Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 31157873

Έκδοση 1

Brf2209

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι το γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα είχε καταστεί στην πραγματικότητα συγκοινωνούν δοχείο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Αναφέρομαι ειδικότερα στις τρεις καταγγελίες με ονοματεπώνυμο που έκανε το ΠΑΣΟΚ για τις τρεις κυρίες, που ενώ προηγουμένως εργαζόταν για λογαριασμό του κ. Σιούφα, τελικά βρέθηκαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα σε θέματα διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών και προστασίας του πολίτη από εναρμονισμένες πρακτικές, από καρτέλ και από παραβιάσεις των διατάξεων προστασίας του καταναλωτή. Οι τελευταίες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να απαξιώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αποδοκιμαστέες, όχι επειδή θίγουν τάχα την κυβέρνηση, αλλά επειδή στρέφονται ουσιαστικά κατά των Ελλήνων παραγωγών της υπαίθρου, κατά των Ελλήνων καταναλωτών και υπέρ της εξακολούθησης μιας κατάστασης, όπου η Επιτροπή και οι εποπτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης υπολειτουργούσαν και τα συμφέροντα μπορούσαν να ελπίζουν στην ανοχή. Σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά -και το τονίζω αυτό- ερευνώνται συστηματικά η λειτουργία των αγορών στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πετρελαιοειδή και σε μια σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού τιμώρησαν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στα δίκτυα διανομής και στα σούπερ μάρκετ. Σας θυμίζω τέλος ότι οι υποθέσεις που συζητάμε αυτές τις ημέρες, δεν θα είχαν φθάσει ποτέ στη Δικαιοσύνη, εάν δεν υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με όλο το θάρρος, δεν απαντήσατε όμως. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη. Εγώ θα την κάνω πιο συγκεκριμένη. Κατηγορήθηκε ο κ. Σιούφας ότι έχει αλώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι έχει αλλάξει -από τον κ. Πρωτόπαπα έγιναν αυτές οι καταγγελίες ονομαστικά- τη σύνθεση της Επιτροπής παράτυπα, ότι στο πλαίσιο αυτό έχει τοποθετήσει κάποιες τρεις κυρίες οι οποίες είχαν σχέση με τον κ. Αδαμόπουλο και ως εκ τούτου, συνάγεται το συμπέρασμα, δεν ξέρω, εσείς θα το διαψεύσετε, ότι ο κ. Αδαμόπουλος είναι παιδί, με την έννοια ότι διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον κ. Σιούφα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά όλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Εκείνο που μετράει είναι η αποτελεσματική δουλειά την οποία κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλοι αυτοί που για πάρα πολλά χρόνια κώφευαν στα αιτήματα της κοινωνίας για πραγματικούς ελέγχους, πάνε τώρα να βγουν και τιμητές από πάνω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει να κάνει άμεσα και με τα δικαιώματα των καταναλωτών, δεν βλέπετε το ενδεχόμενο ότι χρειάζεται αυτή η Επιτροπή να εμπλουτιστεί με πρόσωπα κύρους, μια που έχει δεχθεί πρόσφατα και ένα μεγάλο πλήγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε ακριβώς;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, να ανασχηματιστεί αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να συμμετέχουν σε αυτήν πρόσωπα κύρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι αδικείτε όλους όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε που επανέρχομαι, αλλά τα πρόσωπα έχουν όνομα και επώνυμο. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί πως τοποθετήθηκε καθόλα νόμιμα και χωρίς κανένα ηθικό κώλυμα η κ. Σταυροπούλου ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων και αν ισχύει το ίδιο για τις κυρίες Αμανατίδου και Νικολαϊδου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα συνολικά στις δήθεν αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλη αποφασιστικότητα στην προστασία του πολίτη από εναρμονισμένες πρακτικές και καρτέλ. Όμως πως προστατεύει η κυβέρνηση του πολίτες από τα καρτέλ, αφού δεν δέχεται καν την ύπαρξη των καρτέλ. Μέχρι τώρα δεν έχετε παραδεχθεί την ύπαρξη των καρτέλ. Υπάρχουν καρτέλ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες ότι η ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ είναι αντικείμενο προς έρευνα. Η κυβέρνηση αυτή, ενθαρρύνει τον έλεγχο και έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή ερευνών. Θα μου επιτρέψετε επίσης να κάνω μια σύντομη αναφορά, με λίγα λόγια, σε ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα σας κουράσω. Θα μπορούσα να σας πω πολλά για το τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα της παραγωγής και εμπορίας του γάλακτος. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι πολύ πρόσφατα, με διάλογο ο οποίος είχε αρχίσει από τον Ιούνιο φέτος, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε τις μέρες ακριβώς πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν αποφάσεις και εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ) σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε ελέγχους του ισοζυγίου όλων των βιομηχανιών γάλακτος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγομένων γαλακτοκομικών προϊόντων και να προσδιορίζεται, επίσης, αποτελεσματικά η προέλευση των πρώτων τους υλών. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η παραπλάνηση του καταναλωτή. Συγχρόνως επιτυγχάνεται η ουσιαστική στήριξη των Ελλήνων αγροτών. Αυτό, σε αυτή την έκταση, με αυτή τη μορφή και με αυτό το βάθος, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και σας λέω ότι αυτό είναι, αν θέλετε, το αποκορύφωμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στον τομέα του γάλακτος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποτρέψει τις ολέθριες συνέπειες της λειτουργίας του καρτέλ, όπως είναι η μείωση των τιμών στους παραγωγούς ή η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε και θα δείτε τα αποτελέσματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στα θέματα που αφορούν τον κ. Τσιτουρίδη. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι πίσω από τις επιθέσεις ή από τα δημοσιεύματα για τον κ. Τσιτουρίδη υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ίδια περίπου ερώτηση μου θέσατε -δεν ξέρω αν ήσασταν εσείς ή κάποιος συνάδελφός σας- χθες. Έχω απαντήσει ήδη από χθες. Δεν επανέρχομαι. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα και σήμερα, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο απηχούν την πραγματικότητα, εσείς θα το πείτε αυτό, που μιλάνε για εσωκομματικό πόλεμο ότι υπάρχουν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Τσιτουρίδης είναι ενοχλημένος με τη στάση κάποιων συναδέλφων του, όπως για παράδειγμα του κ. Σιούφα ή του κ. Ρουσόπουλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσιτουρίδη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε δεν σας ενημερώνουμε για τις τηλεφωνικές επαφές και επικοινωνίες τις οποίες έχει ο Πρωθυπουργός. Σας είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί τακτικά με τους υπουργούς του.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Σας είχα ρωτήσει και προ ημερών και επειδή υπάρχουν νέα στοιχεία τις τελευταίες ημέρες θα επανέλθω. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό, ο οποίος ανησυχεί διότι αφορά τα προϊόντα και τις τιμές που τα αγοράζει, για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή μπορείτε να τον διαβεβαιώσετε για κάθε έναν εξ΄ αυτών και εάν υπάρχει κάποια έρευνα ούτως ώστε κάποια στιγμή να μπορεί η κυβέρνηση να πει στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να εμπιστεύεται την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε ποια φάση είναι τώρα. Ναι ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα σε ερώτηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα. Θα ήθελα, όμως, να προσθέσω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε σε μορφή που δεν μπορούσε να λειτουργήσει, έχει στελεχωθεί αυτή τη στιγμή και εξακολουθεί να στελεχώνεται με όλο εκείνο το δυναμικό το οποίο χρειάζεται, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στην θεσμική αποστολή της.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εφόσον ήρθε ο κ. Αλογοσκούφης από την Άπω Ανατολή, η λιτότητα, ακούστηκε κάπου, γράφτηκε, φέρεται πως είπε ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2012. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση του Υπουργείου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει κάνει τέτοια δήλωση ο κ. Αλογοσκούφης. Ισχύουν όσα έχουν πει ο Πρωθυπουργός πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αλογοσκούφης, στις συνεντεύξεις Τύπου που, όπως γνωρίζετε, δίνει τακτικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε, δηλαδή, από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι γράφεται στον Τύπο δεν ανταποκρίνεται πάντα σε όσα έχουν πει οι αρμόδιοι παράγοντες της σημερινής κυβέρνησης. Σας είπα ότι ισχύουν όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και όσα έχει πει ο Υπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα γύρω από τη λεγόμενη «παρέα των Βρυξελλών». Δηλαδή, επικρατεί η αίσθηση ότι, εσείς από την ώρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου, αξιοποιήσατε μεσαία στελέχη του μηχανισμού των ευρωπαϊκών θεσμών σε κυβερνητικές θέσεις. Έχει ελέγξει η κυβέρνηση το παρελθόν και τις σχέσεις όλων αυτών των ανθρώπων τους οποίους αποσπά ή καλεί να υπηρετήσουν τον κρατικό μηχανισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω καμία «παρέα των Βρυξελλών».

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται και πάλι το σενάριο του ανασχηματισμού αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Το αποκλείει η κυβέρνηση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκε επ` αυτού ο Πρωθυπουργός και απάντησε στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, μένει ανοικτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:24:23 UTC