Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο Πρωθυπουργός, στην έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε ότι "σήμερα συζητάμε ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας" και υπογράμμισε, επίσης, ότι "οι Ενοπλες Δυνάμεις, για να ανταποκριθούν στους στόχους τους, πρέπει να διοργανωθούν με διαφορετικό τρόπο. Σε αυτό τον τρόπο θα καταλήξουμε σήμερα". Αυτή ήταν η εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Στο τέλος, μετά από τη συζήτηση που έγινε, εγκρίθηκε το σχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας, έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά τους, τόσο στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου και τους υφυπουργούς, όσο και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Να τονίσω ότι παρατάθηκε για ένα χρόνο, με βάση τη δυνατότητα του κανονισμού, η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γιώργου Αντωνακόπουλου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχουμε, σήμερα, μια καινούργια δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για "πολιτική στρουθοκαμήλου" και σημειώνει ότι αν πράγματι πιστεύει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ισχύοντος νομικού καθεστώτος της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, να το πει καθαρά. Διότι μόνον αυτή μπορεί να δώσει λύση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προσέξει, διότι έχει ξεσηκώσει θύελλα, ακόμη και στην Κρήτη. Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε. Θέμα νομοθετικής παρέμβασης δεν υπάρχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου, ζητά να περιληφθούν -ως παράρτημα- οι ειδικοί λογαριασμοί στον Προϋπολογισμό. Θα γίνει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί της ουσίας, υπάρχει πλήρης απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Θέλω, όμως, να κάνω μια πολιτική παρατήρηση: Αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαία η ταύτιση των τίτλων της σημερινής "Αυγής" και εφημερίδων που υποστηρίζουν την πολιτική της Ν.Δ..

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, δημοσιεύεται μια άλλη δημοσκόπηση. Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε τα βασικά ευρήματά της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν και ομολογώ ότι δεν έχω προλάβει εξ@ ολοκλήρου να τη μελετήσω, σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία της, από μια καθαρά πρώτη ανάγνωση πρέπει να πω τα εξής: Βεβαίως, όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν τη δική τους αξία. Αλλά δεν ψηφίζουν οι ...δημοσκοπήσεις. Ψηφίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν συγκρίνει κανείς αυτή την έρευνα με έρευνες της ίδιας εταιρίας, που έγιναν με την ίδια μέθοδο -του μηνός Ιουνίου- βλέπει μια σημαντική μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τις υιοθετείτε τις δημοσκοπήσεις. Από τη μία λέτε ότι δεν έχουν καμία σημασία και από την άλλη λέτε "δείχνει μια διαφορά". Δηλαδή, τι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόνισα πρώτα τη γενική αρχή μας και έκανα και μια, δευτερεύουσας σημασίας, παρατήρηση. Υπάρχουν οι πρωτεύουσες και οι δευτερεύουσες παρατηρήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, παρά το ότι υπάρχει αυτή η μείωση της πρόθεσης ψήφου, όπως παρατηρήσατε, αυτή δεν είναι τέτοια που να αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, με τα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και βεβαίως τη Χάρτα Σύγκλισης που θα εγκρίνετε και θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αν και εφόσον επανεκλεγείτε στις επόμενες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ραγδαίες αλλαγές να περιμένετε όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη μείωση ψήφου τη σχολιάζετε. Τη διαφορά, που υπάρχει μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τη σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να σχολιάσω, το σχολίασα. Υπάρχει μια έρευνα της ίδιας εταιρίας τον Ιούνιο, με την ίδια μέθοδο και έχει σημασία αυτό. Το forum δηλαδή του Ιουνίου με το forum του Νοεμβρίου, της METRON ANALYSIS, έχουν μια σημαντική διαφορά. Το είπα ως δευτερεύουσα παρατήρηση, διότι πρόταξα την πρωτεύουσα παρατήρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφορά, όμως, δεν αλλάζει, έτσι; Η πρόθεση αλλάζει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσέξατε τι είπα και δεν θυμάστε τι είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο υπήρχε διαφορά οκτώ μονάδων.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός από αυτές τις δημοσκοπήσεις που έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, χθες ανακοινώθηκε και μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του ΚΕΠΕ. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία συντηρητικοποιείται. Το ερώτημα είναι, πως μια κυβέρνηση που κάνει τόσο τολμηρές και τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις @όπως λέτε- που κάνει προσπάθειες να προχωρήσει η Ελλάδα προς την Ευρώπη, ταυτόχρονα η κοινωνία δείχνει να συντηρητικοποιείται, αντί να ακολουθεί αυτή την προοδευτική, κατά τεκμήριο, αντίληψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι υπάρχει ένα φαινόμενο που πρέπει να ερμηνεύσουμε. Και αυτό θέλει δουλειά. Είμαστε μια χώρα με σταθερή δημόσια ζωή και οικονομία, με ενιαίο με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης νόμισμα, μια χώρα όπου θα έπρεπε να υπάρχει ένα ανάλογο αίσθημα στους πολίτες. Ομως, σε αυτή την έρευνα φαίνεται να υπάρχει αμηχανία και ανασφάλεια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οπως, επίσης, φαίνεται να υπάρχουν διάφορες συντηρητικές τάσεις, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση των μεταναστών που δουλεύουν στη χώρα μας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω, ότι όταν οι πολίτες δυσπιστούν προς την πολιτική και τους πολιτικούς, τότε η πολιτική και εμείς οι πολιτικοί πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα πως ασκούμε την πολιτική δράση μας. Να αισθάνονται οι πολίτες ότι τους νιώθουμε, να μας αισθάνονται πιο κοντά τους. Να πείσουμε ότι δεν έχουμε σχέση με οικονομικά συμφέροντα. Οτι υπηρετούμε πολιτικές, που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του τόπου, της κοινωνίας, των πολιτών. Τότε θα έχουμε μια κοινωνία με πίστη στις δυνάμεις της, όπως της αξίζει και όπως έχει καταφέρει, με τις κατακτήσεις της πολιτικής σταθερότητας, της υψηλής ανάπτυξης, της ένταξή της στην καρδιά της Ευρώπης.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε ότι δυσπιστούν οι πολίτες απέναντι στους πολιτικούς και η πολιτική πρέπει να αλλάξει, εννοείτε ότι αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όλους τους πολιτικούς είναι η έρευνα. Είπα ότι πρέπει να προσέξουμε μια σειρά ζητήματα. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι τον νιώθουμε με την τακτική και τη δράση μας. Οτι κινούμαστε με βάση τα συμφέροντά του και τίποτα άλλο, με ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα και με διάθεση δουλειάς για τη λύση τους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή το αίτημα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος το έχει θέσει η κυβέρνηση από το 1996, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προτίθεστε τώρα να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαρκώς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός συζητά με τον υπουργό Εσωτερικών το θέμα του εκλογικού νόμου, το θέμα της αλλαγής της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους. Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα εκσυγχρονισμού που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οπως μεγάλο ζήτημα εκσυγχρονισμού είναι και οι Ανεξάρτητες Αρχές που δημιουργήσαμε και οι οποίες δείχνουν ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι και ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες, που απαλλάσσει τους πολιτικούς από σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να μην αναγνωρίσουμε τα βήματα που έχουν γίνει. Εάν αυτά τα βήματα δεν έχουν εμπεδωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών, είναι ένα θέμα που πρέπει να καλύψουμε με τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Εάν ρωτάτε, κατά πόσον χρειάζονται και άλλα βήματα, σας λέω ότι πάντα χρειάζονται, ότι ποτέ δεν πρέπει να μένουμε στατικοί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή αναφέρατε αρκετά βήματα, θέλω να ρωτήσω, είναι θέμα μη ουσιαστικής εφαρμογής αυτών των βημάτων ή ότι οι πολίτες δεν τα έχουν αντιληφθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλά ζητήματα δεν έχουν περάσει όσο πρέπει στους πολίτες. Θα μελετήσουμε όλα αυτά και να είστε βέβαιοι ότι αυτή η πορεία που έχουμε χαράξει θα συνεχιστεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με αυτό που είπατε για την "ΑΥΓΗ" και τις εφημερίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ., υποπτεύεται η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο καθοδήγησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Μίλησα για ταύτιση απόψεων. Ημουν σαφής. Μίλησα για ταύτιση απόψεων και τακτικών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η μία ερώτηση σχετίζεται και με ένα κλίμα των ημερών και ορισμένες πρωτοβουλίες σας, αλλά και διαπιστώσεις, δηλαδή με φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα. Εχει περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας "Μακεδονία" ένα έγγραφο της παγκόσμιας οργάνωσης κατά των βασανιστηρίων, το οποίο απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό Εξωτερικών, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στο Συνήγορο του Πολίτη και καταγγέλλονται βασανιστήρια, παράνομες συλλήψεις 17 πολιτών κυρίως της Αλβανίας, με ευθύνη των συνοριοφυλάκων. Ηθελα να θέσω το ερώτημα αν μια τέτοια τακτική των αστυνομικών δυνάμεων συνάδει με την αντιξενοφοβική και αντιρατσιστική πολιτική της κυβέρνησής σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υιοθετείτε, όμως, τις καταγγελίες. Κατά τη γνώμη μου, κάνετε ένα βήμα παραπέρα από ό,τι πρέπει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η εφημερίδα έχει στα χέρια της το κείμενο, το οποίο βρίσκεται επίσης στα χέρια των ελληνικών Αρχών@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπου υπάρχουν καταγγελίες γίνεται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας και από την έρευνα προκύπτει τι έχει γίνει πραγματικά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε βασανιστήρια, δεν επιδεικνύουμε τέτοιες συμπεριφορές. Αν υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα αυτά πατάσσονται. Γίνεται έρευνα και αποδίδονται ευθύνες. Δεν ανεχόμαστε να θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και δεν αναγνωρίζουμε, ως γενικό κανόνα, να υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη ΔΕΘ, επειδή υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά τα Δ.Σ. της ΔΕΘ και της ΕΧΡΟ και δεν έχουν ανακοινωθεί οι συνθέσεις των δύο Δ.Σ., ήθελα να ρωτήσω αν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ή του υπουργείου Οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν για τις υπό ένταξη χώρες που συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία. Σε δύο θέματα θέλω την παρατήρησή σας: Πρώτον εάν η ελληνική πλευρά, με δεδομένες τις διατυπώσεις που υπάρχουν στην έκθεση για τη σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την αντίδραση της Τουρκίας να αφαιρεθεί αυτό από το κείμενο, σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια κίνηση προς την Ε.Ε. και δεύτερον, το γενικότερο σχόλιό σας για τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια καμπάνα προς την τουρκική πλευρά. Πιστεύω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας πρώτα και κύρια στο θέμα της Κύπρου. Ηδη, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της. Θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Επιτέλους, θα πρέπει η Τουρκία να πάρει το μήνυμα, να κατανοήσει ότι η αναγκαία για την ίδια και για το λαό της ευρωπαϊκή πορεία περνάει μέσα από την αναγκαία, επίσης, επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτή είναι η κεντρική μας παρατήρηση. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει και πράξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 November 2003 - 14:05:11 UTC