Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την αίσια έκβαση του χθεσινού συμβάντος της απαγωγής του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αττικής στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επιχείρησης με επιτυχία και ιδιαίτερα στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που έκαναν υποδειγματικά το καθήκον τους.

Θα ήθελα, επίσης, από τη θέση αυτή να κάνω τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στάθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο συμβάν. Με τον τρόπο αυτό και τα ΜΜΕ από την πλευρά τους συνέβαλαν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα θα είναι η πρώτη φορά που θα έχετε δίκιο να πείτε δεν διαβάσαμε όλο το κείμενο. Πρόκειται για την έκθεση Fitch, η οποία και αυτή μετά την Standard & Pools μας υποβαθμίζει. Είναι συμπτωματικό λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την έκθεση στην οποία αναφέρεστε. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο βασικός μέτοχος έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή από τη Δευτέρα. Θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα ή πάμε για την επόμενη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου και το έχει αποστείλει στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (ΚΕΝΕ) και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο στάδιο αυτό, οι διαδικασίες δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί -όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί- στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας λέτε, όμως, πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομοτεχνική επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να μην είναι μέσα στο 2004, να είναι με το νέο χρόνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως θα είναι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχει μια δήλωση του εκπροσώπου του συνδέσμου των τούρκων βιομηχάνων, ο οποίος είπε πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει μια μίνι Σύνοδος Κορυφής με τα εμπλεκόμενα μέρη, υπό τον Κόφι Άναν, για το Κυπριακό. Υπάρχει κάποια τέτοια πληροφόρηση από τη μεριά σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Με το θέμα του ανασχηματισμού έχουμε κάτι καινούριο; Το λέω επειδή έχουμε τον κ. Κακλαμάνη ο οποίος λέει «είναι θέμα του Πρωθυπουργού αν θέλει να με αναβαθμίσει» και τον κ. Βουλγαράκη να λέει ότι «Εγώ κοιτάω να κάνω καλά τη δουλειά μου».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που σας είπα πριν από δύο ημέρες. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Άλλωστε ο ανασχηματισμός αφορά στον Πρωθυπουργό και μόνον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Τουρκία, έχετε να κάνετε κάποια δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο όργανο το οποίο αποφασίζει αυτόνομα και εκφράζει τη γνώμη του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτά τα οποία εκφράζει μέσα αυτή η απόφαση, λέω, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται, όπως αντιλαμβάνομαι, υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις οι οποίες σας είναι γνωστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί δηλαδή η κυβέρνηση με αυτή την απόφαση; Γατί περιλαμβάνει διάφορα μέσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας. Το ουσιαστικό θέμα, δηλαδή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες. Αυτό είναι που μετράει.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπάρχει διάσταση απόψεων; Και σας το λέω αυτό γιατί χθες στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γαλλική κεντροδεξιά και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν αντίθετη άποψη απ` ότι η ελληνική κυβέρνηση, για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε οι απόψεις στις κομματικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ενιαίες, δεν είναι μπλοκ, δεν είναι μονόλιθοι. Υπάρχουν ομάδες μέσα στην ομάδα οι οποίες εκφράζονται με τον έναν τρόπο και ομάδες οι οποίες εκφράζονται με άλλον. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης η οποία προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής. Μόλις σας την είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 December 2004 - 14:05:10 UTC