Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Σήμερα το απόγευμα, στις 19:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γραμματέα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αύριο, στις 09:30, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Δημόσιας Διοίκησης. Γνωρίζετε ότι είναι μια Επιτροπή, η οποία μελετά τρόπους για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στις 12:00 θα έχει συνεργασία με την Αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον Πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Να σας διαβάσω: «Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να συμμετάσχουν ελληνικές ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ από τη στιγμή που υπάρχει ένα σαφές ασυμβίβαστο». Ξέρετε ποιος το έχει πει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι σε ποιο θέμα αναφέρεστε. Θα σας υπενθυμίσω τι σας είπα χθες: Πρώτον, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση γι` αυτό. Δεύτερον, μελετάται η σταδιακή εισαγωγή των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Τρίτον, μελετάται η ανάληψη από τον ΟΠΑΠ της διενέργειας του διαγωνισμού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Τα δύο «μελετάται» που σας είπα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συναρτώνται απολύτως το ένα από το άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μελετάτε όμως και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, άρα κάποια στιγμή το ΣΤΟΙΧΗΜΑ που θα μπει στον ΟΠΑΠ, θα βρεθεί σε χέρια ιδιωτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν προσέξετε τη δήλωσή μου, θα δείτε ότι έχει απαντήσει ήδη στο ερώτημα που κάνατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν το κατανοώ, επειδή είμαι και λίγο χαζός@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το επαναλαμβάνετε συνέχεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Πείτε μου, τι ακριβώς εννοείτε; Είναι σημαντικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μελετάται η εισαγωγή, σταδιακά, κάποιων ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων. Παραλλήλως, μελετάται -όπως σας είπα και προηγουμένως- η ανάληψη από τον ΟΠΑΠ της διενέργειας του διαγωνισμού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Αυτά τα δύο «μελετάται» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συναρτώνται απολύτως το ένα από το άλλο. Απαντά σαφώς στην ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι με τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, από το Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρχουν ελληνικές ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μελετώνται και τα δύο θέματα που σας είπα. Άρα, λοιπόν, εφόσον έχει καταλήξει ο ΟΠΑΠ στη μελέτη των δύο θέματα ταυτοχρόνως, τότε θα προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Και για να σας λύσω και μια απορία -διότι είδα την απορία διατυπωμένη πολλές φορές χθες, από τα τηλεφωνήματα κάποιων εξ υμών και πολλών συναδέλφων σας- η αναφορά που έγινε χθες από τον κ. Ορφανό διατυπώθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως σας τη λέω και τώρα. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ που έγινε χθες, προτάθηκε η έναρξη της μελέτης αυτών των δύο θεμάτων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει κανένα μαγικό ραβδί η Νέα Δημοκρατία και μεταμορφώνει αυτούς που χθες κατήγγειλε ως «νταβατζήδες» και «εθνικούς προμηθευτές», σε παραγωγικά στοιχεία της κοινωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι πού αναφέρεστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρομαι στο γεγονός ότι μελετάτε, που δεν θα έπρεπε να μελετάτε σύμφωνα με τις παλιές δικές σας θέσεις, το να μπουν ελληνικές ομάδες, έστω και σταδιακά, στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση την οποία ανέγνωσε ο κ. Βλάχος προηγουμένως συναρτάτο, όπως είδατε, με κάποια ασυμβίβαστα. Αν, λοιπόν, διαβάσετε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν και κατανοήσετε απολύτως αυτό που σας είπα σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπεκφεύγει η κυβέρνηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αρκεί να κατανοήσετε απολύτως αυτό που σας είπα σήμερα, διότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λέξεις, αλλά πολύ συγκεκριμένη σε νοήματα. Το γεγονός ότι χρησιμοποιώ τη φράση «άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, συναρτώνται απολύτως το ένα από το άλλο», νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό που λέτε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, είναι σαφές. Και σημαίνει ότι δεν θα έχει τη σύμβαση η Intralot (δεν ακούγεται) ο τρόπος δηλαδή να πάει πιο γρήγορα (δεν ακούγεται);

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι θα γίνει @αν τελικώς γίνει- αν εκτιμηθεί ότι είναι προσοδοφόρο για τον Οργανισμό. Θα γίνει εφόσον έχει προχωρήσει και η δεύτερη μελέτη και έχει ληφθεί απόφαση επί του δεύτερου θέματος που είναι δηλαδή να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία ο ίδιος ο ΟΠΑΠ. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω;

ΧΟΝΔΡΟΣ: Πριν από το 2007, οπότε τελειώνει η σύμβαση με την Intralot;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας Οργανισμός, όπως και μια κυβέρνηση, όπως και μια επιχείρηση, οφείλουν να μελετούν διάφορα σχέδια. Αυτό είναι κάτι το οποίο και εσείς οι ίδιοι στην καθημερινότητά σας το κάνετε, προγραμματίζοντας την ημέρα σας, την επόμενη ημέρα σας, την επόμενη εβδομάδα, τα ρεπορτάζ κ.ο.κ. Για να αρχίσει, λοιπόν, αυτή η μελέτη, χρειαζόταν η έγκριση της Γενικής Συνελεύσεως. Εδόθη η έγκριση της Γενικής Συνελεύσεως. Η μελέτη θα προχωρήσει και στο χρονικό εκείνο σημείο που θα είναι έτοιμη, θα προχωρήσουν και οι αντίστοιχες διαδικασίες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Έχει δίκιο ο κ. Ορφανός ή εσείς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ που μιλάτε ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα; Γιατί σήμερα υπάρχουν δύο απόψεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα: Εσείς λέτε ότι μελετάται, ο κ. Ορφανός το θεωρεί τελειωμένο και οπωσδήποτε έχουν καταλήξει ότι κάποια εταιρεία, μάλλον η Intralot, θα συνεχίσει, αλλά έβαλε δέσμευση ότι θα έχει απώλεια κερδών με την εισαγωγή ομάδων στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Πού είναι η αλήθεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλήθεια είναι αυτή που σας είπα και την οποία είπε και ο κ. Ορφανός χθες. Προφανώς έχει υπάρξει κάποια παρανόηση, γι` αυτό έσπευσα προηγουμένως να το πω, πριν καν ερωτηθώ. Ο κ. Ορφανός εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση τη μελέτη αυτών των δύο θεμάτων. Η Γενική Συνέλευση αποφάνθηκε θετικά. Ελήφθη, δηλαδή, απόφαση από τη Γενική Συνέλευση ότι εγκρίνεται η πρόταση που έκανε ο κ. Ορφανός. Ποια είναι η πρόταση που έκανε ο κ. Ορφανός; Να μελετηθούν αυτά τα δύο θέματα. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό και απορώ πραγματικά, γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Είναι σαφές αυτό που είπε στην εισηγητική του ομιλία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάτι νεότερο γύρω από τον ΟΤΕ, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Βουρλούμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι συζήτησαν; Γιατί τον κάλεσε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να συζητήσουν ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες, ορισμένα πράγματα που αφορούν τον ΟΤΕ, αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για να γενικεύσουμε, μήπως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ πλαισιωμένος από τα σήματα των εταιρειών του εθνικού προμηθευτή και του εθνικού εργολάβου; Δηλαδή, μήπως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχετε αντιληφθεί σαφώς τι είναι αυτό το οποίο είπα. Όταν, λοιπόν, μου λέτε ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πλαισιωμένος από κάποια σήματα εταιρειών, αυτό υπαινίσσεται κάτι το οποίο είναι εκτός πραγματικότητας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. Όπως σε κάθε συνέλευση, αλλά και σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, υπάρχουν ορισμένοι χορηγοί. Γιατί κάθε συνέλευση, κάθε τέτοια δραστηριότητα έχει κάποια έξοδα και επιλέγονται χορηγοί. Τι δουλειά έχουν λοιπόν οι χορηγοί που επιλέγονται με τον Πρωθυπουργό και αυτά που είπε; Δεν καταλαβαίνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δημιούργησε κάποιους συνειρμούς αυτή η εικόνα που είδαμε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπολιτικής φύσεως ενδεχομένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, είναι και ουσιαστικής φύσεως, γιατί δεν έχουμε δει καμία διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται και στηρίζει τα ίδια συμφέροντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πού αναφέρεστε και τι λέτε. Η σημερινή κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι στηρίζει συμφέροντα. Η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί με βάση θεσμούς. Αυτό το έχουμε αποδείξει με μια σειρά νομοθετημάτων, θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το αποτέλεσμα το πρακτικό είναι ότι ο κ. Μπόμπολας συνεχίζει να παίρνει τα έργα και ο κ. Κόκκαλης επίσης. Το ίδιο πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει πολλές φορές σ` αυτή την αίθουσα, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, ως Πρωθυπουργός και ως Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως: Δεν υπάρχει ζήτημα προσώπων έναντι των οποίων τίθεται η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν φτιάχνουμε θέσεις ανάλογα με τα πρόσωπα που βρίσκονται στη δημόσια ζωή, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στο δημόσιο βίο. Εμείς φτιάχνουμε θεσμούς, διορθώνουμε προβλήματα που είχαν προκληθεί από παλαιότερους θεσμούς, διορθώνουμε νόμους, αλλάζουμε νόμους. Αυτό, λοιπόν, που λέτε, απορρίπτεται διαρρήδην, πρωτίστως και κυρίως γιατί ο νόμος ο οποίος έγινε από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι διαφανής. Ένας νόμος ο οποίος δεν έχει κανενός είδους ψόγο. Ένας νόμος βάσει του οποίου πλέον γίνονται οι διαγωνισμοί με απόλυτη ευκρίνεια. Καταργήθηκε ο αμαρτωλός μαθηματικός τύπος. Γίνονται διαγωνισμοί με τρόπο που είναι διαφανής και συμφέρων για τον Έλληνα πολίτη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για τον ΟΠΑΠ θέλω να ρωτήσω. Υπήρχε η θέση του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να μπουν οι ελληνικές ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια πολιτική λογική υπαγόρευσε να αλλάξει αυτή η θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει στο ερώτημα, λέγοντας ότι ο κ. Βλάχος διάβασε τη θέση του Πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια, περιττεύει να επαναλάβω για τρίτη φορά το ίδιο πράγμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εφόσον με την κατάργηση του αμαρτωλού μαθηματικού τύπου δίνονται οι διαγωνισμοί αξιοκρατικά, ο βασικός μέτοχος τι χρειαζόταν και έγινε όλος αυτός ο θόρυβος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο βασικός μέτοχος είναι συνταγματική επιταγή.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως έχει αλλάξει κάποια νοοτροπία σε σχέση με τον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας εμείς οι δημοσιογράφοι στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία; Αυτό, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ο διευθυντής του ΙΚΑ προέτρεψε τον security να δείρει το δημοσιογράφο του Alpha Radio, γιατί έκανε ρεπορτάζ εκείνη την ώρα με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και αφού τον ξυλοφόρτωσε του πήρε την κασέτα και το κινητό τηλέφωνο και βεβαίως δεν τον περιέθαλψε και το ΙΚΑ. Η ερώτησή μου είναι, εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τους δημοσιογράφους. Οσον αφορά τον security, ποιος είναι ο ρόλος τους; Βλέπουμε ότι πληθαίνουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και σε αυτό το υπουργείο. Είναι συνταγματικός ο ρόλος τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οφείλουμε να προβλέψουμε τους κανόνες ασφάλειας για όλους. Είναι συνταγματική επιταγή να προσπαθείς να είναι ασφαλής ο κάθε πολίτης. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Από τι μας προστατεύουν οι security;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό εδώ το κτίριο;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν προτείνετε να φύγουν οι άνδρες ή οι γυναίκες ασφαλείας από τις εισόδους των υπουργείων, αντιλαμβάνεστε που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η επικίνδυνη πρότασή σας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δεν μιλώ για τους άνδρες ασφαλείας του διατεταγμένου κράτους, αλλά των υπηρεσιών security.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λέξη «security» σημαίνει «ασφάλεια». Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εάν έχει συμβεί ένα περιστατικό, στο οποίο δημοσιογράφος είχε τέτοιου είδους αντιμετώπιση, όπως την περιγράψατε, το καταγγέλλω και το αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας. Ολοι οφείλουν να σέβονται συγκεκριμένους κανόνες. Να σέβονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα και οι δημοσιογράφοι να σέβονται τους συγκεκριμένους κανόνες, βάσει των οποίων γίνονται, στο πλαίσιο της δεοντολογίας που έχει ορίσει η ίδια η ΕΣΗΕΑ, τα ρεπορτάζ.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν με προτροπή του διευθυντή του ΙΚΑ Καλλιθέας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου μεταφέρετε μια πληροφορία. Εάν έχει συμβεί αυτό που μου λέτε, πήρα σαφή θέση. Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι ότι θα γίνουν οι ανάλογες έρευνες για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις. Πρώτον, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει μέτρα εναντίον του διευθυντή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας. Και δεύτερον, σε συνάρτηση με τα δύο «μελετάται» που μας είπατε πριν για τον ΟΠΑΠ, αυτό σημαίνει ότι από το Σεπτέμβριο δεν θα αρχίσει σταδιακά η εισαγωγή των ελληνικών ομάδων στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, έχω απαντήσει προηγουμένως. Είπα ότι συναρτάται το ένα από το άλλο. Εάν ο χρόνος αυτός είναι ικανοποιητικός για να κλείσουν και τα δύο θέματα μαζί -σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο- θα γίνει. Οσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, υπάρχει δημόσια διοίκηση και διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον ΟΠΑΠ, πάλι. Οταν ο Πρωθυπουργός είπε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είναι σαφές ασυμβίβαστο, εννοεί ότι ένας ιδιώτης, που έχει σχέση και με το ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να έχει το ΣΤΟΙΧΗΜΑ με ελληνικές ομάδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ χαίρομαι που το ξαναδιαβάζετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί πως δεν θα πουλήσει τον ΟΠΑΠ σε ιδιώτες. Διότι, αύριο, αν ο ΟΠΑΠ πάρει το ΣΤΟΙΧΗΜΑ με ελληνικές ομάδες και πουληθεί ο ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, μπορεί να τον αγοράσει ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Βλάχος ή ο κ. Ρουσόπουλος, που να έχει πάρει σχέσεις με το ποδόσφαιρο. Αυτό εξασφαλίζεται και πώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε ένα καινούργιο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή είναι η ουσία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο ότι και αυτή είναι η ουσία. Είναι ένα καινούργιο θέμα αυτό που θέτετε στη συζήτησή μας. Στο πρώτο ερώτημα, θέλω να πω ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αυτό που είχα πει προηγουμένως περί ασυμβιβάστων, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι σαφές. Οσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, θεωρώ αυτονόητο ότι, εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί νέο ασυμβίβαστο. Εχετε απόλυτο δίκιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχει σήμερα ο κ. Καραμανλής να κάνει τηλεοπτικό μήνυμα στην ΕΡΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο μήνυμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα έπρεπε να το ξέρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και θα σας απαντήσω. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο μήνυμα, όπως αυτά που γίνονται συχνά για ξένες τηλεοράσεις, για συνέδρια στα οποία ο Πρωθυπουργός στέλνει βιντεοσκοπημένα μηνύματα τέτοιου είδους. Δεν αποκλείεται να είναι κάτι τέτοιο. Μήνυμα, όμως, που να αφορά στα εσωτερικά θέματά μας, γνωρίζετε ότι πάντα καλείστε να είστε εκεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Φαντάζομαι ότι δεν θα ξέρετε την απάντηση στο ερώτημά μου, γι` αυτό σας την αναφέρω απλώς για αύριο. Σε τηλεοπτική εκπομπή εμφανίστηκε ο κ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο κάποιας ημερίδας, να δίνει εντολή στο χειριστή ενός projector να βγάλει ένα slide, λέγοντας «βγάλε αυτόν τον αράπη και βάλε κάποιον άνθρωπο» ή κάτι τέτοιο, εν πάση περιπτώσει. Θα ήθελα να διερευνήσετε εάν αυτό ήταν έτσι, αν ήταν αποτέλεσμα μοντάζ και τι εξήγηση έχετε να μας δώσετε γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επικοινωνήσω με τον Υπουργό Οικονομίας. Θεωρώ ότι κάποιου είδους παρεξήγηση έχει γίνει. Ισως δεν έχει ακουστεί σωστά αυτό το οποίο έχει πει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή δεν έχω ακόμη καταλάβει, ώσπου ο ΟΠΑΠ να πάρει το παιχνίδι, έως στο μεταξύ μπουν ελληνικές ομάδες υπό το καθεστώς@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπου συναρτώνται τα δύο μεταξύ τους. Γιατί είναι τόσο απλό το πράγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, πως συναρτώνται; Εάν από τον Σεπτέμβριο μπουν ομάδες, πώς συναρτώνται; Στο μέλλον μπορεί να συναρτώνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε φτιάξει μια ιδέα και πάνω σε αυτήν θέλετε να προσαρμόσετε το ρεπορτάζ. Δεν ισχύει αυτό, τι να κάνουμε!

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω και θα κάνω την ερώτηση με διαφορετικό τρόπο: Η κυβέρνηση θα πάει «στοίχημα» «με» ή «χωρίς» Κόκκαλη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα τρεις φορές. Θα σας παρακαλέσω, εάν εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε, μείνετε λίγο στη συνέχεια, διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο και θα το καταλάβετε. Όπως είπα η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, αλλά πολύ σαφής και συγκεκριμένη σε νοήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και μας βοηθάει να διαφεύγουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν διέφυγα. Τι πιο συγκεκριμένο από αυτό που σας είπα!

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί μας ανακοινώσατε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη, αφού το πρωί μπήκε από την πίσω πόρτα του Μαξίμου και βγήκε επίσης από την ίδια πόρτα, χωρίς να δοθεί δυνατότητα λήψης ούτε ενός τηλεοπτικού πλάνου, πόσο μάλλον τη δυνατότητα καταγραφής δηλώσεων που περιμέναμε για κάποια ενημέρωση για το τι συζητήθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζεστε να μην την είχα ανακοινώσει και να έμπαινε και να έβγαινε από την πλαϊνή πόρτα;

ΒΛΑΧΟΣ: Η συνάδελφος έχει δίκιο. Δεν είναι πρέπον για έναν Διοικητή Οργανισμού να βγαίνει από την πίσω πόρτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχομένως τον εξυπηρετούσε να κατέβει σε εκείνο το σημείο του δρόμου, να πάρει το ασανσέρ και να ανέβει στον πρώτο όροφο. Ενδεχομένως αυτό τον εξυπηρετούσε τον άνθρωπο. Προς Θεού!

ΒΛΑΧΟΣ: Επίσης, τον εξυπηρετούσε να μην αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους και τις ερωτήσεις τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει να φοβηθεί κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους που εργάζονται σε ξένα ΜΜΕ, να μεταδώσουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητε για να αποδώσουν οι ξένες επενδύσεις. Θα μπορούσατε να μας πείτε, ποιες θεωρεί η κυβέρνηση ως τέτοιες προϋποθέσεις, που φτιάχνει κάθε ημέρα; Δηλαδή, εννοεί τη μείωση του εργατικού κόστους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ή τη λιτότητα που υπάρχει στους μισθούς; Αυτές θεωρεί προϋποθέσεις; Αυτές θεωρεί ως κίνητρα για να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, για να ιδρυθεί μια εταιρεία χρειαζόντουσαν μέχρι πρότινος μια σειρά δεκάδες έγγραφα, όταν στη Νέα Υόρκη μια εταιρεία ιδρύεται σε 24 ώρες. Έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Την έχει ανακοινώσει ο κ. Σιούφας -είχα την ευκαιρία να σας το πω κι εγώ εδώ- να μειωθεί αυτή η τεράστια γραφειοκρατία. Ιδού, αμέσως-αμέσως ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα αλλαγής που βοηθά να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λίγο πιο συγκεκριμένα αυτό, γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε πιο συγκεκριμένα; Να σας προμηθεύσω με όλα τα στοιχεία; Βεβαίως αυτό γίνεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άλλο λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας προμηθεύσω με όλα τα στοιχεία, που έχετε ήδη δει και έχουν δημοσιοποιηθεί. Δεν ξέρω εάν τα έχετε διαβάσει όλοι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τη συγκεκριμένη απάντηση, όμως, δεν την έχουμε ακόμη από κανέναν, παρότι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πως δεν έχετε συγκεκριμένη απάντηση; Όταν χρειαζόντουσαν τριάντα-σαράντα χαρτιά και έχουν μειωθεί σε κάτω από δέκα, πώς δεν την έχετε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πόσος χρόνος χρειάζεται τώρα για να ιδρυθεί μια εταιρεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με την επιχείρηση. Και εάν ενδιαφέρεστε, μπορώ να σας παραπέμψω στο συγκεκριμένο Τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προκύπτει από την απάντησή σας. Είπατε ότι στη Νέα Υόρκη σε μια ημέρα ιδρύεται εταιρεία. Στην Ελλάδα σε πόσες ημέρες η αντίστοιχη εταιρεία που είναι στη Νέα Υόρκη, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ελλάδα χρειαζόντουσαν μήνες. Όπως, επίσης, στην Ελλάδα έχουν περάσει χρόνια και χρόνια με κάποιες επενδύσεις, οι οποίες προσπαθούν να γίνουν, να έρθει δηλαδή συνάλλαγμα στη χώρα μας και να αναπτυχθούν συγκεκριμένοι τόποι κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Αυτές οι επενδύσεις είχαν «κολλήσει» για μια σειρά από γραφειοκρατικούς λόγους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολύ σωστά. Εάν τα ξέρω δεν ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακούσει, από τα χείλη του Πρωθυπουργού, τουλάχιστον για δύο μεγάλες επενδύσεις -τις έχω αναφέρει κι εγώ πολλές φορές- οι οποίες βοηθήθηκαν να ξεσκαλώσουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ξέρετε τι είναι να προσπαθεί κάποιος δέκα-δεκαπέντε-είκοσι χρόνια να κάνει επένδυση της τάξεως του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, και να προσπαθεί επί χρόνια; Αυτά άλλαξαν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολύ σωστά, αλλά δεν αφορούν εμένα αυτά, για να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ρωτήσατε, εσείς θα πάρετε απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως χαλαρώνει η νομοθεσία, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών χώρων, των ακτών και των δασών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση θα ήταν προσβολή στην πολιτιστική μας μνήμη, στην ανθρώπινη οντότητα και προσβολή στα παιδιά μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα σας χρησιμοποιήσω σας παράδειγμα για τον απλό πολίτη. Εάν πάτε στο σούπερ μάρκετ και αγοράσετε κάτι για το σπίτι σας, θα πληρώσετε τις σακούλες ή θα αρνηθείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενοχληθώ, πάντως.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα τις πληρώσετε ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι θα ενοχληθώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, θα τις πληρώσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν με ρωτάτε τι θα γίνει, θα σας απαντήσω ότι μπορώ να ρωτήσω και το αρμόδιο Υπουργείο. Υπάρχει κάποια ιδέα μελών του Συνδέσμου των σούπερ μάρκετ. Ούτε καν πρόταση από τα σούπερ μάρκετ. Η ιδέα αυτή -όπως καταλαβαίνετε- δεν μπορεί να τύχει της αποδοχής της κυβέρνησης. Εκείνο το οποίο, επίσης, καταλαβαίνουν πολλοί που μας παρακολουθούν, είναι ότι όλα αυτά που ακούμε να γίνονται και να λέγονται με αποκορύφωμα την αθλιότητα, που ειπώθηκε προ καιρού -και ενείχε μέσα της εκβιαστικό μήνυμα προς τους πολίτες και την κυβέρνηση- γίνονται γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Γίνονται γιατί αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κτυπήσει την ακρίβεια στη ρίζα της. Προσπαθεί να δουλέψει ο τόπος, τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, όλα εκείνα τα μαγαζιά που εξυπηρετούν τον πολίτη, με κανόνες που δεν λειτουργούσαν στο παρελθόν. Εάν δεν τους είχαμε ενοχλήσει δεν θα έκαναν τέτοιου είδους εξωφρενικές προτάσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε ποια αθλιότητα αναφέρεστε κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Βλάχο που με είχε ρωτήσει τις προάλλες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μετά τον ΟΤΕ, μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρξουν και άλλες δημόσιες εταιρείες στις οποίες θα εφαρμοστούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή εξυγίανσης ή οτιδήποτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που ερωτώμαι. Θέλετε να επαναλάβω την ίδια απάντηση; Κάτι καινούργιο δεν θα έχω να προσθέσω πάντως. Ισχύει ό,τι έχω πει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είπα εάν θα είναι το πρότυπο η συμφωνία του ΟΤΕ, είπα εάν θα υπάρξουν άλλες εταιρείες, στις οποίες θα γίνει κάποιας μορφής εξυγίανση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά που σας έχω πει μέχρι τώρα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Χθες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι ΜΕGA, παρουσίασε μια δημοσκόπηση, η οποία εμφανίζει στην υποθετική περίπτωση που θα γινόταν δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, το «όχι» να υπερισχύει του «ναι» και αναφέρθηκαν συνδυαστικά και ευρήματα από άλλες δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων φαίνεται ότι το 73% των πολιτών εμφανίζονται λίγο ή ελάχιστα ενημερωμένοι για το ευρωσύνταγμα και ότι το 70% θα επιθυμούσε δημοψήφισμα. Θέλω να ρωτήσω μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται ότι έκανε λάθος, με την επικύρωση του ευρωσυντάγματος, μέσω της Βουλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 June 2005 - 13:05:13 UTC