Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις και θα δώσει το σχέδιο στη δημοσιότητα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Στις 11.00, θα παραστεί και θα μιλήσει στο πολιτικό μνημόσυνο του Γεωργίου Ράλλη, στη Βουλή.

Θα ήθελα να απαντήσω στα όσα είπε, πριν από λίγη ώρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου: «Οι κραυγές του λαϊκισμού και τα προσκλητήρια οξύτητας και πόλωσης το μόνο που κάνουν -και το κάνουν με ενάργεια- είναι να αναδεικνύουν την αδυναμία του κ. Παπανδρέου να παραθέσει στο έργο της κυβέρνησης εποικοδομητική κριτική, πειστικά επιχειρήματα, σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις. Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που έχει μέχρι στιγμής διατυπώσει ο κ. Παπανδρέου αφορά την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Πρόταση για την οποία έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες». Συμπληρωματικά, θα ήθελα να προσθέσω στα όσα είπα χθες ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες, όταν προ ολίγων εβδομάδων στη Βουλή δήλωσε ότι η πρότασή του είχε την έννοια να πληρωθεί το ασφάλιστρο από το κράτος. Εάν κάποιος διαβάσει ολόκληρη την πρόταση-ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Λαύριο, θα διαπιστώσει ότι «θα γίνουν όλα αυτά, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές». Και συνεχίζει λέγοντας: «Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα». Όταν ο κ. Παπανδρέου καλεί τους νέους να γίνουν επαναστάτες με αιτία, παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι νέοι γνωρίζουν -γιατί τις βίωσαν και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους- τις πραγματικές αιτείς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γι` αυτό και αξιώνουν μια επανάσταση ήθους, ύφους, πολιτικού πολιτισμού. Οι νέοι μας αξιώνουν να εκριζωθούν οριστικά από το δημόσιο βίο, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Απαιτούν από όλους περισσότερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και περισσότερη ειλικρίνεια. Απαιτούν κυρίως περισσότερο σεβασμό απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Εκκρεμεί μια απάντησή μου σε χθεσινή ερώτηση της κ. Πουλίδου, σχετικά με τον εκπρόσωπο της χώρας μας που παρακολουθεί την πορεία της στρατηγικής της Λισαβόνας: Συντονιστής της Επιτροπής από την πλευρά της χώρας μας είναι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με αναπληρώτρια τη διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ε. Λουρή.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι πλέον γεγονός και στην Ελλάδα. Από χθες το απόγευμα, η ΕΡΤ έγραψε νέα σελίδα στην τηλεοπτική ιστορία με την εκπομπή του πρώτου ψηφιακού προγράμματος

«Prisma +@. Στις 5 το απόγευμα, άρχισε με επιτυχία η εκπομπή του προγράμματος του «Prisma +», του πολυσυλλεκτικού καναλιού, το οποίο είναι φιλικό στα άτομα με αναπηρίες και με πλήρη προσβασιμότητα στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής και όρασης. Εκπέμπει επτά ώρες καθημερινά και όλα τα προγράμματα μεταδίδονται με νοηματική διερμηνεία και υποτίτλους. Η μεγάλη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι κάθε βράδυ στις 9 θα αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με νοηματική διερμηνεία, έτσι ώστε να παρέχει ενημέρωση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες επειδή δεν υπήρχαν εκτεταμένες ενημερωτικές εκπομπές που να απευθύνονται σε αυτές. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού σταδίου θα εφαρμοστούν επίσης οι τεχνικές επιλογής υποτίτλων και το ξεχωριστό κανάλι ήχου που θα παρέχει αφηγηματική περιγραφή για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Το πρόγραμμα του καναλιού περιλαμβάνει παιδικά, ψυχαγωγικά, ειδησεογραφικά και ενημερωτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Ακολουθούν δύο ακόμη κανάλια, για τα οποία ήδη έχω μιλήσει δημοσίως: Τον Απρίλιο το δεύτερο πιλοτικό κανάλι «CINE +» και το Μάιο το τρίτο, το «SPORT +». Αναφέρομαι σε αυτά, γιατί αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή που σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ήδη από καιρό και στην οποία και η χώρα μας ακολουθεί, όχι όπως μέχρι πρότινος «από μακριά και καταϊδρωμένη», αλλά πρωτοπόρα. Διότι, η δημιουργία ειδικού προγράμματος αποτελεί πρωτοπορία και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω για την Ολυμπιακή. Η κυβέρνηση έχει βρει επενδυτή τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει, είναι μια ευαίσθητη διαδικασία. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε περισσότερο, παρότι αντιλαμβάνομαι ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους και για τους Έλληνες πολίτες και για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή. Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τις διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν δημόσια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν είναι οι αρμόδιοι για την προθεσμία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι προθεσμίες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τις οποίες ακολουθούν, θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις προκειμένου να γνωστοποιήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα της Ολυμπιακής.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γνωρίζετε αν το κράτος έχει πληρώσει τα λεφτά τα οποία χρωστάει στην Ολυμπιακή; Γιατί η Ολυμπιακή λέει ότι το κράτος χρωστάει 580 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα εμφανίζεται η Ολυμπιακή να χρωστάει στο κράτος και να δημιουργείται όλο αυτό το πρόβλημα. Το κράτος και τα κόμματα βέβαια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα που θέτετε. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα παρακαλούσα γι` αυτή την ειδική ερώτηση να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, μετά από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπήρξε μια διευκρινιστική δήλωση δική σας. Αυτή προστέθηκε στο briefing ή ήταν ξεχωριστή δήλωση και για ποιο λόγο έγινε; Ήταν κατανοητά τα όσα είπατε χθες το μεσημέρι στο briefing.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις οι οποίες οδηγούσαν μάλλον στο αντίθετο συμπέρασμα και γι` αυτό έγινε η προσθήκη. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να σας ενημερώσουν ότι έγινε αυτή η προσθήκη, το οποίο και έκαναν.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στις 30 Μαρτίου, στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι στη Ρώμη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό ενδέχεται να παρουσιαστεί ως ευρύτερη πολιτική στήριξη στον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μπερλουσκόνι. Μπορείτε να μου πείτε αν πράγματι είναι έτσι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω, ότι πριν από λίγες ημέρες, είχε γίνει μεγάλη συζήτηση σε αυτή την αίθουσα, ίσως να λείπατε τη συγκεκριμένη ημέρα και είχα δώσει απαντήσεις. Θα μείνω σε αυτές. Θα ήθελα, όμως, να θυμίσω ότι μιλάμε για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο γίνεται κάθε φορά σε διαφορετική χώρα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ζητήσω το σχόλιό σας, για τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ σύμφωνα με την οποία ο στενός σας φίλος κ. Γ. Πατεράκης έχει αποστείλει μια μάλλον αυστηρή επιστολή σε τέσσερις υπουργούς, από τους οποίους ζητά να γίνει σύσκεψη προκειμένου να τους ενημερώσει για την εμπλοκή της εταιρείας του στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ανακινήθηκε το θέμα, πριν από πολλούς μήνες, τον Αύγουστο του 2005, είχα στείλει επιστολή σε κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία για πρώτη φορά έγραψε γι αυτό το θέμα. Αυτή η επιστολή με τα όσα περιλαμβάνει, αποτελεί τη διαρκή απάντησή μου στην υπόθεση αυτή και σε κάθε παρόμοιο ζήτημα. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι έχει περάσει πολύς καιρός, θα σας αναφέρω το απόσπασμα της επιστολής που θεωρώ ότι έχει διαχρονική ισχύ: «Είναι φανερό ότι ο τρόπος παρουσίασης αυτού του θέματος έχει ένα και μόνο στόχο: Να με πλήξει πολιτικά. Η συνολική δημόσια στάση μου αποτελεί την απάντηση και δίνει την απάντηση σε κάθε τέτοιου είδους απόπειρα». Η δήλωσή μου αυτή ισχύει και σήμερα και θα ισχύει στο διηνεκές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είχατε πει και κάτι άλλο τότε, ότι ο κ. Πατεράκης -και δεν είχατε κρύψει τις στενές οικογενειακές σας σχέσεις- ασχολείται με ανελκυστήρες, με κυλιόμενες σκάλες. Φαίνεται από την επιστολή που έστειλε με ημερομηνία 8/3/2006, ασχολείται και με την αμυντική βιομηχανία. Τι άλλαξε από τις τότε διαβεβαιώσεις σας μέχρι τις 8/3/2006; Άλλαξε αντικείμενο ο κ. Πατεράκης; Εσείς δεν γνωρίζατε; Τι ακριβώς συνέβη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να ανατρέξετε σε όλες τις δηλώσεις που είχα κάνει τότε, για να διαπιστώσετε τι ακριβώς έχω πει. Σας διάβασα το κυριότερο απόσπασμα των δηλώσεών μου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θυμάμαι προσωπικά ότι το είχατε διευκρινίσει στις εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τότε με επιμονή και μάλιστα προς τιμήν σας, δεν είχατε κρύψει και τις οικογενειακές @ φιλικές σχέσεις που έχετε, ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, με οπλικά συστήματα. Επειδή το θυμάμαι, γι` αυτό και επιμένω στην ερώτησή μου, αν άλλαξε κάτι από τότε έως σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε ένα κομμάτι της επιστολής μου, το οποίο το ανέφερα και προηγουμένως. Επίσης θα ήθελα να σας πω, θυμάμαι πολύ καλά@

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αναφέρομαι και σε μια συζήτηση που είχατε μετά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις αναφέρονται στην επιστολή, η οποία έχει δημοσιευθεί. Θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε αυτή και να το διαπιστώσετε. Επίσης, θυμάμαι πολύ καλά, τις συζητήσεις που έχουν γίνει είτε on είτε off the record. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η απάντησή μου.

ΒΟΥΖΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα της Ολυμπιακής. Είπατε πριν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν θα είναι έτοιμοι θα κάνουν τις ανακοινώσεις τους. Άκουσα όμως το πρωί τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δούκα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, να λέει ότι ήδη έχουν βρεθεί επενδυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπα: Υπάρχει μια διαδικασία και θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Πριν και από τις ανακοινώσεις, θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μια διαδικασία που οφείλει κάποιος να ακολουθήσει γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Κατά συνέπεια, όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι επαφές, όταν θα έχουν υπάρξει αποτελέσματα, θα γίνει ενημέρωση της κοινής γνώμης.

ΒΟΥΖΑΣ: Νομίζω, ότι, ο κ. Λιάπης έχει διαφορετική άποψη κ. Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να νομίζετε. Δεν αποκλείεται να νομίζετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε, στόχος της κυβέρνησης σε όλη αυτή τη διαδικασία για την Ολυμπιακή ποιος είναι; Να ξεφορτωθεί την Ολυμπιακή και να παραδώσει τον Εθνικό Αερομεταφορέα σε τυχάρπαστα σχήματα επενδυτών; Και δεύτερον, αν αληθεύει η πληροφορία ότι θα αλλάξει το όνομά της και στο εξής θα λέγεται «Πάνθεον Airways».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω να δώσω απάντηση, γιατί εντάσσεται στα όσα είπα προηγουμένως. Με το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, μου δίνετε την αφορμή να διαβάσω μια δήλωση που είχε κάνει στις 18/11/2005 ο κ. Αλογοσκούφης, η οποία έχει διαχρονική ισχύ: «Σκοπός είναι η εξασφάλιση των ευρύτερων εθνικών συμφερόντων, η εγγύηση για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και η ικανοποίηση των αναγκών των νησιών μέσω μιας βιώσιμης εταιρείας, σύμφωνης με τους κανόνες της Ε.Ε., περί ελεύθερου ανταγωνισμού».

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, για τη δημοσιοποίηση από την πλευρά μελών της κυβέρνησης. Αναφέρομαι στους κ. Λιάπη και Αλογοσκούφη, σε μια φάση και στους κ. Λιάπη και Δούκα σε άλλη φάση διαφωνιών για κεντρικά ζητήματα όπως είναι η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ και όπως είναι η πορεία του σχεδίου για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη στα όσα έχουν δηλώσει όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και δεν βλέπω τη διαφοροποίηση την οποία εσείς αναδεικνύετε ή τονίζετε με την ερώτησή σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η κυβέρνηση τελικά σκοπεύει να παραμείνει στα υπάρχοντα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ και αν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος αυτός της επιδιαιτησίας, εάν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μετά τις 28 Απριλίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος. Μάλιστα η ερώτηση που έκανε ο κ. Παπαγιάννης προηγουμένως αναφέρεται φαντάζομαι στη συμπλήρωση που προέβην χθες στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ενημέρωσης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και προχωράμε βάσει του προγράμματος που προβλέπει ο νόμος.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μετάβαση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» σε «Πάνθεον», θα αφήσει κάποιους χιλιάδες εργαζόμενους έξω. Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την κυβέρνηση και εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κύμα αντιδράσεων των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και με ποιο τρόπο; Πολιτική Επιστράτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Εάν αναζητήσετε παλαιότερα κείμενα του briefing, θα δείτε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με το ερώτημα που θέτετε. Ό,τι έχω πει στο παρελθόν, πολλές φορές και εγώ και οι συναρμόδιοι υπουργοί, είναι εν ισχύ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ δεν σας φοβίζει να μείνει ο Εθνικός Αερομεταφορέας καθηλωμένος, τα αεροπλάνα καθηλωμένα, λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε εάν υπάρχει σχέδιο για τους εργαζόμενους. Σας απαντώ λοιπόν, ότι το σχέδιο αυτό υπάρχει. Είναι κάτι που ανακοινώθηκε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να κινηθούν όπως εκείνοι νομίζουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μετά από αρκετούς μήνες από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα προωθηθεί σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, εκτιμάτε ότι αυτό είναι εφικτό ή υπολογίζετε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και δεν θα μπορέσουν όλοι να προωθηθούν σε κάποια άλλη θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι είναι ικανοποιητική η απάντηση που είχα δώσει, πολλές φορές, τότε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά το θέμα του ΕΘΝΟΥΣ, είθισται να γίνεται κάποια εκδήλωση ενδιαφέροντος ή να προσκαλούνται οι υπουργοί σε κάποια σύσκεψη για να ενημερωθούν για οτιδήποτε μπορεί να αφορά μια εταιρεία, για την προμήθεια ή τι συστήματα έχει κ.λπ. Είναι μια συνήθης πρακτική αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι υπουργός σε παραγωγικό υπουργείο για να το γνωρίζω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι δεν γνωρίζετε, επίσης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν έχει πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση με τους αποδέκτες τις επιστολής του κ. Πατεράκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά φαντάζεστε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα το ερευνήσετε να μας ενημερώσετε αύριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το ερευνήσω. Δεν έχει κανένα νόημα να ερευνήσω κάτι. Ένας πολίτης έστειλε μια επιστολή ζητώντας κάτι από ορισμένους υπουργούς. Αυτό αφορά τον πολίτη, δεν αφορά, κατ` ανάγκη, την κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εάν έχει γίνει σύσκεψη δεν αφορά και την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΑΝΗ: Και η χθεσινή δημοσκόπηση και δεν αναφέρομαι στην πρόθεση ψήφου που δεν την σχολιάζετε παραδοσιακά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω συνολικά δημοσκοπήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σχολιάζετε όταν σας βολεύει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενίοτε. Μέχρι τώρα, οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, είναι πολύ ενδιαφέρουσες και θετικές για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν σχολίαζα ποτέ δημοσκοπήσεις, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Σπανίως κάνω εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένα θέματα.

ΜΑΝΗ: Θα σας ρωτήσω για τις αρνητικές κρίσεις σε σοβαρούς τομείς που χειρίζεται η κυβέρνηση: οικονομία, ακρίβεια, υποκλοπές, ανεργία. Το καμπανάκι κινδύνου έχει ηχήσει στο κυβερνητικό επιτελείο; Γιατί όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν αρνητικές κρίσεις στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητα και μη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η καθημερινότητα έχει πάρα πολλά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας καλούμαστε να λύσουμε ως κυβέρνηση. Παραλάβαμε πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθειά μας, στα μεγάλα και τα μικρά, είναι διαρκής, θεωρώντας ότι όλα είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή του Έλληνα πολίτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην προσπάθεια που κάνετε για να λύσετε τα προβλήματα, προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης -όπως κρίνεται από τα γκάλοπ- η πολιτική της είναι ταυτισμένη με την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων των εργοδοτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν μιλώ για δημοσκοπήσεις και δεν τις σχολιάζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επί της ουσίας είναι αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αρχίσουμε να μιλάμε για δημοσκοπήσεις, θα θυμηθούμε ότι υπάρχει σειρά δημοσκοπήσεων, οι οποίες δίνουν ποσοστά της τάξεως του 60% ή 70% θετικής γνώμης των Ελλήνων πολιτών για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εσείς ποιες δημοσκοπήσεις θέλετε να σχολιάσω; Τις μεν ή τις δε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σχετικό πράγμα, πως ερμηνεύονται και ανάλογα πως τίθεται η ερώτηση. Εγώ, όμως, θέτω συγκεκριμένη ερώτηση γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι εάν ανατρέξετε στους τελευταίους μήνες σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει σειρά μετρήσεων, οι οποίες σε ποσοστά, όπως αυτά που ανέφερα προηγουμένως, εκφράζουν τη θετική γνώμη των πολιτών για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ένα άλλο χαρακτηριστικό των μετρήσεων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι μια διάχυτη -αν θέλετε- απογοήτευση του εκλογικού σώματος συνολικά από το πολιτικό σκηνικό, η οποία ενδεχομένως να ευνοεί ένα μικρότερο κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται εκ δεξιών σας το ΛΑ.ΟΣ. Θα αλλάξει στρατηγική η αντιμετώπισή του από τη δική σας πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που παρέλαβε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, ενόψει της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναβαθμίσει την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν και δευτερευόντως εάν είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι σε αυτό που μου λέτε. Μπορώ να ενημερωθώ και να σας απαντήσω, παρότι προτιμώ -όπως σας έχω πει και άλλες φορές- ερωτήσεις ειδικού περιεχομένου να απευθύνονται στα αντίστοιχα υπουργεία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι κορυφαίο θέμα το να συμμετάσχουμε σε πόλεμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα: Θα το δω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαβάζω σε μια εφημερίδα ότι έχουμε αύξηση 135% στις ληστείες από την αρχή του έτους. Κατά τη δική του δήλωση «ο νέος στρατιώτης του φωτός» κ. Πολύδωρας, τι θα κάνει γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είναι να μειωθεί η εγκληματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό είναι αυτονόητο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μπορείτε να διαβεβαιώσετε από τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης τους Έλληνες πολίτες και τους εργαζόμενους στην Ο.Α. ότι έχουν βρεθεί επενδυτές για το διάδοχο σχήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα πριν για το τι ακριβώς γίνεται και σας απάντησα ότι είναι μια σειρά σημαντικών και λεπτών διαδικασιών και δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Μου ζητάτε με έναν τρόπο, ο οποίος προδίδει κάτι, να κάνω μια δήλωση αντίθετη με αυτά τα οποία είπα προηγουμένως. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν ζήτησα λεπτομέρειες, αλλά λέω το ότι έχουν βρεθεί επενδυτές είναι νομίζω κομβικό ερώτημα για το μέλλον αυτού του εγχειρήματος και γι αυτό το ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια είναι αυτή που έχουμε περιγράψει. Την έχω περιγράψει κι εγώ πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, καθώς και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες θα κάνει τις ανακοινώσεις της.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αρχίζοντας την ενημέρωση αναφερθήκατε στο ΠΑΣΟΚ και στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι χρησιμοποιεί κραυγές οξύτητας και απευθύνει προσκλητήρια, θέλω να σας ρωτήσω, χρειάζονται υποκινητές όσων θίγονται τα επαγγελματικά ή ασφαλιστικά τους κεκτημένα. Το λέω αυτό με την έννοια ότι σε κάθε περίπτωση ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκτιμήσει εάν προσβάλλονται τα κεκτημένα του. Επίσης, δεν είναι στο ρόλο της αντιπολίτευσης να απευθύνει προσκλητήριο εάν νομίζει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πράττει κάποια πράγματα σωστά; Βλέπει ακόμα η κυβέρνηση υποκινητές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε παρακολουθήσει ή αυτά που έχω πει εγώ ή αυτά που έχει πει ο κ. Παπανδρέου.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιώ λέξεις που είπατε: «προσκλητήριο». Ποιος το απευθύνει και πού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε παρακολουθήσει κάτι από τα δύο. Είναι προφανές ότι δεν έχετε παρακολουθήσει ή το ένα ή το άλλο. Εάν είχατε ακούσει αυτό που είπα χθες ή την Κυριακή σε ομιλία μου, δεν θα μου κάνατε την ερώτηση. Ο κ. Παπανδρέου -για να φρεσκάρω τη μνήμη σας- ήρθε ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και κάλεσε τους νέους να κάνουν τη δική τους επανάσταση, κατά το παράδειγμα των Γάλλων νεολαίων. Η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πολλοί άλλοι, υπουργοί, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του απάντησαν ότι αυτό που ζητά από τους νέους, είναι αυτά που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, με τον δικό του τρόπο, πρότεινε να κάνουν πριν από περίπου δύο χρόνια σε ομιλία του στο Λαύριο, αυτά για τα οποία διαδηλώνουν ουσιαστικά σήμερα οι Γάλλοι νεολαίοι. Έδειξα τη διπροσωπία με την οποία αντιμετωπίζουν ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα των νέων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άσχετα από τη χιουμοριστική προσέγγισή μου στο θέμα του κ. Πολύδωρα υπάρχει όντως θέμα δημόσιας ασφάλειας. Όταν έχουμε 135% αύξηση στις ληστείες από την αρχή του έτους, δείχνει αδιαφορία ή αποδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία. Αναφέρεστε σε ένα θέμα που είναι σημαντικό. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων στο τομέα «εγκληματικότητα». Δεν έχω στη διάθεση μου τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, ώστε να σας πω σε όλα τα θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, εάν έχουμε αύξηση ή μείωση. Οι ληστείες είναι το ένα θέμα. Ενδεχομένως σε άλλα θέματα να έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και να έχουμε μείωση. Δεν το γνωρίζω, δεν είμαι ειδικός επ` αυτού. Μπορώ να ενημερωθώ και να το συζητήσουμε αύριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια συζήτηση με τον υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα σας διαφωτίσει περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 March 2006 - 14:05:16 UTC