Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατ` αρχάς, ένα πρώτο σχόλιο για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι` αυτές τις σύνθετες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως γνωρίζετε έχουν μπει στο πολύ ευαίσθητο τελικό στάδιο. Θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες -από την αρχή- είχαμε πει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση θα είναι και σύνθετη και δύσκολη. Αυτό αποδεικνύεται αυτές τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες. Θα ενημερωθούν οι συνάδελφοί σας που βρίσκονται εκεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Επικρατείας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε πόσο υπερήφανοι είστε όλοι εσείς οι πολιτικοί που λίγους μήνες μετά από μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα δεν είστε ικανοί να εξασφαλίσετε να γίνει στην Ελλάδα το 2008 η EXPO.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Μακεδονίας @ Θράκης κ. Τσιαρτσώνης έκανε χθες σχετική δήλωση, στην οποία και σας παραπέμπω. Επίσης, έκανα κι εγώ χθες δήλωση, την οποία θεωρώ περιττό να επαναλάβω.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλος ο κόσμος σε όλα τα κράτη γνωρίζει ένα πρόσωπο το οποίο έβλεπε πριν από λίγους μήνες να κυριαρχεί παντού. Ηταν η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση και στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία δεν εκμεταλλεύτηκε την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου για να πάει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες την EXPO-2008 και αφήσατε τον κ. Τσιαρτσώνη, που δεν γνωρίζω αν τον ξέρουν και σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιλογή μιας πόλης για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης είναι μια μακρόχρονη και πολύπλοκη διαδικασία, για την οποία η απόφαση δεν διαμορφώνεται σε λίγες εβδομάδες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, όμως, θα επιμείνω. Και αυτό γιατί κάποιοι @και εννοώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Τσιαρτσώνης- είχαν καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η προετοιμασία της χώρας σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της EXPO ήταν η καλύτερη δυνατή. Και μάλιστα προχθές για τον ίδιο λόγο αλληλοσυγχαίρονταν όσα κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν στο θέμα της διεκδίκησης. Πώς είναι δυνατόν να αλληλοσυγχαίρονται την προηγουμένη και την επομένη να υφίστανται αυτό το βατερλώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι στην επιλογή μιας πόλης για τη διοργάνωση της EXPO δεν ψηφίζουν Ελληνες εκλέκτορες. Ψηφίζουν εκλέκτορες από όλο τον κόσμο και κρίνουν με κριτήρια τα οποία δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα με τα ελληνικά. Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, πολλές παράμετροι που κρίνουν, σε τελευταία ανάλυση, την επιλογή μιας πόλης για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας διοργάνωσης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή η υποψηφιότητα σύμφωνα με την ψηφοφορία «πάτωσε». Πήρε μόνο 12 ψήφους. Θέλετε να μας πείτε, αν γνωρίζετε, τα αίτια; Ηταν ελλιπής ο φάκελος, ήταν απροετοίμαστη η ελληνική κυβέρνηση, η πρωτοβουλία; Πώς πήγαμε τόσο χαμηλά, αφού είχαμε όπως είπαν και οι συνάδελφοι βάλλει πολύ ψηλά τον πήχη και περιμέναμε κάτι καλύτερο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έκβαση μιας ψηφοφορίας είναι αυτή που έχουμε πάνω στο τραπέζι. Εκείνο που μετράει είναι το τι θα γίνει από εδώ και μπρος. Μετράει αυτό που έρχεται και όχι το τι έγινε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είχαμε επενδύσει σε αυτή την υποψηφιότητα. Είχαμε επενδύσει σε πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο και στη διεθνή ακτινοβολία μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι είναι άνευ σημασίας, αυτή τη στιγμή, να ασχολούμεθα με την έκβαση μιας ψηφοφορίας, η οποία αποτελεί γεγονός και δεν αλλάζει.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι αποτύχατε να εξασφαλίσετε για μια περιοχή όπως η Θεσσαλονίκη που ζουν πάρα πολλοί Ελληνες και είναι άνευ σημασίας αυτό; Δηλαδή, τι εννοείτε; Με αυτό τον τρόπο που λέτε ότι είναι άνευ σημασίας ουσιαστικά είναι σαν να «φτύνετε» ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Μήπως θέλετε να ξανακάνετε την ίδια δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό που μου αποδίδετε. Είπα μόλις ότι είναι άνευ σημασίας η συζήτηση για την έκβαση της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση @όπως είπα και στη χθεσινή δήλωσή μου- θα κάνει όλα αυτά που έχει ανακοινώσει για τη Θεσσαλονίκη και τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για 10 ολόκληρα χρόνια, τα έλεγαν και δεν τα έκαναν. Περιμένετε, λοιπόν, να δείτε τα έργα. Αυτά είναι που θα μετρήσουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ, όμως, γεννάται ένα τεράστιο θέμα για ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου. Πριν λίγους μήνες, έγινε μια πολύ πετυχημένη Ολυμπιάδα και όλος ο κόσμος έχει την εντύπωση, εξαιτίας των ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας ότι η Ολυμπιάδα αυτή έγινε πριν από δέκα-είκοσι χρόνια. Εχουμε δώσει τόσα πολλά λεφτά γι@ αυτή την Ολυμπιάδα και οι πολιτικοί δεν εκμεταλλεύτηκαν, δεν κεφαλαιοποίησαν καθόλου την Ολυμπιάδα. Γιατί τα δώσαμε αυτά τα λεφτά; Για να πάμε 15 ημέρες να δούμε να τρέχουν οι αθλητές και μετά να το ξεχάσουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο γεγονός που έγινε προχθές. Η ευτυχής έκβαση του συγκεκριμένου γεγονότος οφείλεται ακριβώς στην εκπαίδευση την οποία έλαβαν η Ελληνική Αστυνομία και άλλοι φορείς, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κεφαλοποιούμε, λοιπόν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διήρκεσαν 16 ημέρες, αλλά από εκεί και πέρα η χώρα έχει πολλά οφέλη.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γιατί δεν προβλήθηκε, δεν στηρίχθηκε αυτή η πρωτοβουλία με οποιονδήποτε τρόπο, με συστράτευση όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων; Μπορείτε να μου πείτε, εάν υπάρχουν ευθύνες και πού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως. Υπάρχουν πάντα αντίπαλες υποψηφιότητες. Αυτοί οι οποίοι επιλέγουν μία συγκεκριμένη πόλη, αντί για άλλης για τη διεξαγωγή της EXPO ή άλλης διεθνούς εκδήλωσης ακολουθούν πολλές φορές δικά τους κριτήρια. Δεν οφείλεται η μη επιλογή της Θεσσαλονίκης, κατ` ανάγκη, σε αβελτηρία του ελληνικού παράγοντα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αν μετά την αποτυχία ανάληψης της EXPO προκύπτουν ευθύνες για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν το γεγονός της λεωφορειοπειρατείας, έπαιξε κάποιο ρόλο, έστω και τελευταία στιγμή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έπαιξε κανένα ρόλο αυτό το συμβάν.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν μου απαντήσατε εάν υπάρχουν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εδωσα διεξοδικές απαντήσεις για το θέμα αυτό προηγουμένως.

ΒΗΧΟΥ: Τη Δευτέρα, σε συνέδριο του Υπουργείου Εξωτερικών, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στην Νέα Υόρκη, κ. Βασιλάκης, δήλωσε ότι ένα από τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2005, με την ιδιότητά της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια σαφή θέση. Το ερώτημά μου είναι, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει τέτοιο θέμα και αν έχει ή όχι σαφή θέση και ποια είναι αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη δήλωση του Πρέσβη κ. Βασιλάκη. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω τη Δευτέρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στη Βουλή, προανήγγειλε και νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα για το οποίο την προσεχή Τετάρτη θα έχουμε και την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι πριν από λίγο καιρό όλοι είχαμε την εντύπωση ή τουλάχιστον η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από το θέμα της απογραφής. Τελικά, βλέπουμε ότι και ο κ. υπουργός μάλλον ανασκευάζει προηγούμενες δηλώσεις του. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης δεν είπε τίποτα από αυτά που του αποδίδετε. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ενδεχομένως η Επιτροπή να κάνει συστάσεις για νέα μέτρα. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, δικαιούται να κάνει συστάσεις για νέα μέτρα, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου δεσμευτικές για την ελληνική κυβέρνηση και για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία αποφασίζει εάν και ποια μέτρα λαμβάνονται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να λάβει πρόσθετα μέτρα. Η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης στην οικονομία, δηλαδή η πολιτική της ήπιας προσαρμογής, περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, από αύριο το βράδυ και για περίπου 70 ώρες κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, οπότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να ψηφιστεί. Ας σταματήσουν, λοιπόν, εκείνες οι «Κασσάνδρες» που μιλούν για νέα μέτρα. Ο κ. Αλογοσκούφης δεν ανακοίνωσε, όπως είπατε, την επιβολή ή την πρόθεση επιβολής νέων μέτρων. Τέτοια μέτρα δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας πείτε, εάν θα δυσκολεύσει το έργο της κυβέρνησης το γεγονός ότι ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το έλλειμμα θα προσεγγίζει το 6% αντί για το 5,3%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις «Κασσάνδρες» που αναφέρατε, εντάσσετε και τους δύο τελευταίους προέδρους του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και το Γενικό Γραμματέα; Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να στείλουν ένα σημείωμα στη Eurostat στο οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν αδιαφανείς τις διαδικασίες βάσει των οποίων έγινε η απογραφή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι τρεις εν λόγω κύριοι, τους οποίους αναφέρατε, πρέπει να είναι απολογούμενοι και όχι κατήγοροι. Το θράσος τους είναι απύθμενο, γιατί αυτοί είναι τρεις από τους βασικούς αρχιτέκτονες της αλχημείας των δημοσιονομικών μεγεθών. Είναι τρεις από τους ανθρώπους @ κλειδιά που «μαγείρεψαν» τα νούμερα, για να χρησιμοποιήσω φρασεολογία που καταλαβαίνει και ο μέσος έλληνας. Το λεγόμενο σημείωμά τους δεν έχει καμία απολύτως βαρύτητα. Γιατί, απέναντί τους στέκεται η έκθεση της Eurostat που λέει το αυτονόητο: Δηλαδή, ότι τώρα και μόνον τώρα @ μετά την αξιόπιστη καταγραφή και απογραφή των πραγματικών μεγεθών @ έχουν τόσο οι Ελληνες πολίτες, όσο και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. πραγματική εικόνα για την ελληνική οικονομία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα τους κατονομάσω εγώ. Ρωτήστε τον συνάδελφό σας που έθεσε τη σχετική ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Τους περάσατε «γενεές δεκατέσσερις». Δεν γνωρίζετε ποιους περάσατε «γενεές δεκατέσσερις»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά και τους γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι τρεις αυτοί κύριοι πρέπει να προέρχονται από την αντιπολίτευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μπεσκένης κάθεται ακριβώς δίπλα σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής: Πως κρίνετε την καταγγελία του κ. Παπαντωνίου; Επιπροσθέτως ζήτησε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο να του ζητήσει συγνώμη. Βεβαίως πήρε αποστάσεις και από τον κ. Τσοχαντζόπουλο. Πως τα κρίνετε όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαδικασία που ακολουθεί η Εξεταστική Επιτροπή έχει διάφορα στάδια. Όσον αφορά στην εξέταση των μαρτύρων που έχουν κληθεί, η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της. Σήμερα εξετάζεται ως τελευταίος μάρτυς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος. Με την εξέτασή του ολοκληρώνεται η διαδικασία κλητεύσεως των μαρτύρων. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να περιμένουμε το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Εξεταστική Επιτροπή, εντός της προθεσμίας που έχει θέσει. Πέραν αυτού δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 December 2004 - 15:05:10 UTC