Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου συζητήθηκαν δύο θέματα, που αφορούν το υπουργείο Υγείας:

Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες. Είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα που κάνει αυτή η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των προγραμματικών δεσμεύσεών μας. Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί ο κ. Κακλαμάνης με δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν τάχει θα σας πω για το δεύτερο ζήτημα, γιατί για τα φάρμακα έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις: Κάθε οικογένεια που αποκτά τρίτο παιδί από 1/1/2006 και για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα ενισχύεται από την Πολιτεία, χωρίς προϋποθέσεις και αφορολόγητα, με 2.000 ευρώ. Στα ζητήματα που αφορούν στο φόρο ταξινόμησης για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου για τις τρίτεκνες οικογένειες προβλέπεται απαλλαγή. Το 2006 θα ισχύσει μείωση κατά 35% του φόρου ταξινόμησης, το 2007 κατά 70% και το 2008 πλήρης απαλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, εντάσσονται και οι τρίτεκνοι στα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους πολύτεκνους. Στους τρίτεκνους, θα ισχύει ότι ένας εκ των δύο γονέων θα έχει τη μοριοδότηση για το δημόσιο τομέα και ένα εκ των τριών παιδιών στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο 8% που ήδη υπάρχει για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Το 3% αφορά τους πολύτεκνους. Εκεί πλέον εντάσσονται και οι τρίτεκνοι. Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 8% γίνεται 10% και το επιπλέον 2% θα αφορά τους τριτέκνους. Στα ΝΠΔΔ και στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, το ποσοστό ήταν 5% και γίνεται 7%. Το επιπλέον 2% θα αξιοποιείται από τους τρίτεκνους.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, οι τρίτεκνοι θα μπαίνουν σε ποσοστό 20% στη λίστα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007.

Όπως γνωρίζετε, ψηφίστηκε προ ολίγου καιρού, από την Εθνική Αντιπροσωπεία η σύσταση Εθνικής Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δηλαδή, τα ζητήματα που αφορούν την έρευνα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Επίσης, όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διεθνής συγκυρία, αλλά και η ελληνική πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, επιβάλλουν την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής πρότασης στο πρόσωπο του Προέδρου αυτής της Αρχής. Η κυβέρνηση αναθέτει καθήκοντα Προέδρου, στην ιδιαίτερα αυτή σημαντική θέση, στον κ. Γιώργο Ζορμπά, ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό υψηλού κύρους και σήμερα Γ.Γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι ευνόητο ότι έως ότου γίνει η τοποθέτηση του κ. Ζορμπά, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του Γ.Γ. Εξοπλισμών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τη δήλωση του κ. Σιούφα ότι δεν τον αγγίζουν όσα χθες είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα πολλά χθες για το θέμα. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει ότι αμέσως μετά την απομάκρυνση του κ. Παλαιοκρασσά δόθηκε μια ανάθεση ύψους 80 εκατ. στον κ. Μυτιληναίο της ΜΕΤΚΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αναφερθεί εξαντλητικά στο θέμα χθες. Σας παρακαλώ όποια ερώτηση έχετε που είναι ειδικού περιεχομένου, να απευθύνεστε στην αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω στη ΔΕΗ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό δεν απαντήσατε χθες. Δεν υπήρχε χθες. Σήμερα το μάθαμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, απευθυνθείτε στη ΔΕΗ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως απλά ο κ. Σπηλιωτόπουλος απαλλάχθηκε από αυτή την τοποθέτηση που έγινε στον κ. Ζορμπά; Απαλλάχθηκε από τον κ. Ζορμπά, επειδή ήταν αντίθετος σε μερικές κινήσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, όπως ας πούμε τα τέσσερα άρθρα για κατευθείαν ανάθεση που υπάρχουν στο τωρινό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφωνώ τελείως με την προσέγγισή σας, η οποία είναι υποτιμητική και για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Ζορμπά. Ο κ. Ζορμπάς αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε όλοι, απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ένα θέμα που οφείλουμε να αγγίξουμε. Το κάναμε ήδη με τη θεσμική αλλαγή και τοποθετείται σε αυτή τη θέση, προκειμένου να βοηθήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί μιλάτε με όρους ηθικής είναι υποτιμητικό; Εγώ πολιτική ερώτηση κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρουμε ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν τον ήθελε, γιατί ο κ. Ζορμπάς είχε αντίθετη άποψη από αυτές τις μεθοδεύσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω ήδη απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας παρακολουθούσα και χθες που κάνατε τη δήλωση για τον κ. Παλαιοκρασσά. Βλέπω και σήμερα ότι με τελείως παγερό ύφος μιλάτε για τον κ. Παλαιοκρασσά, αλλά πρέπει να σας πω ότι από όλη την κυβέρνηση, από εσάς περίμενα να είστε πιο ευαίσθητος απέναντι στον κ. Παλαιοκρασσά για ένα απλό πράγμα: Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμασταν οι δύο πρώτοι άνθρωποι που φτάσαμε στο αυτοκίνητο του κ. Παλαιοκρασσά, όταν δέχθηκε την επίθεση της 17Ν και νομίζω ότι τουλάχιστον εσείς από την κυβέρνηση θα έπρεπε να δείξετε μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσέγγισή σας απέναντι στο θέμα Παλαιοκρασσά, διότι και ο κ. Παλαιοκρασσάς χρειάζεται μια περισσότερη ευαισθησία από το κόμμα το οποίο υπηρέτησε. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Συμφωνώ με τη διαπίστωση που κάνατε ότι χρειάζεται αυτή η ευαισθησία. Πιστεύω ότι με αυτή την ευαισθησία έχουμε προσεγγίσει τον άνθρωπο Παλαιοκρασσά, ο οποίος, άλλωστε, επί σειρά ετών είναι ένα στέλεχος σε πολύ υψηλές θέσεις, του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και του κυβερνητικού μηχανισμού της. Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο Παλαιοκρασσά, η προσέγγιση είναι αυτή την οποία επισημαίνετε και την οποία εγώ προσωπικά, αλλά και όλη η κυβέρνηση, έχει απέναντι στο πρόσωπό του. Κατά τα λοιπά, στις πολιτικές αναφορές που έγιναν υπήρξε απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτές οι πολιτικές αναφορές δεν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σε πολιτικό επίπεδο από την ίδια την κυβέρνηση; Διότι, όταν ξεκινήσατε τη σημερινή ενημέρωσή σας, είπατε ότι όλα αυτά για τις τρίτεκνες οικογένειες γίνονται μέσα στο πλαίσιο εκπλήρωσης προεκλογικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μα και η πάταξη της διαφθοράς ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και τώρα υπάρχει η γεύση ότι κάτι βρήκε ο κ. Παλαιοκρασσάς, κάποιοι δεν τον στήριξαν και ουσιαστικά τον οδήγησαν και σε παραίτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην μιλήσουμε για γεύσεις. Ας μιλήσουμε για πραγματικότητες. Αυτό που ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είναι υποθέσεις, οι οποίες κατά συντριπτική πλειοψηφία αφορούν το παρελθόν. Είναι υποθέσεις που έχουν σταλεί ήδη στη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία και του ιδίου, για τις οποίες περιμένουμε όλοι να δούμε την εξέλιξή τους από τη Δικαιοσύνη. Άρα, δεν υπήρξε κανενός είδους προσπάθεια συγκάλυψης από κανέναν.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν δικαιωθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Άλλωστε, σας θυμίζω ότι ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση από τον κ. Παλαιοκρασσά δεν ήταν αυτός στον οποίο αναφέρεστε. Ίσα-ίσα, που επιμείναμε και επιμένουμε ότι κάθε υπόθεση, σε όποια υπηρεσία, σε όποιο οργανισμό του δημόσιου τομέα κι αν βρίσκεται, να παραπεμφθεί, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έπρεπε να τον ακούσει; Δηλαδή, να τον δεχθεί, έστω και για τελευταία φορά. Να τον ακούσει πρόσωπο με πρόσωπο και ενδεχομένως εκεί να αποφασίσουν αν θα πρέπει να μείνει ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει από χθες σε αυτό το ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος πήρε την απόφαση να συμβουλεύσει τον κ. Καραμανλή να μην τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κακαλής και μετά με ξαναρωτάτε αν θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Κακαλής πήρε την απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κακαλή, παρακαλώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο δεν είναι συνέντευξη ένας προς έναν. Έχετε την άνεση, κάνατε ήδη έξι-επτά ερωτήσεις. Θα επανέλθω και σε σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δεν θα σας ενοχλήσω άλλο. Μία τελευταία ερώτηση: Ποιος συμβούλευσε τον κ. Καραμανλή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη δεσμεύεστε τόσο εύκολα. Άλλωστε, δεν είναι ενόχληση, είναι χαρά μου να ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε μόνο σε αυτό, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, για την κυβέρνηση το ζήτημα της διαπλοκής είναι θέμα νομικό που λύνεται στα όργανα της Δικαιοσύνης; Άλλο ορισμό είχε δώσει ο Πρωθυπουργός, αν θυμάστε, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, όσον αφορά το φαινόμενο της διαπλοκής. Εν προκειμένω, για τη ΔΕΗ, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι ένας ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος από το 2000 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στα μεγάλα έργα της ΔΕΗ; Επειδή, δηλαδή, οι αποφάσεις είναι νομότυπες ή νόμιμες, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαπλοκής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τρία στάδια σε αυτό το θέμα, εάν θέλετε να κάνουμε ανάλυση:

@ Το πρώτο στάδιο είναι να εξετάσει κανείς το ζήτημα, όπως το έχει εξετάσει πολλές φορές η Ν.Δ. και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκειμένου να βρει τα προβλήματά του και να προσπαθήσει να τα διορθώσει.

@ Το δεύτερο στάδιο είναι το θεσμικό πλαίσιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, έχει ήδη κάνει πάρα πολλές αλλαγές. Σας θυμίζω δύο από τις σημαντικότερες: Η πρώτη αφορά την ανάθεση των δημοσίων έργων με την κατάργηση του περίφημου «μαθηματικού τύπου». Και η δεύτερη, που αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή, η μετατροπή του αδικήματος περί «απιστίας περί την υπηρεσία» από πλημμέλημα -που το είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση- σε κακούργημα.

@ Το τρίτο στάδιο, είναι η διαπίστωση του όποιου προβλήματος. Η μάχη κατά της διαπλοκής δεν είναι μια μάχη που τελειώνει σε ένα πρωί, σε ένα βράδυ, σε μια ημέρα ή σε ένα 24ωρο. Είναι μια μάχη, που διαρκεί πολύ καιρό. Μιλάμε για δομές που στήθηκαν σε αυτό το κράτος για πάρα πολλά χρόνια. Το τρίτο, λοιπόν, στάδιο είναι, αφού υπάρξει διαπίστωση παρατυπιών, παρανομιών, παρεκβάσεων, τότε να ακολουθήσει και η δικαστική οδός. Η εκδίκαση της υπόθεσης, η απονομή δικαιοσύνης γίνεται από το θεσμό που λέγεται «Δικαιοσύνη». Άρα, λοιπόν, όταν κάποιος αποκόβει το ένα θέμα και το αναφέρει, ως το μοναδικό ζήτημα, τότε σίγουρα ξεχνά την αλυσίδα των πραγμάτων, που υπάρχει στην υπόθεση «διαπλοκή».

Ανέφερα, λοιπόν, τα τρία βασικά στάδια αυτής της υπόθεσης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν ο κ. Παλαιοκρασσάς, μετά από τις χθεσινές καταγγελίες, ιδιαίτερα κατά στελεχών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά του κ. Σιούφα, παραμένει στέλεχος της Ν.Δ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει διαφορετική εξέλιξη.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά, γιατί έχουμε ένα νέο δεδομένο από χθες το βράδυ, τη δημοσιοποίηση επιστολής εταιρείας παραγωγής ενέργειας προς το νέο Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Στην επιστολή, δεν ξέρω αν τη διαβάσατε, ουσιαστικά δίνονται συμβουλές προς τον νέο Πρόεδρο και υπάρχει πρόβλεψη ότι θα ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι@ αυτό. Και η δεύτερη ερώτηση είναι, χθες ο κ. Παλαιοκρασσάς αποχωρώντας από τη συνέντευξη τύπου είπε κάτι πολύ σημαντικό, για τον εαυτό του: «Εγώ δεν έχτισα το σπίτι μου, αφού έγινα πολιτικός». Εσείς βλέπετε κάποιον υπουργό που να φωτογραφίζει ο κ. Παλαιοκρασσάς; Δηλαδή, ότι έχτισε ενδεχομένως το πολυτελές σπίτι του, αφού έγινε υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, δεν θα το σχολιάσω. Όλοι ευχόμαστε στο νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ να πετύχει το καλύτερο για τον Οργανισμό, άρα για την ελληνική οικονομία και για τους Έλληνες καταναλωτές. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, υπάρχει η πρόσκληση, η παράκληση και η εντολή του οποιουδήποτε να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αν λοιπόν είχε ή έχει κάτι, ο κ. Παλαιοκρασσάς όφειλε να το είχε πει χθες ή μπορεί να το πει σήμερα ή αύριο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στη θέση του κ. Ζορμπά στο υπουργείο Άμυνας, θα τοποθετηθεί πάλι πρόσωπο από το χώρο της δικαιοσύνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω στο ερώτημα αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καταργείται η θέση αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, προβλέπονται μια σειρά αλλαγών σε πάρα πολλά υπουργεία, όπως για παράδειγμα, η κατάργηση υπηρεσιών, οργανισμών, υπουργείων κ.λπ. Προχωράει το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς αντέδρασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε αυτή την απομάκρυνση ενός συνεργάτη του; Ρωτήθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε, οι συνεννοήσεις που γίνονται αφορούν και τους υπουργούς που έχουν την πολιτική ευθύνη κάθε Υπουργείου.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Είναι η κυβέρνηση διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αλλά τέτοιες που ζητούν ακόμη και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις, στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι μπροστά. Όποιος έχει προτάσεις οφείλει να τις καταθέσει, ώστε να συζητηθούν στην Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή αναφερθήκαμε στο υπουργείο Άμυνας, θα ήθελα να ρωτήσω, πότε θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των F-16 ή αν θα γίνει η έγκριση δια περιφοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αποφασιστεί αυτό, θα σας το ανακοινώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά, η Ν.Δ. και όλοι, αποκαλούσατε όποιον έπαιρνε πολλές προμήθειες, εθνικό προμηθευτή. Τώρα λοιπόν πώς να τον λέμε αυτόν που παίρνει τις περισσότερες προμήθειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να υποδείξω, πώς θα κάνετε τη δουλειά σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να υποδείξω σε δημοσιογράφο πώς να κάνει τη δουλειά του. Καθένας ελεύθερα, όπως νομίζει μπορεί να κρίνει, να γράψει τα άρθρα του, τα σχόλιά του, τα ρεπορτάζ του, εφόσον έχουν στοιχεία της πραγματικότητας μέσα τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε όμως, λέγατε, ότι ήταν σκάνδαλο αυτό, που έπαιρνε δηλαδή κάποιος όλες τις προμήθειες ή όλα τα δημόσια έργα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όποτε ειπώθηκε κάτι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, της Ν.Δ. που είναι σήμερα κυβέρνηση, ειπώθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν στάλθηκε τίποτε στον Εισαγγελέα μετά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μια πρόταση του Συνασπισμού για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Δεδομένου ότι τέτοιου είδους ενέργειες έχουν γίνει από κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., μελετάει η ελληνική κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, παρουσίασε η βρετανική Προεδρία μια συμβιβαστική πρόταση για τη Σύνοδο Κορυφής και το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών. Ποια είναι η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, είναι γνωστό, ότι η ελληνική κυβέρνηση και πολλές χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του κοινοτικού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013, φέτος το Δεκέμβριο. Η τυχόν παράταση αυτής της εκκρεμότητας πιστεύουμε ότι είναι αρνητική για την Ευρώπη, θέλοντας να αποφύγουμε μια περίοδο εσωστρέφειας για την Ε.Ε. Κατά τα λοιπά, είμαστε σε διαρκείς και σκληρές διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που να αφορά τη χώρα μας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απάντησή σας θα μπορούσε να είχε γίνει και τον περασμένο μήνα. Χθες, η βρετανική Προεδρία, παρουσίασε μια πρόταση. Σας ρωτάω την αντίδρασή σας επί της πρότασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω λοιπόν ότι συνεχίζουμε τις σκληρές διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εμμέσως πλην σαφώς έχω δώσει και απάντηση στο ερώτημά σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πάντα σε μια διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή πασχίζουμε για το καλύτερο. Ο κ. Μπαρόζο χθες, είπε ότι ήταν απαράδεκτη η πρόταση. Εσείς πώς θα το σχολιάσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε αυτό που είχαμε πει και τον περασμένο Ιούνιο, ότι δηλαδή η βάση για μια νέα συναίνεση πρέπει να κινείται στη λογική της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε τον Ιούνιο η λουξεμβουργιανή Προεδρία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης δεν ήταν αυτή μέχρι τώρα. Είπατε τη μισή σήμερα, που σημαίνει αποδοχή της βρετανικής πρότασης. Αν δεν κάνω λάθος, η θέση της κυβέρνησης συνεχίζει λέγοντας ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση της βρετανικής Προεδρίας, που θίγει τα συμφέροντα της χώρας. Η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας θίγει τα συμφέροντα της χώρας, γιατί κόβει τα κονδύλια και τα κοινοτικά προγράμματα, για τη γεωργία κλπ. Άρα σημαίνει ότι έχουμε μια αποδοχή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βγάζετε κάποια συμπεράσματα που δεν έχουν πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Ισχύει αυτό που έχω πει μέχρι τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή άκουσα προηγουμένως προσεκτικά την αναφορά σας για την διαπλοκή η οποία κατέληγε στην απονομή της δικαιοσύνης, το ερώτημά μου είναι, όταν δεν υπάρχει καταλογισμός από τη δικαιοσύνη για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχει διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε υπόθεση κρίνεται από τα στοιχεία από τα οποία παρουσιάζονται στη δημοσιότητα ή στη δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι διαφορετικό η δημοσιότητα από τη δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται στη δημοσιότητα, υπάρχουν «στοιχεία» που παρουσιάζονται μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό και υπάρχουν στοιχεία που έχουν πραγματική βάση και αυτά βεβαίως, οφείλουν να τύχουν εξέτασης από τη Δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στις υποθέσεις με τις τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσιάζουν στοιχεία κλπ, οι δημοσιογράφοι πήγαιναν με αγωγές στα δικαστήρια. Τώρα διάφοροι παράγοντες που κάνουν αναφορές απειλούνται με αγωγές στα Δικαστήρια. Μήπως, «ποινικοποιείτε» την πολιτική ζωή τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το ρωτάτε αυτό σε εμένα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ως κυβέρνηση εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε αυτούς οι οποίοι με κατηγορηματικό τρόπο, έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί τελείως το μέτρο των αγωγών.

ΒΛΑΧΟΣ: Με το πρίσμα των σημερινών γεγονότων, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι ήταν αυτό και ποια ήταν η εντολή που έδωσε ο κ. Καραμανλής και τι ήταν αυτό που τον έκανε να αναθέσει στον κ. Παλαιοκρασσά την Προεδρία της ΔΕΗ. Ποια ήταν η εντολή του κ. Καραμανλή προς τον κ. Παλαιοκρασσά ώστε να αφήσει τη βουλευτική έδρα. Τι είπε τότε, τι περίμενε από τον κ. Παλαιοκρασσά ο κ. Καραμανλής, που δεν το έχει φέρει σε πέρας σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Σε ότι αφορά τη βουλευτική έδρα δεν μπορώ να απαντήσω, όπως αντιλαμβάνεστε. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι η ίδια εντολή που έδωσε στους υπουργούς, στους Διοικητές των Οργανισμών και στους Προέδρους των Επιχειρήσεων. Αν ανατρέξετε στην πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, νομίζω ότι θα βρείτε την ακριβή απάντηση στο θέμα που ρωτάτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Να ξεδιαλύνει, δηλαδή, το θολό τοπίο της ΔΕΗ. Αυτό λέτε; Γιατί εγώ θυμάμαι ότι αυτό έλεγε ο κ. Καραμανλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ανατρέξετε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο εκείνης της ημέρας. Ισχύουν απολύτως τα όσα είπε εκείνη την ημέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως όμως με την απομάκρυνση Παλαιοκρασσά, δίνετε κακό παράδειγμα σε αυτούς που έχουν πάρει ανάλογη εντολή από τον κ. Καραμανλή και σήμερα αισθάνονται ανασφάλεια ότι δεν θα καλυφθούν τελικά στην προσπάθειά τους να πλήξουν τη διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα σε προηγούμενη ερώτησή σας. Επαναλαμβάνω, εάν το θέμα ήταν αυτό που περιγράφετε, ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση απ@ τον κ. Παλαιοκρασσά, θα ίσχυε ο συλλογισμός σας. Δεν είναι αυτός όμως ο λόγος.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν της Κυριακής», καταγράφονται από την εταιρία, και το έχω σημειώσει έτσι όπως ακριβώς είναι, που διαχειρίζεται την εταιρία της Αττικής Οδού οι καθημερινές μετακινήσεις του Πρωθυπουργού από και προς το σπίτι του. Και καταγράφονται, διότι πολύ απλά, λόγω του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που έχει ο Πρωθυπουργός εισέρχεται χωρίς να πληρώνει διόδια. Θέλω να ψάξετε το θέμα γιατί έχει μεγάλη σημασία για τη δική σας ενημέρωση καθώς όπως είναι γνωστό, η εταιρία που διαχειρίζεται τη λειτουργία της Αττικής Οδού είναι η εταιρία που ανήκει στον κ. Μπόμπολα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω δει το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορώ να σας το στείλω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερώσω το αρμόδιο υπουργείο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε απάντηση της Επιτρόπου Χούπνερ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλη, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες παρότι επιδοτήθηκαν από αναπτυξιακούς νόμους ή από την Ε.Ε. με την υποχρέωση να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους επί πενταετία, παρόλα αυτά έκλεισαν, μετακινήθηκαν στο εξωτερικό ή έκλεισαν τομείς παραγωγής. Και θέλω να ρωτήσω γιατί η κυβέρνηση δεν ενημερώνει για τις περιπτώσεις αυτές ούτως ώστε να αλλάξει και το σύστημα της χρηματοδοτήσεως. Γιατί έχουν πάρει κάποια χρήματα οι άνθρωποι αυτοί, τα οποία χρήματα προφανώς πήγαν στην τσέπη τους ή σε κάποια άλλη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς να αμφισβητώ τη σημασία του θέματος θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απευθύνετε τις ειδικές ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι η αποβιομηχάνιση της χώρας αυτό κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, οφείλει κάποιος να γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει πριν απαντήσει. Δεν είναι δυνατόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να γνωρίζει σε τέτοιο βάθος όλα τα θέματα, όλων των υπουργείων. Το έχω πει σ` αυτή την αίθουσα από την πρώτη στιγμή. Θα παρακαλέσω για όποιο θέμα είναι τόσο εξειδικευμένο, όπως αυτό που αναφέρατε -επαναλαμβάνω χωρίς να υποβαθμίζω τη σημασία του- απευθυνθείτε στον αρμόδιο υπουργείο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ένα θέμα το οποίο σας αφορά προσωπικά: Έχετε έτοιμο το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα Μέσα και προτίθεστε να το καταθέσετε πριν το τέλος του χρόνου; Και αν ναι, τι περίπου περιλαμβάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι έχω απαντήσει τουλάχιστον δύο φορές σ` αυτή την αίθουσα και έχω μιλήσει πολλές φορές και στη Βουλή, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά τι έχω πει: Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο διάλογος με τους φορείς και με τα κόμματα. Στον διάλογο αυτό θα αναπτυχθούν θέσεις, προτάσεις, απόψεις και θα κληθούν οι φορείς και τα κόμματα -εφόσον το επιθυμούν βεβαίως- να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Μετά το διάλογο θα γίνει κωδικοποίηση των θέσεων και επεξεργασία του σχεδίου νόμου. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούμε. Άρα, δεν υπάρχει κάποιο νομοσχέδιο έτοιμο που θα κατατεθεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με την απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Ε.Ε. -αλλά μπορεί να τροποποιηθεί απ` ό,τι έχω καταλάβει σε εθνικό επίπεδο- οι εταιρείες οι οποίες συλλέγουν για λόγους ασφαλείας -υποτίθεται- στοιχεία των τηλεπικοινωνιών να τα χρησιμοποιούν για εμπορικούς λόγους; Δηλαδή, να τα δίνουν σε εταιρείες και μετά να μας κάνουν απευθείας διαφήμιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινώς δεν γνωρίζω τι ισχύει σε νομικό επίπεδο και κυρίως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εμείς θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο θα είναι κατά το Σύνταγμά μας ορθό και σύμφωνο με αυτό που θα αποφανθεί και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εάν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς θετικός στην κατεύθυνση αυτή.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Σας προβληματίζει η συνέχιση των επεισοδίων πέριξ της περιοχής και πώς θα το αντιμετωπίσετε στο μέλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα, έχουμε συζητήσει το θέμα. Ελπίζω να κατανοήσουν οι ολίγοι που αντιδρούν με το να είναι οι Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σ` αυτό το χώρο ότι είναι συμβατές χρήσεις γης και είναι συμβατή η γειτνίαση ενός Πανεπιστημίου και δύο Γραμματειών όπως είναι η Επικοινωνία και η Ενημέρωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή προηγουμένως μιλήσατε περί αγωγών, πρόκειται η κυβέρνηση να αλλάξει αυτόν τον τυποκτόνο νόμο του Βενιζέλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί και άλλες φορές και σας έχω πει ότι ακούμε προτάσεις. Μόλις προχθές η ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό, έθεσε το θέμα και έγινε συζήτηση. Δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Ακούμε τις προτάσεις των φορέων και όταν θα έχουμε καταλήξει κάπου, θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άκουσα προηγουμένως που είπατε ότι για να καταρτίσετε το νομοσχέδιό σας για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, ακούτε πρώτα τους φορείς, συναντιέστε μαζί τους, καταγράφετε τις απόψεις τους και στο τέλος θα το παρουσιάσετε. Αντίθετα στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ όλοι οι φορείς και τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν ότι δεν προηγήθηκε ένας αντίστοιχος ή παρόμοιος διάλογος. Γιατί αυτή η διαφορά κυβερνητικής πρακτικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να θυμίσω πως σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ και τη λειτουργία τους, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί από το προεκλογικό της πρόγραμμα. Η συζήτηση γίνεται, προτάσεις κατατίθενται και οι αρμόδιοι υπουργοί συναντώνται με τους φορείς. Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επί 20 χρόνια λειτουργεί με άναρχο τρόπο. Νομίζω ότι καλό είναι να γίνει ένας διάλογος για να ακουστούν απόψεις απ` όλες τις πλευρές. Στην πρώτη περίπτωση, εκτιμώ ότι έχουν ακουστεί ήδη απόψεις απ` όλες τις πλευρές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρήσατε ειδικό το ερώτημα του κ. Κυρίτση. Υπήρχαν επιχειρηματίες που πήραν τα λεφτά και την κοπάνησαν. Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. πρέπει να καταγραφούν και να κληθούν να τα επιστρέψουν. Τουλάχιστον έτσι αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης στη σχετική ανακοίνωσή του. Εάν είναι έτσι, δεν είναι ειδικό θέμα του υπουργείου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εσείς χρησιμοποιήσατε το «εάν». Σε ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να απαντήσω με το εάν, γι` αυτό και είπα ότι καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει, είναι γνωστή η γνώση του δεδομένου υπουργού στα συγκεκριμένα θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε γενικές γραμμές πάντως, να ξέρετε ότι γίνεται ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών σε μια σειρά πολλών θεμάτων τα οποία είχαν μείνει για πολύ καιρό πίσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να το μάθετε; Γιατί είναι θέμα πολιτικής απόφασης το να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους και να ζητούν να επιστραφούν τα χρήματα που πήραν για επιδοτήσεις ώστε να έχουν επιχειρήσεις μέσα στην Ελλάδα και σηκώνονται και φεύγουν αφήνοντας άνεργους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτό που σας είπα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Διαβάζω στην εφημερίδα ότι αύριο ο κ. Μπέζας θα καταθέσει στον κ. Παπαγγελόπουλο πόρισμα ειδικών επιθεωρητών για τα τελωνεία της Νίκης και της Δοϊράνης. Υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Ρεγκούζα ή ήταν όλα καλώς καμωμένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο θέμα, όπως αυτό που αναφέρετε. Φαντάζομαι η είδηση είναι αληθής. Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Μπέζα. Θα μας πει ο ίδιος μετά την κατάθεσή του ποιο ακριβώς ήταν το θέμα που απασχόλησε τον Εισαγγελέα και τι κατέθεσε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε μερίδα του Τύπου ότι στο γραφείο σας υπάρχουν οθόνες που δίνουν εικόνα από τις κρυφές κάμερες που υπάρχουν μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχετε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις σας θα παρακαλέσω, να επισκεφτούμε όλοι το Γραφείο μου. Θα ήθελα να πω το εξής: Λυπούμαι, αλλά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δημιουργούν εντυπώσεις. Μόλις τελειώσουμε το briefing, παρακαλώ όλοι, τώρα, να επισκεφτούμε το γραφείο μου, όποιον άλλο χώρο του υπουργείου θέλετε και να επισκεφτούμε και το γραφείο μου στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί δεν καταργείτε τότε τις κρυφές κάμερες από εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κάνω μια πρόταση, πρόσκληση, πρόκληση. Όποιος γράφει, οφείλει να υποστηρίζει αυτό το οποίο γράφει και να μην γράφει πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση στο παλαιό κτήριο, τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία, τηλεοπτικές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν το briefing. Δεν ρίχνω καμία ευθύνη στην προηγούμενη ηγεσία, διότι δεν θεωρώ ότι γίνεται κάτι παράνομα ή παράτυπα. Από αυτές τις κάμερες έχουν δυνατότητα να πάρουν το briefing τα τηλεοπτικά κανάλια την ώρα που γίνεται. Κατά συνέπεια ο τεχνικός εξοπλισμός που υπάρχει για τη διευκόλυνση αφενός μεν των δημοσιογράφων στα τηλεοπτικά δίκτυα, αφετέρου της υπηρεσίας που απομαγνητοφωνεί το briefing -και το ξέρετε ότι απομαγνητοφωνείται καθημερινώς- δεν μπορεί αίφνης -ενώ αυτή η διαδικασία ακολουθείται επί χρόνια- να δημιουργεί θέμα και υπόνοιες για κανέναν και πάνω απ` όλα για μένα. Δεν το δέχομαι, σας προκαλώ όλους να ανέβουμε σε όποιο γραφείο του υπουργείου θέλετε, με πρώτο απ` όλα το δικό μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση θέλω για το πρώτο θέμα που αναφέρατε, για τους τρίτεκνους. Εκτός από τις 2000 ευρώ, όποιοι είναι τρίτεκνοι έχουν όλα τα υπόλοιπα προνόμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα μια σειρά από προνόμια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: To πρώτο εντάξει. Αφορά αυτούς που γεννούν τώρα, τους νέους γονείς. Τα άλλα τα έχουν και οι άλλοι γονείς που είναι τρίτεκνοι ή από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό; Μιλώ για τα αυτοκίνητα, για όλα τα προνόμια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα των αναπληρωτών καθηγητών που ανέφερα, ισχύει από το 2006-2007. Για τα υπόλοιπα, δεν έχω να σας δώσω διευκρίνιση τώρα. Θα μιλήσω με τον κ. Κακλαμάνη να μου το διευκρινίσει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό θα ισχύσει για όσους αποκτήσουν παιδιά από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από 1/1/2006, είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 December 2005 - 15:05:10 UTC