Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε μια ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με την παρουσία και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδη. Εξετάστηκε λεπτομερέστατα η πορεία υλοποίησης του συνόλου του κοινωνικού πακέτου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αυτό το οποίο ήθελε να σηματοδοτήσει ο Πρωθυπουργός είναι ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, ότι το Γενάρη -όπως είχαμε εξαγγείλει- πρέπει να έχει εφαρμοστεί και το παραμικρό. Εξετάσαμε την πορεία υλοποίησής τους. Για ορισμένα από αυτά τα μέτρα χρειάζεται νόμος, όπως είναι τα φορολογικά ή το θέμα της χορήγησης των 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Για όσα χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις, αυτές είναι έτοιμες και θα υπογραφούν. Η κατεύθυνση που υπήρξε -και αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης- είναι ότι το σύνολο των μέτρων θα εφαρμοστεί το Γενάρη. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, ήδη εφαρμόζονται άλλα μέτρα, όπως τα φορολογικά.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα των προσλήψεων με μερική απασχόληση στο Δημόσιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. Προχωρούμε αποφασιστικά και σε αυτό το θέμα. Οι προσλήψεις θα προχωρούν τμηματικά, ανάλογα και με τις εκθέσεις των φορέων και την αξιολόγησή τους από την τριμελή, εκ γενικών γραμματέων, επιτροπή, από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και το υπουργείο Οικονομικών. Η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε με τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος, με διαφάνεια και αξιοκρατία -και το τονίζω αυτό- στο σύνολο αυτών των προσλήψεων, που θα τονώσουν κοινωνικές παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη αιχμή τη βελτίωση της κοινωνικής προσφοράς του δημόσιου τομέα προς τον πολίτη.

Εισαγωγικά, επίσης, θέλω να τονίσω ότι πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τη σημερινή, ιδιαίτερα άστοχη κατά τη γνώμη μου, παρέμβαση του κ. Ρουσόπουλου. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής, είπαν το αυτονόητο. Οτι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στην προχθεσινή παρέμβασή μου, τόνισα ότι είναι θετικό αυτό που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι το εκλαμβάνουμε και ως παραίνεση, προκειμένου να συνεχίσουμε την υλοποίηση των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει, του μετώπου που έχουμε εναντίον της διαφθοράς, ώστε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε δραστικά αυτά τα φαινόμενα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Εχω την εντύπωση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά και έξω από κάθε σοβαρή λογική το οτιδήποτε. Οι διαπιστώσεις περί ύπαρξης φαινομένων διαφθοράς στο Δημόσιο είναι και παλιές και διαχρονικές. Τις κάνουμε όλοι. Θα συνεργαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που προωθούμε; Υπάρχουν και συμπληρωματικές προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση; Αν ναι, να τις αξιοποιήσουμε όλοι. Δεν προσφέρονται αυτά τα ζητήματα για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το νέο "στρατηγό" του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν εννοείτε τη χθεσινή δήλωση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδη για την ενεργή συμμετοχή και τη σημαίνουσα παρουσία του κ. Πάγκαλου στην καθοδήγηση του προεκλογικού αγώνα μας, θα μπορούσα να πω ότι αυτό δεν αφορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όμως, το θεωρώ ιδιαίτερα θετικό. Η παρουσία του κ. Πάγκαλου στην καθοδήγηση, στο κεντρικό επιτελείο του προεκλογικού αγώνα, δυναμώνει σημαντικά τον αγώνα αυτό, συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία προϋποθέσεων νίκης του ΠΑΣΟΚ και ενισχύει, βεβαίως, ιδιαίτερα την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεσή μας με τη Ν.Δ..

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο ίδιος, όμως, με κατά καιρούς δηλώσεις του, έχει μιλήσει -μάλιστα τρεις φορές- για επερχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως καταλαβαίνετε, ο κ. Πάγκαλος θα αγωνιστεί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από κορυφαία θέση στην επιτροπή του προεκλογικού αγώνα. Η παρουσία του κ. Πάγκαλου δυναμώνει ιδιαίτερα τον προεκλογικό αγώνα μας. Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση του Γραμματέα του κόμματος, του ΠΑΣΟΚ γενικότερα, που συμβάλλει στη συσπείρωση του Κινήματος, περνά το μήνυμα της συσπείρωσης παντού, ενισχύει τη δυναμική μας και βεβαίως ενισχύει και την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεσή μας με το κόμμα της Ν.Δ..

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αυτή η "ολική επαναφορά", επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω έτσι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη χρησιμοποιείτε τίτλους κινηματογραφικών ταινιών. Εχω τη γνώμη ότι δεν ταιριάζουν εδώ. Εξάλλου, ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ...ο Σβαρτσενέγκερ. Θα έλεγα ότι ιδεολογικά και πολιτικά είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τέλος πάντων. Αυτό σημαίνει και αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε μια ερώτηση η οποία δεν νομίζω ότι χρίζει απάντησης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών μας, ανθρώπων καταξιωμένων πολιτικά, στην εκλογική μάχη. Βεβαίως, και ο κ. Πάγκαλος θα παλέψει κοντά και με τον Πρωθυπουργό και με το Γραμματέα και με όλους μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λέτε ότι "βοηθά στη συσπείρωση".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμβάλλει ιδιαίτερα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν, όμως, αρκετές αντιδράσεις, αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι λένε ή εν πάση περιπτώσει διαμαρτύρονται ή παραπονιούνται ότι όσοι κάνουν κριτική τελικά την τελευταία στιγμή μπαίνουν και σε ηγετικές θέσεις, ενώ όσοι ακολουθούν και είναι νομιμόφρονες όλο αυτό το διάστημα, βρίσκονται εκτός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι χθες, ορισμένοι προσπαθούσαν να οικτίρουν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι συσπειρωμένο και ότι δεν μετέχουν στον αγώνα τα κεντρικά στελέχη του. Τώρα, που εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένο και μετά τον Αλέκο Παπαδόπουλο και άλλα στελέχη, έρχεται και ο Θεόδωρος Πάγκαλος να συμβάλει και μάλιστα από ιδιαίτερα σημαντική και βαρύνουσα θέση, έρχονται ορισμένοι να διαμαρτυρηθούν. Το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον εκλογικό αγώνα, κινείται με βάση ένα τρίπτυχο: πολιτικές πρωτοβουλίες, συσπείρωση και ανανέωση. Υπάρχει ένα τρίπτυχο, εκ των πραγμάτων, που διαμορφώνεται για τον προεκλογικό αγώνα. Πρώτον, για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας, του έργου μας, της προοπτικής μας, της ιδεολογικής αντιπαράθεσή μας με τη Ν.Δ.. Δεύτερον, συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της παράταξής μας, με την ευρύτερη έννοια του όρου "παράταξης". Και τρίτον, ανανέωση που θα εκφραστεί και με τα ψηφοδέλτια και με άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες του Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος. Σε αυτό το τρίπτυχο, πολιτικές πρωτοβουλίες - συσπείρωση - ανανέωση, βαδίζουμε. Οφείλουμε να το τονίσουμε αυτό. Η παρουσία του κ. Πάγκαλου θα συμβάλει ιδιαίτερα.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Οι κύριοι Πάγκαλος, Αρσένης και Παπαδόπουλος επανακάμπτουν. Η απουσία του κ. Λαλιώτη είναι πολιτική πρωτοβουλία, συσπείρωση ή ανανέωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε πάρα πολύ.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα υπάρχει συμμετοχή όλων των στελεχών μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, κάποιες επαφές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι πάνω σε αυτό. Σας είπα τη γενική πολιτική κατεύθυνση. Για τα ειδικά θέματα θα ενημερωθείτε από το κόμμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κ. Αγγελοπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα γι` αυτό το θέμα. Νομίζω, όμως, ότι η κ. Αγγελοπούλου έχει ήδη διαψεύσει τις σχετικές αναφορές. Εχει τονίσει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις της σε κάποιο ξένο περιοδικό και ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια πρόθεσή της.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, είναι μια καλή ιδέα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι η κ. Αγγελοπούλου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι το θέμα αυτό προσφέρεται για παραπέρα σχόλια. Από τη στιγμή που η κ. Αγγελοπούλου έκανε αυτές τις δηλώσεις, δεν υπάρχει θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον κ. Πάγκαλο τον διόρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι διορισμός, είναι συστράτευση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον διόρισε και δεν το ήξεραν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου; Φέρεστε να δηλώσατε στο ΒΗΜΑ ότι είναι κορυφαία η πράξη και δεν έχει σημασία ότι δεν το ήξεραν κάποια μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Αυτό είναι σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο έχει εξουσιοδοτήσει το Γραμματέα του κόμματος να κάνει τις σχετικές συζητήσεις με ορισμένα στελέχη που δεν μετείχαν μέχρι τώρα ενεργά στην προσπάθειά μας. Όταν εξουσιοδοτείς κάποιον να κάνει αυτές τις διεργασίες, τον έχεις εξουσιοδοτήσει και για την τελική κατάληξη. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα στα κόμματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην ηρωική εποχή του ΠΑΣΟΚ το λέγατε "κοπτάτσια".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τυπικές διαδικασίες στη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής. Το Εκτελεστικό Γραφείο έχει τον τελικό λόγο για όλα αυτά. Από εκεί και πέρα, έχει εξουσιοδοτηθεί ο Γραμματέας του κόμματος για τις σχετικές επαφές, τις οποίες κάνει και τις κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν γνωρίζω αν ορισμένοι στεναχωριούνται για το αποτέλεσμα, εμείς έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ευτυχείς.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σχετικά με το αεροπλανοφόρο "Κλεμανσώ" που έρχεται στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί ο αμίαντος που φέρει;@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πού προκύπτει ότι έρχεται στην Ελλάδα;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το παροπλισμένο γαλλικό αεροπλανοφόρο "Κλεμανσώ" πήγαινε σε μια περιοχή της Ισπανίας, τη Ρότα, όπου προβλεπόταν να διαλυθεί. Αλλαξε πορεία στις 17/10 και πήγαινε προς την Ανατολική Μεσόγειο. Από μια πληροφορία που έχουμε η ισπανική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε αποφασίσει να το πουλήσει στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά έψαχνε να βρει κάποιο ναυπηγείο για να αφαιρέσει τα τοξικά απόβλητα, τα οποίας όπως φαίνεται υπάρχουν στο πλοίο. Υπήρξε μια αντίδραση των ναυτεργατικών σωματείων της Ισπανίας. Το πλοίο βρίσκεται ανοικτά του λιμένα των Συρακουσών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, και ψάχνει προφανώς κάποιο ναυπηγείο για να πάει. Δεν έχουμε κανένα αίτημα για να έρθει στην Ελλάδα και βεβαίως δεν έχουμε και καμία επιθυμία για τέτοιο αίτημα. Μάθαμε ότι άλλαξε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη ότι έρχεται στην Ελλάδα, από ό,τι έχω πληροφορηθεί τόσο από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και από το Εθνικής Αμυνας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Τα συμπεράσματα είναι καθολικώς αρνητικά. Ηθελα να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με λογικούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις της, ώστε να της δοθεί η "περίφημη" ημερομηνία για την ένταξή της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Αν θέλει να μπει στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στους όρους της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να είναι μια χώρα που αποδεικνύει ότι σέβεται τους γείτονές της, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Οσο πιο γρήγορα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο καλύτερα θα πάει. Εμείς θέλουμε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση έμπρακτα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Διαβάζουμε σήμερα στο "ΒΗΜΑ" ένα δημοσίευμα που λέει ότι μια εβραϊκή οργάνωση στις ΗΠΑ βάλλει κατά του Ελληνα Πρωθυπουργού με σειρά δημοσιευμάτων και άρθρων, εμφανίζοντας τον Κώστα Σημίτη ότι ασκεί αντιεβραϊκή πολιτική και ότι ενθαρρύνει το μίσος εναντίον των Εβραίων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι στη σφαίρα του παραλόγου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους φυλετικές διακρίσεις είναι μακριά από τη λογική, τη σκέψη, την πρακτική, την ιδεολογία, τη φιλοσοφική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Εχω καταδικάσει με εντολή του, κατ` επανάληψη, φαινόμενα ρατσισμού, διακρίσεων ανάλογα με τη θρησκεία ή τη φυλή και κάθε είδους τέτοιες αντιλήψεις. Γνωρίζετε, επίσης, ότι τέτοια φαινόμενα ποτέ δεν έχουν εμφανιστεί και στην εξωτερική πολιτική μας. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί που τα λένε, αλλά είναι έξω από την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λένε ότι μαζί με το Σιράκ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το γνωρίζουμε αυτό το θέμα, είναι παλιό. Ο κ. Σιράκ είπε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται με άλλες διαδικασίες και όχι στο πόδι, στη διάρκεια ενός συμβουλίου, την ώρα που συζητούσαν άλλα θέματα. Ηταν καθαρά διαδικαστική παρέμβαση, που δεν είχε να κάνει σε τίποτα με την ουσία. Δεν είναι δυνατόν ένα διαδικαστικό θέμα να ταυτίζεται με θέματα ουσίας. Επί της ουσίας η τοποθέτησή μας είναι σαφέστατη.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 31 October 2003 - 14:05:11 UTC