Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία το πρωί με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και το Γενικό Γραμματέα Χρήστο Ζαχόπουλο.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jaap De Hoop Scheffer. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπληλιωτόπουλος. Εγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, από το πρώτο κιόλας 10ήμερο της ανάληψης των καθηκόντων της, ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Σας θυμίζω ότι η συνδρομή αυτή έχει ζητηθεί, κυρίως στην παροχή τεχνογνωσίας και υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και ιδιαιτέρως από αέρα, θάλασσα, αλλά και για την αντιμετώπιση ραδιοβιολογικών απειλών.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του Ιράκ, όπου @όπως γνωρίζετε- η Ελλάδα συμμετέχει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η χώρα μας έχει διαθέσει, μέχρι στιγμής, πέντε εκατομμύρια ευρώ και προτίθεται να διαθέσει τρία ακόμη εκατομμύρια ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ακόμη και άλλα θέματα, όπως η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει προς το τέλος του μήνα στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου διαπιστώθηκε βελτίωση της κατάστασης από πλευράς σταθερότητας και αυτό λόγω της προσέγγισης των περισσοτέρων χωρών των Βαλκανίων προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα από την κατάσταση στο Κόσσοβο.

Εμείς, τονίσαμε την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι βαλκανικές χώρες στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν στην Κωνσταντινούπολη, είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τα Βαλκάνια, όπως σας είπα πριν, ο Μεσογειακός Διάλογος (δηλαδή, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις αραβικές χώρες) και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Το απόγευμα, στις έξι η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει test event στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Τέλος, σας υπενθυμίζω ότι η αυριανή συνάντησή μας θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στην προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι τώρα για την καλύτερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την Κυριακή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Διατυπώνεται μια γκρίνια, μια ενόχληση από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σουφλιά υπέρ του κ. Λαλιώτη. Τα στελέχη αυτά θυμούνται τους μαραθώνιους καυγάδες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και αυτά τα καλά λόγια του κ. Σουφλιά έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. ότι εκμεταλλεύεται τα έργα του ΠΑΣΟΚ στα προεκλογικά της σποτ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακούσει να έχουν διατυπωθεί κάποια σχόλια, όπως είπατε, από κυβερνητικά στελέχη.

ΤΑΚΗΣ: Από βουλευτές της Ν.Δ. σας είπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ο κ. Σουφλιάς, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη δήλωσή του, δεν αναιρεί τίποτα από όσα έχει πει και ο ίδιος και όλοι μας κατά καιρούς. Ο κ. Σουφλιάς, όπως και όλα τα στελέχη της Ν.Δ. είχαν προβάλει ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν έργα επί ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλω να σας υπενθυμίσω, επίσης, είναι ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και σε αυτή την αίθουσα πολλές φορές, έχουμε μιλήσει για τη συνέχεια του κράτους. Εχουμε μιλήσει για την προσπάθεια όλων μας, η οποία είναι και σαφής, να μην απαξιώσουμε και να μη φανεί ότι απαξιώνουμε το έργο κανενός. Δεν οικειοποιείται κανείς έργα άλλων. Η κριτική μας έχει στραφεί κυρίως στο γεγονός ότι πολλά από τα έργα του ΠΑΣΟΚ έγιναν με καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις έγιναν με υπερτιμολογήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να το πούμε αλλιώς: Ο κ. Σουφλιάς είπε επί λέξει «έκανε πολύ καλό έργο ο κ. Λαλιώτης». Συμφωνεί ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε μία δήλωση, όπως σας είπα, η οποία εμπεριέχει και την κριτική προς το έργο το οποίο είχε κάνει ο κ. Λαλιώτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως τον έπαινο, τον οποίο ουδέποτε απέκρυψε η κυβέρνηση σε διάφορα θέματα, στα οποία πιστεύουμε ότι έχει γίνει δουλειά.

ΖΟΥΛΑΣ: Συνολικώς, η κυβέρνηση εκτιμά ως θετικό ή ως αρνητικό το έργο Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω συνολική αποτίμηση του έργου Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πρώτη απάντησή μου πιστεύω ότι καλύπτει το ερώτημά σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έθεσε θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ; Και η κυβέρνηση τι έχει απαντήσει, λαμβανομένης υπόψη και μίας δήλωσης του κ. Σπηλιωτόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Όχι, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν τεθεί; Γιατί ο κ. Σπηλιωτόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ούτε καν έχει συζητηθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ της προσφέρει την απαραίτητη κάλυψη για μία αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν μας έχει ζητήσει να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Το έχω επαναλάβει και πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής μας, εδώ. Είπα, προηγουμένως, ότι όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, ούτε καν έχει συζητηθεί. Δεν υπάρχει καν τέτοια σκέψη. Σας παραπέμπω και στη χθεσινή δήλωση της κας Κοντολίζα Ράις, η οποία επί λέξει δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πάνε νέα στρατεύματα στο Ιράκ και ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εκπαιδεύσουν και να χρησιμοποιήσουν ιρακινές δυνάμεις, στην προσπάθεια εμπέδωσης της ειρήνης στην περιοχή. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε, προς τι η δήλωση η χθεσινή του υπουργού Εθνικής Αμυνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, έχω την απόλυτη βεβαιότητα, ότι παρερμηνεύτηκε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το Αφγανιστάν ζητήθηκε από το Γενικό Γραμματέα να στείλουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Αφγανιστάν, όπως ξέρετε, υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιπρόσθετες δυνάμεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την Παρασκευή, από την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, υποβλήθηκε αίτημα για συμπληρωματική συνδρομή από την πλευρά του ΝΑΤΟ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει αυτή η συνδρομή που ζητάμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο, τι σας είπα στην αρχή, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εγινε κάποια εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα θέματα ασφάλειας των Ο.Α.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πολύ καλοί, πολύ πετυχημένοι και ασφαλείς.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε στο debate, ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συναινέσει. Οπως είναι αριθμητικά η παρούσα Βουλή, χρειάζονται κάποιες ψήφοι του ΠΑΣΟΚ για να εκλεγεί Πρόεδρος. Αυτό το γεγονός, σας κάνει πιο προσεκτικούς, όσον αφορά την επιλογή του προσώπου που θα προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή είστε διατεθειμένοι να προτείνετε ένα πρόσωπο που εσείς νομίζετε καλό και αν το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσει, να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παραπέμψω στη χθεσινή απάντησή μου. Θεωρώ ότι εξαντλήθηκε το θέμα, χθες.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ακυρώθηκε επί της ουσίας, επειδή η Τουρκία έθεσε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολουθώντας μία στάση μη αναγνώρισής της. Θέλω το σχόλιο της Ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυπριακή Δημοκρατία μετέχει ισότιμα ως μέλος της Ε.Ε., πλέον, και όλοι οφείλουν να σέβονται τη νέα υπόστασή της.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ναι, αλλά η Τουρκία έθεσε veto. Υπήρξε μια βοήθεια και από τις ΗΠΑ. Είχαμε, επί της ουσίας, δικαίωση της Τουρκίας από τη στιγμή που αναπτύχθηκε αυτή η κοινή Σύνοδος Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης σε σχέση με τις νέες μομφές που απηύθυνε χθες ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που έδωσε στην κα Στάη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, τρεις μήνες μετά τις εκλογές οφείλει να θυμάται τι άφησε πίσω η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ. Οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται περισσότερο την αλήθεια και τον ελληνικό λαό.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως έχετε να κάνετε ένα σχόλιο για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Βούγια, οι οποίες ήταν αρκετά επικριτικές για εσάς, σχετικά με τις δικές σας χθεσινές δηλώσεις για τα τρία ψέματα του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάτι από τα τρία το οποίο αναιρέθηκε; Ο κ. Παπανδρέου χθες βράδυ στη συνέντευξή του, ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, αποδέχθηκε ότι αυτό που είπε για το υπουργείο Πολιτισμού, δεν ήταν ακριβώς έτσι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακουσα σήμερα στην τηλεόραση την κα Δαμανάκη να λέει ότι ο βουλευτής κ. Τρακατέλης, όχι μόνο ψήφισε, αλλά ήταν και εκ των εισηγητών του θέματος των μεταλλαγμένων, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν βλέπετε ότι ακυρώνεται η δική σας έπαρση χθες, σε σχέση με την καταψήφιση του κ. Τσιτουρίδη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδόλως ακυρώνεται. Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση εδώ και πολύ καιρό. Η κυβέρνηση καταψήφισε την προσπάθεια εισαγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ε.Ε. Αυτός που οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί ήταν υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων τον Ιανουάριο, είναι ο κ. Παπανδρέου.

ΤΡΙΚΑΣ: Ο κ. Τρακατέλης οφείλει να δώσει εξηγήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση -επαναλαμβάνω- έχει ήδη λάβει την απόφασή της, εδώ και πολλούς μήνες. Εχει καταψηφίσει την εισαγωγή των μεταλλαγμένων προϊόντων.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποια ερμηνεία για τη στάση του κ. Τρακατέλη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές -όπως γνωρίζετε- είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν, να εισηγούνται και να προτείνουν. Σημασία έχει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, την οποία και οι ευρωβουλευτές ακολουθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επικεφαλής ήταν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και ο κ. Παπανδρέου ήταν υποψήφιος για Πρωθυπουργός της χώρας, ήταν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος ενός πολύ μεγάλου κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πώς δικαιούται τον Ιανουάριο να είναι υπέρ των μεταλλαγμένων και προχθές να εγκαλεί την κυβέρνηση, η οποία καταψήφισε την εισαγωγή των μεταλλαγμένων;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 June 2004 - 13:05:08 UTC