινόμενα διαφθοράς, δεν κλείνει τα μάτια, δεν τα κουκουλώνει. Τα αποκαλύπτει και ζητεί την απόλυτη τήρηση του νόμου. Αυτό έχει και τη μεγαλύτερη αξία.

ΚΟΡΑΗ: Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μια κόντρα μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του γάλακτος. Δηλαδή, το μεν Ανάπτυξης λέει ότι η ζωή του φρέσκου γάλακτος να παραταθεί συν πέντε ημέρες, δηλαδή να πάει στις δέκα, οπότε έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος των εισαγωγών και θα πέσουν οι τιμές και έχουμε την αντίδραση του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο λέει όχι, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με κολακεύει να πιστεύω ότι απορροφημένη από την απάντηση που σας έδωσα στην αρχή, δεν ακούσατε ότι ήδη ρωτήθηκε το θέμα και έχω δώσει απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Ναι. Θέλω και δικό σας σχόλιο όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έχω κάνει ήδη σχόλιο σε ερωτήσεις συναδέλφου σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τις τελευταίες δυο ημέρες από μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου κυρίως, προεβλήθη ένα θέμα ότι γίνονται συζητήσεις στην κυβέρνηση, σε επίπεδο σεναρίων πάντα, για πρόωρες εκλογές. Έχει γίνει τέτοια συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το δεύτερο ερώτημα: Υπάρχει σκέψη για παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί σκανδάλων, διαφθοράς, αναδρομής στο παρελθόν, επιθέσεις για το μέλλον, εμπλοκές υπουργών, πρώην υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει δημόσια παρέμβαση από τη Θεσσαλονίκη, τοποθετούμενος, όπως πάντοτε, απέναντι στα πράγματα με την ίδια λογική, αυτή που είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, σήμερα, ήδη τρεις φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή συνεχίζεται, γι΄ αυτό σας ρωτώ ξανά. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα υπάρχουν γεγονότα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κανένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μειώσει ποτέ κανένα πρόστιμο; Δεύτερον, τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται παρακολουθείτε τελικά αν πληρώνονται γιατί υπάρχει πληροφορία ότι μένουν ανείσπρακτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν με ακούσατε ή όχι απόλυτα, είναι βέβαιο ότι δεν με ακούσατε να λέω κάτι σχετικό με αυτό που είπατε εσείς. Δηλαδή το ερώτημά σας δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα έχω πει μέχρι τώρα. Εάν με ρωτάτε περί μειώσεως ...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτοτελώς τότε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοτελώς λοιπόν, ο κ. Παπαθανασίου έδωσε χθες μια πολύ καλή απάντηση σε ορισμένα θέματα όπως αυτά που μου αναφέρετε, στην οποία απάντησή του έχουν ενδιαφέρον οι αριθμοί: Από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ και εκκρεμούν υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για πρόστιμα της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 1995 έως τον Φεβρουάριο του 2004, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμα μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων, 100 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή, σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιβληθεί επτά φορές υψηλότερα πρόστιμα από όσα συνολικά είχαν επιβληθεί στα εννέα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη πολιτικής βούλησης που γίνεται πράξη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Χαίρομαι που σας έδωσα την ευκαιρία να μας πείτε αυτά τα νούμερα, αλλά σας ρώτησα εάν γενικά οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας μειώνουν πρόστιμα ή δεν μειώνουν. Αυτό ήταν η αυτοτελής...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αυτοτελή ερώτησή σας δεν έχω παρά να σας παραπέμψω στο αρμόδιο υπουργείο να κάνετε το ρεπορτάζ σας και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Σε κάθε περίπτωση, ένα συμπέρασμα το οποίο συνάγεται απολύτως από τους αριθμούς που σας έδωσα, είναι ότι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης δεν χαρίζονται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς αιτιολογείτε την προτίμηση των στελεχών που υπηρετούν στο γραφείο του κ. Σιούφα και στο γραφείο του Γ.Γ. του κ. Στεφάνου, για δυο στελέχη που σήμερα αποκαλύπτει η εφημερίδα τα ΝΕΑ την προτίμησή τους να προχωρήσουν σε μετάταξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να αιτιολογήσω προτίμηση, απόφαση, άποψη, διότι η νόμιμη οδός των αποσπάσεων η οποία ακολουθήθηκε και ακολουθείται επί σειράν ετών και σε αυτή και στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν ετέθη ποτέ υπό αμφισβήτηση. Εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση ή εν πάση περιπτώσει υπό αναθεώρηση, το καθεστώς των αποσπάσεων, των μετατάξεων κ.λ.π. τότε να το ξανασυζητήσουμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εάν μου επιτρέπετε εδώ υπάρχει ένας συνδυασμός. Απόσπαση στο γραφείο του υπουργού και στο γραφείο του Γ.Γ. και παράλληλη μετάταξη των δυο υπαλλήλων, εις εκ των οποίων είναι και μεταλλειολόγος. Και οι δυο είναι όμως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με μετάταξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Λέτε ότι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ρωτάω, επαναφέρω πάλι το θέμα με την έννοια ότι εκτός από την απόσπαση στην οποία αναφερθήκατε και μου είπατε ότι είναι καθ΄ όλα νόμιμη και ουδέποτε ετέθη σε αμφισβήτηση, αν γνωρίζετε πως αιτιολογείται η μετάταξη αυτών των δυο στελεχών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Σημασία έχει αυτό που σας είπα προηγουμένως: Εάν δηλαδή ένας υπουργός είτε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, είτε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αποσπάσεις ή σε μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων - γνωρίζεται ότι ο νόμος το επιτρέπει - και πως χειρίστηκε αυτή τη δυνατότητα.

ΜΑΝΗ: Είπατε προηγουμένως στην κ. Κοραή, που σας ρώτησε για το σήμα της Ιντερπόλ, ότι η κυβέρνηση αποκαλύπτει, δεν συγκαλύπτει και τιμωρεί. Το συγκεκριμένο θέμα με το σήμα της Ιντερπόλ δεν το αποκάλυψε η κυβέρνηση, το αποκάλυψαν εφημερίδες. Συγκεκριμένα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Από τις ημερομηνίες όμως προκύπτει ότι τη στιγμή που η Ιντερπόλ αναζητούσε πιθανή ανάμειξη του Πανάγου στην υπόθεση ναρκωτικών, την ίδια ακριβώς περίοδο ο κ. Αναγνωστόπουλος αναλάμβανε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ψωμιάδη, βουλευτή τότε της Νέας Δημοκρατίας. Η ερώτηση λοιπόν είναι: Ήξερε η Νέα Δημοκρατία τότε ως κόμμα, δεν ήταν κυβέρνηση, ότι υπήρχε τέτοια εμπλοκή του κ. Αναγνωστόπουλου, ή δεν το ήξερε και το έμαθε χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου ήταν σαφής και δεν χρειάζεται πολύ περισσότερο, παρά να αναλύσει κανένας αυτό το οποίο σας είπα. Δηλαδή, ότι αυτή η κυβέρνηση τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι γίνεται οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία, δεν την συγκαλύπτει αλλά την αποκαλύπτει. Τηρεί το νόμο.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Παπαγεωργόπουλος παραδέχθηκε χθες ότι ο κ. Καρτσιώτης είναι διευθυντής της ΤΕΔΚΘ, της οποίας έγινε και μόνιμος υπάλληλος πέρσι. Ταυτόχρονα παραμένει από όσα ξέρουμε διευθύνων σύμβουλος της Hellexpo. Είναι σωστό αυτό; Πληρώνεται δηλαδή δυο φορές από το Δημόσιο. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ζητάτε τη νομική μου γνώμη, δεν έχω να σας απαντήσω. Θα πρέπει να δω τα συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή να κάνω έρευνα - έτσι όπως πολύ απλά θα μπορούσα να πω - για να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει, εφόσον έχει γίνει κάποια καταγγελία, επίσημη απάντηση από τον αρμόδιο - δηλαδή από τον συγκεκριμένο άνθρωπο - για το εάν κάτι το οποίο έχει συμβεί έχει την οποιαδήποτε υπόνοια παρατυπίας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σε σημερινή εφημερίδα αναφέρεται ότι η διοίκηση Βουρλούμη στον ΟΤΕ αιφνιδίασε τους συνδικαλιστές δίνοντάς τους για τα επόμενα δυο χρόνια αυξήσεις της τάξης του 13%. Αυτό εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης να κάνει τον ΟΤΕ ελκυστικότερο με εργασιακή ειρήνη για τους υποψήφιους αγοραστές του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο κ. Βουρλούμης είχε κατηγορηθεί από τινές των συνδικαλιστών γιατί ενώ δεν κατέληγαν οι συνομιλίες, είχε φροντίσει - παρά τα όσα έχουν συμβεί στον τόπο γενικώς τα τελευταία χρόνια - να προτείνει αύξηση και εν συνεχεία, ανάλογα με το πού θα κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις να οριζόταν το συγκεκριμένο ποσό της αύξησης. Δηλαδή έλεγε «πάρτε από τώρα αυτή την αύξηση και όταν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις αν είναι μεγαλύτερη θα πάρετε και τα επί πλέον». Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος έχει αναπτυχθεί εδώ και 2,5 χρόνια με σαφή τρόπο. Με τρόπο ο οποίος ενισχύει τη δυνατότητα ώστε αυτή η επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική και να παρέχει καλύτερη ποιότητα εργασιών σε ένα πραγματικά σκληρά πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον, μεταξύ πολλών ιδιωτικών εταιριών, πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το περασμένο Σαββατοκύριακο μας απασχόλησαν ιδιαίτερα οι καταγγελίες που έγιναν εκατέρωθεν από την πλευρά του κ. Παπαθανασίου και του κ. Κουλούρη σε σχέση με γνωστή γαλακτοβιομηχανία. Σήμερα ο κ. Παπαθανασίου κατέθεσε αγωγή από ότι μαθαίνουμε και από ότι μας έχει πληροφορήσει. Θεωρείτε πως οι αγωγές μεταξύ πολιτικών προσώπων είναι το προσφορότερο μέσον για την επίλυση των όποιων διαφορών και καταγγελιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σίγουρα ένας νόμιμος τρόπος για να διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του και να μπορέσει να κινηθεί απέναντι σε αυτούς οι οποίοι λασπολογούν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήταν σε γνώση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου η κίνηση αυτή του κ. Παπαθανασίου ότι θα προέβαινε σε αγωγή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δαιμονοποιηθεί η υπόθεση του τι είναι σε γνώση και τι δεν είναι σε γνώση. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε αυτή τη διαδικασία, εκτιμώντας -βεβαίως μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη- ότι τέτοιου είδους ερωτήματα κινούνται περισσότερο στη σφαίρα της παραπολιτικής παρά στην πολιτική την οποία υποχρεούμαι να διακονώ από αυτή τη θέση.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Όμως, για να γίνει αυτή η ανακοίνωση κάτι ήθελε να καταδείξει ο κ. Παπαθανασίου. Προφανώς, το ίδιο που επισημάνατε και εσείς στη σημερινή σας δήλωση. Το ερώτημα είναι, γιατί αυτά τα δυόμιση χρόνια δεν επισημάνθηκε αυτή η παρέμβαση που έγινε την περίοδο που η κ. Παπανδρέου ήταν στο υπουργείο; Εφόσον υπάρχει θέμα, γιατί δεν αναφέρθηκε νωρίτερα να το γνωρίσει η κοινή γνώμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα μόλις πριν από λίγο ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Έχω δώσει απάντηση. Εάν δεν σας ικανοποιεί η απάντησή μου, μπορείτε να τη σχολιάσετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Κουλούρης, πριν κάνει αυτή την καταγγελία για τον κ. Παπαθανασίου και τα προεκλογικά γεύματα, είπε ότι την πληροφορία αυτή την είχε δώσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους -αν δεν κάνω λάθος- στην τηλεόραση του ALPHA, είπε ότι ο βουλευτής είναι στην Αμερική. Έχει γίνει έρευνα από το κόμμα για το ποιος είναι αυτός ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος λέει αυτά τα πράγματα για υφυπουργό της κυβέρνησης και αν πράγματι τα είπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διαβάζω από τη δήλωση του κ. Παπαθανασίου, απευθυνόμενος στα όσα είπε ο κ. Κουλούρης. «Αφού», είπε ο κ. Παπαθανασίου, ότι δυστυχώς ενώ έδωσε στον κ. Κουλούρη την ευκαιρία, τη δυνατότητα να ανακαλέσει τα όσα συκοφαντικά υποστήριξε εναντίον του, συνεχίζει: «Θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να μας τις αποκαλύψει αυτές τις νέες εκπλήξεις, για τις οποίες μίλησε ο κ. Κουλούρης, ενώπιον της Δικαιοσύνης».

ΣΠΥΡΑΚΗ: Γιατί οι πληροφορίες που επικαλέστηκε ο κ. Κουλούρης και οι οποίες, όπως λέει ο κ. Κουλούρης, προέρχονται από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Κουλούρης, βρίσκεται στην Αμερική. Είναι πληροφορίες που ο συγκεκριμένος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να τις έχει πει σε πηγαδάκι και είναι κοινό μυστικό ποιο είναι το πρόσωπο. Επιμένω, η κυβέρνηση, εν προκειμένω το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ερευνήσει εάν πράγματι ισχύει ότι ένας βουλευτής έχει πει τέτοια πράγματα που πήραν τέτοια διάσταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω ότι βιάζεστε. Γιατί βιάζεστε; Με βάση αυτά τα οποία λέει ο κ. Παπαθανασίου, θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Και είμαι βέβαιος, γιατί πιστεύω τον κ. Παπαθανασίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Ιταλία, όπου επίσης υπήρχε ένα σκάνδαλο υποκλοπών, η διερεύνηση έχει προχωρήσει. Προσήχθησαν και συνελήφθησαν, εν συνεχεία, κάποιοι παράγοντες ακόμη και ο υπαρχηγός των μυστικών Υπηρεσιών. Και επειδή θυμάμαι προ εβδομάδας τον κ. Ζαγορίτη με τις χειροπέδες κ.τ.λ... , εδώ στην Ελλάδα πώς πάει αυτή η υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να πείτε για την ακρίβεια της απόδοσης στην ελληνική γλώσσα, ότι θυμάστε τον κ. Ζαγορίτη να κάνει μια δήλωση για τις χειροπέδες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, όχι να φοράει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως το είπατε και δείξατε και τα χέρια σας... Ποιο είναι το ερώτημά σας;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είναι στη Δικαιοσύνη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και στην Ιταλία έγινε την ίδια περίοδο, αλλά βλέπουμε ότι ασχολούνται και δεν παρακολουθούσαν...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνω κριτική ή κρίση εναντίον ή υπέρ της Δικαιοσύνης;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μπορείτε να κάνετε και υπέρ, εάν θέλετε. Δεν με νοιάζει εμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα «κριτική ή κρίση εναντίον ή υπέρ». Η Δικαιοσύνη κινείται ελεύθερη στην υπόθεση αυτή, όπως άλλωστε σε όλες τις υποθέσεις. Η Δικαιοσύνη κινείται ελεύθερη από το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς κανόνες.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν διαπιστωθεί ότι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε στη διασπορά φημών ή πληροφοριών εναντίον της κυβέρνησης και συγκεκριμένου υφυπουργού, ο βουλευτής αυτός θα έχει κυρώσεις ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν συμβεί, ελάτε να με ρωτήσετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Τι «αν συμβεί»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω πει πολλές φορές: Με το «εάν» θα απαντήσω σε ερώτηση; Κανένας δεν θα το έκανε στη θέση μου.

ΧΙΩΤΗΣ: Ας το κάνουμε τότε πιο συγκεκριμένο, γιατί τώρα φοβόμαστε νομίζω να πούμε το όνομα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δικό σας θέμα. Πάντως, η υπόθεση αυτή είναι στη Δικαιοσύνη και πρόκειται να εκδικαστεί. Άρα, λοιπόν, κρίνετε εσείς τι πρέπει να κάνετε, είτε εδώ, είτε στην εφημερίδα σας. Κάνετε ό,τι νομίζετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο βουλευτής αυτός είναι ο κ. Καμμένος. Άρα, είναι ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν σας απασχολεί εάν αληθεύουν αυτές οι φήμες και ο κ. Καμμένος προκάλεσε όλο αυτό το θόρυβο ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα ότι ελαφρύνει κάπως το ύφος της καταγγελίας σας η χρήση την λέξης «φήμες». Και θα μείνω σε αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως στην κ. Σπυράκη ότι πιστεύετε τον κ. Παπαθανασίου στα όσα λέει. Σωστό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας συκοφάντης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ δεν ξέρω εάν είναι ο κ. Καμμένος ή κάποιος άλλος, υπάρχει όμως κάποιος ο οποίος λέει ψέματα για έναν υφυπουργό. Αύριο, ο ίδιος άνθρωπος, μπορεί να πει ψέματα για άλλον υπουργό. Αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, στα σοβαρά ερωτώμαι τόση ώρα ότι βγήκε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είπε κάτι εναντίον ενός υφυπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αντί να μείνει κανένας στο πώς και το γιατί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε αυτά που είπε, τα οποία προκάλεσαν αγωγή εναντίον του, πάμε στην επίκληση δευτερευούσης αξίας προτάσεως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι «αυτά μου τα είπε κάποιος άλλος»; Και λέμε ότι αυτός ο «κάποιος άλλος» μπορεί να είναι ο Α΄, ο Β΄, ο Γ΄ ή ο Δ΄; Η ουσία είναι μία: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε μια δημόσια δήλωση. Ο υφυπουργός κ. Παπαθανασίου τον κάλεσε να διορθώσει, λέγοντάς του ότι εάν δεν διορθώσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν διόρθωσε, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εάν μου επιτρέπετε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -επειδή το χαρακτηρίζετε δευτερευούσης αξίας- επικαλείται ως πηγή του...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι χαρακτηρίζω δευτερευούσης αξίας;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το γεγονός ότι επικαλείται ως πηγή του τη μαρτυρία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για πρόταση δευτερευούσης αξίας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι, σε αυτό το σημείο αναφέρομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι δευτερευούσης αξίας. Το πρωτευούσης αξίας θέμα είναι...

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η ίδια η καταγγελία, συμφωνώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ....η ύβρις, την οποία απηύθυνε εναντίον του κ. Παπαθανασίου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συμφωνούμε ότι η πρωτευούσης αξίας είναι αυτή, η ίδια η καταγγελία. Θα ήθελα απλώς να σας ρωτήσω, εάν σας προβληματίζει ότι όλη αυτή η φήμη γύρω από το πρόσωπο που ανέφερε ο συνάδελφος δίνει την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε και εσωτερική πληροφόρηση για τη δραστηριότητα του κ. Φιλίππου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ένας βουλευτής φτάνει να κάνει καταγγελίες, θέλω να πιστεύω ότι, εφόσον έχει δώσει όρκο στο Σύνταγμα και στους κανόνες Δημοκρατίας, έχει και τη δυνατότητα να τις αποδείξει. Καλείται, λοιπόν, ο κ. Κουλούρης να αποδείξει τις καταγγελίες του.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή με τους «κουμπάρους» ξεχαστήκαμε λίγο, η Ελλάδα έχει την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θέλω να μας πείτε, εάν υπήρξε κάποιο βήμα από τη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας. Υπήρξε κάποιο όφελος από την ελληνική Προεδρία ή τα πράγματα έμειναν κολλημένα εκεί που ήταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω μερικά από τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε μια εκδήλωση για την ειρήνη για το ρόλο της Ελλάδας όταν ανέλαβε τη θέση και την ευθύνη της Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια περίοδο που πολλά και σοβαρά ζητήματα απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη και τη διεθνή Κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κυρίαρχη θέση μεταξύ αυτών των κρίσιμων ζητημάτων για την ασφάλεια και την ειρήνη, κατέχει η αραβο-ισραηλινή διένεξη. Όσο διαρκεί, θα παράγει αστάθεια και κρίσεις με αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στη γειτονική μας περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρύτερα στο διεθνές περιβάλλον. Το κατέδειξε με τραγικό τρόπο η πρόσφατη κρίση στο Λίβανο. Απαιτείται, λοιπόν, η διεθνής Κοινότητα να στείλει ισχυρά μηνύματα και να κάνει γενναία βήματα για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση ανασφάλειας. Απαιτείται μια νέα συλλογική προσπάθεια για να περάσει η Μέση Ανατολή στη σταθερότητα, στην ειρηνική συνύπαρξη κρατών και λαών με σεβασμό του ενός για τα δικαιώματα των άλλων. Η έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της 21ης Σεπτεμβρίου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο γι` αυτή τη συλλογική προσπάθεια ειρήνης. Η πραγματοποίησή της ήταν ένα δύσκολο στοίχημα για την ελληνική Προεδρία. Ένα στοίχημα που τελικά κερδήθηκε ως αποτέλεσμα μεθοδικής και εντατικής δουλειάς, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας είναι δύναμη ειρήνης, ένας σοβαρός αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής ευρύτερης αποδοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενέργειες της ελληνικής Προεδρίας έτυχαν της αποδοχής όλων και των δημόσιων συγχαρητηρίων όλων για τα όσα η χώρα μας κατάφερε να κάνει σε αυτό το διάστημα. Και μετά το πέρας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμείς θα παραμείνουμε ενεργοί, με προσπάθειες υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η απάντησή σας μου κίνησε την περιέργεια να ρωτήσω για τη χθεσινή εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στην οποία παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός, δεν υπήρξε όμως εκπροσώπηση σε ανάλογο επίπεδο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και οι διαρροές, τουλάχιστον ή τα σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια παρεξήγηση που οφείλεται στην αλλαγή του προγράμματος για το οποίο, ενώ αρχικά δεν ήταν να μιλήσουν οι υπουργοί Άμυνας και Παιδείας, εν τούτοις, τελικά άλλαξε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τη δυσφορία του, κατά κάποιο τρόπο, εκπροσωπούμενο μόνο από ένα βουλευτή και όχι από τον αρχηγό του. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οφείλουν να σέβονται στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και να μην τους υποτάσσουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:26:45 UTC