Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα σχολιάζατε το πέρασμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιούλ από την Ελλάδα, όσον αφορά βέβαια, όχι την περίφημη χαμηλή πολιτική, αλλά τα σπουδαία εθνικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό. Και αυτό γιατί η εντύπωση που υπάρχει και εδώ και στην Κύπρο είναι ότι τελικά το Κυπριακό το περάσαμε επιδερμικά, εξαιτίας της τουρκικής βέβαια πλευράς, η οποία δεν θέλησε να το συζητήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Κυπριακό δεν το περάσαμε καθόλου επιδερμικά. Ισα-ίσα, υπάρχει σημερινή αναφορά του Πρωθυπουργού που θέτει ως προϋπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας το Κυπριακό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εξηγούμαι: Εννοώ από την πλευρά της Τουρκίας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα αυτό ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχουν, εξάλλου, και οι σημερινές δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του κ. Παπανδρέου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτή καθαυτή η επίσκεψη του κ. Γκιούλ δεν είχε το δικό της θετικό περιεχόμενο. Διότι κάθε κίνηση και ανταλλαγή απόψεων που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες, μπορεί να αποβεί και χρήσιμη και ωφέλιμη. Ο διάλογος είναι και προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα και το καλύτερο κλίμα αποτελεί προϋπόθεση για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επίλυσης των προβλημάτων. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, και χωρίς να έχουμε κάτι άμεσο, πιστεύουμε ότι η επίσκεψη ήταν πετυχημένη και έχει να προσφέρει και στα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Να τονίσω ότι σήμερα το πρωί υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Εννοώ τη σύσκεψη που έγινε με την παρουσία και ιδιαίτερα σημαντικών παραγόντων της οικονομίας μας. Παρίσταντο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και βεβαίως ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, καθώς και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν θέματα ιδιαίτερα σημαντικά, τα οποία άπτονται της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και μπορεί να συμβάλουν με τη σειρά τους σε ένα κλίμα στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εγινε μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Γκιούλ αναχωρεί, υπό συνθήκες καλύτερης συνεννόησης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορείτε να μας πείτε σε τι αναφερόταν η συνομιλία του κ. Σημίτη με τον κ. Γκιούλ και αν έχουμε κάποια σημεία από αυτή τη συνομιλία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση του Πρωθυπουργού που αναφέρει ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως, είπα ότι το έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου έκανε πολύ σαφή δήλωση. Ρωτώ, όμως, αν υπήρξε από πλευράς Τουρκίας, δηλαδή, αν ο κ. Γκιούλ τοποθετήθηκε. Τι λένε οι Τούρκοι; Αυτό θέλω να μας πείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτό το θέμα. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Σε αυτά τα θέματα είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και δεν χρειάζεται να τις εκφράσω εγώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγχωρείστε μου το χιούμορ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Εμπορίου για να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πατέντα που ανακάλυψε με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα οικονομικά δεν προσφέρονται για χιούμορ. Ούτε βέβαια για θλίψη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνάδει η πατέντα αυτή με τη θέση σας περί ισχυρής οικονομίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει καλά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως, είδα ότι ο κ. Λαφαζάνης δικαιώθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει καλά την ανακοίνωση, η οποία είναι σαφής και στην οποία σας παραπέμπω. Δεν είστε σαφής. Αν, όμως, με ρωτάτε γενικώς θα σας πω ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών -που για τέτοια θέματα, ούτε χιούμορ, ούτε θλίψη χωρούν, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα, γιατί έχει να κάνει με την πορεία της χώρας και τη διεθνή εικόνα της- είναι σαφής, επεξηγηματική και μόνον ένας κακόπιστος δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι δίνει πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν. Εν πάση περιπτώσει, εάν θέλετε κάποιο συγκεκριμένο σημείο να σας αναλύσω, ευχαρίστως. Η γενική ανακοίνωση που έχω μπροστά μου είναι σαφής και επεξηγηματική. Βοηθά να κατανοήσουμε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χρησιμοποιήθηκαν έξοδα από αυτά για την Ολυμπιάδα και για τις συντάξεις του ΤΕΒΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας διαβάζω την ανακοίνωση: Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν: Τα έξοδα των αποκρατικοποιήσεων, όπως η προετοιμασία τους, αμοιβές συμβούλων και το κόστος αναδιάταξης των επιχειρήσεων. Δεύτερον, υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις αποκρατικοποιήσεις, αποζημιώσεις, απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, ό,τι έχει σε κάθε επιχείρηση. Τρίτον, υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νόμος για κάθε επιχείρηση που αποκρατικοποιείται (ΤΑΠΟΤΕ, Ταμεία, στη ΔΕΗ όπως έγινε, κ.τ.λ.). Από το ποσό που μένει εξοφλούνται υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους, δηλαδή τα ποσά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως είναι η προαγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και για οφειλές του Δημοσίου με την ευρεία έννοια. Οσες από αυτές τις πληρωμές αποτελούν ταυτόχρονα δαπάνη του Δημοσίου, η οποία επηρεάζει το έλλειμμα η δαπάνη αυτή εμφανίζεται στο έλλειμμα των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα στοιχεία της ΔΕΚΑ και του λογαριασμού αποκρατικοποιήσεων και όλων των άλλων ειδικών λογαριασμών καταγράφονται στα στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα -και το τονίζω αυτό- με τους κανόνες της Eurostat. Και από το 2002 όλα τα στοιχεία της κίνησης του λογαριασμού αποκρατικοποιήσεων εμφανίζονται απόλυτα στους λογαριασμούς του ισολογισμού του κράτους. Είναι όλα καθαρά και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να διαφωνούμε.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` επανάληψη και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν τονίσει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αξιοποιηθούν για τη μείωση και μόνον του δημόσιου χρέους. Εδώ παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, κατά τρόπο σαφή, όπως διαβάσατε κι εσείς, ότι ένα μέρος το οποίο είναι μεγάλο, δεν είναι μικρό, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αλλά και άμεσα από ό,τι ο ίδιος παραδέχεται κατευθύνεται από τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων για τρέχουσες δαπάνες του Δημοσίου. Δηλαδή, δεν κατευθύνεται για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Εδώ υπάρχει μια κυβερνητική υπαναχώρηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, το να πληρώσεις από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων τα έξοδά τους είναι κυβερνητική υπαναχώρηση;

ΦΙΛΗΣ: Το να πληρώσεις την Ολυμπιάδα, τι είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα; Σαφώς συμφωνούμε ότι τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων πηγαίνουν προς δύο κύριες πηγές. Η μια είναι, όσα παίρνει το δημόσιο, τα διαθέτει κυρίως για το δημόσιο χρέος. Και δεύτερον, όσα μένουν στις επιχειρήσεις, διατίθενται για τις επενδύσεις τους, για να μην ξεχνάμε και αυτό το σκέλος, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

ΦΙΛΗΣ: Η αυτοχρηματοδότηση των εξόδων της αποκρατικοποίησης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό ότι θα πληρώσει το κράτος τα έξοδα της αποκρατικοποίησης. Είναι, επίσης, λογικό ότι θα πληρώσει υποχρεώσεις που η αποκρατικοποίηση γεννά. Πρέπει, για παράδειγμα, να δώσουμε κίνητρα εξόδου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως κάνουμε. Θα πληρωθούν κάποια έξοδα. Και αυτό για να έχουμε ομαλές εξελίξεις και να μη θιγούν οι εργαζόμενοι. Τρίτον, τα ποσά που μένουν, πηγαίνουν κυρίως για κάλυψη του δημόσιου χρέους, προαγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και για οφειλές του Δημοσίου, με την ευρεία έννοια, προς τρίτους. Εμφανίσαμε το σχετικό ποσό στο έλλειμμα των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης. Εμφανίζουμε, σύμφωνα ακριβώς με τα στοιχεία της EUROSTAT, όλη τη χρήση των λογαριασμών, όσων τουλάχιστον καταγράφονται στα στοιχεία του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους κανόνες της EUROSTAT. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά, έχουν ελεγχθεί από τη EUROSTAT, έχουν εμφανιστεί στα ελλείμματα και δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε ότι έχουμε εξαπατήσει κανέναν, ούτε ότι έχουμε προκαλέσει πρόβλημα σε κανέναν.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας επανειλημμένως -τελευταία φορά θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη την ομιλία του Πρωθυπουργού- έχει δεσμευθεί ότι τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις θα εξυπηρετήσουν και μόνο τον ένα στόχο που είναι η μείωση του δημοσίου χρέους. Σήμερα παραδέχεται το υπουργείο Οικονομίας ότι δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος, είναι κυρίως αυτό -συζητείται κι εάν είναι έτσι- είναι και άλλες τρέχουσες δαπάνες. Εδώ υπάρχει υπαναχώρηση. Μαζεύετε χρήματα πουλώντας τη δημόσια περιουσία για να πληρώνετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε ένα βασικό λάθος, διότι προφανώς θέλετε να δημιουργήσετε θέμα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι έτσι.

ΦΙΛΗΣ: Σε κανέναν δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα. Εσείς δημιουργείτε με τις υπερβάσεις σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρησιμοποιούνται για το δημόσιο χρέος, χρησιμοποιούνται όσα μένουν στις επιχειρήσεις για τις επενδύσεις τους και βεβαίως, πέρα από τα έξοδα των αποκρατικοποιήσεων και τις υποχρεώσεις που οι αποκρατικοποιήσεις γεννούν, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό μέρος για οφειλές του Δημοσίου, με την ευρεία έννοια, και ανέφερα χαρακτηριστικά τις οφειλές προς το ΤΕΒΕ, οι οποίες είναι οφειλές του Δημοσίου. Δεν είναι τρέχουσες δαπάνες. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο και μην κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε.

ΦΙΛΗΣ: Αμφισβητείτε ότι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Οικονομίας είπαν ότι τα χρήματα πηγαίνουν μόνο για το δημόσιο χρέος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κινήθηκαν απόλυτα στο πλαίσιο που καθορίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρωτώ κάτι ευθέως... Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις θα εξυπηρετήσουν μόνο ένα στόχο που είναι η μείωση του δημόσιου χρέους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κινηθήκαμε απόλυτα στο πλαίσιο που είχαμε χαράξει.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει ή όχι η δέσμευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πως σκέφτεται η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι το υπουργείο καταφεύγει στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική; Ακουσα δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων ότι η απεργία είναι εμφανώς καταχρηστική και ότι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Το πρόβλημα είναι ότι σε λίγο καιρό πάλι θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, γιατί εσείς διαπραγματεύεστε με τους εργαζόμενους για λογαριασμό τρίτων, δηλαδή των Δήμων. Πώς θα λύσετε όλο αυτόν το κυκεώνα των προβλημάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πολλά ζητήματα μεταξύ κράτους και δήμων, αυτή τη στιγμή, όμως, δεν κρίνονται αυτά. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι εάν μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί -μετά το διάλογο που έγινε με την Ομοσπονδία των εργαζομένων και την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών- για να λύσει πολλά από αυτά τα προβλήματα, παραμένει μια κατάσταση, η οποία οδηγεί σε μια πολυήμερη απεργία που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τότε η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέμβει, όπως και έγινε. Μοναδικός λόγος της προσφυγής είναι η προστασία της υγείας των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τους εργαζόμενους, κάναμε διάλογο, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε θετικά τα αιτήματά τους. Ομως, υπάρχουν και αιτήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της οικονομίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κριτική που υφίστασθε ως κυβέρνηση είναι η εξής: Κάνετε μια διαπραγμάτευση, υπογράφετε μια συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι εγείρουν αιτήματα και πέραν της συλλογικής σύμβασης, για λογαριασμό όχι δικό σας, για λογαριασμό των Δήμων. Η κα Μπακογιάννη λέει ότι, εγώ μαζεύω τα σκουπίδια, αλλά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε δίκιο. Πολλά από τα αιτήματα που έχουν τεθεί ή μάλλον τα περισσότερα αφορούν το λογαριασμό των ιδίων των υπαλλήλων, όχι των Δήμων.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα την εκτίμηση της Κυβέρνησης, αν υπάρχει, στο εξής ερώτημα: Πιστεύετε ότι τα αιτήματα είναι υπερβολικά; Υπερβαίνουν κατά πολύ, όπως είπατε εσείς, τα όρια της Οικονομίας, επειδή οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχουν βρει μια «χρυσή» ευκαιρία λόγω εκλογών ή επειδή υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με απεργία στον τομέα της καθαριότητας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε, κατ` επανάληψη, τέτοιες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν οι εργαζόμενοι πιστεύουν, επειδή είναι η τελευταία περίοδος της θητείας της κυβέρνησης, ότι προσφέρεται για μεγαλύτερες διεκδικήσεις, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν κρίνει προεκλογικά. Με ιδιαίτερο σεβασμό αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εργαζομένων, κάνει διάλογο, προσπαθεί να επιλύσει όσα από αυτά τα προβλήματα μπορεί, αλλά πάντα κινείται αυστηρά -είτε είναι η πρώτη χρονιά, είτε είναι η τελευταία χρονιά- στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της Οικονομίας. Βεβαίως, όταν πρόκειται να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, προχωρεί και σε πράξεις, όπως η σημερινή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πολιτική σκοπιμότητα υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν είπα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Είχα υποβάλλει μία ερώτηση από χθες, θα την απαντήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη διερευνούμε. Εχω επικοινωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία και περιμένω απαντήσεις. Είναι τεχνικό θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά καιρούς η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα φέρει ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε τον εκλογικό νόμο;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον εκλογικό νόμο και το «πόθεν έσχες», γενικότερα τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Πώς σχολιάζετε και αν συνάδει με όλα αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συζήτηση για τα θέματα της άρσης της ασυλίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έχω την εκτίμηση ότι αδικείτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει ξέρετε ότι δεν συνηθίζω να σχολιάζω θέματα που έχουν να κάνουν με τη Βουλή των Ελλήνων.

ΦΙΛΗΣ: Το σχολιάσατε ήδη. Είπατε ότι τους αδικούμε, άρα το σχολιάσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι τους αδικείτε, επειδή τα χθεσινά προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο κ. Χασαπόπουλος τα εντόπισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ομως, απ` ό,τι είδα, όσο έμεινα χθες στη Βουλή, δεν προέρχονταν κυρίως από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούσα να σας πω για τους βουλευτές της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι αδικείτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποίησα γενικό όρο. Πράγματι, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ένα φαινόμενο -παρότι δεν συνηθίζω να σχολιάζω τα τεκταινόμενα στη Βουλή- το οποίο δημιούργησε κακές εντυπώσεις προς τα έξω. Αυτό που θέλω να επισημάνω ως γενικό κανόνα είναι ότι όταν η Βουλή ψηφίζει ένα νέο Κανονισμό για να προωθήσει ζητήματα εκσυγχρονισμού του πολιτικού βίου μας, αυτός ο Κανονισμός πρέπει να στηρίζεται και να εφαρμόζεται. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διαπίστωση που έκανα είναι γενική και σαφής. Πρόκειται για πολιτική διαπίστωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 October 2003 - 14:05:10 UTC