Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα στις 10.30 το πρωί, επισκέφθηκε την Αγροτική Τράπεζα. Μετείχε σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Μηλιάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος .

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια νέα επιθετική πολιτική, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην υιοθέτηση νέων, πιο αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, στην τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μας.

Ηδη, η Αγροτική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια χορηγήσεων σε 180.000 αγροτικά δάνεια. Με την παροχή ταμειακών διευκολύνσεων συνέβαλε στο να καταβληθούν, ήδη, εγκαίρως, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, οι επιδοτήσεις και οι κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς.

Ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με όλα τα αναγκαία μέσα σε προσωπικό και πιστώσεις και προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματός μας, για την καταβολή των αποζημιώσεων εντός τριών μηνών από την ημέρα που το προϊόν θα έμπαινε στην αγορά.

Τέλος, δόθηκε εντολή, ώστε τα αρμόδια υπουργεία, τις προσεχείς ημέρες, να κάνουν πλήρη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις υποδομές από τις τελευταίες πλημμύρες, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η αποκατάστασή τους.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με το βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ τον Ε@. Στις 7.30 το απόγευμα, θα εγκαινιάσει στην Εθνική Πινακοθήκη την έκθεση που διοργανώνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, με τίτλο «Εξι κορυφαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο».

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο @λυπούμαι που θα χρησιμοποιήσω τη λέξη, επειδή δεν το συνηθίζω- για ψέματα που είπε χθες ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του debate.

Ο κ. Παπανδρέου είπε τρία ψέματα:

-Το πρώτο ψέμα αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ των μεταλλαγμένων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης καταψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών την πρόταση εισαγωγής μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε., η οποία εν τούτοις υπερψηφίστηκε από τα περισσότερα κράτη-μέλη της. Επομένως, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τάχθηκε υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά αντιθέτως αγωνίστηκε να μην εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο σημείο αυτό, επειδή και μνήμη υπάρχει και αρχεία υπάρχουν, θα σας διαβάσω απόσπασμα από ομιλία του κ. Παπανδρέου, στις 24 Ιανουαρίου του 2004 στο Αγρίνιο, όπου ο ίδιος -εμμέσως πλην σαφώς- τάχθηκε υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων, θέση που προκάλεσε αντιδράσεις, όπως είστε σε θέση να διαπιστώσετε από τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, πολλών οικολογικών οργανώσεων.

Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, είχε πει για τη στρατηγική του κόμματός του στην ύπαιθρο, ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να παράξει περιβαλλοντικές αξίες, να αποδώσει συμπληρωματικά εισοδήματα στους αγρότες, νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες της υπαίθρου, τους επιστήμονες της αγροτικής παραγωγής και τους τεχνικούς της γης, της βιοτεχνολογίας, της γενετικής, της γεωργίας και των αναβαθμισμένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτό ήταν το πρώτο ψέμα του κ. Παπανδρέου.

-Το δεύτερο ψέμα: Μίλησε για οικονομία υπό κηδεμονία. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία βρέθηκε υπό κηδεμονία την περίοδο 2002-2003, όταν η Eurostat, μην πιστεύοντας τα στοιχεία του κ. Χριστοδουλάκη, έστειλε ελεγκτές στην Αθήνα και μετέστρεψε τους δήθεν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ, σε ελλειμματικούς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τήρησε απολύτως τη δέσμευσή της για πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Μίλησε με ειλικρίνεια στους Ελληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία, σε καμία περίπτωση, δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία από την Ε.Ε., όπως ο κ. Παπανδρέου είπε χθες.

-Το τρίτο ψέμα αφορά τις απολύσεις: Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε απολύσεις 5.000 υπαλλήλων από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα το πρωί, αναζήτησα -στην υποτίθεται εκσυγχρονισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση Ελλάδα με συστήματα μηχανογράφησης- τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι περίπου, διότι δεν υπάρχει αυτό το περίφημο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που είχε εξαγγείλει ο κ. Σημίτης, 6.500 υπάλληλοι. Τι μας λέει ο κ. Παπανδρέου; Ότι από τους 6.500 υπαλλήλους, απολύθηκαν οι 5.000;

Είναι τρία ψέματα, τα οποία δεν αντέχουν ούτε στη στιγμή, ούτε φυσικά στο χρόνο.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο, ενόψει ευρωεκλογών, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεδομένης της ευαισθησίας, όπως λέτε, της κυβέρνησης, για τα μεταλλαγμένα, υπάρχει μία διαχρονική πρόταση του Συνασπισμού, να κινηθεί η χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Το σκέπτεται η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Ε.Ε.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε μέλη της Ε.Ε. και στο πλαίσιό της έχουμε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Εν προκειμένω, αναδεικνύω ένα ψέμα του κ. Παπανδρέου και μια θέση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει εκφραστεί και όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση. Και τότε, θέση μας ήταν ότι για να υπάρξει χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων, πρέπει να έχει προηγηθεί, σε βάθος χρόνου, επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε ότι δεν έγιναν 5.000 απολύσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Απολύσεις έγιναν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έγιναν απολύσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Παρακαλούμε τον κ. Παπανδρέου να μας πει σε ποιες απολύσεις αναφέρεται.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι στις προθέσεις ή στις σκέψεις της κυβέρνησης να προτείνει Πρόεδρο από το χώρο της Αριστεράς ή θα τον λυπηθείτε τον άνθρωπο που σας σύστησε η κα Παπαρήγα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αρκετά πρόωρο το θέμα, όχι για να λυπηθούμε κάποιον με την έννοια που το λέτε. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ύψιστο θεσμό του τόπου, είναι μια θέση που θα προσεγγίσουμε στον κατάλληλο χρόνο. Έχουμε μπροστά μας δέκα μήνες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συναινετικά θα το επιδιώξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνησή μας, όπως γνωρίζετε, έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συναίνεση, σε μεγάλα ζητήματα της χώρας. Και αυτό το θέμα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

ΖΟΥΛΑΣ: Με αφορμή μια εκτίμηση-πρόβλεψη της κ. Παπαρήγα, χθες, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει εκ προοιμίου τους πιθανούς υποψήφιους από την Αριστερά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω άλλη απάντηση, επειδή είναι πολύ νωρίς να ανοίξει αυτή η συζήτηση. @Ηδη, είπα πολλά.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση επιμένει ότι κυβερνά με προοπτική τετραετίας και υπό αυτό το πρίσμα θα δείτε και την εκλογή Προέδρου ή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενδεχομένως, σας οδηγήσει σε άλλη σκέψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση εξελέγη για μία τετραετία. Έχω απαντήσει στο ερώτημα και πριν από λίγες ημέρες. Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει και πότε το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, όπως δεσμεύτηκε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες; Και άλλη μία ερώτηση: Προτίθεται η κυβέρνηση, τέσσερις μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Μίλερ, παρέμβαση δηλαδή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, να τοποθετηθεί σ` αυτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, απάντησα χθες. Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, σας διαβάζω απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Παπαληγούρας: «Η Ελλάς θα εκπληρώσει όλες τις νομικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προκειμένου όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι ελεύθερη και ασφαλής συγχρόνως, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων».

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ένα ερώτημα, εάν στο νόμο αυτό θα επιτρέπεται η έξοδος Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσετε για οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά αυτό το νομοσχέδιο τον κ. Παπαληγούρα, τον αρμόδιο υπουργό.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Από θέση αρχής μιλάω, εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί την έκδοση Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας, είναι καθαρά θέμα νομικής ουσίας. Οι νόμοι του ελληνικού κράτους είναι σαφείς σε αυτό που με ρωτάτε και δεν υπάρχει σκέψη να αλλάξουν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στο debate χαρακτήρισε παθητική πολιτική την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και υποστήριξε ότι οι άνεργοι θα ανακουφιστούν με τη μελλοντική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση συνιστά υπομονή στους ανέργους και μπορεί ένας άνεργος να κάνει υπομονή, περιμένοντας τις νέες θέσεις εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λογική, την οποία ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι θα πρέπει να δούμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με την ανεργία. Είναι, κατά ορισμένους, πανάκεια το να υπάρχουν επιδόματα ανεργίας μόνιμα. Τα επιδόματα ανεργίας είναι απολύτως απαραίτητα και χρειάζεται η ενίσχυσή τους, διότι όντως είναι πολύ χαμηλά. Ωστόσο, αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά τους ανέργους ή τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν να μπουν στην αγορά εργασίας, είναι η αλλαγή πολιτικής. Και αυτή την αλλαγή πολιτικής ανέπτυξε επαρκώς, χθες, ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ζακ Ρογκ σε μια συνέντευξή του, σε βελγική εφημερίδα, εξαπολύει νέες κατηγορίες. Μιλάει για μεγαλομανία της προηγούμενης κυβέρνησης και καλεί τους Έλληνες να κάνουν αυστηρή αυτοκριτική, μετά το τέλος των αγώνων. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Μάλιστα αναφέρθηκε και στο στέγαστρο Καλατράβα, λέγοντας, ότι οι Έλληνες το πρότειναν, εμείς δεν το είχαμε προτείνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως έχω πει πολλές φορές, όχι μόνο από αυτή τη θέση, αλλά και από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι για τη Ν.Δ. εθνική υπόθεση. Η Ν.Δ. παρέλαβε μια κατάσταση σε πολλά έργα, η οποία χρειαζόταν πολύ γρήγορη αντιμετώπιση, χρειαζόταν βοήθεια και προώθηση, έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν και να είναι έτοιμα για την καλή διεξαγωγή των αγώνων. Και αυτό έκανε. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τον κ. Ρογκ. Η όποια κριτική σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ασκηθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, πρώτον, για τις καθυστερήσεις και δεύτερον, για το κόστος στο οποίο έφθασαν τα έργα.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε λογικό, να μη θυμάται ο Πρωθυπουργός το ύψος του επιδόματος της ανεργίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ απολύτως λογικό να μην έχει πρόχειρα όλα τα οικονομικά μεγέθη. Εσείς το θεωρείτε παράλογο;

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το θεωρώ καθόλου παράλογο. Απλώς, είμαι περίεργος εάν τελικά είναι αυτό το ύψος που αναφέρθηκε, εάν είναι κλιμακωτό και πόσο χαμηλότερο θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι από αυτό που θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι είναι ανεκτό για να ζήσει ένας άνθρωπος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει, ήδη, ο Πρωθυπουργός στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος. Όσον αφορά το πρώτο, εκ πείρας συμφωνώ ότι η περιέργεια είναι σύμφυτο στοιχείο του δημοσιογράφου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα επίδομα ανεργίας υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διαφορετικά επιδόματα ανεργίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 320 ποιόν αφορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω να σας πω ποιόν αφορά, αλλά υπάρχουν διαφορετικά επιδόματα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επειδή μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κόστος, από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ., υπάρχουν υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Θα γνωρίζουμε όταν τελειώσει η Ολυμπιάδα ποιο ήταν το κόστος της.

ΖΟΥΛΑΣ: Απογραφή υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, εάν τα νέα για την απογραφή της Ολυμπιάδας είναι άσχημα, να περιμένουμε λιτότητα το Σεπτέμβριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που υποβάλλεται η ίδια ερώτηση. Και για πέμπτη φορά θα απαντήσω ότι ισχύει η πρώτη απάντησή μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 June 2004 - 13:05:10 UTC