Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο, στις 10:00, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια απόφαση του Δικαστηρίου για την αθώωση των προσώπων που εκπροσωπούσαν τη ΔΕΚΑ, την περίοδο του 2000. Θα σας θυμίσω ότι αυτοί παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Ξαφνικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, θυμήθηκε την έρευνα του ΕΦΕΤ για το γάλα ή είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο για να ξεχαστεί η υπόθεση Παλαιοκρασσά, κάτι που και αδικεί την ίδια την έρευνα, αλλά νομίζω και εσάς σαν κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θυμάστε, το υπουργείο Ανάπτυξης, από τότε που ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση, έχει προχωρήσει σε συνεχείς ελέγχους σε μια σειρά προϊόντων και επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι έχουν αποδώσει καρπούς και είναι γνωστοί σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αφού πάντοτε τα Μέσα Ενημέρωσης τους κάλυπταν δημοσιογραφικά. Θα σας θυμίσω τους ελέγχους σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα όσπρια και η ζάχαρη. Θα σας θυμίσω τους ελέγχους σε ασφαλιστικές εταιρείες, στα super markets. Θα σας θυμίσω, επίσης, ότι εκτός των άλλων, μετά από αυτούς τους ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 1.610.000 ευρώ. Διενεργήθηκαν έλεγχοι στα super markets για το θέμα της διπλής αναγραφής των τιμών. Άλλες τιμές αναγράφονταν στο ράφι και άλλες στο ταμείο και όπως θυμόμαστε όλοι πολύ καλά αυτό αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ πολλών ημερών. Δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα όλα τα προϊόντα για τα οποία γίνονται ανακλήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβάλλονται και δημοσιοποιούνται τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που είτε παραπλανούν τους καταναλωτές είτε διαθέτουν προϊόντα που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιβλήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν πρόστιμα σε τράπεζες οι οποίες δεν εφάρμοζαν την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Άρα, λοιπόν, συνεχίζεται το έργο του ελέγχου και της επιβολής προστίμων όταν διαπιστώνονται παρατυπίες σε σχέση με το νόμο της χώρα μας, αλλά και τον κοινοτικό κανονισμό. Η χθεσινή συζήτηση σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι παρά μια συνέχεια αυτών ακριβώς των ελέγχων. Είναι κινήσεις που γίνονται για την προστασία του καταναλωτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Δασκαλόπουλος σας κατηγορεί για πολιτική σκοπιμότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μόνο πολιτικός σκοπός και όχι πολιτική σκοπιμότητα. Ο πολιτικός σκοπός είναι να τηρούνται οι νόμοι στην αγορά, χωρίς εξαίρεση κανενός. Θα θυμίσω ότι υπήρξαν κατά καιρούς κατηγορίες από διάφορες εταιρείες, άλλοτε από την πλευρά επιχειρηματιών ή βιομηχάνων, άλλοτε από την πλευρά άλλων επιχειρηματιών, όπως π.χ. τα super markets. Η πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση, η πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης ειδικά σε αυτό το θέμα είναι η προστασία του καταναλωτή. Για να μπούμε και στην ουσία του θέματος, θέλω να σας πω ότι έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του κλαδικού ελέγχου για την επισήμανση του γάλακτος, παστεριωμένου και συμπυκνωμένου. Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες, να σας πω μόνο ότι σύμφωνα με τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπάρχουν τεράστια ποσοστά απόκλισης από την κείμενη νομοθεσία. Για παράδειγμα, σε θέματα ονομασίας πώλησης, απόκλιση της τάξεως του 77%, συστατικών 8%, καθαρού βάρους 23%, ημερομηνίας ανάλωσης 15%, οδηγιών χρήσης 8%, κωδικού καταλληλότητας 15%. Έχω στη διάθεσή μου πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα και το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκείνο όμως στο οποίο θα επιμείνω, είναι ότι αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική που ακολουθείται σταθερά από τότε που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Είναι η προσπάθεια να τηρηθούν για όλους οι κανόνες στην αγορά. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τους νόμους υπέρ πάντα του συμφέροντος του έλληνα καταναλωτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Το εκμεταλλεύεστε όμως επικοινωνιακά, κύριε Υπουργέ, γιατί σήμερα δεν είπατε ότι είναι ειδικό θέμα, να απευθυνθούμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ήρθατε πλήρως ενημερωμένος με στοιχεία και κάνατε ανακοινώσεις, όχι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως συναρμόδιος υπουργός για το υπουργείο Ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά τηρείτε. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι έχει και επικοινωνιακή πτυχή αυτό το πράγμα. Να καλύψει, ας πούμε, το θόρυβο ή τα προβλήματα που δημιουργούσε η ιστορία Παλαιοκρασσά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, λοιπόν, να ξαναπώ ότι στα θέματα της προστασίας του καταναλωτή, είτε είναι προστασίας της τσέπης του, είτε της προστασίας της υγείας του, η κυβερνητική πολιτική είναι μια και μόνη. Σταθερά προσανατολισμένοι σε αυτή την πολιτική δεν αποκλίναμε ούτε ένα χρονικό σημείο, ούτε ένα λεπτό, ούτε μια ώρα. Αποτελεί μεγάλο θέμα απ` ό,τι είδα και ενδιαφέρον θέμα. Όπως με ρωτάτε για όλα τα μεγάλα θέματα και έχω να σας δώσω απαντήσεις, σας δίνω και γι` αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Είστε πληροφορημένος εάν αυτές οι σοβαρές παρατυπίες που μόλις αναφέρατε, θα τιμωρηθούν με επίσης βαριές κυρώσεις; Διότι ένα σημείο της κριτικής που δέχεστε είναι ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς φορείς, τα πρόστιμα είναι μικρά. Εσείς, μόλις είπατε ότι απ` όλους τους ελέγχους του τελευταίου 20μήνου τα πρόστιμα είναι μόνο 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μεγάλο ποσό αυτό για τις παρατυπίες που έχουμε δει να διαπιστώνονται τους τελευταίους 20 μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ανέρχονται σε 1.610.000 ευρώ. Η αρμόδια Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλουν τις κυρώσεις, αφού κάνουν τις διαπιστώσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην καλύπτει κανένας την πραγματικότητα, να αποκαλύπτει τα προβλήματα, γιατί μόνο έτσι οι κανόνες στην αγορά θα λειτουργήσουν, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, εάν εσείς εκτιμάτε ότι είναι μικρά ή όχι τα πρόστιμα, αυτό αποτελεί ένα σχόλιο δικό σας το οποίο οφείλω να σεβαστώ, όπως σέβομαι κάθε άλλο σχόλιο. Δεν θα συμφωνήσω ούτε και θα διαφωνήσω από τη στιγμή που άλλος είναι ο αρμόδιος φορέας που επιβάλλει τα πρόστιμα. Σημασία έχει και νομίζω ότι το αναγνωρίζουμε όλοι, να αναδεικνύεται ένα πρόβλημα. Και όχι απλώς να αναδεικνύεται για να το περιφέρει κάποιος υπουργός από γραφείο σε γραφείο ή από press room σε press room, αλλά να αναδεικνύεται και να επιβάλλονται οι κυρώσεις. Διότι αυτός είναι και ο πολιτικός σκοπός στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως: Να αναδειχθούν τα προβλήματα, να επιβληθούν οι κυρώσεις και εντέλει, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων και ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύσουν για όλους στην αγορά. Ειδικά στο θέμα που συζητάμε σήμερα, γνωρίζετε ότι για αντίστοιχα ζητήματα, δύο μεγάλες βιομηχανίες βρίσκονται μεταξύ τους στα Δικαστήρια. Για αντίστοιχα θέματα τα οποία επισημαίνουν ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Πώς λοιπόν κάποιος έρχεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση, γιατί ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος; Θα περίμενε κανείς να μεμφθεί την κυβέρνηση εάν δεν εφαρμοζόταν ο νόμος.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν, εάν θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις, διότι όπως λέτε, ο στόχος σας είναι να αποκαλύπτεται η παρατυπία. Αλλά, εάν μια παρατυπία αποκαλύπτεται, αλλά δεν τιμωρείται, στην κοινή γνώμη δημιουργείται μια αίσθηση ατιμωρησίας των μεγάλων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής, όπως γνωρίζετε, και το είπα δύο φορές προηγουμένως, έχουν επιβληθεί πρόστιμα μεγάλου ύψους. Και όχι μόνο από το υπουργείο Ανάπτυξης και από άλλα υπουργεία για συγκεκριμένα θέματα. Στο συγκεκριμένο θέμα, ποια είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, εφόσον επιβληθούν, είναι κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ ή των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, όποτε γίνονται, βγάζουν συνεχώς προβλήματα και παρατυπίες σε μεγάλα ποσοστά και από την άλλη δεν εμποδίζουν διαρκώς να βγαίνουν στην επιφάνεια διατροφικά σκάνδαλα. Το ένα μετά το άλλο σκάει. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος. Δηλαδή οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί και ικανοί για να προστατεύσουν τον καταναλωτής. Μήπως, λοιπόν, χρειάζεται αλλαγή στο ίδιο το θεσμικό πλαίσιο του ανταγωνισμού της αγοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, το γεγονός ότι ένα θέμα απασχολεί το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο δεν κάνει πως δεν καταλαβαίνει, είναι ήδη ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Διότι, θα προσπαθήσω να θυμηθώ ή θυμηθείτε εσείς στο παρελθόν εάν είχαμε τέτοιου είδους πολιτικές. Η πολιτική βούληση είναι το υπ` αριθμόν ένα βήμα και αυτή την πολιτική βούληση την έχει αναδείξει η κυβέρνηση. Το δεύτερο βήμα είναι να γίνονται οι έλεγχοι. Το τρίτο είναι να επιβάλλονται κυρώσεις. Και πέραν των κυρώσεων, όπου χρειάζεται να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο, βεβαίως θα διορθωθεί. Δεν είμαι σε θέση, αυτή την ώρα, να σας πω εάν στο συγκεκριμένο κομμάτι χρειάζεται διόρθωση του θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, όμως, το γεγονός ότι αναδεικνύεται το πρόβλημα, ότι η Πολιτεία δεν καθεύδει ότι είναι παρούσα για να προστατεύσει τους καταναλωτές, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο ανήκει στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και το οποίο εκτιμούν και οι Έλληνες καταναλωτές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είδε τον πρέσβη των ΗΠΑ. Τι υπάρχει για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης; Νομίζω ότι υπάρχει μια πάγια πρακτική των Ελλήνων Πρωθυπουργών ότι δεν δέχονται τους πρέσβεις των ΗΠΑ, εκτός από την εθιμοτυπία. Τι έκανε τον κ. Καραμανλή να αλλάξει αυτή την πρακτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν συμφωνώ. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια πάγια πρακτική.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Σημίτης επί οκτώ χρόνια δεν είχε δεχθεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το νέο Αμερικανό πρέσβη, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μετά από ένα χρόνο, υπήρξε αίτημα του Αμερικανού πρέσβη, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση γενικής ανταλλαγής απόψεων. Αυτό συμβαίνει σήμερα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το τελευταίο διάστημα και προχθές συναντηθήκατε με βουλευτές και σας μετέφεραν, όπως τουλάχιστον λένε τα στοιχεία του ρεπορτάζ, κάποια παράπονα σε σχέση με υπουργούς. Θα ήθελα να γνωρίζω εάν αυτά τα παράπονα έχουν μεταφερθεί στον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε -το έχουμε επαναλάβει άλλωστε- συζητώ με τους βουλευτές της Περιφέρειας, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον Περιφερειακό Τύπο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο επεξεργασίας επί σειρά πολλών μηνών, με όλες τις Ενώσεις, δημοσιογράφων και εκδοτών της Περιφέρειας. Σε αυτές τις συναντήσεις ουδέποτε συζητήθηκαν περιπτωσιολογικά θέματα. Το ίδιο συνέβη και στην τελευταία συνάντηση. Υπήρξαν γενικές αναφορές σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο. Το δεύτερο σκέλος αυτών των συζητήσεων που κάνω με τους συναδέλφους μου, αφορά το πώς θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν το έργο, την κυβερνητική πολιτική, τα εθνικά θέματα και τα θέματα ουσίας. Σε καμία από τις πέντε ή έξι συναντήσεις που έχω κάνει με τις αντίστοιχες Περιφέρειες μέχρι τώρα, δεν υπήρξε περιπτωσιολογία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Περιπτωσιολογία όχι. Γενικότερη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική ωστόσο, υπήρξε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτή τη συνάντηση, το είπα. Επιμένω στο «περιπτωσιολογία», διότι διάβασα, άκουσα ρεπορτάζ που ανέφεραν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονόματα υπουργών, κάτι το οποίο δεν συνέβη σε καμία από όλες τις συναντήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, αποφάσεις δικαστηρίων δεν σχολιάζετε. Το πολιτικό σας συμπέρασμα από την εξέλιξη της ιστορίας, της υπόθεσης της ΔΕΚΑ, ποιο είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό συμπέρασμα, εάν συναχθεί σε σχέση με μία απόφαση δικαστηρίου, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί και σχολιασμό αποφάσεως δικαστηρίου. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι στην περίοδο εκείνη, δηλαδή στην περίοδο της μεγάλης «άνθησης» του Χρηματιστηρίου, συνέβησαν πολλά. Οι Έλληνες γνωρίζουν. Οι Έλληνες κρίνουν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, μας περιγράψατε τα τρία στάδια της διαπλοκής. Το έσχατο στάδιο ήταν η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Στην περίπτωση της ΔΕΚΑ εξαντλήθηκαν και τα τρία στάδια, έγινε η προσφυγή και η προσφυγή έδειξε αθώωση. Πώς βγάζετε το συμπέρασμα ότι υπήρχε πρόβλημα στο θέμα του Χρηματιστηρίου και ότι αυτή είναι η κοινή εντύπωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα είστε η μοναδική Ελληνίδα που πιστεύει, αν το πιστεύει, γιατί δεν νομίζω ότι το πιστεύετε, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου το 1999.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρις πήγε σήμερα για να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρωθυπουργό; Γι` αυτό πήγε, για ανταλλαγή απόψεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο ερώτημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ανταλλαγή απόψεων; Δεν υπάρχει θέμα; Τι θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά και@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, έχω απαντήσει στο ερώτημα. Αν θέλετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα, υποβάλλετέ το. Στο συγκεκριμένο, έχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά και την αγορά των F-16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο γι` αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το γεγονός της απόφασης για τη ΔΕΚΑ, δεν υπονομεύει και δεν αποδεικνύει, δεν είναι αυταπόδεικτο για τη δική σας προτροπή, πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το συλλογισμό σας. Να καταργήσουμε τη Δικαιοσύνη; Η Δικαιοσύνη είναι ο τελικός κριτής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέτε ότι αν υπάρχει διαπλοκή, πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη. Όποιος έχει στοιχεία περί διαπλοκής, στη Δικαιοσύνη. Μα, ήδη πήγε και @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη είναι ο τελικός κριτής. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να της αποδώσουμε το θεσμικό ρόλο που έχει και να τον σεβαστούμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, ακυρώνεται το επιχείρημά σας να πάμε στη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ακυρώνεται;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού λέτε ότι κάτι έγινε, όλος ο ελληνικός λαός ξέρει ότι κάτι έγινε στο Χρηματιστήριο, αλλά η Δικαιοσύνη δεν είδε κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιοι άλλοι τους τελευταίους 20 μήνες που είσαστε κυβέρνηση, ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να τον επισκεφθούν για να έχουν ανταλλαγή απόψεων και έγιναν δεκτοί από τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχω κάτι το ανακοινώνω, τουλάχιστον, μια μέρα πριν στο press room.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόσωπο που να έχει κάνει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θυμάμαι την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ότι τίποτε δεν παραγράφεται και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν θα μείνει ατιμώρητο. Θα ήθελα να ξέρω αν η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάποιες κινήσεις προκειμένου οι ένοχοι τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά να τιμωρηθούν και ποιες είναι αυτές οι ενέργειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρξουν κάποιες άλλες κινήσεις, θα ανακοινωθούν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δηλαδή μπορεί και να μην υπάρξουν άλλες κινήσεις και να μείνει ατιμώρητο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε το δικαίωμα να καταλήγετε σε όποιο συμπέρασμα θέλετε. Μπορείτε να υποβάλλετε όμως ερωτήσεις. Έχω απαντήσει στην ερώτησή σας. Μπορείτε να πείτε το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε στο Μέσο που εργάζεστε και εκπέμψατέ το ελευθέρως όπως κάνετε τη δουλειά σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Στις συναντήσεις που κάνετε με τους βουλευτές, το δεύτερο σκέλος που είναι η ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, είναι μια δική σας πρωτοβουλία ή γίνεται κατ` εντολή του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως δεν το αντιληφθήκατε, εκτός αν δεν το διατύπωσα εγώ καλά, κάτι που μάλλον δεν ισχύει. Ανέφερα ότι σε αυτές τις συζητήσεις το δεύτερο σκέλος αφορά την καλύτερη ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Επειδή η ενημέρωση των βουλευτών γίνεται εν πολλοίς από τα υπουργεία και ίσως, περισσότερο από όλους, από το γραφείο του εκάστοτε ασκούντος χρέη υπουργού Τύπου, δηλαδή εμού του νυν υπουργού Επικρατείας. Γι` αυτό προσπάθησα και προσπαθώ να δίδω την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στους συναδέλφους μου βουλευτές. Αυτό ήταν το νόημα των ερωτημάτων που έθεσα προς τους βουλευτές. Άρα λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με το γενικό σχολιασμό του κυβερνητικού έργου στον οποίο εσείς αναφερθήκατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, συνεπώς, στις συναντήσεις αυτές τους ενημερώνεται για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε ερώτηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Την έχω κάνει ήδη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πάρει απάντηση λοιπόν, άρα μη την επαναλαμβάνετε.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτησή μου είναι, αν αυτό γίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού ή είναι μια δική σας πρωτοβουλία, την οποία ενδεχομένως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντολή την οποία έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που όρισε υπουργούς να κάνουν τη δουλειά τους. Τι εννοείτε;

ΧΙΩΤΗΣ: Εννοώ, αν παροτρύνετε και τους συναδέλφους σας να κάνουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους βουλευτές ή αν αυτό γίνεται μόνο από εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε φορά εννοείτε και μια διαφορετική ερώτηση, απ` ότι αντιλαμβάνομαι. Θεωρώ ότι έχω απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάποτε ο Πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει μια διαδικασία και έβλεπε βουλευτές, αλλά σταμάτησε. Ισχύει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» ή θα έχουμε κάποια συνέχεια πάνω σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και θα συνεχιστούν αυτές οι επαφές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι προγραμματισμένο ή γενικώς και αορίστως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κάτι προγραμματίζεται, όπως απάντησα προηγουμένως, ανακοινώνεται αμέσως στην αίθουσα ενημέρωσης και το μαθαίνετε πρώτοι απ` όλους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας να υποθέσουμε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σίγουρα για τους τρίτεκνους, αυτά που δώσατε κάτι ήταν από το καθόλου που είχαν. Ωστόσο οι ίδιοι πνέουν μένεα εναντίον σας και λένε ότι τους κοροϊδέψατε. Για ποιο λόγο τους κοροϊδέψατε; Δεν κατάλαβαν τα μέτρα ή τους είχατε τάξει περισσότερα και δεν τα δώσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, έκανα ανακοινώσεις. Επίσης, έκανε αναλυτικές ανακοινώσεις και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κακλαμάνης. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μου απαντήσατε. Τις ξέρω τις δηλώσεις, εδώ ήμουν χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις μου και σε αυτές του κ. Κακλαμάνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επισημάνω κάτι. Με την πείρα που μου έχει δώσει η θητεία μου τόσα χρόνια εδώ, αυτή η φράση «έχω απαντήσει» που λέτε κάθε φορά που κάνουμε μια άλλη ερώτηση, δεν βοηθάει ούτε νομίζω στην ενημέρωση των πολιτών, ούτε στη διαφώτιση κάποιων πραγμάτων ούτε και στο να περάσετε εσείς τα μηνύματα που θέλετε στην κοινή γνώμη. Επειδή το επεκτείνετε σε πάρα πολλές ερωτήσεις. Μια δυο το καταλαβαίνω, αλλά σε όλες τις ερωτήσεις, δεν είναι λίγο δύσκολο; Σας έκανε ο κ. Χιώτης τρεις διαφορετικές ερωτήσεις, όπως και εσείς το παραδεχτήκατε, και απαντούσατε «έχω απαντήσει». Δεν μπορεί να είναι τρεις διαφορετικές ερωτήσεις και να δίνετε πάντα την ίδια απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό έχω απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ρωτηθήκατε για το τι θα κάνετε για το γάμο των ομοφυλοφίλων και εάν σκέφτεστε να αποδεχθείτε την πρόταση που έκανε ο κ. Αλαβάνος και απαντήσατε μονολεκτικά «όχι». Έχει κάποιο πολιτικό σκεπτικό αυτή η άρνηση ή είναι απλά λόγω του συντηρητισμού της Ν.Δ. επειδή εκφράζει τη συντηρητική παράταξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να βγάλετε όποια συμπεράσματα θέλετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, το πολιτικό σκεπτικό θέλω, εάν υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση για τους πολυτέκνους είναι η ίδια με τις προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή και με το πρόγραμμα της Ν.Δ; Είναι τα ίδια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένουν και άλλα να γίνουν, το είπαμε άλλωστε. Το πρώτο στάδιο ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, το δεύτερο στάδιο ήταν χθες. Μένουν να γίνουν και άλλα σε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε μιλούμε για την εξάντληση του ορίου της τετραετίας, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουμε από το πρόγραμμά μας, εκτός των θεμάτων εκείνων που χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μια άλλη ερώτηση να κάνω: Μήπως βιάστηκε η κυβέρνηση για την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει κάποια ενέργεια για να αναγνωριστεί από το Ισραήλ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το 2002 είχατε καταθέσει νομοσχέδιο για τους τρίτεκνους. Τώρα δεν πραγματοποιείτε αυτά που έλεγε το νομοσχέδιο, προφανώς γιατί δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται. Τότε, δεν είχατε κάνει οικονομική μελέτη για το νομοσχέδιο; Καταθέτατε νομοσχέδια για εντυπωσιασμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε όταν κατατίθετο ένα νομοσχέδιο, γινόταν πρώτα μια πολύ καλή και σε βάθος μελέτη από όλα τα στελέχη της Ν.Δ. Εκείνο που γνωρίζετε ότι συνέβη, από το χρονικό σημείο που αναφέρετε μέχρι σήμερα, είναι η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης της οικονομίας. Μιας οικονομίας που, υπό τον κ. Σημίτη, είχε έλλειμμα λίγο πάνω από το 1% και που κατά τους ελέγχους της Ε.Ε. έφθασε στο 6,5%.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με την ίδια λογική, τότε, τίποτα δεν μπορεί να ισχύσει από όσα λέγατε προεκλογικά, γιατί είναι διαφορετικά τα οικονομικά δεδομένα, αυτό το δεχόμαστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά από τα όσα έχουμε δεσμευθεί στο πρόγραμμά μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλά. Από την υπόθεση αυτή που αναφερόμαστε τώρα, όπου έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα -είπα όχι όλα- έως μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων που έχουν γίνει πράξη. Εάν θέλετε μπορώ να αρχίσω να σας διαβάσω τον κατάλογο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, όχι, ευχαριστούμε πολύ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε τώρα τη «σκληρή» αντιπολίτευση που άρχισε το ΠΑΣΟΚ «κοίτα τον άνθρωπο μέσα σου»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα αυτό που είπατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρχισε καμπάνια το ΠΑΣΟΚ «κοίτα τον άνθρωπο μέσα σου και δίπλα σου»

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά κοίταξε τους ανθρώπους γύρω του, τώρα κοιτάζει μέσα του. Είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση, για αυτοκριτική, για προβολή νέων θέσεων, εφόσον αυτές υπάρχουν και οι Έλληνες πολίτες κρίνουν όλους μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θα μπορούσε να είναι και προτροπή για εσάς και την κυβέρνησή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια καλή αρχή, πάντως, αυτό, έστω και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 December 2005 - 14:05:13 UTC