Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το ερώτημά μου αφορά τη χθεσινή μυστηριώδη κατάθεση της κ. Βαληνάκη, ένα όνομα που συζητιόταν εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, για ποιο λόγο εκλήθη να καταθέσει με τέτοια μυστικότητα και για ποιο λόγο να υπάρχει όλος αυτός ο χαρακτήρας του κατασκοπευτικού θρίλερ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι θέματα που αφορά στην Εισαγγελία. Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δικαστικών αρχών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά συγνώμη επ` αυτού: Ετσι, όμως, με όλη αυτή την ιστορία μυθοποιείται κατ` αρχάς το πρόσωπο. Υπάρχει ένα κύμα αρνητικής δημοσιότητας και από την άλλη δεν προστατεύεται και το κύρος της ιδίας, του προσώπου της δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε καλό βήμα φαντάζομαι για να κάνετε τα σχόλιά σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση από την ώρα που αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα να τηρεί τους νόμους. Οι νόμοι λένε ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Κατά συνέπεια, η κ. Βαληνάκη γιατί να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης; Ποια είναι η εικόνα που εξεπέφθη προς τον απλό πολίτη, ο οποίος καλείται για οποιαδήποτε υπόθεσή του να παρουσιαστεί στις εισαγγελικές αρχές και πρέπει να πάει υπό το φως της δημοσιότητας, των προβολέων, της κοινής γνώμης, των παρισταμένων στο Εφετείο. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα μόλις. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Η δικαστική διαδικασία είναι κάτι που αφορά στις δικαστικές αρχές. Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει καμία τοποθέτηση πάνω σε αυτό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από το ζήτημα που προέκυψε με την κ. Βαληνάκη, γιατί υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα για την περίεργη συγκυρία που ανακοινώθηκε η χθεσινή σύλληψη της κ. Μπουρμπούλια. Μια σύλληψη που ήταν τυπικό ζήτημα για την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, καθώς γνώριζαν όλοι ότι ήταν στο σπίτι της αδελφής της εδώ και 10,15 ημέρες. Σας ρωτώ, λοιπόν, μήπως κάποιοι από την κυβέρνηση προσπαθούν επικοινωνιακά να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με τέτοιου είδους ζητήματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε συνδέσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό μόνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση θέλει την κοινωνική ισότητα προφανώς. Εχει κάποια στοιχεία σοσιαλιστικής ιδεολογίας. Πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι εξοντώνετε τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και προσπαθείτε να εξομοιώσετε τους μισθούς τους με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, αντί να προσπαθήσετε ως κυβέρνηση να κάνετε το αντίθετο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ομολογώ ότι δεν σας κατάλαβα. Μου είναι πολύ δύσκολο να σας παρακολουθήσω σε αυτό που μου είπατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα σας το απλοποιήσω. Συνήλθε χθες η Διυπουργική για τις ΔΕΚΟ. Αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσα αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή περιέχονται σε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Αλογοσκούφης. Σας παρακαλώ να τη διαβάσετε. Η ανακοίνωση αυτή αναφέρεται στην εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και αφορά στην εξυγίανση και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος Ελληνας πολίτης, ο οποίος να αμφισβητεί ότι ένας νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει και να εφαρμόζεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό θα αφορά τη μείωση των αποδοχών τους; Καλή η διατύπωσή σας. Σας ρωτώ, θα αφορά μείωση αποδοχών τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νόμο, καθώς και στην πολύ αναλυτική πολυσέλιδη ανακοίνωση που έκανε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό που απαντάτε καλύπτει τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ προβλέπει στην πραγματικότητα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, όταν δεν υπάρξει συμφωνία στις προβληματικές ΔΕΚΟ. Με βάση αυτό, εάν η κυβέρνηση δεν στοχεύει στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, γιατί έδωσε παραπλανητικά στοιχεία για τη μέση ετήσια δαπάνη ανά εργαζόμενο στις ΔΕΚΟ, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τις παροχές προς τα στελέχη τους, πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα, κινητά κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση δεν δίνει ποτέ παραπλανητικά στοιχεία. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης, χθες -και σας διαβάζω επί λέξει- είπε: «Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συναίνεση για να μπορέσουν να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους». Αυτό είναι πολύ σαφές. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το να συζητάμε ξανά την εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από τη Βουλή και είναι γνωστός σε όλους, νομίζω ότι είναι άνευ αντικειμένου. Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση, ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς και κυριαρχικά στον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση που είναι ο στόχος που επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά η επίτευξή του εξαρτάται και από τη βούληση όσων μετέχουν στις διαδικασίες, τότε θα προχωρήσουμε σε αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, τη ρύθμιση αυτών των συγκεκριμένων θεμάτων της συγκεκριμένης ομάδας επιχειρήσεων που είναι οι επιχειρήσεις με ελλείμματα και όχι όλες οι ΔΕΚΟ -το επισημαίνω για μια ακόμη φορά- θα προχωρήσουμε λοιπόν στη ρύθμιση αυτών των συγκεκριμένων θεμάτων με νόμο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, τα ελλείμματα είναι λόγω κοινωνικών αιτιών. Δηλαδή, οι συγκοινωνίες για να μην αυξηθεί το εισιτήριο είχαν ελλείμματα. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι γι` αυτό. Και μία υποσημείωση: Σίγουρα όντως κατεβάσατε κατά το ήμισυ να τους κόψετε τις αποδοχές είναι δεδομένο ότι θα ορθοποδήσουν οι ΔΕΚΟ, αλλά έτσι κυβερνά ο καθένας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σχόλια μπορείτε να κάνετε όπου θέλετε. Δέχομαι ερωτήσεις σε αυτή την αίθουσα. Δεν είμαι δέκτης σχολίων.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πώς είναι δυνατόν ένας υφυπουργός, ο οποίος αποπέμπεται από την κυβέρνηση, να επιστρέφει μετά από λίγες ημέρες στο ίδιο υπουργείο ως σύμβουλος; Και μιλώ για την υπόθεση του κ. Μαρκογιαννάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει χθεσινή δήλωση του κ. Βουλγαράκη επ` αυτού του θέματος που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Οσοι από εσάς δε μου τηλεφώνησαν χθες το βράδυ, πήραν και από εμένα τις σχετικές διευκρινίσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για ποιο λόγο καθυστέρησε να βγει η ανακοίνωση, ενώ θα λέγαμε ότι αυτό είχε διαρρεύσει πολύ νωρίτερα από τους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή η ανακοίνωση τυπικά εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ. Το όλο θέμα, όμως, είχε διαρρεύσει από τους ενδιαφερόμενους πάρα πολύ νωρίς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω το νόημα της τοποθέτησής σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης εμφανίζεται δικαιωμένος. Είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης, όπως είπε και ο κ. Βουλγαράκης, μετείχε σε συγκεκριμένη σύσκεψη, με συγκεκριμένο αντικείμενο, για ένα θέμα πολύ ειδικό και πολύ σημαντικό για τη χώρα, που είχε χειριστεί ο ίδιος για περίπου δύο χρόνια.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν από περίπου μία ώρα, ερχόμενος εδώ με το αυτοκίνητό μου, παραλίγο να μου κάψουν και το αυτοκίνητο, αλλά και άλλα αυτοκίνητα που ήταν κάτω στο πάρκινγκ του υπουργείου. Ενημερωθήκατε γι` αυτό; Μπορείτε να μου κάνετε ένα σχόλιο; Πώς είναι δυνατόν στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι, να μην υπάρχει ασφάλεια σε ένα από τα βασικότερα υπουργεία της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ασφάλεια. Θα σας παρακαλούσα να μην δίνετε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους σε ένα συμβάν, το οποίο εμείς ως κυβέρνηση καταδικάζουμε. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε την περιουσία των άλλων.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στο θέμα των παραδικαστικών εξελίξεων. Εχουμε, λοιπόν, μερικά ερωτήματα που δεν είναι σαφή. Η κ. Βαληνάκη, από ό,τι πληροφορούμαστε, κατέθεσε χθες το βράδυ με τον τρόπο που κατέθεσε -και μας δώσατε την απάντηση- ενόρκως. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι και να με ρωτήσετε@

ΜΙΧΑΗΛ: Αφήστε με να ολοκληρώσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε πληροφορίες σχετικά με μία κατάθεση. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για κατάθεση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, δεν θέλω να σας ρωτήσω για την κατάθεση της κ. Βαληνάκη. Λέω ότι μετά την κατάθεση της κ. Βαληνάκη, την εμφάνισή της στις εισαγγελικές αρχές και με αυτό τον τρόπο, εάν για την κυβέρνηση τίθεται θέμα για το σύζυγό της τον κ. Βαληνάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η ερώτηση έχει απαντηθεί επανειλημμένως.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά σήμερα έχουμε ένα νέο γεγονός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχει απαντηθεί αυτή η ερώτηση επανειλημμένως και σας επαναλαμβάνω την απάντηση: Δεν τίθεται πολιτικό θέμα για τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Βαληνάκη.

ΜΙΧΑΗΛ: Μάλιστα. Επίσης, χθες, ο κ. Παπαληγούρας, στις δηλώσεις που έκανε, μας ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία για να γίνει η έκδοση της κ. Μπουρμπούλια. Θέλω να πληροφορηθώ, λοιπόν, εάν όντως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία και εάν είναι σε συνεννόηση οι ελληνικές αρχές με τις γαλλικές αρχές για την έκδοσή της στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως, σχετικά με τον κ. Μαρκογιαννάκη, ότι χειρίστηκε ένα θέμα που είναι σημαντικό για την εθνική ασφάλεια. Θέλω την εκτίμηση της κυβέρνησης. Εάν η υπόθεση αυτού του συστήματος C 41 ήταν επιτυχημένη και συμφέρουσα για τη χώρα. Γιατί υπενθυμίζω ότι αφορούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμη δεν έχει παραδοθεί, δύο χρόνια μετά, πιθανόν για να χρησιμοποιηθεί μόνο για την παρακολούθηση των πολιτών. Και μία δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει πληροφορία ότι σε κάποια επεισόδια, που έγιναν προηγουμένως, συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο μεταφέρθηκε σε αυτούς τους χώρους -δεν γνωρίζω, στο προαύλιο ή στο εσωτερικό του κτηρίου- και έτυχε μιας κακομεταχείρισης. Θέλω να μου πείτε εάν το επιβεβαιώνετε ή εάν μπορείτε να το ψάξετε και να μου απαντήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχω καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο συμβάν. Οσον αφορά την πρώτη ερώτηση, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ωφέλιμη και συμφέρουσα την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Παρότι ήταν για τους Ολυμπιακούς και δεν χρησιμοποιήθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Σκέφτεται η κυβέρνηση, όπως πρότεινε ο κ. Μεϊμαράκης να μελετήσει, τουλάχιστον στο πλαίσιο της συζήτησης, για τη συνταγματική αναθεώρηση, την αύξηση της θητείας της κυβέρνησης σε πέντε χρόνια και της Προεδρίας σε έξι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι` αυτό το θέμα τοποθετήθηκε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Ρουσόπουλος. Το πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι αυτό που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, πριν από δύο μόλις ημέρες, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εγώ βεβαίως ως αναπληρωτής του, να σχολιάσουμε τοποθετήσεις και πολύ περισσότερο εικαζόμενες τοποθετήσεις στελεχών, βουλευτών ή υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως, έτσι που πάτε θα σας έσωζε μια τέτοια διευθέτηση.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Πράγματι η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την πολύ σημαντική μείωση των αποδοχών των προέδρων και των managers. Είναι ένα μέτρο που φαντάζει φιλολαϊκό. Πλην όμως αυτές οι αποδοχές είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα βρει ικανούς managers για να διοικήσουν αυτές τις εταιρείες, ούτως ώστε να οδηγηθούν στην εξυγίανση που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης ή θα πάνε εκεί αποτυχημένοι παράγοντες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης γι` αυτό το θέμα. Να σας διορθώσω μόνο στο ότι οι πρώτες ανακοινώσεις που έγιναν δεν αφορούν όλες τις εταιρείες, αλλά εκείνες τις ΔΕΚΟ που υπάγονται στην εποπτεία και ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών. Είναι μια συγκεκριμένη ανακοίνωση που έκανε ο κ. Λιάπης. Σπεύδω να πω ότι στην πρόταση του κ. Λιάπη συμφώνησε η Διυπουργική Επιτροπή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σχετικά με την πορεία των ερευνών για τη σύλληψη των δραστών της ληστείας που έγινε πριν από τρεις ημέρες, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αμερικανός πρέσβης κ. Τσάρλς Ρις έχει τηλεφωνήσει και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτώντας ουσιαστικά την άμεση σύλληψη των δραστών. Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο ή το διαψεύδετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις έρευνες γι` αυτό το πολύ λεπτό θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των ερευνών. Μόλις προ ολίγων λεπτών έκανε σχετική δήλωση ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι, όταν υπάρξουν νεότερες πληροφορίες και όταν οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως, αν ο Αμερικανός πρέσβης τηλεφώνησε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει καμία τέτοια παρέμβαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα παζάρια για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι ξαναρχίζουν, με δεδομένο ότι χθες απορρίφθηκε ή δεν εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε μια τέτοια εξέλιξη με δεδομένο ότι είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για τον προηγούμενο προϋπολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για την κυβέρνηση ισχύει η απόφαση, την οποία έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή η απόφαση ισχύει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά τη μη έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ισχύσει ο προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να βελτιώσει ή φοβάται ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Για την κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη φόρμουλα η οποία συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ειδικά με την καταστρατήγηση, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, του ωραρίου για τις τράπεζες με αφορμή μια κίνηση, μια πρωτοβουλία που ελήφθη μεταξύ μιας συγκεκριμένης τράπεζας και των εργαζομένων. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι θέματα που αφορούν τις επαφές συνδικαλιστικών οργάνων που εκπροσωπούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων με τους φορείς που εκπροσωπούν τους εργοδότες. Δεν υπεισέρχεται η κυβέρνηση πουθενά. Που βλέπετε τον ρόλο της κυβέρνησης;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Νομίζω ότι το θέμα του ωραρίου ήταν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα καταστήματα. Τώρα βλέπουμε ότι το μέτρο αυτό επεκτείνεται και στις τράπεζες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον δύο πλευρές συνομολογούν κάτι, δεν αντιλαμβάνομαι που υπεισέρχεται η κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι επιβράβευση της πολιτικής της κυβέρνησης; Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για το ωράριο αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι βούληση δύο πλευρών οι οποίες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματεύονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά η κυβέρνηση έχει δώσει το παράδειγμα με τους νόμους που επεκτείνουν τα ωράρια στα εμπορικά καταστήματα. Συζητά ακόμα και για τις Κυριακές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Αμφισβητείτε το δικαίωμα των εργαζομένων@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, δεν είναι μόνο θέμα διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αλλά έχει και πολιτική παρέμβαση η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Βλέπω το αποτέλεσμα των δύο πλευρών που κάθισαν σε ένα τραπέζι και κατέληξαν σε μια συμφωνία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μόλις απελευθερώθηκαν οι ναύλοι των πλοίων για το Αιγαίο μαθαίνουμε ότι το καραβάκι που κάνει το δρομολόγιο μεταξύ της Χίου και των Ψαρών, με την ιδιαιτερότητα που έχουν τα ακριτικά Ψαρά, διπλασίασε τους ναύλους σε ό,τι αφορά τους επιβάτες και τα τετραπλασίασε για τα οχήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς το βλέπει αυτό το πράγμα η κυβέρνηση και αν πιστεύει ότι βοηθάει στο να διατηρηθεί η ζωή και η κίνηση στα ακριτικά νησιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε μια πληροφορία την οποία δεν γνωρίζω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχει βγάλει και ανακοίνωση ο κ. Παυλίδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον είναι έτσι, ισχύει η ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όμως ο ίδιος ο Υπουργός στην ανακοίνωσή του δεν λέει, ούτε ζητάει να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Απλώς λέει, έγινε αυτό και δεν ήταν καλό. Κι εγώ μπορώ να το καταδικάσω, οι άνθρωποι όμως θα πληρώνουν τετραπλάσια τιμή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα λένε τα αρμόδια Υπουργεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεδομένου ότι αυτή η γραμμή επιδοτείται από το κράτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία και συνεπώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Συνήθως σας ζητάμε να σχολιάσετε τις δηλώσεις του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτές είναι αρνητικές συνήθως για την κυβέρνηση. Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε κάτι που δεν το έχει ξαναπεί. Είπε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πίσω από αυτή την πολιτική στήριξη βλέπετε ενδεχομένως άλλα συμφέροντα που θέλουν να μπουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στον επόμενο ανασχηματισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σταθερός σε αυτό που σας έχω πει επανειλημμένως: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το 62% των Ελλήνων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να αγοράζει βασικά καταναλωτικά αγαθά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που αν και αφορούν το 2003. Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα, ίσα - ίσα που η λιτότητα έχει συνεχιστεί. Η κυβέρνηση προβληματίζεται για το γεγονός ότι τα 2/3 του πληθυσμού παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, όπως είπατε, τα στοιχεία αυτά, τα οποία δεν γνωρίζω αναλυτικά, αναφέρονται στο 2003. Συνεχής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων με τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις, τα τολμηρά μέτρα που λαμβάνει. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές φέρνουν ήδη αποτελέσματα και θα φέρουν πολύ σύντομα και πολύ πιο χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Στρο στην Αθήνα και ένα σχόλιο για το γεγονός ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έχει αποφασίσει να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο «Προεδρικό» Μέγαρο στα Κατεχόμενα και γι` αυτό το λόγο ο κ. Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να τον δεχθεί στην Κύπρο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα σας, αυτή τη στιγμή, πράγματι γίνεται συζήτηση με προοπτική τον καθορισμό της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Στρο στην Αθήνα. Όμως, δεν έχω, αυτή τη στιγμή, να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά στις ημερομηνίες της επίσκεψης. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας: Κατανοούμε απολύτως τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε βασίζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κυπριακή κυβέρνηση και η Βρετανική κυβέρνηση διαβουλεύονται για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Σύμφωνα με το Foreign Office, σκοπός της επίσκεψης του κ. Στρο είναι η προώθηση των σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου. Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 January 2006 - 15:05:33 UTC