Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Με αφορμή την έκρηξη μηχανισμού στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η κυβέρνηση δηλώνει ότι καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια αυτή πράξη. Οι θεσμοί δεν τρομοκρατούνται, δεν πτοούνται και δεν επηρεάζονται από τέτοιες αποτρόπαιες και άνανδρες ενέργειες. Όπως ανακοινώθηκε ήδη από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, διενεργείται προανάκριση.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 11:30, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα.

@Στις 13:00 θα έχει συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σχετικά με τη νεοναζιστική συνεύρεση που ανακοινώνεται από τη «Χρυσή Αυγή» για Σεπτέμβρη στο Μελιγαλά, υπάρχει ένα αίτημα του ΚΙΣ να μην γίνει. Υπάρχει αλληλογραφία σε τρία Υπουργεία και υπάρχει δηλωμένη αντίδραση των τοπικών αρχών γι` αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ξέρω τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, πώς βλέπει το θέμα η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός σήμερα επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ρήξεις όπως είπε. Και είπε μάλιστα ότι όπου δεν υπάρξει συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, μέχρι που θα φτάσει; Και μέχρι πού είστε αποφασισμένοι να φτάσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομιλείτε περί συγκρούσεων με τα συνδικάτα. Δεν διαβλέπω να υπάρχει κάποια σύγκρουση. Έχει γίνει κάποια σύγκρουση και δεν την γνωρίζω;

ΡΑΒΑΝΟΣ: Προφανώς. Αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, αν μου επιτρέπετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο οι αντιδράσεις, άλλο η σύγκρουση στην οποία αναφερθήκατε. Και οι δύο λέξεις έχουν σαφές νόημα. Άρα λοιπόν, αφού δεν υπάρχει σύγκρουση με τα συνδικάτα, θεωρώ ότι η ερώτησή σας παρέλκει. Ωστόσο θα σας πω αυτό που σας έχω πει και άλλες φορές σ` αυτή την αίθουσα και το είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Πολιτική μας είναι η πολιτική συναινέσεων. Πολιτική ευρέσεων συναινετικών λύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, των κοινωνικών εταίρων. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση κυβερνά. Πρέπει να πάρει αποφάσεις εάν βρεθεί μπροστά σε κάποια φαινόμενα, στα οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία απ` όλες τις πλευρές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός πριν από το σημερινό διάγγελμα είχε κλείσει τα αυτιά του@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δήλωση έκανε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει διάγγελμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πριν από τη σημερινή δήλωση, όπως θέλετε, είχε κλείσει τ` αυτιά του στο ηχηρό μήνυμα από τη Γαλλία και την Ολλανδία; Δεν έχει αντιληφθεί ότι το όχι των λαών αυτών αφορούσε κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί τώρα η κυβέρνηση και έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση το βιοτικό επίπεδο των λαών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ την ικανότητά σας να διερμηνεύετε το βαθύτερο «θέλω» των λαών της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να πω ότι, στο θέμα του Ευρωσυντάγματος, η ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ήπια προσαρμογή έχει τελειώσει οριστικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό που γίνεται είναι μέσα στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορηθήκαμε@

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, όχι. Δεν κατηγορώ κανέναν. Ερώτηση κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προς Θεού! Δεν λέω για σας. Κατηγορηθήκαμε στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκλογές στην Πορτογαλία, ότι η απογραφή ήταν λάθος. Εν συνεχεία, ότι η μια μονάδα στο ΦΠΑ ήταν λάθος. Βλέπουμε, λοιπόν, χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρούν σε απογραφή, να αυξάνουν το ΦΠΑ σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι αυξήθηκε στην Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, πραγματικά ήπια προσαρμογή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δεν βλέπετε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Οι «ιερεμιάδες» Πολυζωγόπουλου προς την κυβέρνηση, η δεκαήμερη απεργία που εξήγγειλαν τα ΕΛΠΕ, το σπάσιμο των συζητήσεων για το ασφαλιστικό των τραπεζών, δεν δείχνουν την απαρχή μιας σύγκρουσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και να ισχύει αυτό που λέτε, αν βρισκόμασταν στην απαρχή μιας σύγκρουσης, εκείνο το οποίο είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση είναι ότι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Οι διοικήσεις των οργανισμών στους οποίους αναφερθήκατε, συζητούν με τους εργαζόμενους. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μαζί τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κυβερνά και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Λέει ο κ. Καραμανλής: Ο δημόσιος τομέας όπως είναι σήμερα, διογκωμένος, σπάταλος, αντιπαραγωγικός και γραφειοκρατικός, διευρύνει τα ελλείμματα, προσθέτει νέα βάρη στους φορολογούμενους, εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα των Ελλήνων. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Θέλω να ρωτήσω γιατί το ξεκίνημα γίνεται 14 μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τι ήταν εκείνο το οποίο συντέλεσε στο να καταλάβει, μετά από 14 μήνες, από πού να ξεκινήσει. Και το δεύτερο, δεν μπορούμε όμως και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Αν έχει την έννοια της αυτοκριτικής το να χάσουμε και άλλο χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δίκιο -και το έχετε πει και εσείς, φαντάζομαι ως δημοσιογράφος, το λένε πολλές φορές οι πολιτικοί- εκείνοι που αναφέρονται στην αποσπασματική ανάγνωση δηλώσεων. Η αποσπασματική ανάγνωση δηλώσεων δημιουργεί εντυπώσεις, οι οποίες δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Διότι αν αναγνώσετε ολόκληρη τη δήλωση, θα δείτε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει. Άρα, λοιπόν, αν διαβάσει κανείς αποσπασματικά το κείμενο, βγάζει το συμπέρασμα που λέτε. Αν όμως το διαβάσει ολόκληρο, βγάζει ένα τελείως διαφορετικό συμπέρασμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, από πού να ξεκινήσουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάστε παρακαλώ ολόκληρο το κείμενο, και θα δείτε ότι ο Πρωθυπουργός ρητώς αναφέρει πως έχουν ξεκινήσει ήδη και έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Και μάλιστα αναφέρθηκε και σε μία ή δύο από αυτές τις αλλαγές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το χρόνο; Με το δεύτερο ερώτημά μου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ότι και για το πρώτο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρει στη δήλωσή του ότι όπου δεν υπάρχει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αναζήτηση αυτής της συναίνεσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια στιγμή εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για τη συζήτηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πότε περίπου; Το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, μέσα στον Ιούνιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν λάθος όχι να τοποθετηθώ, αλλά θα ήταν λάθος να σκεφθεί κανείς έτσι. Σε κάθε θέμα υπάρχει ένα περιθώριο συζητήσεων. Από ένα σημείο και μετά, διακρίνουν όλες οι πλευρές ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια. Δεν θέτει, λοιπόν, κάποιος ένα όριο και λέει θα συζητήσουμε για ένα μήνα και τελειώσαμε. Τέθηκε κάποιο χρονικό περιθώριο στο διάλογο για την Παιδεία για παράδειγμα. Και πάλι ελαστικά, ώστε να συμφωνήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό όλα τα κόμματα. Αντιστοίχως συμβαίνει και στα θέματα τα οποία αναφερθήκατε. Αρχίζει μια συζήτηση, γίνεται ένας διάλογος, μια, δύο, τρεις, πέντε, δέκα φορές, κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συγγνώμη. Να επιμείνω λίγο σ` αυτό. Έχει πει η κυβέρνηση ότι μέσα στο καλοκαίρι, θα προχωρήσει όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές. Άρα να υποθέσουμε ότι ο ορίζοντας και του διαλόγου είναι το καλοκαίρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν εξαντλούνται τα περιθώρια στη συζήτηση, η κυβέρνηση προχωρά με απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Άρα, ίσως και νωρίτερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω χρονικό διάστημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε ότι δεν βλέπετε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Την προκήρυξη της 10ήμερης απεργίας στα ΕΛΠΕ πώς θα την χαρακτηρίζατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ένα αναφαίρετο εργατικό δικαίωμα, παρότι μπορεί να διαφωνώ με τη λογική βάσει της οποίας ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Διότι, έγιναν συζητήσεις όπου και οι δύο πλευρές κατέθεσαν προτάσεις, οι οποίες μπορεί να έγιναν ή να μην έγιναν αποδεκτές από τη μια ή την άλλη πλευρά. Δεν τελείωσε ο διάλογος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε δεν υπάρχει σύγκρουση, αν και αυτό δεν είναι σύγκρουση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ., οι οποίοι έχουν την ίδια ιδεολογική αφετηρία με το κόμμα σας και με τους υπουργούς σας, αν συμμερίζονται τις θέσεις του Πρωθυπουργού. Και δεύτερον, ποιος συζητά με τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε αν συμμερίζονται, όλοι όσοι μετέχουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από οποιαδήποτε θέση, ναι, συμμερίζονται τις ιδεολογικές απόψεις, την κατεύθυνση και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος. Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρχουν διαφορές. Μπορεί κάποιος για ένα συγκεκριμένο θέμα να έχει διαφορετική αντίληψη -όχι στην ιδεολογία- για το πώς πρέπει να γίνει κάτι. Σεβαστές είναι και αυτές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ποιος συζητά μαζί τους; Ποιος είναι σε διάλογο με τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα, φυσικά.

ΧΙΩΤΗΣ: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του βασικού μετόχου, ο αρμόδιος Επίτροπος εμφανίζεται στο Κολέγιο των Επιτρόπων και ζητά εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θέλω να σας ρωτήσω, μετά από τρεις μήνες χειρισμών που κάνει αυτή η κυβέρνηση, αν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι η χώρα δεν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και συνεπώς δεν θα τεθούν σε κίνδυνο κοινοτικά κονδύλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσατε να πείτε -και εδώ νομίζω ότι έχουμε μια αποσπασματική ανάγνωση αυτού που συνέβη- ότι υπάρχει και ένα «εάν». Δηλαδή ένας αστερίσκος στα όσα είπε ο κ. Μακ Κρίβι: Εάν δεν προχωρήσουν τα όσα έχουμε συνεννοηθεί και συζητήσει με την Κομισιόν, όπως είναι η αναστολή του Ν. 3310. Σε λίγη ώρα, έχουμε στη Βουλή την τροπολογία, που έχει κατατεθεί εδώ και μία εβδομάδα, για την αναστολή του Ν. 3310. Σε ό,τι αφορά συνολικά το θέμα, σας έχω πει και άλλες φορές ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις, γίνονται διαβουλεύσεις. Γι` αυτές τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις δεν θα κάνω καμία ανακοίνωση μέχρι ότου ολοκληρωθούν.

ΧΙΩΤΗΣ: Σήμερα η Βουλή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ψηφίσει μια τροπολογία που αναστέλλει τον Ν. 3310. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιστολή του κ. Σάουμπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ακρίβεια αναστέλλει την ημερομηνία έναρξης ισχύος.

ΧΙΩΤΗΣ: Η επιστολή του κ. Σάουμπ θέτει δύο άλλες ρητές προϋποθέσεις για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαβουλεύσεις. Την αναστολή του Ν.3021 και, όπως πληροφορηθήκαμε χθες, την επ` αόριστον αναστολή της έναρξης ισχύος του Ν. 3310. Θέλω να ρωτήσω, από σήμερα που αναστέλλεται η έναρξη της ισχύος του νεότερου νόμου, συνεχίζει να ισχύει απρόσκοπτα ο παλαιότερος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω μιλήσει για τις συζητήσεις που γίνονται για το Ν. 3021. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά μας φαντάζομαι ότι είναι πληροφορία, όπως είπατε, για την αναστολή χωρίς χρονικό περιθώριο. Δεν προκύπτει από κάποιο κείμενο.

ΧΙΩΤΗΣ: Εσείς δεν έχετε τέτοιου είδους πληροφόρηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το κείμενο στο οποίο αναφερόμαστε το είχα δώσει στη δημοσιότητα πριν από 15-20 ημέρες.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Ν. 3021 συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά; Θέλω να πω, δηλαδή, ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί το ΕΣΡ να συνέλθει και να εκδώσει πιστοποιητικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει διαφορετική απόφαση μέχρι στιγμής.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε πολιτικά. Παρατηρούμε ότι ο κ. Καραμανλής κάνει 14 μήνες καθυστερημένα τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής. Παρατηρούμε ότι ο βασικός μέτοχος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι κάποιοι, μέσα σε αυτούς και εσείς, συμβούλευσαν λάθος πολιτικά τον κ. Καραμανλή, αυτό το διάστημα. Τον οδήγησαν σε λάθος κινήσεις, τις οποίες ο ίδιος τώρα αλλάζει. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν θα τις αναλάβει κανείς αυτές τις πολιτικές ευθύνες από αυτούς που συμβούλευσαν τον κ. Καραμανλή αυτό το διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του βασικού μετόχου το έχουμε εξαντλήσει σε πολλές συζητήσεις. Μου έχει υποβληθεί περίπου έτσι ερώτησή σας προ καιρού και έχω ήδη απαντήσει. Το θέμα του βασικού μετόχου δεν είναι ιδεολόγημα. Είναι ουσία πολιτικής που αρύεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική μας υποχρέωση. Είναι ουσία πολιτικής, γιατί χτυπά στην καρδιά της λειτουργίας της ποιότητας της Δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν ως πολιτική επιλογή, γνωρίζετε από χρόνια ότι είναι σταθερή πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη από εδώ και πέρα, θα ήθελα να σας πω να περιμένετε να τελειώσει πρώτα η υπόθεση και τότε θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις επί του συγκεκριμένου.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου λέτε ότι, εφόσον δεν λειτουργεί και δεν εφαρμόζεται ο βασικός μέτοχος, δεν έχουμε καλή ποιότητα δημοκρατίας αυτό το διάστημα στην Ελλάδα; Θέλετε, δηλαδή, να μου πείτε ότι επειδή δεν εφαρμόζεται ο βασικός μέτοχος, έχουμε διαπλοκή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «δεν εφαρμόζεται» τι εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν εφαρμόζεται ο βασικός μέτοχος, είναι ανενεργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει νόμος που ήδη εφαρμόζεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς φέρατε ένα βασικό μέτοχο, ο οποίος δεν λειτουργεί. Ο δικός σας νόμος δεν λειτουργεί. Υποτίθεται τον φέρατε για να φτιάξετε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. Υποτίθεται τον φέρατε για να χτυπήσετε τη διαπλοκή. Ο νόμος σας περί βασικού μετόχου δεν ισχύει. Δεν έχουμε καλή ποιότητα σήμερα; Δεν γίνονται σωστά τα έργα; Δεν παίρνουν αξιοκρατικά τα έργα κάποιοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε πολλά θέματα μαζί.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Ένα είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να σας απαντήσω. Θέσατε μαζί πολλά θέματα διαφορετικά μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά στα έργα, έχω απαντήσει πολλές φορές. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος τηρείται και είναι απόλυτης διαφάνειας. Σε ό,τι αφορά στο αν εφαρμόζεται ή όχι@

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δεν χρειάζεται ο βασικός μέτοχος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Δεν είναι μόνο τα δημόσια έργα που αναφέρονται στον βασικό μέτοχο. Όπως γνωρίζετε είναι και άλλα: Είναι αναλήψεις δημοσίων συμβάσεων, γενικότερες συμβάσεις, όχι μόνο δημόσια έργα. Μήπως θυμάστε αλήθεια, πότε θα άρχιζε η εφαρμογή του νόμου 3310; Στις 14 Ιουνίου. Νομίζω ότι απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προχθές, στους δημοσιογράφους της ομογένειας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργα και ότι είναι ευχαριστημένος. Έχει αίσθηση του χιούμορ ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές και πολύ συγκεκριμένα για το θέμα αυτό. Το έργο της κυβέρνησης είναι μεγάλο, είναι καθημερινό, είναι κοπιώδες. Είναι ένα έργο που αποδεικνύεται καθημερινώς τελέσφορο και όχι ατελέσφορο. Έχουν γίνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Υπάρχουν και αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη. Έως το τέλος της τετραετίας -όπως σας έχω πει και άλλες φορές- οι δεσμεύσεις μας θα είναι πράξεις. Έως το τέλος της τετραετίας θα έχει αλλάξει το τοπίο στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Και στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη και στην παιδεία και στην υγεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για το «έως τώρα» θα με χαρακτηρίζατε κακεντρεχή εάν έλεγα ότι κι εσείς έχετε την αίσθηση του χιούμορ, για ό,τι έχει γίνει έως τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκλαμβάνω χιουμοριστικά την παρατήρησή σας και δεν δίνω περαιτέρω συνέχεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ κ. Χριστοδούλου, ενημερώθηκε και έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων, δηλαδή, τη μείωση του μισθού των νεοπροσλαμβανομένων και τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομιλείτε περί καταργήσεων συλλογικών συμβάσεων σε μια κυβέρνηση, η οποία, αν μη τι άλλο, σε κάποιους χώρους -όπως αυτόν που σας ανέφερα τις προάλλες και είναι πολύ συναφής με το δικό σας επάγγελμα- έκανε συλλογικές συμβάσεις για πρώτη φορά μετά από 15-16 χρόνια. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Δεν υπάρχει καμία κατάργηση συλλογικής σύμβασης. Σεβόμαστε όλοι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σεβόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων, δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με κόπο και θυσίες πολλών δεκαετιών, προχωράμε στην υλοποίηση της πολιτικής μας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ένα συναφές ερώτημα. Υπάρχει ανακοίνωση του κ. Σιούφα σήμερα, που λέει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να έρχονται σε απευθείας συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εάν αυτό αποτελεί παράκαμψη ή αποδοκιμασία, κατά κάποιον τρόπο, της κίνησης και των δηλώσεων του κ. Χριστοδούλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση του κ. Σιούφα είναι αναλυτική και λεπτομερής. Εάν έχετε κάποια απορία, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν έχω να σας πω κάτι συγκεκριμένο σε αυτό που μου αναφέρετε. Δεν έχω αναγνώσει το συγκεκριμένο κομμάτι και δεδομένου αυτού δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για την ουσία της κίνησης του κ. Χριστοδούλου: Βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση η συγκεκριμένη πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «η ουσία της κίνησης»;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εννοώ σε σχέση με την πρόταση την οποία κατέθεσε για τις συλλογικές συμβάσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι γνώστης όλων των συζητήσεων που γίνονται. Το ότι αρχίζει διάλογος, είναι στο πλαίσιο αυτού που λέγαμε προηγουμένως. Στο διάλογο κατατίθενται απόψεις ένθεν κακείθεν. Εάν υπήρχε μια μόνο άποψη, δεν θα υπήρχε διάλογος. Εάν υπήρχε απόφαση γενικώς, δεν θα υπήρχε διάλογος. Γι` αυτό υπάρχει διάλογος. Και αυτό απεδείχθη περίτρανα στην υπόθεση του ΟΤΕ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε πρόταση εκ μέρους των εργαζομένων, έχουμε πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ουσιαστικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, απαγορεύει κανείς να κάνει η κυβέρνηση προτάσεις; Αντιθέτως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Άρα, είναι κυβερνητική πρόταση αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις. Οι εργαζόμενοι καταθέτουν προτάσεις. Συζητούν. Προσπαθείτε να μπείτε σε ένα θέμα με μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Τις ελάχιστες φορές που προσπάθησα να καλέσω συναδέλφους μου εδώ για να σας ενημερώσω σε βάθος, αντιμετώπισα οργή άλλων δημοσιογράφων από άλλα ρεπορτάζ. Παρακαλώ ο αρμόδιος συντάκτης στο Μέσο που εργάζεστε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για λεπτομέρειες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επί του συγκεκριμένου απλά θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τέτοιες προσπάθειες από κρατικούς αξιωματούχους να παραβιάσουν τα μέχρι τώρα κεκτημένα και δεδομένα. Αυτό είναι κ. Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν ακούσατε τη δήλωσή μου προηγουμένως, η οποία δεν έχει καμία έννοια αποδοκιμασίας για κανέναν. Είναι μια σταθερά που διέπει την πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: (Δεν ακούγεται)@του Υπουργείου Απασχόλησης. Πέρα από την καταδίκη σας υπάρχει και κάποια ανησυχία στην κυβέρνηση για νέα τρομοκρατική δραστηριότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ανησυχία. Γίνεται έρευνα για να διαπιστώσουμε τι είδους υπόθεση είναι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 June 2005 - 14:05:26 UTC