Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Κατ` αρχάς, θέλω να σας ενημερώσω ότι από χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Το πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου αναφέρεται στη σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, όπως σας είχα πει από την περασμένη εβδομάδα, και το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται σε ρυθμίσεις θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων και παρατηρήσεων έχει οριστεί η 9η Σεπτεμβρίου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό τον εκβιασμό που υπάρχει με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο από τις Εφορίες, οι Εφορίες υποχρεούνται να κάνουν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους στους επιχειρηματίες. Δεν εξαρτάται ο τακτικός φορολογικός έλεγχος από το αν θα πρέπει να δώσουν τον ΦΠΑ ή όχι και νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής ως Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τονίσει πάρα πολλές φορές την φορομπηχτική πολιτική του Κώστα Σημίτη και το δράμα που τραβούν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε το ίδιο φαινόμενο. Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η υποχρέωση να πληρώνουμε όλοι φόρους και υπάρχει η υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγχει αν αυτή η διαδικασία τηρείται σωστά.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνούμε απόλυτα, με μια όμως προϋπόθεση ότι αυτός ο έλεγχος δεν γίνεται θα σε ελέγξω εάν δεν πληρώσεις. Κάνεις τον έλεγχο άσχετα αν πληρώσεις ή όχι. Εδώ, λοιπόν, οι Εφορίες στέλνουν ένα χαρτί που λέει ή θα μας δώσετε το ΦΠΑ, αλλιώς ερχόμαστε να σας ελέγξουμε. Αυτός, κ. Ρουσόπουλε, είναι εκβιασμός. Ελληνικά το λέμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούνται χρόνια για τις ρυθμίσεις παλαιοτέρων χρεών, για τον έλεγχο που γίνεται στο αν όντως έχουν πληρωθεί ή όχι οι υποχρεώσεις από επιχειρηματίες, ιδιώτες, μισθωτούς κ.ο.κ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου επιτρέπετε δύο ερωτήσεις; Η πρώτη είναι η εξής: Θα αυξηθούν ή όχι τα τιμολόγια των συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από 1ης του 2006; Και η δεύτερη, αν στα κυβερνητικά σχέδια για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, διαφαινομένης της επιμονής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβληθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί και ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται και το λουκέτο στην εταιρεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, όπως ενημερώθηκα από τον αρμόδιο υπουργό, θα αρχίσει η συζήτηση με όλους τους φορείς εντός των προσεχών ημερών. Για το δεύτερο θέμα, εντός του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Κολέγιο των Επιτρόπων. Θα περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η κυπριακή κυβέρνηση χθες, μετά το ΚΟΡΕΠΕΡ, δήλωσε πως εάν δεν βελτιωθεί το κείμενο της αντιδήλωσης πρακτικά θα προβάλλει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Συμμερίζεστε κι εσείς αυτή τη θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία συνεχίζεται. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως

-και πολύ πρόσφατα, δια στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με σαφή τρόπο στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας την οποία και προωθούμε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με τις κυβερνήσεις όλων των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το χθεσινό προσχέδιο της βρετανικής Προεδρίας ήταν σαφές κατά τη γνώμη σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πάρω θέση σε αυτό. Στο χθεσινό ΚΟΡΕΠΕΡ υπήρξε μια απόφαση να γίνει αντιδήλωση-απάντηση στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας και κατόπιν τούτου η βρετανική Προεδρία έκανε τη δική της πρόταση. Το περιεχόμενο αυτής της αντιδήλωσης δεν κρίθηκε ικανοποιητικό και πρέπει να βελτιωθεί. Όπως, ίσως, γνωρίζετε -νομίζω ότι έχει ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος τους συναδέλφους σας στις Βρυξέλλες- ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης συνομίλησε και τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κ. Τζακ Στρο μόλις κατατέθηκε η αγγλική πρόταση. Και, βεβαίως, συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Σήμερα θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε σχέση με το θέμα του προστίμου που αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα, κατ` αρχήν η εισήγηση αυτή του Επιτρόπου του κ. Ζακ Μπαρό έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι γνωστή. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των δύο συναρμοδίων Υπουργών του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Λιάπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί συζήτησαν διάφορα θέματα συναρμοδιότητάς τους. Δεν έχω κάτι σχετικό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες καλούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης Εμπορικοί Σύλλογοι, επιχειρηματίες και το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί σε διάφορες συμφωνίες κυρίων για μη αυξήσεις στα προϊόντα. Θυμάμαι κι εσάς και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, όπου είχε καταγγείλει τότε, αυτή την τακτική της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί μόνο με «συμφωνίες κυρίων» να ελέγξει την ακρίβεια. Τι έχει αλλάξει τώρα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ακριβώς το ίδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβές αυτό που λέτε. Το ακριβές είναι ότι η κυβέρνηση -όπως έχω πει πολλές φορές και αυτή την εβδομάδα το επανέλαβα- με μια σειρά προσπαθειών και κυρίως με τους ελέγχους, δευτερευόντως με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές στα επίπεδα που είναι λογικά ή αν θέλετε φυσιολογικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συμφωνίες κυρίων, ωστόσο, γίνονται. Δηλαδή, βλέπε κάθε μέρα πλέον στις τηλεοράσεις τον κ. Σιούφα και τον κ. Παπαθανασίου με Εμπορικούς Συλλόγους, με Εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, επιχειρούν και με αυτόν τον τρόπο. Δεν το αρνείστε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τις τιμές στα επίπεδα που θα πρέπει να είναι και να μην αυξάνονται, είναι επ` ωφελεία του Έλληνα καταναλωτή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αποδώσει σ` ένα σημαντικό βαθμό. Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι έως τη λύση των προβλημάτων. Το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γνωρίζετε, βέβαια, ότι οι βιομήχανοι έστειλαν σήμερα νέο κατάλογο με ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, δίνοντας το έναυσμα για νέα επέλαση ακρίβειας. Η κυβέρνηση, δηλαδή, θα συνεχίσει να κρατεί τη στάση της σύναψης συμμαχιών και μετώπου με τους επιχειρηματίες για να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ακούσει και διαβάσει πάρα πολλά για μια σειρά από ανατιμήσεις ή δήθεν ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα. Θα κάνω μια αναφορά στα σχολικά είδη, τα οποία είναι και ζήτημα της επικαιρότητας. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα -κατά λάθος από ό,τι φάνηκε, αλλά δεν διόρθωσε το λάθος του στην πορεία- παίρνοντας αφορμή από μια ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), μίλησε για αυξήσεις στα σχολικά μέχρι 37%. Η καταναλωτική οργάνωση εξέδωσε νέα διορθωτική ανακοίνωση όπου έδειχνε τα ακριβή ποσά και αν υπήρχαν ή όχι αυξήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε αυτή τη διόρθωση. Άρα, λοιπόν, είμαι πολύ επιφυλακτικός για τα όσα ακούγονται γενικώς, γι` αυτά τα οποία αναφέρατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν κατάλαβα, αμφισβητείτε ότι στάλθηκε ο κατάλογος από τους βιομηχάνους για ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι έχω ακούσει και διαβάσει πάρα πολλά για ανατιμήσεις. Σας έδωσα ένα παράδειγμα το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο. Έχει δοθεί και λίστα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθανασίου για τα σχολικά είδη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων φέτος, στα σχολικά είδη έχουμε μειώσεις και όχι αυξήσεις, όχι ανατιμήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει ακρίβεια, αυτό μας λέτε περίπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά συγκεκριμένα τα σχολικά είδη, σας λέω ακριβώς αυτό, όχι περίπου. Είναι δε ένα παράδειγμα πολύ σημαντικό, διότι άλλα λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλα ειπώθηκαν ή γράφηκαν και άλλα αποδεικνύεται ότι ισχύουν στην πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς που ψωνίσατε στα παιδιά σας, διαπιστώσατε ότι είναι φθηνότερα τα σχολικά είδη φέτος απ@ ότι τα αγοράσατε πέρυσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας προμηθεύσω με έναν κατάλογο, τον οποίο ήδη έχει δώσει στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο, που αποδεικνύει αυτό που σας λέω. Και βεβαίως μπορείτε να πάτε και σεις να ψωνίσετε αυτά τα σχολικά είδη, για να διαπιστώσετε αν είναι ακριβή τα στοιχεία που δίδονται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μπαίνουν και τα κινέζικα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα εργαλεία που χρειάζεται ένας μαθητής για να μπορέσει να παρακολουθήσει τη σχολική χρονιά.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει ένα κυπριακό αίτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υιοθέτηση από την Ε.Ε. ενός χρονοδιαγράμματος αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα στο πλαίσιο των υπουργών Εξωτερικών, δεν θα ήθελα να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του κ. Λιάπη και του κ. Αλογοσκούφη, στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση αποκλείει ενδεχόμενη αύξηση στα εισιτήρια των συγκοινωνιών ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου πάρει την ανιούσα στο προσεχές διάστημα@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως στο ερώτημά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε, αν δεν κάνω λάθος, ότι ο κ. Μολυβιάτης σήμερα, θα τηλεφωνήσει στον κ. Γκιουλ. Τι θα του πει ακριβώς;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συγνώμη που παρεμβαίνω, έχουμε κάποιες πληροφορίες για συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχει μια συνομιλία σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης θα σας ενημερώσει για το πλαίσιο της συνομιλίας μετά τη συνάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι κυβερνητική πολιτική αυτό που θα κάνει ο κ. Μολυβιάτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρωθεί πρώτα η συνάντηση και είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Μολυβιάτης αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Τελικά θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου; Γιατί χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν θετικές οι δηλώσεις αλλά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν υπήρξε μεγάλη προθυμία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πως ερμηνεύετε τις δηλώσεις. Ο κ. Σιούφας είπε χθες ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Αλογοσκούφης συμπλήρωσε ότι εξετάζονται τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Άρα είπαν το ίδιο πράγμα. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης που έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, με ποια κριτήρια η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση των οργανωμένων δημοσιογραφικών αποστολών που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση του ελληνικού λαού γίνεται υπόθεση των λίγων και ισχυρών συγκροτημάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ταξίδια αυτά είναι σίγουρα ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Μπορώ, εάν θέλετε, να σας προμηθεύσω με συγκεκριμένα στοιχεία. Υπάρχουν περικοπές τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε συνολικά στον προϋπολογισμό, στα δημόσια έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η περικοπή των ταξιδιών ή των περισσοτέρων ταξιδιών. Δεν είναι μια απόφαση που τη λάβαμε με χαρά. Είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Είναι πολύ μεγάλα τα έξοδα που γίνονται. Βεβαίως, στην ενημέρωση πρόσβαση έχουν οι πάντες. Δεν αποκλείεται κανείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το μείζον θέμα παραμένει και είναι, κατά τη γνώμη μου, πολιτικό. Είναι το θέμα της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, το οποίο πλέον γίνεται υπόθεση ολίγων. Αλλά, επιπλέον εάν είναι οικονομικό θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα των ολίγων γιατί μιλάμε για ΜΜΕ, τα οποία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εσείς πιστεύετε ότι το Δημόσιο πρέπει να επιδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το Δημόσιο πρέπει να συμβάλλει, αν μη τι άλλο, στο θέμα της ενημέρωσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμβάλλει και να σας πω πως: Και η δική σας εφημερίδα, όπως και οι υπόλοιπες, που κυκλοφορούν πανελλαδικά κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 700.000 ευρώ το μήνα για την διακίνησή τους. Το γνωρίζετε αυτό; Αυτό δεν κόπηκε. Είναι περίπου 700.000 ευρώ το μήνα, τα οποία πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο για τη διακίνηση -με αεροπλάνα ή άλλα μέσα- των εφημερίδων, οι οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν γίνονται, λοιπόν, περικοπές γενικώς και αορίστως. Κάνουμε περικοπές σε έξοδα, τα οποία αφορούν ταξίδια του Πρωθυπουργού. Αντί να επαινεθεί αυτή η προσπάθεια, υπάρχει κρίση ή κατάκριση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαφώς υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εάν είναι θέμα οικονομικό, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται μαζί μας σε ένα αεροπλάνο, στις δημοσιογραφικές αποστολές, ώστε να υπάρχουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, ένα αεροπλάνο θα υπάρχει, ενώ τώρα υπάρχουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένα αεροπλάνο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα αεροπλάνο. Ο Πρωθυπουργός τώρα επιλέγει το δικό του αεροπλάνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για κόστος, το οποίο αναλύεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κάθε ταξίδι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως υπάρχει κάτι νεώτερο από τη μελέτη που κάνει το αρμόδιο υπουργείο για το αν θα δώσει το πράσινο φως να κινηθούν τα πετρελαιοκίνητα και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα έχω απαντήσει τις τρεις τελευταίες ημέρες. Δεν έχω κάτι περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ίδιο ερώτημα θα το απαντάτε και θα το απαντάτε κάθε ημέρα, γιατί ξέρετε κυκλοφορεί ότι το πρόβλημα είναι τα άσχημα καύσιμα, τα οποία βγαίνουν από τα ελληνική διυλιστήρια. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, εάν η κυβέρνηση δεν πιέζει τα διυλιστήρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα για το θέμα πολιτικά. Εάν θέλετε να κάνετε κάποιο ρεπορτάζ, το οποίο να είναι πιο αναλυτικό, θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε σε αρμοδιότερους εμού, στα αρμόδια υπουργεία και μπορεί να σας μιλήσουν και για τα θέματα της ρύπανσης και για τα θέματα του κόστους. Είναι πολύπλευρο το θέμα, όπως σας εξήγησα και προχθές. Αφορά και την Ε.Ε. Σας έκανα μια πολιτική δήλωση, στην οποία και θα μείνω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πείτε μου εάν κάνω λάθος. Από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ορφανού με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Κόκκαλη υπήρξε το συμπέρασμα, σήμερα στις εφημερίδες, ότι πλέον είναι ζήτημα χρόνου η εισαγωγή των ελληνικών ομάδων στο «ΣΤΟΙΧΗΜΑ». Ισχύει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σαφώς στο ερώτημα. Έχω μιλήσει και για τα αυστηρά ασυμβίβαστα τα οποία θα τηρηθούν και τα οποία ελέγχει η αρμόδια επιτροπή με νομικούς. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχει έτοιμο το πόρισμά της. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα σας είχα πει σε αυτή την αίθουσα πριν από λίγο καιρό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι και ο Ολυμπιακός είναι ελληνική ομάδα και άρα και αυτή θα συμμετάσχει. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι υπάρχουν ασυμβίβαστα, τα οποία θα τηρηθούν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ψάχνετε, δηλαδή, τον νομικό «δούρειο ίππο» για να υπεισέλθει ο κ. Κόκκαλης ξεπλυμένος; Εσείς τον λέγατε «νταβατζή».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια απόφαση, η οποία να μην έχει νομική βάση; Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα που κάνετε. Όσες φορές συζητήσαμε το θέμα σας είπα με σαφήνεια ότι υπάρχουν ασυμβίβαστα. Επίσης, σας είχα πει στην τελευταία μας συζήτηση γι αυτό το θέμα, ότι θα συσταθεί μια επιτροπή για να ερευνήσει όλα αυτά τα ζητήματα και να θέσει τις προϋποθέσεις. Μην βγάζετε εκ του προχείρου συμπεράσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι από την Τρίτη θα μπει ο Ολυμπιακός στο «ΣΤΟΙΧΗΜΑ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες. Πάντως, το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά: Υπάρχουν ασυμβίβαστα και τα ασυμβίβαστα θα τηρηθούν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει κάτι νεώτερο για την επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Άγιον Όρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 September 2005 - 13:05:13 UTC