Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο το πρωί, αναχωρεί για το Λονδίνο. Στις 15:00 θα συναντηθεί στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ. Στις 18:30 θα μιλήσει στο City University, με θέμα «Η προοπτική της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα μια απάντηση σε όσα λέει ο κ. Έβερτ, σχετικά με τον ισολογισμό της ALPHA BANK. Ότι δηλαδή δεν είχε εγγράψει τη σχετική δαπάνη επειδή ήταν σε γνώση της ρύθμισης για τις τράπεζες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, έχει ήδη δώσει απάντηση, η οποία και καλύπτει απολύτως την κυβέρνηση. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τότε γνωρίζουν όλοι με σαφήνεια τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί το εγγράφει μόνο η ALPHA BANK, αφού το γνωρίζουν όλοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι συμβαίνει και με άλλες τράπεζες.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε εσείς υπόψη σας άλλη τράπεζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, που είναι σαφής και αναλυτική. Δίνει πολλά στοιχεία. Δείτε τη, και εν συνεχεία όποιες απορίες έχετε, θα λυθούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς ρωτήσατε τον κ. Αλογοσκούφη, ποια άλλη τράπεζα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Έχει ήδη μιλήσει ο κ. Αλογοσκούφης και έχει πει και για άλλες τράπεζες. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τη συνέχεια των ερωτήσεων στο ίδιο θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ευτυχής η κυβέρνηση με την εικόνα που παρουσιάζεται, δύο κορυφαία στελέχη να ανταλλάσσουν δημόσιες δηλώσεις για το αν ή όχι εξυπηρετούν συμφέροντα τραπεζών; Πρέπει να σας πω ότι στον κ. Αλογοσκούφη απάντησε ο κ. Έβερτ, με κύκλους, και αναμένουμε την άλλη αντίδραση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει πολλές φορές, να μη μου θέτετε ερωτήσεις για το εάν είναι ευτυχής ή δυστυχής κάποιος. Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο. Υπάρχει μια αναφορά σε Δελτίο Τύπου του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Έβερτ. Υπάρχει και σαφής δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη.

ΒΛΑΧΟΣ: Έτσι κι αλλιώς υπάρχει ένα μεγάλο, ηθικής τάξεως, θέμα. Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει -δεν ξέρω, αν έχει δίκιο ή όχι, δεν με ενδιαφέρει αυτό, είναι πολιτική η θέση- ότι κάποιος ενημέρωσε μια μεγάλη τράπεζα και έτσι η τράπεζα αυτή με βεβαιότητα προεξοφλεί, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Έβερτ, τέσσερις μήνες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ότι θα γίνει η ρύθμιση. Είναι ηθικής τάξεως το θέμα. Η κυβέρνηση δεν έχει σχόλιο στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα ήδη σχόλιο. Το θέμα θα ήταν ηθικής τάξεως, αν ίσχυε αυτή η καταγγελία, αυτή η δήλωση. Σας λέω ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο -δηλαδή πολύ πριν τους τέσσερις μήνες που αναφέρατε εσείς και αναφέρεται και στη δήλωση του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας- έχει υπάρξει διάλογος και έχουν γίνει σαφείς οι προθέσεις και οι θέσεις της κυβέρνησης. Άρα, είναι κάτι που δεν έκρυψε ποτέ η κυβέρνηση. Το είπε από την πρώτη στιγμή -σας επαναλαμβάνω από τον περασμένο Σεπτέμβριο- σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, καλώντας εάν θέλουν να ενταχθούν ή όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, η κυβέρνηση καταλογίζει δόλο στον κ. Έβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προς Θεού.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, τι λέει; Πώς εξηγεί τη θέση @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, θα ήθελα να ρωτήσετε τον ίδιο. Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ, γιατί έκανε αυτή τη δήλωση. Σας λέω τι ισχύει στην πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Έβερτ λέει ότι αν η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση στο σύνολό της, έχει ισολογισμούς άλλων τραπεζών στις οποίες να έχει καταγραφεί από τους ορκωτούς ελεγκτές, η ανάλογη παρατήρηση, παρακαλώ να τους δώσει στη δημοσιότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι ρωτήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή και έχει δώσει απαντήσεις. Παρακαλώ, να κρατήσετε τις απαντήσεις @

ΒΛΑΧΟΣ: Άλλη ήταν η ερώτηση. Εγώ λέω άλλο, λέω συνέχεια της δήλωσης του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Έβερτ απαντώντας στον κ. Αλογοσκούφη είπε, αν έχουν ισολογισμούς άλλων τραπεζών στους οποίους ισολογισμούς να υπάρχουν ανάλογες παρατηρήσεις ορκωτών λογιστών, παρακαλώ η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις τράπεζες αυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επικοινωνήσω με τον κ. Αλογοσκούφη, να τον ενημερώσω, αν δεν έχει ενημερωθεί ήδη γι` αυτή τη δήλωση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή μιλάτε για τη σαφήνεια της δήλωσης Αλογοσκούφη @και επειδή δεν έχουμε την ίδια άποψη- μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε τον υπαινιγμό που αφήνει στον κ. Εβερτ γιατί επιλέγει την Τράπεζα Alpha Bank στην παρατήρησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω και δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, πως δεν το ξέρετε, αφού προηγουμένως είπατε ότι σας καλύπτει η δήλωση Αλογοσκούφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάδελφός σας μίλησε για κάποιον υπαινιγμό. Είπα ότι δεν γνωρίζω τον υπαινιγμό. Από τη στιγμή που δεν έχω διαβάσει κάποια δήλωση, δεν μπορώ να κάνω δήλωση για δηλώσεις που δεν έχω διαβάσει. Εννοείτε ότι υπάρχει δεύτερη δήλωση;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, αυτή τη δήλωση που πριν από λίγο στηρίξατε. Είπατε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λοιπόν, στην πρώτη δήλωση έχω δώσει σαφή απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, σας καλύπτει ο υπαινιγμός Αλογοσκούφη. Τον υιοθετείτε τον υπαινιγμό Αλογοσκούφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι είπε. Από εκεί και πέρα, είπα ότι η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη έχει μια σειρά αναλυτικών λεπτομερειών για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται θέμα επιλεκτικής ενημέρωσης @όπως ίσως θα πίστευε κάποιος- μιας συγκεκριμένης Τράπεζας. Αντιθέτως, επαναλαμβάνω, υπάρχει δημόσια, πλήρης και σαφής ενημέρωση όλων των Τραπεζών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι ξεκινάμε διάλογο. Αλλωστε, σε όλα τα θέματα έχουμε ξεκινήσει διάλογο. Στα θέματα του ΟΤΕ είχαμε ξεκινήσει το διάλογο πολλούς μήνες πριν. Στα θέματα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών το ίδιο. Στα θέματα του ωραρίου το ίδιο. Ολες οι διαρθρωτικές αλλαγές γίνονται αφού έχει προηγηθεί μακρά περίοδος διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης λέει το γεγονός ότι επέλεξε μόνο την Alpha Bank ο κ. Εβερτ, αυτός γνωρίζει. Είναι ένας σαφέστατος υπαινιγμός, ότι εξυπηρετεί συμφέροντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη δήλωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Τη μισή γνωρίζετε, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που λέτε. Θα πρέπει να το δω και να είμαι απολύτως σαφής σε αυτά που θα σας πω. Μπορείτε να επαναφέρετε την ερώτησή σας αύριο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, αύριο. Να εκδώσετε γραπτή ανακοίνωση σήμερα, παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ασχετα πάντως με το αν έχει δίκιο ή όχι ο κ. Εβερτ @που εσείς λέτε ότι δεν έχει- και άσχετα με το αν είναι ευτυχής ή όχι η κυβέρνηση υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε μια παρέμβασή του εναντίον του Υπουργού Οικονομίας και κατ` επέκταση της κυβέρνησης. Αυτό το αντιπαρέρχεται η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο, γι` αυτό που λέτε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την παρατήρηση που κάνατε εσείς και τη δήλωση που κάνει ο κ. Αλογοσκούφης ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος από το Σεπτέμβρη, ο κ. Εβερτ δεν το γνωρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος από το Σεπτέμβρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στον κ. Εβερτ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, προφανώς το γνωρίζει, θέλω να συμπληρώσω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω εγώ. Με ρωτάτε να σας πω για τον κ. Εβερτ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα πω κάτι μετά λόγου γνώσεως: Υπάρχει η αίσθηση και είναι πολύ έντονη αυτή ότι στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αντιμάχονται δημόσια, φωτογραφίζοντας απόψεις συμφερόντων. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφέροντα από αυτή την παράταξη δεν υπηρετούνται. Αυτή η παράταξη υπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη, έτσι όπως πήρε εντολή στις 7 Μαρτίου του 2004. Δεν υπηρετεί κανενός άλλου είδους συμφέροντα ή ενδιαφέροντα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είπε χθες ο κ. Αλογοσκούφης οφείλεται στο σύστημα που ισχύει σήμερα με βάση το οποίο ένας εργαζόμενος απασχολείται επί 35 χρόνια το πολύ και στη συνέχεια αμείβεται για 20 χρόνια με το 80% του μισθού του. Αρα, κατά λογική συνέπεια, αφού είναι αυτό το πρόβλημα, ποια είναι η λύση; Είναι η παράταση του εργάσιμου βίου και η μείωση των συντάξεων ή είναι και τα δύο μαζί; Γιατί δεν λέτε ευθέως τις θέσεις σας στους εργαζόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω την εντύπωση ότι απομονώνετε μια φράση. Δεν είναι έτσι ακριβώς η συνέντευξη Τύπου του κ. Αλογοσκούφη. Αναφέρθηκε συνολικά στα προβλήματα του Ασφαλιστικού. Για παράδειγμα, είπε ότι αντί για ένα συνταξιούχο προς τέσσερις εργαζόμενους όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες στην Ελλάδα αυτή η αναλογία είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά ζητημάτων, τα οποία ανέφερε, χθες, ο κ. Αλογοσκούφης. Παρακαλώ δείτε αναλυτικά τη συνέντευξή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί ο κ. Καραμανλής επέλεξε να τηλεφωνήσει στον κ. Μητσοτάκη και δεν επέλεξε να μιλήσει τηλεφωνικά έστω και με τον κ. Εβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ο κ. Καραμανλής ότι επέλεξε να επικοινωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζω ότι είχαν μια πολύ σύντομη συνάντηση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Δεν γνωρίζω αν επικοινώνησαν έκτοτε τηλεφωνικώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως με τον κ. Εβερτ δεν επικοινώνησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό είναι αλήθεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν μπορούσε να πάρει τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του πει Πρόεδρε τι είναι αυτά που λες, δεν είναι, έχεις δίκιο, εμείς έχουμε κάνει αυτό, εκεί. Για ποιο λόγο ο κ. Καραμανλής αγνοεί τον κ. Εβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού! Ο κ. Εβερτ μόλις πριν από 15 -20 ημέρες ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια από τις πολλές συναντήσεις που έχει με τον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε, το περασμένο Σάββατο, επικοινώνησε με τον κ. Εβερτ ο κ. Αλογοσκούφης και συζήτησαν το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ε, καλά δεν μπορούσε, όμως, να τηλεφωνήσει και ο κ. Καραμανλής στον κ. Εβερτ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, όταν γίνετε Πρωθυπουργός, θα χειρίζεστε διαφορετικά εσείς τα θέματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχουν διαρραγεί τόσο πολύ οι σχέσεις Καραμανλή @ Εβερτ, ώστε τηλεφωνεί μέσω εκπροσώπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 June 2005 - 14:05:09 UTC