Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο έρχεται αύριο στην Ελλάδα ο Διευθυντής του FΒΙ και, εάν ξέρετε, με ποιον θα έχει συζητήσεις και ποιο θα είναι το θέμα των συζητήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τα οποία θα ενημερωθείτε αναλυτικά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ηδη, ο κ. Φλωρίδης έχει κάνει σχετική αναφορά. Φυσικά όταν έρχεται ο Διευθυντής του FΒΙ θα υπάρξουν συζητήσεις σε θέματα που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας για τα οποία συνεργαζόμαστε. Γνωρίζετε ότι συνεργαζόμαστε και για θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η τρομοκρατία κ.ά. Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχουν γίνει αναφορές από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γύρω από τις εκτιμήσεις αυτών των Υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά την επιτυχία που έχουν οι ελληνικές Αρχές στην πάταξη της τρομοκρατίας. Για τα ειδικά θέματα θα ενημερωθείτε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως αυτή η άφιξη στη χώρα μας του επικεφαλής του FΒΙ σχετίζεται με αυτό που μας είπε ο κ. Φλωρίδης για κάποιο απρόσμενο γεγονός την Παρασκευή και κάποια ανακοίνωση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:. Σε αυτά τα ζητήματα είναι προτιμότερο να κάνουν την ανακοίνωση οι ίδιοι. Εχουμε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες σε μια σειρά ζητήματα, αυτό δεν το έχουμε κρύψει ποτέ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Από τα μέχρι τώρα διαδραματιζόμενα στην Ιερά Σύνοδο, ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα βρεθεί κάποια λύση; Πώς σχολιάζετε τη νέα παρέμβαση Μητσοτάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πολλά πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Πιστεύουμε σταθερά ότι η Εκκλησία, μέσα από το διάλογο στους κόλπους της, μπορεί να βρει τη λύση. Επιμένουμε ότι οι παρεμβάσεις από πολιτικές δυνάμεις και από πολιτικούς ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία. Εκτιμούμε ότι με σύνεση, φρόνηση, με κυριαρχία των συμφερόντων της Ορθοδοξίας, πάνω από όλα όμως η Εκκλησία, μέσα από το δικό της διάλογο, μπορεί να βρει τη λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργεί και που μας απασχολεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη οδός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εάν χωριστούν οι Εκκλησίες, η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει καθόλου, θα κάθεται και θα κοιτάζει; Απλός θεατής θα είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην φθάσουμε εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν τραβάει κι ο ένας κι ο άλλος το σκοινί, τι θα γίνει, δεν θα υπάρξει...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλό θα είναι, λοιπόν, να σκεφθούμε -και απευθύνομαι γενικά- ότι υπάρχει η θέληση των Ορθόδοξων Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν την Εκκλησία μας ενωμένη. Υπάρχει και (αυτό που έχουμε κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα) το Αυτοκέφαλο και μια ιδιαίτερη σχέση με το Πατριαρχείο. Αυτή η ισορροπία, μια δυναμική, δημιουργική ισορροπία, η οποία πολλά χρόνια θεωρείτο δεδομένη κινδυνεύει να διαταραχθεί. Πιστεύουμε ότι, όπως θέλουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, όλοι οι Ελληνες Ορθόδοξοι, μπορεί η Εκκλησία, μέσα από το διάλογο, να βρει το δικό της δρόμο. Εμείς προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες, αλλά κάποια παρέμβαση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ιστορικά, όσες φορές έχει γίνει παρέμβαση από παράγοντες του κράτους στα εκκλησιαστικά πράγματα, αυτά οδηγήθηκαν σε ακραίες καταστάσεις. Θέλω να θυμίσω, ότι πολλές κρίσεις στο παρελθόν -και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες- είχαν οδηγηθεί σε αναμετρήσεις, όταν υπήρχαν παρεμβάσεις. Επαναλαμβάνω, ότι ιστορικά οι παρεμβάσεις δεν έχουν βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί στην Εκκλησία τους περασμένους αιώνες. Ας διδαχθούμε από την ιστορία, ας μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και ας φροντίσουμε, με ιδιαίτερο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους, αλλά και διατρανώνοντας τη θέληση όλων των Ορθόδοξων Ελλήνων, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, μέσα από το διάλογο στην ίδια την Εκκλησία. Ας φροντίσουμε όλοι να εξασφαλίσουμε τους όρους για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιδράσεις στην απρέπεια των Τούρκων να κάνουν θερμοκήπιο την Αγία Σοφία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, έχουν υπάρξει πάρα πολλές παρεμβάσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των μνημείων, τα οποία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κερδίσατε κάτι ως κυβέρνηση, αλλά και εσείς ως υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, από το χθεσινό "φροντιστήριο" περί δημοσκοπήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν επρόκειτο για "φροντιστήριο", αν και συνηθίζουμε, χαριτολογώντας, να αποκαλούμε έτσι παρόμοιες συναντήσεις. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια παρουσίαση δύο ποιοτικών ερευνών, που διεξήχθησαν από δύο συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ. Οι έρευνες αυτές είχαν ως επίκεντρο του ενδιαφέροντος την πολιτική συμπεριφορά, τις πολιτικές σκέψεις ομάδων του πληθυσμού, που εμφανίζονται, είτε ως αναποφάσιστοι, είτε ως προβληματισμένοι, ενώ το 2000 ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι λεγόμενες "ποιοτικές έρευνες" μας βοηθούν πάρα πολύ να αναζητήσουμε τα αίτια αυτού του προβληματισμού, ώστε να μπορέσουμε με τον πολιτικό λόγο και τις πολιτικές πράξεις μας να καλύψουμε τις αιτίες ή τα προβλήματα που επικαλούνται οι κατηγορίες αυτές του πληθυσμού. Και βέβαια, για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι η παράταση της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι προς το συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας και των πολιτών. Εχω τη γνώμη ότι από τη χθεσινή συζήτηση, που πήγε πάρα πολύ καλά, σε κλίμα ενότητας και προβληματισμού, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν και τον πολιτικό λόγο και τις πράξεις μας, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και κομματικό επίπεδο. Κι αυτό, προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, άμεσα ανταποκρινόμενοι στους προβληματισμούς και τις απαιτήσεις του, για τώρα και για το μέλλον. Να είμαστε η εγγύηση για τη θετική πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, αναμφίβολα, βγαίνουμε σοφότεροι.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά από τη χθεσινή νεροποντή και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα νέα έργα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπου υπάρχει έργο σε εξέλιξη, είναι φυσικό να δημιουργείται κάποια επιβάρυνση. Ομως, δεν διαρκεί, παρά μόνον κατά την περίοδο κατασκευής του έργου. Τα προβλήματα δεν ήταν μεγάλα, δεν δημιουργήθηκαν μείζονα θέματα. Βεβαίως, κάθε πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε άμεσα και να στεκόμαστε με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στον πολίτη. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε ζητήσει ραντεβού με τον κ. Σόλμπες και δεν τον δέχθηκε; Ισχύει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε πολλές επαφές, κατά καιρούς, με τον κ. Σόλμπες, όπως πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βενετία. Κατ@ επανάληψη, έχουν ανταλλαγεί απόψεις. Εξάλλου, υπήρξε επαφή του κ. Χριστοδουλάκη, χθες, με τον επίτροπο κ. Μπαρνιέ. Η προσπάθεια δημιουργίας προβλήματος είναι άνευ λόγου και δεν έχει καμία βάση και καμία σημασία. Οσον αφορά την ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τα οικονομικά, παραπέμπω στη χθεσινή πλήρη και αναλυτική τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάκη, την οποία έχετε υπόψη σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 November 2003 - 14:05:10 UTC