Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προέβη σε σχετικές δηλώσεις, οι οποίες σας είναι γνωστές. Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου στους αρμόδιους συντάκτες για το ίδιο θέμα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω εισαγωγικά -και να τονίσω δύο θέματα- ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ψηφίσουν κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για το θέμα της άρσης ασυλίας των βουλευτών τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός επισήμανε:

"Η πρόταση είναι να συμφωνήσουμε με τις προτάσεις που έκανε η Επιτροπή της Βουλής, η οποία σε άλλες μεν περιπτώσεις είπε ότι δεν θα πρέπει να αρθεί και σε άλλες να αρθεί η ασυλία. Αυτό είναι ένα θέμα, που όσο και να φαίνεται δευτερεύον είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη, γιατί είδατε τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην κοινή γνώμη για τη στάση των βουλευτών σε μια προηγούμενη συνεδρίαση. Οι πολίτες δεν θέλουν να μεταχειρίζονται οι βουλευτές καταχρηστικά το δικαίωμά τους ή τη δυνατότητα να μη λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη. Καταχρηστικά, χρησιμοποιείται αυτό το δικαίωμα, όταν αφορά προσωπικές υποθέσεις τους και όχι πολιτικά θέματα.

Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα κόμμα που θέλει τη σωστή λειτουργία των θεσμών, αντιτίθεται σε αυτή τη νοοτροπία, όπως τουλάχιστον αυτή εκδηλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση. Γι` αυτό και πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι αποδεχόμαστε τις προτάσεις της Επιτροπής."

Ιδιαίτερα γι` αυτό το λόγο θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μας για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την υπόθεση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατ` αρχήν, θέλω να επισημάνω με ικανοποίηση, ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη, όπου προβλέπονται χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για κάποια ευρωπαϊκά κράτη αύξηση της ανεργίας, αναγνωρίζει -και αναγνωρίζει κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο- ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει χάρη στην πολιτική που έχουμε χαράξει, να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποδεικνύει κατά τον πιο περίτρανο τρόπο την επιτυχία της πολιτικής μας στον τομέα της οικονομίας.

Βεβαίως, έχουμε μια διαφορά, όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Όμως, έχει συμφωνηθεί με τη Eurostat ο υπολογισμός των ελλειμμάτων, απολογιστικά πλέον, για το 2002, ενώ γίνονται οι τελικές συζητήσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει συμφωνία στον υπολογισμό για το 2003. Εχουμε ήδη, ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόβλημα που προέκυψε, εξαιτίας των καταστροφών κατά το έτος 2003. Οσον αφορά, τον υπολογισμό του ελλείμματος για το έτος 2004, είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμούμε ότι οι υπολογισμοί της δεν στηρίζονται σε ορθά και ακριβή στοιχεία. Από ό,τι διαπίστωσε ο κ. Χριστοδουλάκης κατά τις πρώτες συζητήσεις που έκανε με τον αρμόδιο επίτροπο Σόλμπες, υπάρχει μια υποεκτίμηση των εσόδων και μια υπερεκτίμηση των δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών δαπανών. Ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι κατά την επανάληψη των συζητήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση κατά την περίοδο της οριστικής κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έχει επέλθει τελική συμφωνία για τα στοιχεία. Όπως γνωρίζετε, κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο επίτροπος Σόλμπες άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σχετικά με αυτό το θέμα της Ε.Ε., ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί ότι για κάποια θέματα η Ε.Ε. έχει σωστά στοιχεία, αλλά για κάποια άλλα, που προφανώς δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, δεν έχει σωστά στοιχεία; Δηλαδή, για το θέμα της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης έχει σωστά στοιχεία, αλλά για τα υπόλοιπα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης είναι σημαντικό, διότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πει την άνοιξη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει γύρω στο 3%. Τότε, βρέθηκαν πολλοί που έσπευσαν να μας κρίνουν και να μας κατακρίνουν περί δήθεν λανθασμένων υπολογισμών και εκτιμήσεων. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα μας δικαίωσαν. Σήμερα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -γι@ αυτό και το τόνισα- αναγνωρίζει πόσο δίκαιο είχαμε, όταν επιμέναμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα για το 2003 θα κινηθούν στο 4% και μάλιστα θα αυξηθεί κατά τι αυτός ο ρυθμός για το 2004. Εχουμε, λοιπόν, μια διόρθωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δικών της υπολογισμών, τους οποίους είχε κάνει την άνοιξη του 2003. Εχουμε, επίσης, κάποιους υπολογισμούς που κάνει η Ε.Ε. για το έλλειμμα. Από τον έλεγχο που έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης και οι υπηρεσίες μας προκύπτει ότι υπάρχει μια υπό εκτίμηση των εσόδων. Ομως, θέλω να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια τα έσοδα που υπολογίζει ο κρατικός προϋπολογισμός πραγματοποιούνται απόλυτα.

Πρώτον, δεν δικαιολογείται, λοιπόν, υπολογισμός για υπό εκτίμηση εσόδων. Δεύτερον, από ό,τι φαίνεται υπάρχει μια υπερεκτίμηση των δαπανών, κυρίως του κοινωνικού πακέτου. Εικάζεται ότι αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς είχαμε υπολογίσει στο κοινωνικό πακέτο και τις δαπάνες για τα ειδικά μισθολόγια των δημόσιων υπαλλήλων και πιθανό να έχουν προστεθεί αυτά δύο φορές από την Ε.Ε.. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος σε αυτό. Θα αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. δέχεται να συζητήσει επί του θέματος, όπως τόνισε και χθες ο κ. Σόλμπες, και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της διόρθωσης. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι την οριστική κατάθεση του Προϋπολογισμού αυτό το θέμα θα έχει λυθεί.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικά με το πλοίο που προορίζεται σε κάποιο λιμάνι της χώρας μας και οι πληροφορίες λένε ότι οι επιβάτες έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ από τον κ. Πασχαλίδη και θα σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις απουσίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας, επειδή υπήρχαν και μερικές αδικαιολόγητες, όπως για παράδειγμα οι Χρυσοχοϊδης, Κουλούρης που δεν πήγαν να ψηφίσουν, τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα στις ονομαστικές ψηφοφορίες υπάρχουν απουσίες, οι οποίες οφείλονται σε σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις των συναδέλφων. Ειδικά αυτοί που αναφέρατε είναι γνωστό ότι είχαν σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις εκείνη την ώρα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είναι δικαιολογημένη η απουσία τους και γνωστή η άποψή τους για το θέμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σήμερα, την ώρα που συνεδριάζατε, έκανε την εμφάνισή του στη Βουλή ο κ. Τζαβάρας. Προσκόμισε ένα φάκελο, τον οποίο μοίρασε στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί πρέπει να το σχολιάσω;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός το σχολίασε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, ουδείς το σχολίασε. Είναι ελεύθερος κάθε πολίτης να στέλνει τα υπομνήματά του στον Πρωθυπουργό, στα κόμματα και την κυβέρνηση. Εξάλλου, δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος πολίτης που το κάνει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε κάποια τοποθέτηση επί των εκτιμήσεων της Ε.Ε., πέραν του κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 October 2003 - 15:05:07 UTC