Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να κάνω, εισαγωγικώς, τρεις παρατηρήσεις:

Η πρώτη αφορά την απεργία των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε ότι, από χθες το βράδυ, η απεργία κηρύχθηκε, με απόφαση του δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών, παράνομη και καταχρηστική. Παρ όλα αυτά, υπήρξε μια απόφαση της Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει επιστολή προς τους Δημάρχους και προς τις Ενώσεις, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Θέλω να τονίσω το εξής: Εχει προκληθεί ένα μείζον θέμα, που απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να επιδείξουν την πρέπουσα ευθύνη, να εφαρμόσουν το νόμο. Θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται, επιτέλους, με τόσο κυνισμό.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά δηλώσεις γύρω από το ζήτημα με τη σημαία και το μαθητή Τσενάι. Πρέπει να τονίσω κάτι που αφορά τη Ν.Δ. Χθες με δήλωση του εκπροσώπου της, μας είπε ότι συμφωνεί με το γράμμα του νόμου. Καλό είναι αυτό. Θέλουμε, όμως, να την καλέσουμε να πείσει τα στελέχη της, που βγαίνουν συνεχώς στα ΜΜΕ, να εφαρμόσουν και να ακολουθήσουν και το πνεύμα του νόμου, γιατί, επιτέλους, Ελληνας είναι όποιος το αισθάνεται.

Η τρίτη παρατήρηση αφορά ένα θέμα που είναι γνωστό από χθες με δηλώσεις του κ. Βερελή. Θέλω να τονίσω ότι ακόμα περιμένουμε την τοποθέτηση της Ν.Δ., για την πράξη του κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, με ερώτησή του προς την κα Ντε Παλάθιο, την Ευρωπαία Επίτροπο, ζητά ουσιαστικά να σταματήσει η διαδικασία αναδιοργάνωσης και σωτηρίας της Ολυμπιακής. Ο κ. Βερελής αποκάλυψε χθες και τη σχετική ερώτηση και έδωσε αμέσως την απάντηση. Καλούμε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί καθαρά: Καλύπτει την ενέργεια του Ευρωβουλευτή της; Ναι ή όχι; Θέλει πράγματι και συμφωνεί με εκείνους που επιθυμούν να σταματήσουν τη διαδικασία σωτηρίας της Ολυμπιακής; Ναι ή όχι; Περιμένουμε τοποθέτηση και θα επανέλθουμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει θέμα διαφοροποίησης της ανάδειξης των Μουφτήδων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, όπως έχει αποσαφηνιστεί από χθες. Το λέτε, προφανώς, λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε σε ξένο πρακτορείο. Ηταν λάθος και το διόρθωσε από χθες το βράδυ ο κ. Χυτήρης, του οποίου οι δηλώσεις ήταν πολύ σωστές. Η παρανόηση έγινε από το πρακτορείο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε για την απεργία, για τα σκουπίδια. Επειδή τα «βουνά» μεγαλώνουν, η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι έκανε το καθήκον της, οι απεργοί συνεχίζουν και από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο θα επιτάξει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν είπα ότι θα επιτάξει. Είπα ότι το Υπουργείο έχει παρέμβει. Ξεκαθαρίζει, με δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη, ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και πρέπει να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση. Τονίζω κι εγώ ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση και να δείξουν την πρέπουσα ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η υγεία των πολιτών με τέτοιο κυνισμό.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν έχετε ευθύνες, δηλαδή, εσείς για όλο αυτό το διάστημα και σας κατηγορεί και η Ν.Δ. γι αυτό. Οτι, δηλαδή, δεν μπορεί τώρα να αντιμετωπιστεί για δυο-τρεις ημέρες, όταν 20 χρόνια δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο για θεσμικά θέματα, βεβαίως. Οχι για παραπέρα οικονομικές παρεμβάσεις. Για τα θεσμικά θέματα, όμως, το ξεκαθάρισε και ο κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Παπαδήμας. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επί του πρακτέου: Οσο συνεχίζεται, δηλαδή, ο διάλογος, θα μένουν τα σκουπίδια εκεί; Την τελική ευθύνη, σε τελευταία ανάλυση, την έχει η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να θυμίσω ότι μιλάμε για συνέχιση του διαλόγου, μετά τη λήξη της απεργίας. Θα εφαρμοστεί η απόφαση, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, και στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα θεσμικά θέματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η επιστράτευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Γιατί να γίνει επιστράτευση; Υπάρχει μια δικαστική απόφαση, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στο θέμα της περιφρούρησης της υγείας των πολιτών. Οι Δήμαρχοι οφείλουν να εφαρμόσουν αυτή τη δικαστική απόφαση. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει σχετική επιστολή. Οι Δήμαρχοι είναι εκλεγμένοι, εκφράζουν το λαό, είναι απόλυτα σε θέση να εφαρμόσουν τις διατάξεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ομως, έχει καταληφθεί παράνομα η χωματερή. Εάν ήταν ανοιχτή τα σκουπίδια θα μαζευόντουσαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι μια πραγματικότητα, γιατί πολλοί Δήμοι θα είχαν φροντίσει να μαζευτούν τα σκουπίδια. Απ` ό,τι έχω πληροφορηθεί συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχουν καταγγελίες ότι εργαζόμενοι που θέλουν να δουλέψουν, δεν τους αφήνουν, με αποτέλεσμα να έχουν και πρόστιμα μέχρι 2.000 ευρώ και υπάρχει ένα τεράστιο αλαλούμ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αυτό που λέτε συμφωνείτε απόλυτα μαζί μου, ότι πρέπει τώρα, μετά τη δικαστική απόφαση, οι Δήμαρχοι να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της. Λέμε, ναι στο διάλογο, αλλά πρώτα να μαζευτούν τα σκουπίδια. Πρέπει να επιδειχθεί η απαραίτητη στάση ευθύνης από τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα με τόσο κυνισμό.

ΠΑΠΑ: Αν παρά ταύτα οι Δήμαρχοι δεν εφαρμόσουν την απόφαση τι θα κάνετε; Προβλέπονται κάποιες κυρώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας πω ότι είναι παράβαση καθήκοντος να μην εφαρμόσει κάποιος την απόφαση.

ΠΑΠΑ: Και, λοιπόν@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει ευθύνη όποιος δεν εφαρμόζει το νόμο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε πότε είναι η τελευταία περίπτωση που διαπιστώθηκε παράβαση καθήκοντος και υπήρξε η οποιαδήποτε κύρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει γίνει πάρα πολλές φορές. Μην έχετε λάθος εντύπωση, επειδή δεν γίνονται πολύ γνωστά όλα αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλές κυρώσεις, πάρα πολλές μηνύσεις, πάρα πολλές παραπομπές σε δίκη για παράβαση καθήκοντος.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Και όσο, δηλαδή, θα περιμένουμε αν θα υπάρξουν μηνύσεις πολιτών, αν θα μαζέψουν ή δεν θα μαζέψουν, αν θα εφαρμόσουν ή δεν θα εφαρμόσουν το νόμο οι Δήμαρχοι, τα σκουπίδια θα παραμένουν στα πεζοδρόμια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τίθεται σε ερώτημα η εφαρμογή του νόμου. Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια άλλη πρόταση αυτή τη στιγμή. Να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα:

Κατ` αρχάς, η πολιτεία έκανε διάλογο. Εξάντλησε τα όρια. Προσέφυγε στο δικαστήριο. Βγήκε η απόφαση. Αμέσως η πολιτεία, το υπουργείο, ζήτησε από τους Δημάρχους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να εφαρμόσουν το νόμο. Αυτό έχει ήδη γίνει, τη στιγμή που μιλάμε. Εχει ειδοποιηθεί και η ηγεσία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Από εκεί και πέρα, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να το τονίσω, για να γίνει καθαρό: Σταθήκαμε υπεύθυνα στο διάλογο, τον οποίο μετά τη λήξη της απεργίας μπορούμε να συνεχίσουμε για τα θεσμικά αιτήματα. Προσπαθήσαμε να σταθούμε, όσο μπορούμε, κοντά στα αιτήματα των εργαζόμενων. Κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν τα όρια που υπήρχαν. Υπήρξε προσφυγή του υπουργείου στο δικαστήριο. Η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, για λόγους προστασίας της υγείας του πολίτη. Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών. Και πάνω από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δείξουν την πρέπουσα ευαισθησία. Είναι θέμα που δεν διαπραγματευόμαστε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι είναι παράνομη η κατάληψη της χωματερής και το δικαστήριο συμφωνεί. Γιατί, λοιπόν, η πολιτεία, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα; Εχουμε μια παράνομη κατάληψη. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την υγεία των πολιτών που όντως απειλείται. Γιατί, λοιπόν, δεν παίρνετε μέτρα τάξης να ανοίξετε τη χωματερή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποια είναι τα μέτρα, δηλαδή;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενας εισαγγελέας, με την Αστυνομία να πάει να την ανοίξει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, πρέπει να σας επισημάνω κάτι που πρέπει να το ξέρετε. Από τη στιγμή που προσφύγαμε, είναι σε γνώση του Εισαγγελέα ότι απειλείται η υγεία των πολιτών. Το λέει και η απόφαση του δικαστηρίου. Και, όπως ξέρετε, ο εισαγγελέας μπορεί να παρέμβει, έχει δικαίωμα αν το επιλέξει. Από εκεί και πέρα έχει ειδοποιηθεί η ηγεσία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, η οποία καλείται να πάρει τις αποφάσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της. Εχουν ειδοποιηθεί οι Δήμαρχοι. Καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι σαφές ότι, αν αυτοί κινητοποιηθούν, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία στην Ελλάδα. Όταν ένας είναι Δήμαρχος και εκφράζει τους δημότες του Δήμου και υπάρχει μία απόφαση, όπου ο νόμος επιτάσσει να γίνει κάτι, αυτό πρέπει να γίνει και έχει την υποχρέωση ο ίδιος να το κάνει. Εχει ειδοποιηθεί προς τούτο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πριν από 20 ημέρες ανακοινώθηκε από την Αττάλεια συμφωνία των κυρίων Παπανδρέου - Γκιούλ για "μορατόριουμ" στρατιωτικών ασκήσεων, την οποία και χαιρετίσατε. Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου δήλωσε ότι διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις από τουρκικά στρατεύματα ανάμεσα στη Λευκωσία και τη Λάρνακα και ότι αυτό γίνεται κατά παράβαση του "μορατόριουμ" που έχει συμφωνηθεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα και αν, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, ισχύει το "μορατόριουμ" στρατιωτικών ασκήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει ότι ματαιώθηκαν δύο συγκεκριμένες ασκήσεις, οι οποίες πιθανό να δημιουργούσαν γενικότερη ένταση στην περιοχή. Όχι, βεβαίως, από τη δική μας, αλλά από την άλλη πλευρά. Εν πάση περιπτώσει, έγινε μια συμφωνία ματαίωσης των δύο συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δημιουργείται ένα πνεύμα διαλόγου -όπως τόνισε και ο κ. Γκιούλ εδώ- και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Από εκεί και πέρα, θα εκτιμήσουμε τη στάση της Τουρκίας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση, δηλαδή, ήξερε ότι οι Τούρκοι θα αναβάλουν μια συγκεκριμένη άσκηση και όχι άλλες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνήσαμε για δύο συγκεκριμένες ασκήσεις.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εγώ ρωτώ αν ξέρατε για τις υπόλοιπες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνήσαμε για δύο συγκεκριμένες ασκήσεις μεγάλης έκτασης και δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα, το οποίο διαπιστώθηκε και με την επίσκεψη του κ. Γκιούλ. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εκτιμάτε ότι σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται η διενέργεια μιας άσκησης τώρα από τους Τούρκους; Ρωτώ αν είναι πνεύμα διαλόγου ή πνεύμα κοροϊδίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη βιαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα. Δεν χρειάζεται. Θα το δούμε και θα επανέλθουμε.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Εχει να κάνει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για το χθεσινό γεγονός της διαμάχης ενώπιον της ΔΟΕ, του κ. Αλευρά με την κ. Αγγελοπούλου, που κατέληξε στη δήλωση, "το 2004 είμαι εγώ";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές δηλώσεις διάψευσης.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Ως μη λεχθέν, δηλαδή; Δεν έγινε ποτέ αυτός ο διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γνωρίζετε, υποθέτω, τις σχετικές δηλώσεις. Υπάρχουν δηλώσεις και από τον κ. Αλευρά. Ισχύει η διάψευσή του.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εγινε γνωστό, χθες, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε επιστολή στους Μητροπολίτες των λεγόμενων Νέων Χωρών και θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή η επιστολή και το περιεχόμενό της συμβάλλει στην άμβλυνση της κρίσης μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστή η στάση μας στο θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

θα γίνει την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 October 2003 - 15:05:10 UTC