Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Σας καλωσορίζω κι εγώ από την πλευρά μου στην καινούργια αίθουσα ενημέρωσης και χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ.

Σήμερα το πρωί συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το νομοσχέδιο, που θα υποβάλει προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης, έχει τη μορφή ολοκληρωμένου καταστατικού χάρτη των επικοινωνιών και εναρμονίζει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας με τις υφιστάμενες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τοπίου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον. Οι τηλεπικοινωνίες, όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζετε, με τον ταχύτατο ρυθμό που αναπτύσσονται παγκόσμια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας, την ώθηση της οικονομίας προς τα εμπρός, αλλά -και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχάσει κανείς- αναβαθμίζουν και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Αύριο, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών στη Βουλή, κατά την κύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Όπως γνωρίζετε, είναι μια πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα είναι παρόντες και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας των δύο Βαλκανικών χωρών που σύντομα -ελπίζουμε- θα τις καλωσορίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει πρόγευμα στους δύο επισκέπτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αναφερθήκατε στο νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή που αφορά στις επικοινωνίες. Ωστόσο, η επικαιρότητα σκιάζεται από την αντιπαράθεση η οποία υπήρξε μεταξύ του κ. Λιάπη και του κ. Αλογοσκούφη, μάλιστα, με σκληρές εκφράσεις, όπως τουλάχιστον είδαν το φως της δημοσιότητας. Έκανε κάποια σύσταση στους δύο Υπουργούς ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή αναφέρεστε σε σκληρές, όπως τις χαρακτηρίσατε, εκφράσεις, εγώ γνωρίζω τη δήλωση την οποία έκανε ο κ. Λιάπης, εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα Λιάπη για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κ. Λιάπης είπε ότι για το θέμα των ΔΕΚΟ συνεργάζονται όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Ολοκληρώνουν από κοινού, εντός των προσεχών ημερών, το σχετικό νομοσχέδιο και υπάρχει συμφωνία, επί της αρχής, όλων των Υπουργών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς συνεργάζονται όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί; Αποκαλώντας ο ένας τον άλλο «ανάγωγο» και απαντώντας ο άλλος ότι δεν ασχολείται με ζητήματα που είναι στη σφαίρα της παραπολιτικής; Αυτά αποδίδονται από συνεργάτες των δύο Υπουργών, έτσι όπως έχουν καταγραφεί στον Τύπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις δηλώσεις των υπουργών. Για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ισχύουν πάντα οι δηλώσεις, οι οποίες γίνονται δημόσια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ηθελα το δικό σας σχόλιο και να μου πείτε αν έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και τι θέση παίρνει στο θέμα για τη βιομηχανία αγωγών κατά των Μέσων Ενημέρωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, με επίκεντρο την αγωγή που κατέθεσε, τα ασφαλιστικά μέτρα που συζητούνται αυτή την ώρα ο Υπουργός Άμυνας κατά της εφημερίδας Press Time.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς και θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω, αν και μου είναι δυσάρεστο να το κάνω και δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Μιλήσατε για βιομηχανία. Εγώ δεν βλέπω καμία βιομηχανία αγωγών ή άλλων παρεμφερών πράξεων τουλάχιστον πολιτικών προσώπων, τα οποία ανήκουν στον κυβερνητικό χώρο. Δεν θα αμφισβητήσει κανείς το δικαίωμα κάθε πολίτη και φυσικά κάθε πολιτικού να αντιδρά με τον τρόπο που εκείνος προκρίνει, όταν αισθάνεται ότι θίγεται η τιμή και η υπόληψή του.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σας καλύπτει ως κυβέρνηση αυτό; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έκανε απλώς μια μήνυση στα ποινικά δικαστήρια, έκανε αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα και ζητά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και των συντακτών και φυλάκιση. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ποια θέση παίρνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν θα σχολιάσω τον τρόπο αντίδρασης κανενός πολίτη, εφόσον κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εγκρίνει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επιστρέψω λίγο στο θέμα της Κυβερνητικής Επιτροπής. Πότε μπήκε στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα της Κυβερνητικής Επιτροπής; Ήταν ευθύς εξαρχής προγραμματισμένο να συζητηθεί αυτό το νομοσχέδιο για τις επικοινωνίες ή επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα των ΔΕΚΟ, απλώς άλλαξε την τελευταία στιγμή, όπως γράφεται σήμερα στις εφημερίδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρχε πρόθεση να συζητηθεί το θέμα των ΔΕΚΟ. Αναφορικά με την πρώτη ερώτησή σας: Αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου που βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στο στάδιο της προετοιμασίας. Ο αρμόδιος Υπουργός και ο αρμόδιος Υφυπουργός βρίσκονται σε συζήτηση με τους φορείς εκείνους που θα είχαν κάποιο λόγο να εκφέρουν απόψεις. Συνεπώς, βάσει του προγραμματισμού ο οποίος υπήρχε, συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Λιάπης χαρακτηρίζει τον κ. Αλογοσκούφη, «ανάγωγο». Μήπως η κυβέρνηση χρειάζεται μαθήματα savoir vivre;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις. Αποδίδετε, όπως είπα και προηγουμένως, σε έναν Υπουργό της κυβέρνησης, εκφράσεις τις οποίες, απ` όσο γνωρίζω, ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ και επαναλαμβάνετε κάτι που φέρεται να είπε κάποιος άλλος. Έκανε δηλώσεις, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορεί να ήταν χιουμοριστική η ερώτηση, αλλά είναι εύκολο για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο συνέχεια να λέει «δεν ξέρω», «δεν άκουσα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα ότι δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε υπηρεσίες και ακούνε τις δηλώσεις. Ξέρετε ότι ο κ. Νικολόπουλος δεν φέρεται να το είπε, το είπε και το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω τη δήλωση που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος, χθες, και η οποία είναι η θέση της κυβέρνησης. Θα την επαναλάβω σήμερα: Οι θέσεις, οι απόψεις και οι συμπεριφορές κρίνονται και αξιολογούνται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό ισχύει και για τους Υπουργούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και οι Υπουργοί, βουλευτές είναι. Αλλωστε, για όλους ισχύουν όσα έχουν πει και όχι όσα εικάζεται ότι έχουν πει.

ΣΤΕΦΟΣ: Σχετικά με την αγωγή του κ. Σπηλιωτόπουλου. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του κάθε πολιτικού ανδρός να αντιδρά όπως εκείνος κρίνει. Η κυβέρνηση τηρεί ουδέτερη στάση και αδιαφορεί στην προσπάθεια να κλείσει μια εφημερίδα; Γιατί με την αγωγή του και την απόφαση για προσωρινή διαταγή την οποία ενδεχομένως θα βγάλει αυτή την ώρα το μονομελές πρωτοδικείο, ουσιαστικά κλείνει ή επιχειρείται να κλείσει μια εφημερίδα. Διότι μιλάμε για ένα ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μιλάμε για προσπάθεια να κατασχεθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των δημοσιογράφων, να φυλακιστούν δημοσιογράφοι κλπ. Πόσο η κυβέρνηση νομιμοποιείται να είναι αδρανής και να τηρεί ουδέτερη στάση καλυπτόμενη πίσω από τη φράση «είναι μια υπόθεση που αφορά προσωπικά τον θιγόμενο»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν θα ήθελα, αντίθετα με ότι κάνετε εσείς, να προδικάσω μια απόφαση δικαστηρίου το οποίο, όπως είπατε, συνεδριάζει αυτή τη στιγμή.

ΣΤΕΦΟΣ: Μίλησα για ενδεχόμενο. Δηλαδή η κυβέρνηση με την ουδέτερη στάση της ουσιαστικά καλύπτει τον Υπουργό της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με την ουδετερότητα αυτή που εκφράζετε, θεωρείτε ότι συμβάλετε στον πλουραλισμό, αν και σε ένα μέσο δεν έχει θέση πάνω σ` αυτό η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και συμβάλλουμε στον πλουραλισμό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πώς; Με το να κλείσει μια εφημερίδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Ξέρετε να επιβάλαμε ή να είπαμε ή να υπαγορεύσαμε ή να υποδείξαμε έστω σε ένα μέσο ποτέ τι να γράψει; Πλουραλισμός σημαίνει να μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του. Αλλά, ταυτόχρονα σημαίνει και σεβασμό των όρων της δεοντολογίας, όπως ισχύουν παγκοσμίως για τη δημοσιογραφία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εφόσον υπάρχουν μέσα. Εδώ μιλάμε για την προσπάθεια φίμωσης και κλεισίματος ενός μέσου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια προσπάθεια.

ΣΤΕΦΟΣ: Όταν ζητούνται 2,5 ζεστά-ζεστά εκατ. ευρώ να μπουν στην τσέπη του κ. Σπηλιωτόπουλου, μου λέτε ότι με αυτά τα 2,5 εκατ. ευρώ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μια εφημερίδα, όταν ζητά από σήμερα κιόλας να καταβληθούν αυτά τα χρήματα και ενδεχομένως από σήμερα η εφημερίδα να μην μπορεί να πληρώσει ούτε καν τους καφέδες για το προσωπικό της@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην με εμπλέκετε σε δικαστικές αντιπαραθέσεις, ισχυριζόμενος μάλιστα @

ΣΤΕΦΟΣ: Δεν είναι δικαστικό, είναι πολιτικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΣΤΕΦΟΣ: Ποιος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα, όσον αφορά εμένα, έχει κλείσει.

ΣΤΕΦΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει την τυποκτόνα αυτή διάταξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Λιάπη στην κυβέρνηση. Ωστόσο, όμως, υπάρχει πρόβλημα με ορισμένες απόψεις και ενστάσεις του υπουργού, όσον αφορά επιλογές της κυβέρνησης για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, μόλις προ ολίγων λεπτών, ότι υπάρχει ομοφωνία και σύμπτωση απόψεων για τις αρχές της συγκεκριμένης κυβερνητικής απόφασης που, όπως γνωρίζετε, είναι ειλημμένη εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο επί της αρχής; Μόνο στις αρχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τη συζήτηση που γίνεται προχωρούμε στις λεπτομέρειες. Θα δείτε σύντομα το νομοσχέδιο και θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και στην προηγούμενη αίθουσα του briefing υπήρχε μια κάμερα. Εδώ βλέπουμε τρεις. Τι νόημα έχουν; Τρεις κρυφές κάμαρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπως ξέρετε, βρίσκομαι πρώτη φορά στην αίθουσα. Θα πληροφορηθώ σχετικά και θα σας ενημερώσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε υπουργεία, όπως επίσης και συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του. Αυτά τα προγράμματα διεκόπησαν ή θα συνεχιστούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Απλώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος. Οι επαφές θα συνεχιστούν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις συναντήσεις των βουλευτών ή για την επίσκεψη στα υπουργεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα συνεχιστεί όλος αυτός ο κύκλος των επαφών. Το ένα έχει σχέση με το άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς θα κάνατε ποτέ τέτοια αγωγή εναντίον ΜΜΕ για κάτι που έγραψε εναντίον σας κάποια εφημερίδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα περιμένω πρώτα να δω τι θα γράψουν οι εφημερίδες για εμένα και μετά θα το κρίνω. Κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η συγκεκριμένη περίπτωση δικαιολογεί τέτοιου είδους αντίδραση; Γνωρίζετε το δημοσίευμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, πέρα από όσα σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη σημερινή ανάγνωση του Τύπου και τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν, διακρίνετε μήπως ένα φόβο των διαπλεκόμενων ή μήπως μια θριαμβολογία για το θέμα του βασικού μετόχου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ στη Βουλή. Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα. Θα δείτε, ένα-ένα, όλα τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν. Τίποτα δεν αλλάζει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προς τα πού προχωράει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε σίγουρος γι` αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να γίνει μια συζήτηση με άνεση χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσει και το ΠΑΣΟΚ να πει τις προτάσεις του ενδεχομένως και να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για τη διαφάνεια. Γιατί η κυβέρνηση σπεύδει με τη μορφή του κατεπείγοντος να ψηφίσει αύριο κιόλας το νομοσχέδιο, ενώ έχετε ήδη δώσει μια παράταση νομίζω με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Γιατί δεν έγινε μια πιο ουσιαστική συζήτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συζήτηση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες σε όλα τα επίπεδα. Εχουν εξαντληθεί τα θέματα. Είναι γνωστές οι απόψεις. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, είναι να προχωρήσουμε ουσιαστικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με την άνεση χρόνου που σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρχει στη Βουλή και να εφαρμοστούν@

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μία ημέρα είναι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ώρες συζήτησης μετράνε, ούτως ή άλλως. Και να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος. Δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα κενά νόμου ή αβεβαιότητες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, είχα θέσει ένα θέμα στον κ. Ρουσόπουλο και είπε ότι θα μας απαντήσει σήμερα. Ο ΑΝΤ-1 είχε παρουσιάσει ένα θέμα σε ένα νησάκι, στη Σαμιοπούλα, με μία γυναίκα, τη μόνη κάτοικο στο νησί, της οποίας απεβίωσε ο σύζυγος και της ζητούν ένα τεράστιο ποσό να πληρώσει για φόρους. Ο κ. Ρουσόπουλος μου είπε χθες ότι ζήτησε το γραφείο του Πρωθυπουργού τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας για να δουν αν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση. Γνωρίζετε να μου πείτε τι έχει αποφασιστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Θα το κοιτάξω και θα σας ενημερώσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο δόθηκε πολύ αργά χθες στη δημοσιότητα και η κυβέρνηση δεν είχε την ευκαιρία να το σχολιάσει, αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι, τελικώς αυτό το νομοσχέδιο είναι απλώς ένας κοινός τόπος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση ή είναι και ένας επώδυνος συμβιβασμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια επιβεβαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη διαπλοκή και να παραμερίσει «γκρίζες ζώνες» σε αυτό τον τομέα, όπου ενδεχομένως υπάρχουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή ούτε αυτό το κατάλαβα από τη χθεσινή συζήτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων, η κυβέρνηση επιμένει ότι ο κατάλληλος χρόνος για να επισκεφτεί ο κ. Καραμανλής την Αγκυρα είναι μέχρι το τέλος του 2005, με δεδομένες τις προθέσεις της βρετανικής Προεδρίας και με δεδομένες επίσης τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπλερ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπε χθες και ο κ. Ρουσόπουλος, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, μέσω της διπλωματικής οδού για τον καθορισμό της ημερομηνίας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθούν και είμαστε έτοιμοι, θα σας ανακοινώσουμε την ακριβή ημερομηνία.

ΧΙΩΤΗΣ: Είχα ρωτήσει και χθες, αλλά με την κουβέντα δεν απαντήθηκε. Οι ημερομηνίες που διοχετεύθηκαν από κυβερνητικές πηγές -και γνωρίζετε πολύ καλά ποιες πηγές αναφέρω- ότι το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου, δεν ισχύουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ημερομηνίες για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού, αλλά και άλλων υψηλών αξιωματούχων μιας κυβέρνησης, ισχύουν από τη στιγμή που αυτές οι ημερομηνίες ανακοινώνονται επίσημα. Όλα τα άλλα είναι -θα μου επιτρέψετε να πω και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά- δημοσιογραφικές πληροφορίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει, πάντως, να παρατηρήσω ότι όταν ανακοινώνονται τα ταξίδια του Πρωθυπουργού επίσημα τα γνωρίζουμε ήδη εδώ και δέκα ημέρες. Δηλαδή, συνήθως τα μαθαίνουμε πρώτα ανεπίσημα, όπως πληροφορηθήκαμε και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ταξιδιών και στην Άγκυρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα αμφισβητήσω, όπως ξέρετε, και την επαγγελματική σας πείρα και την επαγγελματική σας επάρκεια. Και αυτό προφανώς σας δίνει την ικανότητα να έχετε διάφορες πληροφορίες. Πάντως, εκείνο που μετράει σε όλα τα ταξίδια είναι ακριβώς η επίσημη ανακοίνωση των ημερομηνιών. Αυτό γίνεται πάντα κατόπιν συνεννοήσεως των δύο πλευρών, οι οποίες εμπλέκονται και οι οποίες προβαίνουν σε ταυτόχρονη ανακοίνωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Όλη αυτή η συζήτηση έγινε απλώς κ. Εκπρόσωπε για να διαπιστώσουμε, εάν παραμένει ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και εντός του Νοεμβρίου το ταξίδι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, όσον αφορά την ενδεχόμενη ημερομηνία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω το εξής: Αυτό που συζητάμε με την τουρκική πλευρά είναι το πρόγραμμα των δύο πλευρών και εάν συμπίπτει ή υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της ημερομηνίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το θέμα του ταξιδιού στην Τουρκία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα του βασικού μετόχου και να ρωτήσω για τη διαδικασία κυρίως που ακολουθήθηκε. Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι που επέβαλαν στην κυβέρνηση και στον κ. Ρουσόπουλο -ο οποίος φαντάζομαι ότι είναι και ο γενικός εισηγητής σε αυτό το δεύτερο στάδιο για το νομοσχέδιο του βασικού μετόχου- να προχωρήσει τόσο γρήγορα στην παρουσίαση, η οποία σημειώνω ότι δεν έχει γίνει όπως την προηγούμενη φορά με τρεις υπουργούς, στο Ζάππειο Μέγαρο, απευθείας συνδέσεις, συζητήσεις μετά και έγινε μέσα στη νύχτα, χθες το βράδυ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα και να τελειώνει πολύ γρήγορα -δίνει την εντύπωση- με αυτή την ιστορία η κυβέρνηση. Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αλλαγή στην τακτική της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τακτική της κυβέρνησης. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το επόμενο στάδιο, σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί προηγουμένως. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στις οποίες η κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία ήρθε σε επαφή με την Ε.Ε. Αντηλλάγησαν απόψεις και όταν συμπληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και βρέθηκε αυτός ο κοινός τόπος, κατατέθηκε, σε ώρες λειτουργίας της, το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το νομοσχέδιο πάει πρώτα στην αρμόδια Επιτροπή, συζητείται όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και πάει ακολούθως στην Ολομέλεια, όπου και θα ψηφιστεί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση δεν βλέπει διαφορές στην τακτική που ακολουθήθηκε πέρσι το Δεκέμβριο με αυτήν που ακολουθείται τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι είναι μια συνέχεια. Εκείνη ήταν -εάν θέλετε- η αρχική παρουσίαση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης, το τελικό στάδιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Δήμας, ο Επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε., σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο στο «MEGA», είχε πει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί, κατά την πρώτη φάση. Συμμερίζεστε εσείς ως κυβέρνηση αυτή την εκτίμηση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει το αποτέλεσμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη μορφή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο χθες στη Βουλή; Όπως επισημαίνουν σήμερα οι εφημερίδες ήταν ένα νομοσχέδιο που είχε χειρόγραφες προσθήκες, διαγραφές εδαφίων, μουτζούρες και από κάτω όλες τις υπογραφές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι κάτι σύνηθες; Μπορείτε να το δικαιολογήσετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου θέτετε θέμα αισθητικής;

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, όταν κατατίθεται ένα δημόσιο έγγραφο, υποθέτω ότι έχει μια τάξη μέσα του το έγγραφο αυτό. Δεν περιλαμβάνει μουτζούρες, διορθώσεις και προσθήκες που μπορούν να απαλειφθούν και να κατατεθεί μισή ώρα αργότερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω. Σημασία έχει ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλάτε για αισθητική, σας αρέσει που κάνετε ενημέρωση με την προστασία των ΜΑΤ; Και θα συνεχιστεί αυτό απ` ό,τι καταλαβαίνω. Κάθε ημέρα θα έχουμε ενημέρωση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί προδικάζετε το τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έκλεισαν σήμερα τη Συγγρού@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πιστεύω ότι καλώς βρισκόμαστε εδώ και καλά θα κάνουμε όλοι μας -από τη μια πλευρά ο κ. Ρουσόπουλος κι εγώ και από την άλλη πλευρά εσείς- να συνεχίσουμε την ενημέρωση σε αυτόν τον πολύ ωραίο και σύγχρονο χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι πολύ ωραίος ο χώρος, κόστισε 33 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 10 δισεκατομμύρια δραχμές, τι πληρώθηκε τόσο πολύ και έφθασε τόσο ψηλά το κόστος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Ευχαρίστως να σας φέρω σε επαφή@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με χρυσόβεργες το έφτιαξαν, με πλατίνα; Θα μας ενημερώσετε που πήγαν αυτά τα χρήματα γιατί προέρχονται από τον ελληνικό λαό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπε χθες και ο κ. Ρουσόπουλος, είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και δόθηκαν για την κατασκευή ενός ευπρόσωπου και αξιόλογου κτιρίου, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί οι Υπηρεσίες των δύο Γενικών Γραμματειών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά τα χρήματα φτιάχνουν ουρανοξύστη, όχι μόνο αυτό εδώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πείρα από οικοδομικές εργασίες!

ΜΠΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε την προτροπή -απειλή θα έλεγα εγώ- του κ. Άνθιμου στον βουλευτή κ. Γεωργιάδη να μην ανέβει στη Θεσσαλονίκη, μετά τις δηλώσεις που έκανε για το σκοπιανό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι βουλευτές όλων των κομμάτων κινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 November 2005 - 15:05:14 UTC