Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η οικογένειά του ευχαριστούν όλους τους Έλληνες πολίτες που με διάφορους τρόπους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο πένθος της οικογένειας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι` αυτή την εβδομάδα είναι το εξής:

Την Τετάρτη (9/2), στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του κύκλου των επαφών του με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων.

@Στις 11 το πρωί, συνέρχεται, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, η Κυβερνητική Επιτροπή.

Την Παρασκευή (11/2), στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας οριοθετήσετε τις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο; Και το ρωτώ αυτό, γιατί σε παλαιότερη ενημέρωσή σας είχατε πει ότι οι δύο άνδρες έχουν συχνή και καλή επαφή και αυτό νομίζω επιβεβαιώθηκε και από το πρόσφατο δείπνο στη Ραφήνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχω πει για το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να σταθώ, όχι στις σχέσεις του Αρχιεπίσκοπου με τον Πρωθυπουργό, αλλά στο πώς βλέπει η κυβέρνηση όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Εκκλησίας. Επιμένει ότι είναι θέμα αυτοκάθαρσης ή μήπως χρειάζεται και μια παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία. Ό,τι χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας, θα γίνει. Όπως γνωρίζετε, σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκα ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή. Φαινόμενα που πλήττουν τους θεσμούς της κοινωνίας, πρέπει να εξαλειφθούν και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, ώστε οι Έλληνες πολίτες που παρακολουθούν έκπληκτοι τα γεγονότα να έχουν αίσθημα δικαιοσύνης και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κάποια μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Τώρα που βλέπουμε τον Αρχιεπίσκοπο να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, με τρόπο που ουδείς δημόσιος λειτουργός θα μπορούσε να παρέμβει, η Υπουργός Θρησκευμάτων δεν έχουμε ακούσει να παίρνει κάποια μέτρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εννοώ ότι η Εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα περίμενα η κυβέρνηση να ανακοινώσει κάποια μέτρα μη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον από πλευράς Εκκλησίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας, σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, διατύπωσε ορισμένες προτάσεις -αιτήματα- στις οποίες κατ` αρχάς τοποθετήθηκα ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την περασμένη Παρασκευή. Τόνισα προχθές -και τονίζω για μια ακόμη φορά σήμερα- ότι τα αιτήματα αυτά θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση και θα απαντήσει, εφόσον φθάσουν σε αυτήν με τις συνηθισμένες διαδικασίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έφτασαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη ότι υπάρχει μια γενικευμένη και σημαντική επίθεση προς την Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα, όσον αφορά στο θέμα της Εκκλησίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΧΟΝΔΡΟΣ : Εκτός εάν σχολιάσετε κάποιες δηλώσεις που έχουν γίνει και αφορούν την κυβέρνηση. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι πίσω από την επίθεση αυτή που δέχεται η Εκκλησία είναι η κυβέρνηση. Πρώτα χρησιμοποίησε τον κ. Χριστόδουλο και τώρα τον πετά σαν «στυμμένη λεμονόκουπα». Και δεύτερον, υπάρχει μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου που λέει ότι υπάρχει μια επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, με στόχο να υπάρξει ένας αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από ζητήματα, όπως το Κυπριακό, το Αγροτικό κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω όσα αστεία και εφευρηματικά ισχυρίζεται ο κ. Πάγκαλος. Δεν σχολιάσω δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πως ό,τι χρειάζεται να γίνει σε νομοθετικό επίπεδο, θα γίνει. Εκτός από αυτά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο κ. Παπαληγούρας προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια επιπλέον νομοθετικά μέτρα, γιατί από τότε έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πολλά άλλα σκάνδαλα, ενδεχομένως και χειρότερα. Και δεύτερον, τι απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ που σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε μικροκομματικά αυτή την κρίση των θεσμών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα για το θέμα της Εκκλησίας και τοποθετήθηκα. Η πρωτοβουλία που έλαβε ο κ. Παπαληγούρας, με τη δέσμη των 12 μέτρων, αφορά στη Δικαιοσύνη και στην πιο εύρυθμη λειτουργία της. Συνεπώς, είναι δύο θέματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται από πρώτη ματιά ότι έχουν σχέση το ένα με το άλλο, αλλά δεν συμπλέκονται. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για το ΠΑΣΟΚ, δεν μου απαντήσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ προβαίνει σε ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο εκλέγεται, με τη βοήθεια του Θεού, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά από εκεί, θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση στρατηγικής της κυβέρνησης; Δηλαδή, περιμένει αυτό το χρονικό σημείο η κυβέρνηση για να πάρει κάποιες πιο ριζοσπαστικές, πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες; Διαβάζουμε, σήμερα, για παράδειγμα, σε κάποια δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στη δομή του κράτους, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουν βάση αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επανίδρυση του κράτους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι συνεχείς από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση την εξουσία. Όλα τα άλλα, στα οποία αναφέρεστε, είναι υποθετικά. Το θέμα του ανασχηματισμού αφορά στον Πρωθυπουργό και μόνον.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στο κόμμα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, κυριακάτικα σενάρια που δημοσιεύουν οι εφημερίδες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οι πληροφορίες που λένε ότι ο Πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κ. Αλαβάνος κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό και ρωτά, εάν θα υπάρξει εθνικός διάλογος για το διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας- κράτους. Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα την Παρασκευή.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Τι λέει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθω. Ο εν λόγω προκαθήμενος λέει, ποιος είναι εκείνος που κρύβεται πίσω απ` όλη αυτή την έφοδο εναντίον της Εκκλησίας, σε μια εποχή που τα προβλήματα κ.λπ., κ.λπ. Αυτό, εκ των πραγμάτων, φωτογραφίζει την κυβέρνηση. Και θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση τον θεωρεί αγνώμονα, δεδομένου (δεν ακούγεται). Πήγε και ψήφισε το δημοψήφισμα-καρικατούρα που έκανε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην ερώτησή σας περιλαμβάνετε πολλούς ισχυρισμούς, αξιολογικές κρίσεις, επιθετικούς προσδιορισμούς και άλλα σχετικά, στα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν προτίθεμαι να σας παρακολουθήσω. Έχετε, ασφαλώς, ως δημοσιογράφος πολύ καλές επαφές. Αν κρίνετε, δεν έχετε παρά να απευθύνεστε στον εκάστοτε που κάνει δηλώσεις, ώστε να σας διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Πάντως, η εντύπωση που εγώ αποκομίζω δεν είναι αυτή που εσείς παρουσιάσατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατάλαβα καλά, όταν είπατε στην αρχή ότι η επικοινωνία μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης παραμένει καλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο αυτής της καλής επικοινωνίας, θέλω να ρωτήσω, όλες αυτές τις ημέρες που οι αποκαλύψεις μονοπωλούν την επικαιρότητα, πόσες φορές επικοινώνησε είτε ο Πρωθυπουργός, είτε ο αρμόδιος Υπουργός με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η τακτική επαφή δεν είναι κατ` ανάγκη σε εβδομαδιαία βάση.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι ένα θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα, αν δεν υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας αυτές τις ημέρες, αναρωτιέμαι, πότε υπάρχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Όσον αφορά στις επαφές της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρακαλώ να απευθυνθείτε στην ίδια.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα υπάρχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στην ίδια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ μιλώ για τον Πρωθυπουργό. Γι` αυτό το θέμα σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρακολουθείτε αυτές τις τελευταίες ημέρες νυκτερινές εκπομπές στην τηλεόραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε ότι έχω οικογένεια και παιδιά. Και έχω και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή μου. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν περνώ όλη μου την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σας ρώτησα για το βράδυ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξυπνώ πολύ νωρίς το πρωί@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση, εκτός από το να παρακολουθεί στις τηλεοράσεις τα ακατάλληλα που βγάζουν οι ειδησεογραφικές εκπομπές, σκοπεύει να κάνει κάτι άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: (δεν ακούγεται).. θα περιμένει να τελειώσουν οι κασέτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία για τη μετάδοση προϊόντων υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών; Γιατί όλα αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτονται με τη μετάδοση υλικού που έχει υποκλαπεί. Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ή το ΕΣΡ; Γιατί δεν έχουμε δει καμία κίνηση μέχρι σήμερα; Είναι νόμιμο αυτό που γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην ερώτησή σας προσδιορίσατε και τον σωστό αποδέκτη. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει κάποια πρωτοβουλία γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Στο δείπνο που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο ετέθη από τη μεριά του Αρχιεπισκόπου το θέμα των ταυτοτήτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχα απαντήσει τότε. Ισχύει η απάντησή μου. Δεν πρόκειται να απαντήσω λεπτομερειακά για συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός στο σπίτι του, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής επαφής, με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επειδή σήμερα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης άφησε να εννοηθεί ότι ετέθη το θέμα των ταυτοτήτων και υπήρξαν κάποιες διαφωνίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν είμαι σωστά πληροφορημένος -και νομίζω ότι είμαι- ο κ. Καρατζαφέρης δεν ήταν παρών στην εν λόγω συνάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το timing είναι κατάλληλο για να πάρει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας; Σκέφτεται κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα πριν από λίγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε τα 5-6 ονόματα των δημοσιογράφων που παρέλειψε η ΕΣΗΕΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Aπ` ό,τι πληροφορήθηκα, η ΕΣΗΕΑ με δική της πρωτοβουλία απάλειψε από την κατάσταση που της απεστάλη από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας ονόματα δημοσιογράφων που είχαν απασχοληθεί κατά το έτος 2003 στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι οποίοι πλέον δεν είναι εν ζωή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πλην ενός ή μιας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μεταφέρω τις πληροφορίες που έχω.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση η διαρροή στον Τύπο που λέει ότι η κ. Φουντουκίδου παίρνει τη θέση του κ. Πασχαλίδη και άλλοι πολλοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σχολιάσω δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εκλογοδικείο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω μια δήλωση του κ. Τσιαρτσιώνη ο οποίος την έκανε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάζω επί λέξει: εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί θα πρέπει να ορίσουμε το νέο πλαίσιο συμπεριφοράς που θα διέπει όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Δεδομένου ότι την έκανε βγαίνοντας από το Μαξίμου αποκτά πρόσθετο βάρος. Θεωρείτε ότι είναι γλωσσικό ολίσθημα ή αντιπροσωπεύει τη νοοτροπία της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποπνέει κάποιον ολοκληρωτισμό. Λέει «εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί να ορίσουμε το νέο πλαίσιο συμπεριφοράς που θα διέπει τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τη δήλωση του Υπουργού.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Εκκλησίας για αυτοκάθαρση. Μπορείτε να μου πείτε πως βλέπει η κυβέρνηση όλη αυτή την κατάσταση. Θλίβεται ή είναι ικανοποιημένη; Πώς θα το χαρακτηρίζατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Θλίβεται ή είναι ικανοποιημένη» για ποιο πράγμα;

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για τις αποκαλύψεις και όλα αυτά που γίνονται στην Εκκλησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαινόμενα τα οποία είναι δυσάρεστα, εφόσον αποδειχθεί σε όλες τις παραμέτρους τους ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα -διότι, παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στα ΜΜΕ και μπορεί να περιέχουν και στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- είναι φυσικό να θλίβουν όλους μας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε και σωστά, προηγουμένως, ότι η εκπομπή τηλεφωνικών συνομιλιών, κατά μια εκδοχή προϊόντα τηλεφωνικών υποκλοπών απασχολεί το ΕΣΡ. Το γιατί και το πώς και το ποια υπηρεσία έκανε αυτές τις ηχογραφήσεις έχει απασχολήσει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε αυτό το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Απασχολεί Αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την τήρηση της νομιμότητας στη χώρα. Παράνομες ενέργειες, ασφαλώς είναι καταδικαστέες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τότε θα επαναφέρω το ερώτημά μου: Ο Αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη υπέρ εμπόρου ναρκωτικών. Αυτό είναι μια παράνομη ενέργεια. Ποια ήταν η αντίδραση των αρμόδιων Αρχών, πάνω σε αυτή την ενέργεια; Όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, υπάρχει επιστολή. Δεν είναι ούτε προϊόν υποκλοπής, ούτε κάτι άλλο. Είναι μια «σκαστή» παράνομη ενέργεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης έχει δώσει μια συνέντευξη σήμερα, όπου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε μια νέα γενιά τρομοκρατικών οργανώσεων. Ποια είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Βουλγαράκης, με την προϋπόθεση ότι, όσα του αποδίδονται, αποδίδονται ορθώς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία «Χάλι Μπάρτον», της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο αντιπρόεδρος Τσένι, βρίσκεται πίσω από την υπονόμευση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχόλια υποθετικά, δημοσιεύματα υποθετικά δεν πρόκειται να σχολιάσω σε καμία περίπτωση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα το πρωί, ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, να καλύψουν την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο. Μπορείτε να σχολιάσετε το γεγονός αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ράις, στη επίσκεψή της στην Τουρκία είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπο για να σπάσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, δίνουν απευθείας κάποιες χρηματοδοτήσεις και έχει ο Θεός στη συνέχεια. Πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο. Και αυτή -η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο- ισχύει για όλες τις χώρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η κ. Κοντολίζα Ράις πάει, περίπου, σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και την Τουρκία, αλλά δεν επισκέπτεται την Ελλάδα; Και μάλιστα χειρίζεται το Κυπριακό στην Τουρκία, χωρίς να ενδιαφέρεται να περάσει από την Ελλάδα να μας πει τις απόψεις της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς είναι; Τότε γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Ράις επισκέπτεται τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και το Λουξεμβούργο που έχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Τουρκία, η οποία έχει σημαντική εμπλοκή στο θέμα του Ιράκ. Γι` αυτό βρέθηκε, κυρίως, στην Τουρκία. Οι ελληνικές θέσεις, θα γίνουν γνωστές -είναι γνωστές μέσω της διπλωματικής οδού- στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Να μείνουμε σε αυτό, επειδή υπάρχει ένα θέμα: Ότι η κα Ράις δήλωσε ότι δίνονται απευθείας χρηματοδοτήσεις στους Τουρκοκυπρίους. Ισχύει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ντενκτάς έκανε μια δήλωση που ακούγεται για πρώτη φορά και που στην ουσία αθωώνει τελείως την ελληνο-κυπριακή πλευρά, η οποία υποστήριζε από το 1974, ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, όχι για να διαφυλάξει τη ζωή των Τουρκοκυπρίων, αλλά για δικά της στρατηγικά θέματα. Και λέει: «Πράγματι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, όχι για να διασώσει εμάς τους Τουρκοκυπρίους. Διότι εάν ήθελε να μας διασώσει θα μας έδινε μερικές πολυκατοικίες στην Τουρκία να πάμε να μετοικίσουμε. Μπήκε μέσα για στρατηγικούς δικούς της σκοπούς». Είναι φοβερά σοβαρή η δήλωση. Και κάτι, μια αντίδραση, εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι καταγράφεται αυτή η δήλωση. Αυτό είναι που μετράει.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 February 2005 - 16:05:09 UTC