Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση, στο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ανακοινώσει, προχωράει με σταθερά βήματα. Σας θυμίζω ότι το επόμενο βήμα είναι θέματα που αφορούν τη συγκέντρωση των ΜΜΕ καθώς επίσης και αδειοδοτήσεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με εξαίρεση τις αδειοδοτήσεις που έγιναν πριν από μερικά χρόνια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν δύο δεκαετίες, χωρίς αδειοδοτήσεις από την ελληνική Πολιτεία.

Θα ήθελα επίσης να σας ανακοινώσω ότι θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων -και φυσικά και των πολιτικών κομμάτων- προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, δηλαδή θέματα συγκέντρωσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και θέματα αδειοδοτήσεων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είμαι σε θέση να σας δώσω τις προσεχείς ημέρες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Βασικό Μέτοχο στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, (δεν ακούγεται) να δοθεί το κτίριο στην Πάντειο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, με επιστολή μου στον Αντιπρύτανη του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου στον κ. Παπαδασκαλόπουλο, με ημερομηνία 24.10.2005. Μου είχε ήδη στείλει επιστολή λίγες ημέρες πριν. Για το ιστορικό του πράγματος, θέλω απλώς να πω ότι πριν από πολλούς μήνες, είχα συναντηθεί με τον Πρύτανη κ. Παπαστάμου και μου είχε θέσει το θέμα των κτιριακών υποδομών του Παντείου Πανεπιστημίου, ζητώντας να πάρει το Πανεπιστήμιο το συγκεκριμένο κτίριο, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Τότε, του είχα πει ότι θα αναζητήσω λύση, μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και εφόσον βρεθεί λύση για τη μετεγκατάσταση του πρώην Υπουργείου Τύπου και νυν δύο Γραμματειών σε άλλο χώρο, δεν θα είχα καμία αντίρρηση σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει μια διαδικασία όπως αυτή που ήθελε το Πανεπιστήμιο. Δεν βρέθηκε τέτοια λύση, οι ανάγκες ήταν πιεστικές και έπρεπε να εγκατασταθούν η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας στο κτίριο το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1999. Επειδή άκουσα κάποιες αιτιάσεις περί ασυμβατότητας στη γειτνίαση μιας κρατικής υπηρεσίας και ενός Πανεπιστημίου θέλω να επισημάνω κάτι που ανέφερα και στην επιστολή μου: Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο για τον οποίο η γειτνίαση Πανεπιστημίου με κρατική υπηρεσία αποτελούν συγκρουόμενες χρήσεις. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που κινείται εντός της ελληνικής Πολιτείας. Η συνύπαρξη κρατικής υπηρεσίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν είναι ασύμβατη. Ιδιαίτερα, όταν η συγκεκριμένη υπηρεσία σχετίζεται με την ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτέλεση του ρόλου του πανεπιστημιακού θεσμού και ευρύτερα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει, επί μακρόν χρόνο, συνεργασία με το τμήμα των ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου. Αυτά ήθελα να πω. Ελπίζω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και οι μεμονωμένες φωνές, που ακούγονται αυτή τη στιγμή, δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν όταν καταλάβουν το άτοπο του αιτήματός τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρακτικό θέμα ότι δίπλα υπάρχει άσυλο και θα μπορεί να πετάνε τις μολότοφ μέσα και μετά να καταφεύγουν στο άσυλο; Θα αρχίσετε μια διαρκή κατάσταση εχθροπραξιών, την οποία δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε παρά μόνο με πολύ δυναμικές και σκληρές αστυνομικές λύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το άσυλο, όπως ορθώς είπατε, ισχύει για τον πανεπιστημιακό χώρο. Το άσυλο δεν απειλείται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι για να κατασκευαστεί αυτό το κτίριο ξοδεύτηκαν περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προήλθαν από τους Έλληνες φορολογούμενους. Όλοι, λοιπόν, οφείλουν να σεβαστούν τους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι με τα χρήματά τους έχτισαν αυτή την υπηρεσία για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη και κυρίως του πολίτη στο εξωτερικό, γιατί όπως γνωρίζετε, αυτές οι υπηρεσίες παρέχουν ενημέρωση για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επίσης, σωρεύουν ειδήσεις και πληροφορίες για τη χώρα από το εξωτερικό. Εν πάση περιπτώσει η λειτουργία των δύο αυτών υπηρεσιών δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύμβατη.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε ότι ψάξατε να βρείτε λύση και δεν βρήκατε. Σε απόσταση 500 και ίσως λιγότερων μέτρων υπάρχει λύση. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κτίριο, απέναντι από το άγαλμα Τρούμαν, στη γωνία που πηγαίνεις για το «Μαγεμένο Αυλό» το οποίο πωλείται και εξυπηρετούσε τους πάντες: Και εσάς και εμάς και τους ξένους ανταποκριτές και ενδεχομένως και τους εργαζόμενους γιατί είναι πολύ κοντά σε στάση του μετρό. Και ακόμη πωλείται το κτίριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, κινήθηκα μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, προκειμένου να βρεθεί χώρος ο οποίος θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες -και οι ανάγκες είναι μεγάλες- των δύο Γραμματειών. Δεν ευρέθη τέτοιος χώρος. Σε κάθε περίπτωση όμως, επιτρέψτε μου να επιμείνω στο ζήτημα της συμβατότητας των χρήσεων: Το Πανεπιστήμιο και οι Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπως και κάθε κρατική υπηρεσία μπορεί να συνορεύουν, μπορεί να γειτνιάζουν. Σε καμία περίπτωση δεν απειλείται το άσυλο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις γειτνιάσεως στο κέντρο της Αθήνας. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε χώρο όπου πολύ κοντά του υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Να μην καταφύγω σε άλλα παραδείγματα από το διεθνή χώρο, όπου αντιστοίχως ουδείς διανοήθηκε να πει ότι μια κρατική υπηρεσία -και μάλιστα μια κρατική υπηρεσία όπως αυτή- με έναν πανεπιστημιακό χώρο είναι ασύμβατες χρήσης γης.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά ούτε είναι δυνατόν και εμείς να ερχόμαστε για να κάνουμε ερωτήσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και να είναι κυκλωμένο όλο το τετράγωνο με ματ και αστυνομικές δυνάμεις, γιατί έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλει κανείς να προστατεύσει τα χρήματα του ελληνικού λαού. Οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία. Υπάρχουν μεμονωμένες φωνές -ευτυχώς λίγες- οι οποίες πιστεύουν ότι είναι ασύμβατες χρήσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι τελεσίδικη η απάντησή σας, όσον αφορά την εγκατάσταση εδώ της ΓΓΕ-ΓΓΕ, δηλαδή, έχουν πάψει οι προσπάθειες για να αναζητηθεί άλλος χώρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα, παρά τις προσπάθειες πολλών μηνών, δεν ευρέθη άλλη λύση, γι αυτό δεν υπάρχει κάποιος λόγος να συζητήσουμε περαιτέρω για το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για αίθουσες διδασκαλίας δεν υπολογίζονται από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε το Πανεπιστήμιο ή το υπουργείο Παιδείας. Εφόσον υπάρχουν ανάγκες από το Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση θα φροντίσει να βοηθήσει, ώστε να λυθούν αυτές οι ανάγκες. Είναι, όμως, δύο διαφορετικά θέματα. Είναι άλλο να έχει ανάγκες ένα Πανεπιστήμιο και άλλο κάποιοι οι οποίοι είναι φοιτητές ή δεν είναι -δεν το γνωρίζω- να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην γειτνίαση αυτών των δύο υπηρεσιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά τα γνωστά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη με το θέμα του Πατριαρχείου και τους «γκρίζους λύκους» και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτώμαι, ευνοεί αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, έχει γίνει δημόσια δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού που γίνεται σε ανταπόδοση του ταξιδιού του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται μέσω της διπλωματικής οδού.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, κατ αρχάς, ότι η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου επικοινώνησε με τον Πατριάρχη την ημέρα που είχαμε τα επεισόδια έξω από το Πατριαρχείο, από ομάδα «γκρίζων λύκων». Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι αντίστοιχη επικοινωνία έχει υπάρξει και σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη. Οι λογικές που διέπουν -εάν υπάρχουν λογικές- αυτές τις ομάδες είναι απαράδεκτες για κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι εδώ και πολλά χρόνια, όταν ο Πατριάρχης ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να βοηθήσουν, ώστε να ανοίξει διάλογος μεταξύ του Πατριαρχείου και του Ευρωκοινοβουλίου, η ομάδα της Ν.Δ. ήταν εκείνη η οποία αμέσως συναίνεσε. Έσπευσε δε να οργανώσει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έναν διάλογο, ο οποίος, για ένατη χρονιά φέτος, έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε πολύ κοντά στον Πατριάρχη. Είμαστε πολύ κοντά στους προβληματισμούς που υπάρχουν. Ελπίζω ότι τέτοιου είδους μεμονωμένες ενέργειες -όπως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως για τους «γκρίζους λύκους»- είναι ενέργειες που αποδοκιμάζονται από όλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα γεγονότα φρονείτε ότι ευνοούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ή στην ουσία την φρενάρουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια μικρή ομάδα, την οποία χαρακτήρισα προηγουμένως, δεν μπορεί να αποτελεί βασικό μοχλό για το εάν θα ενταχθεί ή όχι μια χώρα στην Ε.Ε. Η Τουρκία κρίνεται. Και κρίνεται με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής, για το πώς, με ποιο τρόπο και πότε θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. εφόσον πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει η δήλωση Ερντογάν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε δήλωση, η οποία δεν βοηθά στην κατεύθυνση που είπα πριν, δεν χρειάζεται περαιτέρω κρίση. Δηλώσεις και πράξεις πρέπει να βοηθούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξευρεθεί η ημερομηνία για την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Αυτό καταλαβαίνω ότι και οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη με τους «γκρίζους λύκους» δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Κατάλαβα σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις διαμέσου της διπλωματικής οδού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλάμε πάντα για το τέλος Νοεμβρίου, έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία.

ΧΙΩΤΗΣ: Κυβερνητικές πηγές την περασμένη εβδομάδα τοποθετούσαν αυτή την επίσκεψη στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η ερώτησή μας είναι εάν αυτές οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν στο Λονδίνο δημιουργούν επιπλοκές στο να πραγματοποιηθεί σε αυτή την περίοδο η επίσκεψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κάνει σχόλια και για τα δύο θέματα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουν αυτές οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ημερομηνίας, λόγω ίσως φορτωμένου προγράμματος του Πρωθυπουργού ή κάτι παρόμοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι η πρόθεση είναι να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Κατά συνέπεια, θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η πρώτη ερώτηση στη συνέχεια αυτών που είπατε, μήπως ο προσδιορισμός του ταξιδιού θυμίζει τις δηλώσεις που κάνατε περί ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εννοώ ότι δεν γίνεται ανασχηματισμός, έως ότου γίνει και η επίσκεψη θα γίνει έως ότου δεν γίνει. Μήπως είναι μια αντίστροφη λογική, διότι εν τη εννοία της ζωής όλα γίνονται. Κάποια στιγμή μπορεί να πάει ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ωραία. Να κάνω μια άλλη ερώτηση, εάν ξέρετε στη βάση ποιας εθιμοτυπίας παρήλασαν τμήματα πρώην λοκατζήδων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης κραυγάζοντας συνθήματα περί αίματος ελληνικού που δεν θα δοθεί για τα Σκόπια, μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Μητροπολίτη και στις πολιτικές αρχές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτό που σας λέω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν θα κάνω σχόλιο για θέμα που δεν γνωρίζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως όμως θα έπρεπε να το γνωρίζετε, διότι τα ΜΜΕ το έχουν μεταδώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη θέση που βρίσκομαι γνωρίζω πάρα πολλά πράγματα για τα οποία μπορώ να σας απαντήσω. Όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν τα γνωρίζω όλα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις τελευταίες δηλώσεις των βουλευτών κ.κ. Νικολόπουλου και Γεωργιάδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση, έχει ξεκάθαρη πολιτική άποψη. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι προσωπικές απόψεις θα πρέπει να εκφέρονται με σεβασμό στην ιστορία. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, μας διακατέχει όλους μια αγωνία για να μπορέσουμε να λύσουμε τα πολλά προβλήματα που παραλάβαμε. Ο τρόπος, ο χρόνος, το ύφος κρίνονται και αξιολογούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο σεβασμός στην ιστορία, φαντάζομαι, δεν αποκλείει τον βουλευτή να έχει προσωπικές απόψεις, όπως επιτρέπει και το Σύνταγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από μια εβδομάδα κάναμε μεγάλη συζήτηση εδώ για τη δυνατότητα που έχει ο βουλευτής, η οποία αρύεται από το Σύνταγμα, να εκφέρει τις απόψεις του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε τι νόημα έχει ότι εκλήθη ο βουλευτής από τον κ. Σταύρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ακούσετε τη δήλωση που έκανα, έχετε πάρει και απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικές απόψεις έχουν εκφέρει και άλλοι βουλευτές και διαγράφηκαν. Προσωπικές απόψεις εξέφρασε και ο κ. Πολύζος και διεγράφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και επ` αυτού του θέματος έχω ερωτηθεί και άλλες φορές και έχω πει ότι κάθε υπόθεση κρίνεται χωριστά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει, όμως και επί της ουσίας ένα ζήτημα: Ο κ. Νικολόπουλος επιμένει ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Πάτρας. Επ` αυτού έχει διατάξει έρευνα το υπουργείο Πολιτισμού; Έχετε εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει; Και σας ερωτώ γιατί ο Πρωθυπουργός είναι ο αρμόδιος υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Νικολόπουλος επιμένει στις καταγγελίες του.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας απασχολεί η κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στην Περιφέρεια του Πειραιά; Και εάν, ναι, τι σκοπεύετε να κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε πιο συγκεκριμένο το ερώτημά σας; Τι εννοείτε λέγοντας, εάν σας απασχολεί;

ΒΛΑΧΟΣ: Όπως ακούτε, βλέπετε και διαβάζετε το επίπεδο της πολιτικής εκπροσώπησης της Ν.Δ. στον Πειραιά είναι χαμηλό. Ακούτε τι γίνεται μεταξύ των βουλευτών, ακούτε και διαβάζετε τι γράφεται για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Σας απασχολεί; Είστε ευχαριστημένοι, δηλαδή, με αυτό το πράγμα που γίνεται στον Πειραιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν απαντώ στη βάση του εάν είμαστε ή δεν είμαστε ευχαριστημένοι σε κάτι. Το επίπεδο, πάντως, δεν είναι χαμηλό. Δεν συμφωνώ μαζί σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, είναι υψηλό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντιπαράθεση γίνεται με πολιτικούς όρους και έτσι πρέπει να γίνεται. Ό,τι εκφεύγει από την αντιπαράθεση πολιτικών όρων, εκφεύγει βεβαίως και από τη δική μας λογική.

ΒΛΑΧΟΣ: Η αντιπαράθεση γίνεται με πολιτικούς όρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προ ολίγων μηνών, είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και είχε βγάλει μια απόφαση για την αγορά των 40 F-16. Μάλιστα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός, είχε προσδιορίσει το κόστος για 1,1 δις. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, οι Αμερικανοί μας μιλούν για 3,1 δις. ευρώ. Κατ` αρχάς, ποιο είναι το ποσό, αν το γνωρίζουν η κυβέρνηση και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και τελικά αν το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις. Πώς συμβαδίζει όλο αυτό με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι θα γίνουν περικοπές δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να δοθούν για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει στο θέμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνα. Εάν ανατρέξετε στις ανακοινώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, θα πάρετε απάντηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ελέχθη ότι θα υπάρχουν και αεροσκάφη που δεν θα έχουν οπλισμό και ότι το πρώτο κόστος που θα κόψουν είναι στον οπλισμό κ.τ.λ. Δηλαδή, θέλω να πω ότι όταν το κόστος υπολογίζεται, δεν υπολογίζεται πλήρως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από ποιους ελέχθη, εάν ελέχθη κάτι τέτοιο όπως μου το μεταφέρετε. Προφανώς, έχουν άγνοια για το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ελέχθη, μάλιστα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Τα συστήματα ενός αεροσκάφους είναι ένα θέμα διαφορετικό από το αεροσκάφος αυτό καθ@ αυτό, όπως παράγεται από μια βιομηχανία. Υπάρχουν απαντήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίες καλύπτουν το ερώτημά σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μήπως ήταν λίγο πρόχειρη η πρώτη αντίδραση του κ. Σπηλιωτόπουλου για το 1,1 δις ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου. Σας είπα ότι τα συστήματα είναι εκείνα τα οποία επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος ενός αεροσκάφους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν θα ανέλθει σε αυτό το ύψος. Γι` αυτό λέω ότι προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν ανέρχεται σε αυτό το κόστος. Η λάθος εντύπωση που δόθηκε σε ορισμένους, είναι διότι το Κογκρέσο πήρε την απόφαση να εγκρίνει αυτή την πώληση. Όταν λαμβάνεται αυτή η απόφαση, κρίνεται στο ανώτατο ύψος, εφόσον περιλαμβάνονται όλα τα συστήματα που μπορεί να φέρει ένα αεροσκάφος. Δεν σημαίνει ότι όλα τα συστήματα θα είναι σε κάθε αεροσκάφος. Γι` αυτό ακριβώς και έχει υπάρξει αυτού του είδους η κακή -αν θέλετε- ερμηνεία της μιας απόφασης με την άλλη. Ωστόσο, επειδή το Κογκρέσο δεν συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις δεύτερη και τρίτη φορά, δόθηκε μια οριστική έγκριση με το σύνολο του κόστους που θα μπορούσε να φτάσει ένα αεροσκάφος.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα συστήματα αυτά θα τα αποφασίσουμε εμείς ή θα μας τα επιβάλλουν Αμερικανοί; Μήπως, δηλαδή, υπάρχει κάποιο σύστημα, το οποίο οι Αμερικανοί δεν θέλουν να βάλουν στα δικά μας F-16, ενώ το ίδιο σύστημα μπορεί να είναι σε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση της κάθε χώρας που αγοράζει, ζητά τα συστήματα που θέλει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει πόσα θα δώσει για τα 40 F-16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πότε θα ολοκληρωθούν, ξέρουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά, θέλουν πολύ χρόνο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το κόστος θα εξαρτηθεί από τα οπλικά συστήματα. Όμως, αυτά τα οπλικά συστήματα, τα έχουμε ζητήσει εμείς, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία, γιατί καλύπτει τις προδιαγραφές μιας αναχαίτισης στο Αιγαίο. Αν θα είναι μικρότερο το κόστος, σημαίνει ότι θα είναι πιο γδυμένα τα αεροπλάνα. Συγνώμη, για το αδόκιμο της έκφρασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολύ απλοϊκή η προσέγγιση. Ούτε εσείς, ούτε εγώ, είμαστε ειδικοί επί του θέματος. Θα παρακαλούσα, όποιος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί περισσότερα από τα όσα μπορούσα να σας πω σήμερα, να απευθυνθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε οι πρώτοι διδάξαντες των εξεταστικών επιτροπών και των ειδικών δικαστηρίων. Σκέφτεστε ότι αύριο, όταν θα έρθουν οι άλλοι γι` αυτή την αγορά, να βρεθείτε στην ίδια θέση που βάλατε τους άλλους κάποτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτω αυτό που είπατε. Εάν ένας τόπος έχει νόμους, οι νόμοι αυτοί πρέπει να τηρούνται. Άρα, λοιπόν, εγκαλούνται αυτοί που δεν τηρούν τους νόμους.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η ανακοίνωση του Κογκρέσου αφορά αγορά αεροσκαφών 30+10, δηλαδή 40. Θέλω να ρωτήσω, εάν έχει καταλήξει η κυβέρνηση, αν θα αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη με υποδεέστερο εξοπλισμό ή λιγότερα με πληρέστερο. Γιατί, ξέρετε ότι δεν είναι το ίδιο να πάρεις τέσσερα αυτοκίνητα χωρίς ρόδες. Είναι πιο χρήσιμο να πάρεις δύο με ρόδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτή η προσέγγιση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι απλοϊκή. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το θέμα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει κλείσει το θέμα πολιτικά, κ. Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ όποιο ερώτημα θέλετε περαιτέρω για τα F-16, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η προμήθεια των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν το θυμάστε, έχει υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το βασικό μέτοχο. Με το νομοσχέδιο που θα φέρετε, τελικά υπάρχει ασυμβίβαστο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση, την οποία εξέδωσα την Πέμπτη, είναι σαφής. Θέλω να σας πω ότι εξυπηρετείται απολύτως το πνεύμα του Συντάγματος. Αυτό το οποίο ήθελε να προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης είναι να μην μπορεί ιδιοκτήτης ΜΜΕ να επηρεάζει με το Μέσο ενημέρωσης που κατέχει, προκειμένου να συνάψει δημόσιες συμβάσεις. Αυτό το πνεύμα του Συντάγματος εξυπηρετείται απολύτως με το νέο νομοσχέδιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί σας πήρε ένα χρόνο για να το καταλάβετε, μετά από τέτοια περιπέτεια και στην Ευρώπη και πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα και δεν το κάνατε από την αρχή να τελειώνουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουμε την πολιτική άποψη ότι κάποιος πρέπει να επιμένει. Να μην αφήνει τα πράγματα να χρονίζουν στο συρτάρι και να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την προηγούμενη κυβέρνηση, που άφησε το πρόβλημα στο συρτάρι, χωρίς να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -εξάντλησε δηλαδή τις όποιες επαφές σε μια ή δύο επιστολές- εμείς, επί οκτώ μήνες, είχαμε πολλές συζητήσεις, πολλές διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Και πετύχαμε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σέβεται το Σύνταγμά μας και βρίσκει τον κοινό τόπο -όπως είχαμε δεσμευτεί και στο Κοινοβούλιο και στον υπόλοιπο δημόσιο λόγο μας- μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελληνικής νομοθεσίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως τελικά επιδιώκατε κάτι άλλο; Και αναφέρομαι βέβαια στη μετοχική σύνθεση του Μega. Μήπως θέλετε να αλλάξει η μετοχική σύνθεση του Mega; Να φύγει ο κ. Μπόμπολας από το Mega;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί και άλλες φορές για πρόσωπα και επιχειρηματίες και έχω πάρει θέση. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον κ. Ζορμπά θέλετε να μας πείτε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Γράφεται ότι θα γίνει μια Αρχή για τη διαφθορά και θα πάει εκεί ο κ. Ζορμπάς. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν υπάρχει κάτι που να γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το πρώτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το έχω ανακοινώσει στο press room. Ήταν η συζήτηση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΚΑΚΑΛΗΣ : Πώς η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πάρει δουλειές από το Δημόσιο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία στο νόμο. Απλά υπάρχει ένα γενικό ρητορικό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να γνωρίζετε τι υπάρχει στο νόμο, γιατί δεν τον έχετε δει ακόμα. Κατά συνέπεια, δεν καταλαβαίνω πώς λέτε αυτό που λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας πώς διασφαλίζεται, λοιπόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω -και το έχετε ήδη στα χέρια σας από χθες το μεσημέρι, γιατί σας έστειλα ένα ενημερωτικό σημείωμα- ότι εφαρμόζεται πλήρως η διάταξη για τα ασυμβίβαστα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η άσκηση αθέμιτης επιρροής. Όταν υπάρχει αθέμιτη επιρροή, αυτή αποδεικνύεται. Όποιος αποπειραθεί να ασκήσει την επιρροή με το Μέσο που διαθέτει, για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως, τότε αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές. Είναι αυστηρότερες και από το νόμο που φέραμε στη Βουλή το Φεβρουάριο, αφού προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς αποδεικνύεται@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι είναι η αθέμιτη επιρροή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρμόδιες αρχές και τα δικαστήρια γνωρίζουν να κρίνουν και κρίνουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Όταν, λοιπόν, ασκείται αθέμιτη επιρροή -ένας όρος ο οποίος δεν καταλαβαίνω γιατί σας εκπλήσσει, αφού υπάρχει διεθνώς σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ- οι αρχές κρίνουν την αθέμιτη επιρροή. Όταν, λοιπόν, αυτές οι αρχές θα το κρίνουν, βεβαίως και θα επιβάλουν τις ποινές τους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει ορισμός της αθέμιτης επιρροής στη βάση της οποίας θα κληθούν μετά οι διοικητικές αρχές, εν προκειμένω το ΕΣΡ ή αργότερα τα δικαστήρια να αποφασίσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κάθε αρχή κρίνει στη βάση των στοιχείων που θα έχει στα χέρια της, στην περίπτωση που θα κληθεί να ερευνήσει. Το δικαστήριο, αφού δει ότι τα στοιχεία οδηγούν σε συμπέρασμα ότι ασκήθηκε αθέμιτη επιρροή, θα επιβάλει κυρώσεις και μάλιστα αυστηρές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πρέπει, όμως, να ορίσετε τι είναι αθέμιτη επιρροή, προκειμένου να κριθεί εάν μια πράξη συνιστά ή όχι αθέμιτη επιρροή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίζεται, όπως ακριβώς ορίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει ειδικός ορισμός στο νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει ο όρος διεθνώς. Αν δεν το γνωρίζετε, το μαθαίνετε τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χαίρομαι να μαθαίνω. Δεν υπάρχει πρόβλημα, γι` αυτό ρωτώ. Δεν ρωτώ για να περνά η ώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου, λοιπόν, σας καλύπτει απολύτως. Όταν το δικαστήριο κρίνει ότι ασκήθηκε αθέμιτη επιρροή από ΜΜΕ, τότε θα επιβάλει στον ιδιοκτήτη, που μπορεί να είναι και ιδιοκτήτης εταιρείας που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις, αυτές τις ποινές. Το δικαστήριο έχει το βάρος της αποδεικτικής διαδικασίας, με τα στοιχεία που υπάρχουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Όλος ο κόσμος εξυπηρετείται από την Αττική Οδό. Εάν το Mega ή το ΕΘΝΟΣ παρουσιάσουν ένα ρεπορτάζ που να λένε ότι η Αττική Οδός θέλουμε να πάει μέχρι τη Γλυφάδα, τη Ραφήνα που μένει και ο Πρωθυπουργός, μέχρι το Λαύριο, που θα γίνει ένα μεγάλο λιμάνι, αυτό είναι αθέμιτη επιρροή ή όχι; Και επειδή εγώ δεν ξέρω το διεθνή όρο για την αθέμιτη επιρροή, θα θέλατε να μου τον εξηγήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, σε καμία περίπτωση ο ρόλος μου δεν είναι να κάνω το δικαστή σε αυτή την αίθουσα ή εκτός αυτής. Η Πολιτεία οφείλει να βρει εκείνους τους θεσμούς με τους οποίους θα τηρείται το πνεύμα του Συντάγματος. Με αυτό το νόμο, τηρείται το πνεύμα του Συντάγματος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η αθέμιτη επιρροή θα διαγιγνώσκεται αυτεπάγγελτα ή κατ` έγκλιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Ενδεχομένως, θα μπορεί να προσφύγει και κάποιος -ο οποίος σίγουρα έχει έννομο συμφέρον και θεωρεί ότι κακώς ένα έργο εδόθη σε κάποιο ανταγωνιστή του και όχι σε αυτόν και ότι ο ανταγωνιστής άσκησε αθέμιτη επιρροή- προκειμένου να πάρει αυτό το έργο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτός ο όρος «αθέμιτη επιρροή» μπορεί από τους ανταγωνιστές να παρεξηγηθεί. Να σας πω ένα παράδειγμα: Έστω ότι ο κ. Μπόμπολας, την ώρα που γίνεται ένας διαγωνισμός, μέσω του ΕΘΝΟΥΣ, λέει καλά λόγια και έχει καλά πρωτοσέλιδα για την κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι αβαντάρει την κυβέρνηση, άρα η κυβέρνηση έχει μια επιρροή αθέμιτη και έτσι πήρε το έργο ή και αντιστρόφως. Να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και να θεωρεί ότι εκβιάζει πολιτικά την κυβέρνηση. Δεν θεωρείτε ότι έτσι όπως το έχετε αφήσει φλου, θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι είναι ένας δόκιμος όρος που χρησιμοποιείται σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Ας αφήσουμε το δικαστήριο -η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη- να κρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τι κανόνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το νόμο τον οποίο, ως εργαλείο, θα έχει στα χέρια του κάθε δικαστήριο και με τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του.

ΒΛΑΧΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνεται μια δίκη, ο δικαστής κρίνει, με βάση το νόμο από τη μία πλευρά και τα στοιχεία που του παρέχονται από την άλλη. Ο δικαστής, λοιπόν, θα κρίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος είναι ο νόμος για την αθέμιτη επιρροή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι ακούω ορισμένους να λένε ότι άκουσαν για πρώτη φορά σήμερα εδώ και ότι δεν γνωρίζουν ένα όρο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν ισχύει. Ίσα-ίσα που είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος, ένα σημαντικό βήμα στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται πλέον οι διαδικασίες με τις οποίες ένα δικαστήριο θα μπορέσει να λάβει την απόφασή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα αθέμιτης επιρροής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όταν δίνω το νόμο στη δημοσιότητα, μιλώ γι` αυτόν. Σας έχω πει τι ακριβώς ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τι θα ισχύει και στην Ελλάδα. Δεν θα μιλήσω με παραδείγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το διάλογο που θα γίνει για τη συγκέντρωση των Μέσων και τη αδειοδότηση, υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Πότε δηλαδή θα είναι έτοιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσω τα στάδια του διαλόγου. Είναι διαφορετικά τα στάδια του διαλόγου. Είναι σίγουρα ένα πρώτο στάδιο με τους φορείς, ένα δεύτερο με τα κόμματα. Θα γίνεται κωδικοποίηση των απόψεων από όλους τους φορείς και από τα κόμματα. Ένα άλλο στάδιο είναι η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και στη συνέχεια κατάρτιση του νομοσχεδίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα χρόνο, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει προσπάθεια να τελειώσουμε όσο το δυνατό νωρίτερα. Είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο θέμα, που δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε επί σειρά ετών ή αντιμετωπίστηκε με ελλιπή τρόπο, τα αποτελέσματα του οποίου τα βλέπουμε στην πράξη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε πριν για εξυπηρέτηση του πνεύματος του Συντάγματος που αφορά στο νόμο για τον βασικό μέτοχο. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στο γράμμα του Συντάγματος, το οποίο δεν υπηρετείται από το συγκεκριμένο νόμο. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο εδάφιο του Συντάγματος να αλλάξει όταν θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση@@..(δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος έχω ερωτηθεί και στο παρελθόν. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εξυπηρετείται το πνεύμα του Συντάγματος που μιλά για ασυμβίβαστες ιδιότητες. Ο συνταγματικός νομοθέτης αυτό ήθελε όταν έθεσε το άρθρο 14 παράγραφος 9, προς ψήφιση στη Βουλή.

ΧΙΩΤΗΣ: Μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος νόμος, που συμφωνήσατε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον παλιό νόμο τι γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπεγράφη ήδη σήμερα το πρωί, από τους υπουργούς, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δίνει μικρή αναστολή, έως ότου ψηφιστούν οι τροποποιηθείσες διατάξεις του νόμου 3310 και δημοσιευθούν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, δηλαδή, για λίγες ημέρες.

ΧΙΩΤΗΣ: Για πόσο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για δύο-τρεις εβδομάδες.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο νέος νόμος πότε υπολογίζετε να ψηφιστεί από τη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθειά μας είναι να κατατεθεί σήμερα και να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, σήμερα θα δώσετε και το πλήρες κείμενο στη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μια πρωτοβουλία πολλών ευρωβουλευτών, περίπου 300, για την εκτύπωση από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα χαρτονομίσματος του ενός και των δυο ευρώ. Ήθελα να ξέρω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, γι αυτή την πρωτοβουλία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι θετική σε αυτή την ενέργεια. Θέλω να θυμίσω ότι σε μια από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, πέρυσι, τον Απρίλιο ή το Μάιο, είχε συζητηθεί. Θεωρούμε ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τις ΔΕΚΟ και το νομοσχέδιο: Βλέπουμε ήδη πριν κατατεθεί να υπάρχει μια κόντρα ανάμεσα στον κ. Λιάπη και στον κ. Αλογοσκούφη, σε σχέση με το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στις ΔΕΚΟ. Τα οικονομικά, απ ό,τι φαίνεται τα έχει το υπουργείο Οικονομίας, τα διαχειριστικά, τουλάχιστον αυτά που αφορούν στο υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Μεταφορών. Θα έπρεπε πριν εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, να δει το νομοσχέδιο ο κ. Λιάπης; Θα κληθεί ο υπουργός Μεταφορών στη συνεδρίαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να σας πω ότι είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Όσον αφορά το ερώτημά σας, η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων υπουργών, έχουν γίνει και συσκέψεις που μάλιστα έχουν ανακοινωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση επιμένει ακόμα να μπουν οι ελληνικές ομάδες στο «ΣΤΟΙΧΗΜΑ», μετά τις διαμάχες των διαφόρων επιχειρηματιών, για το ποιος θα το πάρει, διότι κάποιοι λένε ότι έχουν πλάτες στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει και έχω μιλήσει πολύ γι αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 October 2005 - 17:05:13 UTC