Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, διαδοχικά:

@Στις 17:30 με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

@Στις 18:30 με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.

@Στις 19:30 θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π. Παυλόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί:

@Στις 10:30 με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Μακεδονίας Θράκης κ. Τσιαρτσώνη.

@Στις 12:30 θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.

@Στις 17:30 με τη ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή των κυρίων Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Σιούφα και του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου.

Αυτές οι συναντήσεις, όπως γνωρίζετε, γίνονται στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνει ο Πρωθυπουργός κάθε χρόνο με τους φορείς, ενόψει της ΔΕΘ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Προτίθεται η κυβέρνηση να επιτρέψει στο άμεσο μέλλον την κυκλοφορία αυτοκινήτων με πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα εξαντλήθηκε χθες. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες, ελέχθη ότι αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού ελέχθη αυτό;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι, από εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα χθες ότι δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Το θέμα εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής ενημέρωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους φορείς θα ζητήσει να μην γίνουν οι διαδηλώσεις που προγραμματίζουν στη Θεσσαλονίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προς Θεού!

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις διαδηλώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δικαίωμα των εργαζομένων, των συνδικαλιστών να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο της προβολής των θεμάτων τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, θα μπορούν να φθάσουν και κοντά στον Πρωθυπουργό να του δώσουν τα υπομνήματά τους και δεν θα υπάρχουν ΜΑΤ να τους εμποδίσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτό που γίνεται όλα τα χρόνια.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, δεν θα τους εμποδίσουν τα ΜΑΤ; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, το κακό ΠΑΣΟΚ, έβαζε τα ΜΑΤ και έπεφτε ξύλο και δεν τους άφηναν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και πέρυσι νομίζω ότι είχαμε κάποιου είδους τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα ακολουθηθεί ό,τι έγινε και πέρυσι. Δεν αλλάζει τίποτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, όποιος προσπαθήσει να πλησιάσει τον Πρωθυπουργό θα αντιμετωπίζεται δεόντως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πρωτοβουλίες, όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται κυρίως από τις περισσότερες εκ των προαναφερθέντων Ενώσεων και φορέων. Οι φορείς έχουν τη δυνατότητα, στις συναντήσεις αύριο και μεθαύριο με τον Πρωθυπουργό, να εκθέσουν τις δικές τους θέσεις, να δώσουν τις δικές τους προτάσεις και τις δικές τους απόψεις. Κατά συνέπεια, αυτό που μου λέτε ότι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα έχει ήδη προηγηθεί, θα έχει γίνει από αύριο και μεθαύριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, θα μπορεί στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός να τους πει «μπορώ να κάνω κάποια από τα αιτήματά σας δεκτά, παρακαλώ μην κάνετε τις διαδηλώσεις»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ο Πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να απευθύνει παράκληση να μην γίνουν οι όποιες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, πρωτοβουλίες έχουν αποφασίσει οι Ενώσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η συμμετοχή της ΔΑΚΕ σε αυτές τις κινητοποιήσεις, προβληματίζει την κυβέρνηση; Με δεδομένο ότι η ΔΑΚΕ, ο κ. Πουπάκης είναι μέλος της Ν.Δ., έχει ανοικτή επικοινωνία με το κόμμα της Ν.Δ. και εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι πιο κοντά απ` ό,τι είναι άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ. Υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο η κυβέρνηση εισπράττει ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν νομίζω από τις πρώτες ερωτήσεις που μου έγιναν τη Δευτέρα, μόλις ξεκίνησε η πολιτική ενημέρωση. Έχω ήδη απαντήσει. Δεν αλλάζει κάτι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το ρωτώ αυτό γιατί χθες ο κ. Πουπάκης είπε ότι θα συμμετάσχει και η ΔΑΚΕ. Γι αυτό το ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την απάντηση που έδωσα τη Δευτέρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του επταμήνου για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Εκεί, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης στην είσπραξη εσόδων είναι 3,7% έναντι του προϋπολογισθέντος 11%. Θα ήθελα να ξέρω, πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να καλύψει αυτή τη διαφορά που προκύπτει από την υστέρηση των εσόδων και αν στη σκέψη της υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κάποιων νέων μέτρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει, ήδη, δηλώσεις για το δεύτερο ερώτημα που θέτετε, έχω απαντήσει κι εγώ σε αυτές τις ερωτήσεις. Έχουν γίνει δηλώσεις και για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι τα καθαρά έσοδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου παρουσίασαν αύξηση 3,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου του 2004. Ερωτήματα για περαιτέρω ζητήματα που αφορούν αυτά τα θέματα, παρακαλώ να τα απευθύνετε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο Προϋπολογισμός, όμως, προέβλεπε ρυθμό αύξησης εσόδων 11%. Άρα, προκύπτει μια διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια που γίνεται είναι να αυξηθούν τα έσοδα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Σας έκανα ήδη αναλυτική αναφορά πριν από λίγες ημέρες εδώ. Έχει μιλήσει και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών γι` αυτό το θέμα. Βεβαίως, η μεγάλη προσπάθεια είναι να μειωθεί το έλλειμμα στα όρια αυτά που επιτρέπει ή επιβάλλει η συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον Πρωθυπουργό δεν έχει κάποιος από τους υπουργούς ευθύνη για το γεγονός ότι τα έσοδα είναι 3,7% και όχι 11%, όπως θέλατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αύξηση 3,7% αυτή που αναφέρετε και όχι σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2004.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κατάλαβα. Είχατε υπολογίσει 11%. Υπάρχει αύξηση, λοιπόν, 3,7%. Κάποιος ευθύνεται. Ποιος είναι αυτός ο υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η μάχη αυτή είναι διαρκής. Δεν τελειώνει το μήνα Αύγουστο, ούτε το μήνα Σεπτέμβριο. Είναι διαρκής και σας είπα ποιος είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι σαφής, προσδιορισμένος από πέρυσι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση θα μετακυλήσει τα βάρη του ελλείμματος του Προϋπολογισμού στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν έχουν καμία ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ελλείμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό που λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προκύπτει, από τη στιγμή που δεν έχετε αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία είναι η κύρια αιτία του ελλείμματος. Κατά τα άλλα, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν ποτέ να αποφύγουν τους φόρους, που είναι αυξημένοι και στον περσινό Προϋπολογισμό και φέτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο ότι η φοροδιαφυγή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες. Γίνεται προσπάθεια. Γνωρίζετε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά πολλές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή η τελευταία προσπάθεια, κυρίως γιατί βασίζεται σε ένα συστηματικότερο τρόπο δουλειάς, κυρίως γιατί οι υπηρεσίες ολοένα και εξηλεκτρονίζονται. Θα έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι είχαν στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες από άλλες κυβερνήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, εδώ προκύπτει ότι ή από την αρχή οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές και δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθούν ή κάτι δεν πήγε καλά και δεν πραγματοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση κάνει την αυτοκριτική της; Ψάχνει να βρει τι δεν λειτούργησε και δεν πραγματοποιήθηκαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι η προσπάθεια είναι διαρκής. Και επίσης, όπως γνωρίζετε, η υπόθεση αυτή της οικονομίας ξεκίνησε μετά την περσινή απογραφή. Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας για να λυθούν μείζονα προβλήματα, με πρώτο από όλα το ζήτημα του ελλείμματος, στο τέλος του 2006.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα ορισμένων ακτοπλόων να επεκτείνει το όριο ηλικίας από 35 σε 40 χρόνια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για ένα ειδικό θέμα που δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Κεφαλογιάννη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα στην οποία εργάζομαι, το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», έγραψε για τις διακοπές σας με τον κ. Πατεράκη στην Κρήτη και όχι μόνο. Μας στείλατε μια απάντηση, την οποία θεωρώ ότι καλό είναι να τη διαβάσω για να σας διευκολύνω κιόλας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω την απάντηση που σας έχω στείλει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αφήστε με να τη διαβάσω. Τρεις γραμμές είναι: «Θεωρώ ανεπίτρεπτη και είναι ανεπίτρεπτη, κάθε προσπάθεια να αποδοθεί άλλη διάσταση στην οικογενειακή αυτή σχέση. Είναι φανερό ότι ο τρόπος παρουσίασης αυτού του θέματος, έχει έναν και μόνο στόχο: Να με πλήξει πολιτικά. Η δημόσια συνολική στάση μου αποτελεί την απάντηση και δίνει την απάντηση σε κάθε τέτοια απόπειρα». Κύριε Υπουργέ, εγώ μια διευκρίνιση θα ήθελα: Πήγατε διακοπές, ήσασταν διακοπές με τον κ. Πατεράκη, όπως γράψαμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου είναι πλήρης. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν φαίνεται από εδώ, γι` αυτό ρωτώ κ. Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στην εφημερίδα σας, όπως εσείς κρίνετε. Άλλωστε, το κάνατε, ήδη, χωρίς να έχετε ρωτήσει τίποτα από τα όσα γράψατε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή ρωτάμε τώρα και εμείς επιλέγουμε και το χρόνο τον οποίο ρωτάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου είναι πλήρης, είναι αυστηρή, όπως επιβάλλει η δημόσια θέση μου, όχι μόνο τα 20 χρόνια δημοσιογραφίας, αλλά κυρίως τα πέντε χρόνια της πολιτικής. Παρακαλώ πολύ να τη χειριστείτε με το δέοντα σεβασμό, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας, τους οποίους δυστυχώς η εφημερίδα σας δεν τήρησε στην πρώτη, αυτή, ατυχή αναφορά της.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Γι` αυτό τη διάβασα, για να είναι σαφές το θέμα. Δεν μπορείτε να μου πείτε εάν πήγατε διακοπές; Είστε δημόσιο πρόσωπο, είστε υπουργός. Πολλές κουβέντες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών, με τον τρόπο που έγιναν. Γι` αυτό δεν κάνει κακό, νομίζω, να μου απαντήσετε εάν ήσασταν διακοπές με τον κ. Πατεράκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω απαντήσει. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Η απάντησή μου είναι σαφής. Καλό θα είναι η εφημερίδα σας να τη χειριστεί, όπως πρέπει και όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, κάτι που δεν έκανε στο πρώτο δημοσίευμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ειλικρινά, πιστεύω απόλυτα αυτό που λέτε. Το πρόβλημα είναι διαφορετικό: Γιατί τα στελέχη σας είχαν αξιοποιήσει πολιτικά μια ανάλογη περίπτωση με το θέμα Τσουκάτου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ισχύει κάτι τέτοιο. Γιατί γράφτηκαν ανακρίβειες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας αποκαταστήσετε την πραγματικότητα κ. Υπουργέ; Επιμένω, γιατί εγώ αυτό ακριβώς σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έστειλα μια επιστολή. Δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο. Εάν πραγματικά σας ενδιέφερε το θέμα, θα είχατε φροντίσει να επικοινωνήσετε -όπως επιβάλλουν οι κανόνες δεοντολογίας- μαζί μου, να με είχατε ρωτήσει, να είχατε πάρει τις απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινίσεις. Ουδέποτε αρνήθηκα στον οποιοδήποτε να απαντήσω, όταν με ρωτά. Πολύ περισσότερο σε ένα ζήτημα προσωπικό. Οφείλω, λοιπόν, να σας πω αυτό που σας είπα και προηγουμένως.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μου απαντάτε περίπου ως αρχισυντάκτης διότι ίσως είσαστε και καλός δημοσιογράφος, αλλά όχι ως υπουργός και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως σήμερα ξέρουμε αν ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τρίτη ημέρα που ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο σήμερα απ` αυτά που είπα χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κρατάτε μυστική αυτή τη συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και χθες ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω σήμερα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Έχει προσωπικό χαρακτήρα η επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα; Είναι ιδιωτική, δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και χθες ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η επίσκεψη. Όταν έχω κάτι περισσότερο θα σας το ανακοινώσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να είπε ότι φιλολαϊκός δεν μπορείς να γίνεις με δανεικά. Αυτό δεν το ξέρατε όταν τάζατε τα πάντα στους πάντες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη δήλωση και πώς ακριβώς διατυπώθηκε. Εμείς δεν τάξαμε τα πάντα στους πάντες. Περιγράψαμε τις δυσκολίες της κατάστασης. Με την ευκαιρία -μιας και χρησιμοποιείτε μια λέξη η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και είδα να χρησιμοποιείται πολλές φορές το τελευταίο διάστημα- θέλω να σας πω ότι φιλολαϊκά είναι τα μέτρα εκείνα τα οποία στοχεύουν στην διόρθωση προβλημάτων που κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση, γιατί μόνο τότε η εθνική οικονομία και κάθε ένας πολίτης χωριστά θα έχουν οφέλη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είμαστε όλοι αυτήκοες και πολλοί από δω ήταν αυτόπτες μάρτυρες, όταν ο κ. Καραμανλής έταζε προεκλογικά τα πάντα στους πάντες. Αυτό δεν μπορείτε να το αναιρέσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αναιρείται από όσα έχει πει ο νυν Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τα όσα καταγράφηκαν στο πρόγραμμά μας. Ουδέποτε τάξαμε τα πάντα στους πάντες. Αυτό είναι πολιτική πρακτική άλλων κομμάτων. Μάλλον μας μπερδεύετε με άλλο κόμμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν σας μπερδεύουμε είναι γιατί τα κόμματα είναι ίδια, προφανώς στις υποσχέσεις τους, προεκλογικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι πρόβλημα ίσως άλλου κόμματος και όχι της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Νάκος χθες μιλώντας στο ΜEGA είπε για το 42% ότι δεν θα υπάρχει όριο απόσταση ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει κάποια προϋπόθεση να υπάρχει μια απόσταση 5%. Αυτό ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και στις συζητήσεις που κάναμε πριν από λίγες ημέρες, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το σχέδιο. Όταν οριστικοποιηθεί θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι έχει αρχίσει ο διάλογος. Ίδιον της εξουσίας είναι να διαστρέφει τις έννοιες των λέξεων και εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση. Ποιος διάλογος άρχισε; Με κάποιες δηλώσεις κάποτε του Μεϊμαράκη και κάποιες του κ. Παυλόπουλου και μια απάντηση του Συνασπισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήμουν εδώ. Το διάβασα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι αν είσαστε εσείς που με ρωτήσατε, πάντως γι` αυτό το θέμα έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι. Στείλατε το νομοσχέδιο στα κόμματα, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε δημοτικές παρατάξεις για να σας πούνε τη γνώμη τους, ώστε να αρχίσει ένας συντεταγμένος και θεσμικός διάλογος; Το ότι το έχετε στο πρόγραμμά σας δεν λέει τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι καταγράφεται στο πρόγραμμά μας λέει πολλά και απαντά σε πάρα πολλά από τα όσα λέγονται από διάφορες πλευρές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο ότι άρχισε διάλογος δεν λέει τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη σε αυτό το θέμα. Μου ετέθη ακριβώς το ίδιο ερώτημα πριν από λίγες ημέρες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν είναι να εφαρμόζετε όσα υπάρχουν στο πρόγραμμά σας, τότε τι νόημα έχει ο διάλογος για κάθε θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχει νόημα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν στο πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί, εφαρμόστε το να τελειώνουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε θέματα παιδείας για παράδειγμα, υπήρξε διάλογος. Με το διάλογο αυτό προχωρήσαμε στο ζήτημα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τελικά τι θα γίνει; Ότι προβλέπει το πρόγραμμά σας ή ότι προέκυψε από το διάλογο. Εκτός αν αυτά ταυτίζονται εκ των προτέρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ορισμένα θέματα -το έχουμε πει και προεκλογικά και το επαναλαμβάνουμε και τώρα και το θέμα της παιδείας είναι αν όχι το πρώτο από τα πρώτα- έχουμε ζητήσει τη συναίνεση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, θεωρώντας ότι είναι ζητήματα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Είναι ζητήματα πολύ ευαίσθητα που χρειάζονται διαδικασίες συναίνεσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Το πρόγραμμά σας προέβλεπε και μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Τι γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κυβερνητικό σχήμα αποδίδει.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα παραμείνει ως έχει δηλαδή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έτερον εκάτερον κ. υπουργέ. Μπορεί να είναι αποδοτικό, μικρό και ευέλικτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε άλλη ερώτηση;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 August 2005 - 13:05:08 UTC