Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ξεκινήσουμε με τη σημερινή δημοσκόπηση της VPRC, η οποία, αν γνωρίζουμε καλά, ήταν να δημοσιευθεί στα "ΝΕΑ", αλλά τελικά δημοσιεύτηκε στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Πώς βλέπει η κυβέρνηση αυτή τη διαφορά, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει και το πακέτο μέτρων; Υπάρχει κάποια αλλαγή, όπως λέγατε ή είναι ανησυχητικά τα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω δημοσκοπήσεις "ψυγείου", οι οποίες ουσιαστικά έγιναν την ίδια περίοδο με τις άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις, για τις οποίες υπάρχουν αναλυτικές δηλώσεις μας. Επομένως, σας παραπέμπω στις δηλώσεις εκείνης της περιόδου.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση του State Department που αναφέρει δύο στοιχεία για την Ελλάδα, τα οποία χρήζουν -νομίζω- απάντησης από εσάς. Το πρώτο, είναι ότι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις υπάρχει και η "17Ν" και οι "Επαναστατικοί Πυρήνες". Το δεύτερο είναι ότι χαρακτηρίζει το υπουργείο Τύπου, εν πάση περιπτώσει, ως προϊστάμενη αρχή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και γενικά λέει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα: Είναι ένα ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα, το background note που περιλαμβάνει το θέμα με τα ΜΜΕ και υπάρχει και επίσημη ανακοίνωση του State Department για το θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Ξεκινώ από τη δεύτερη που είναι και πιο επίσημη, αν θέλετε. Εχω την εντύπωση ότι η ανακοίνωση αυτή δεν είναι επικαιροποιημένη. Προφανώς, γραφειοκρατικοί λόγοι δεν έλαβαν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, διότι επανειλημμένα έχουν αναφερθεί και Αμερικανοί επίσημοι και στην καλή συνεργασία που έχουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και στη σύλληψη των μελών της "17Ν", τα οποία ως γνωστόν δικάζονται. Όπως γνωρίζετε, η δίκη βρίσκεται στο τελικό στάδιό της. Θεωρώ, λοιπόν, τη σχετική έκθεση ως μη επικαιροποιημένη και προφανώς απότοκο γραφειοκρατικών αντιλήψεων, επανάληψη, δηλαδή, παλαιοτέρων. Ερχομαι τώρα στο πρώτο θέμα που έχει σχέση με το background note για τα ΜΜΕ και ειδικότερα για το θέμα της δημόσιας Τηλεόρασης. Εχω την εντύπωση, ότι το κείμενο αυτό που είναι επανάληψη του περσινού κειμένου, όπως ξέρετε, επαναλαμβάνει αυτολεξί το περσινό κείμενο, αγνοεί παντελώς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν μπορούν να καταλάβουν το ρόλο της δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης στην Ευρώπη. Διότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ισχυρή δημόσια Ραδιο-Τηλεόραση. Δεν έχει καμία καθοδήγηση από το υπουργείο Τύπου. Ανήκει στο Δημόσιο, ανήκει στο λαό και με αυτή την έννοια, έχουν γίνει και στην Ελλάδα, όπως σε όλη την Ευρώπη ήδη ισχύει, σοβαρά βήματα για την πολυφωνία, την παρουσίαση όλων των απόψεων και την ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά και σοβαρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση στη χώρα μας. Επομένως, έχουμε στην Ευρώπη ισχυρές δημόσιες Ραδιο-Τηλεοράσεις και θα έχουμε, ανεξαρτήτως αν οι Αμερικανοί μπορούν να το καταλάβουν ή όχι. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι και αυτή η δήλωση δεν έχει λάβει υπόψη την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και νομίζω ότι πρέπει οι συντάκτες της, αντί να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο αυτολεξί, να ασχοληθούν λίγο, προκειμένου να αποτυπώσουν την πραγματικότητα ως έχει και όχι όπως εκείνοι νομίζουν ότι είναι.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Θα υπάρξει κάποιο διάβημα από ελληνικής πλευράς προς τον Αμερικανό πρεσβευτή για τη "17Ν" και τους "Επαναστατικούς Πυρήνες";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, οι οποίες δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση, ούτως ή άλλως.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Είναι ένα επίσημο έγγραφο στο οποίο, νομίζω, ότι πρέπει να αντιδράσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνουν οι σχετικές κινήσεις, αλλά νομίζω, όπως σας είπα, ότι υπάρχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μίλερ που δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση. Προφανώς, αυτό που ισχυρίστηκα βρίσκει την απόδειξή του και στις δηλώσεις του κ. Μίλερ. Θα γίνουν, πάντως, όχι υπό την έννοια του διαβήματος, όλες οι σχετικές κινήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε πολλές ευκαιρίες διαπιστώνουμε ένα είδος διγλωσσίας από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, διγλωσσία που εκφράζεται από διάφορους παράγοντές της, όπως το τελευταίο παράδειγμα. Εχετε κάποια εκτίμηση για τους λόγους που προκύπτει αυτή η διγλωσσία; "Καρότο - μαστίγιο", αυτό θέλω να πω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από απλοί γραφειοκρατικοί λόγοι μέχρι άλλες αντιλήψεις. Δεν μπορώ να υπεισέλθω στο μυαλό του καθενός. Πάντως, όταν επαναλαμβάνεις αυτολεξί ένα κείμενο που είχες γράψει και πέρσι, πολλή γραφειοκρατία μυρίζει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επανέλθω σε ένα θέμα, το οποίο τέθηκε και χθες και αφορά την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα της προσφυγής των συλλόγων από τη Θράκη. Χθες, κάνατε μια τοποθέτηση. Εκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε και ο κ. Γιαννίτσης. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μπίστης κάνει μια τοποθέτηση επί του όλου θέματος, ζητώντας "να αναγνωρίσει επίσημα το ελληνικό κράτος δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων@" Συμφωνείτε; Σας εκφράζει ως κυβέρνηση η δήλωση αυτή του υφυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπίστης μου είπε πριν από λίγο ότι δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση και ότι πρόκειται για μια δήλωση της ΑΕΚΑ, δηλαδή του πολιτικού σχηματισμού και όχι του ιδίου, υπό την ιδιότητα του υφυπουργού. Αρα, έχω τονίσει, κατ` επανάληψη, και παραπέμπω σε εκείνες τις δηλώσεις, ότι το γεγονός πως ένα στέλεχος της ΑΕΚΑ και συγκεκριμένα ο κ. Μπίστης μετέχει στην κυβέρνηση και εργάζεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να απαγορεύσει -αλίμονο, το αντίθετο θα έλεγα- στην πολιτική οργάνωση ΑΕΚΑ να έχει τη δική της άποψη και τη δική της τοποθέτηση στα γεγονότα, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μπίστης είναι πρόεδρος της ΑΕΚΑ, αν δεν κάνω λάθος και εσείς θα έχετε σίγουρα μιλήσει μαζί του ή θα έχετε επικοινωνήσει τηλεφωνικά. Το ερώτημά μας είναι αν ο ίδιος συμφωνεί με την ανακοίνωση της ΑΕΚΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπίστης είναι κυβερνητικό στέλεχος και ως κυβερνητικό στέλεχος ο ίδιος κάνει τη δουλειά του στον τομέα ευθύνης που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να στερήσει από μια πολιτική οργάνωση τη δυνατότητα να έχει την άποψή της και να εκφράζεται. Είναι υπαρκτή πολιτική οργάνωση, έχει όνομα, έδρα, σήμα, πολιτική δραστηριότητα, πολιτικές θέσεις. Οι άνθρωποι διατύπωσαν τις θέσεις τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας εκπλήσσει και μας ξενίζει αυτό. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τις διατυπώνει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αρα, συμφωνεί και ο κ. Μπίστης. Αυτό λέμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ξανά ότι είναι διαφορετική η λειτουργία ενός κυβερνητικού στελέχους και διαφορετική η λειτουργία μιας πολιτικής οργάνωσης. Είναι πολιτική οργάνωση. Δηλαδή, θεωρητικά όποιος συμμετέχει σε μια πολιτική οργάνωση γνωρίζει ότι μπορεί να εκδώσει ανακοίνωση η πολιτική οργάνωση και χωρίς τη συμφωνία του. Είναι θέμα αρχής και εγώ τοποθετούμαι σε θέματα αρχής. Ως κυβερνητικό στέλεχος ο κ. Μπίστης κάνει τη δουλειά του. Η ΑΕΚΑ έχει τις δικές της πολιτικές απόψεις και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις πολιτικές απόψεις της οργάνωσης αυτής. Αν θέλει να της ασκήσει δημόσια κριτική, όπως κάνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, δικαίωμά του.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μια διευκρίνιση: Δηλαδή, το σχετικό κείμενο της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", το οποίο αναφέρει ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα τι μου δήλωσε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αρα, δεν ισχύει ότι ως υφυπουργός έχει κάνει αυτή τη δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ίδιος μου το είπε και με αυτή την έννοια δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητώ. Ο ίδιος μου δήλωσε ότι η σχετική δήλωση είναι της πολιτικής οργάνωσης ΑΕΚΑ.

ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι, όταν κάνει μια επίσημη ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, υπάρχει η δυνατότητα να μην εκφράζει τον Πρωθυπουργό; Ο κ. Μπίστης, από ό,τι ξέρουμε, έχει ιδρύσει την ΑΕΚΑ. Είναι δυνατό το κόμμα του να κάνει μια δήλωση, χωρίς να εκφράζει τον ίδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είστε έμπειρος και διακεκριμένος πολιτικός συντάκτης και γνωρίζετε ότι, κατά το Σύνταγμά μας, το ΠΑΣΟΚ είναι και το κόμμα που κυβερνά και έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν ισχύει το ίδιο και για την ΑΕΚΑ. Είναι διαφορετικού επιπέδου το ένα θέμα και διαφορετικού το άλλο. Είναι άλλη η συμπεριφορά ενός κόμματος, το οποίο έχει την ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας και άλλη η συμπεριφορά ενός κόμματος που είναι πλήρως αυτόνομο και του οποίου στέλεχος συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αρα, λοιπόν, μη συγχέουμε ανόμοια μεταξύ τους πράγματα και κατά το Σύνταγμά μας και κατά την πολιτική ουσία. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι, κατά το παρελθόν, σε ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις είχε παρουσιαστεί και μια κριτική στάση και από το ΠΑΣΟΚ, όχι βέβαια υπό την έννοια της διαφωνίας. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συζητήσει θέματα που συνδέονταν με τις κινητοποιήσεις των μαζικών οργανώσεων κατά την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει απόφαση να συμμετέχει σε αυτές -και ορθώς συμμετείχε- τις κινητοποιήσεις. Υπάρχει και η διακριτή λειτουργία σε ορισμένα θέματα, όχι υπό την έννοια της στρατηγικής βεβαίως, και μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Αρα, μη μας κάνουν εντύπωση αυτά τα θέματα. Δεν βλέπω να υπάρχει ζήτημα.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως, λοιπόν, θα πείτε στον κ. Μπίστη, το κόμμα του στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικό για να μην σας προκαλεί προβλήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Το ΑΕΚΑ είναι ένα κόμμα με το οποίο έχουμε έναν πολιτικό διάλογο και δεν το κρύβουμε, γιατί νομίζουμε ότι μπορεί να προσφέρουν, αλλά είναι μια αυτόνομη πολιτική οντότητα, που έχει τις δικές της πολιτικές απόψεις. Θα υποχρεώσουμε εμείς μια αυτόνομη πολιτική οντότητα να έχει την α@ ή τη β@ θέση. Είναι έξω από τη λογική και την πολιτική πρακτική μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα μπω στο θέμα αυτό καθ@ αυτό, το οποίο είναι σοβαρό και εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους. Η κυβέρνηση πώς το αντιμετωπίζει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, προβεί σε δηλώσεις γι@ αυτό το θέμα. Είπα ότι σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λοζάνης. Αυτό απαντά σε όλα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την άλλη πλευρά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημασία έχει εμείς πώς κινούμαστε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Διάβασα πολύ καλά τη χθεσινή τοποθέτησή σας, διάβασα την ανακοίνωση του κ. Γιαννίτση και τη δήλωση του κ. Μπεγλίτη. Ακουσα και αυτό που είπατε τώρα περί μειονοτήτων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως, θεωρώ θετικό ότι και του κ. Ρουσόπουλου έμοιαζε με τη δική μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για ποιές μειονότητες μιλάτε στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πείτε ότι είναι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, όχι να λέμε "μειονότητες".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μόνο αυτή η μειονότητα. Εχουμε και άλλα θέματα στην Ελλάδα. Με τον όρο "μειονότητες" εννοούμε πολλά είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, κατά τη Συνθήκη της Λοζάνης, υπάρχει η θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Υπάρχουν, επίσης, φυλετικές μειονότητες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για τη Συνθήκη της Λοζάνης μιλούμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι υπάρχει, κατά της Συνθήκη της Λοζάνης, θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Στο θέμα των τσιγγάνων, για παράδειγμα, έχουμε να κάνουμε με φυλετική μειονότητα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Συμφωνώ, αφού το ξεκαθαρίσατε. Το θέμα, όμως, είναι συγκεκριμένο και αφορά μια απόφαση που αναμένουμε και υπάρχει μια πολιτική διάσταση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι στα εθνικά θέματα. Εγώ επίτηδες χρησιμοποίησα, χθες, τη Συνθήκη της Λοζάνης, για να δώσω το στίγμα που έπρεπε να δώσω. Το καταλαβαίνετε πολύ καλά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τώρα, όπως το θέσατε, μας το ξεκαθαρίσατε και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Για την ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχύει ότι η Συνθήκη της Λοζάνης και τα όσα αυτή προβλέπει για τη θρησκευτική μειονότητα των μουσουλμάνων της Θράκης είναι νομικώς ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη διεθνή συνθήκη ή εσωτερική συνθήκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει κάποιο θέμα;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως, η Συνθήκη της Ρώμης που προτάσσει και στην εισήγησή του ο αρεοπαγίτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να κρίνω εισήγηση, δηλαδή εσωτερικό κείμενο, του Αρείου Πάγου; Γιατί δεν περιμένετε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και δημιουργείτε μόνοι σας προβλήματα; Πολλές φορές βιαζόμαστε. Μπορούμε να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίες θα εξετάσουν όλα αυτά τα θέματα που θέτετε. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα εμπεριστατωμένο κείμενο που θα λύνει όλες τις απορίες μας και όλες τις νομικές αναζητήσεις μας. Κατά τα άλλα, σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και όπως και χθες κάνω και σήμερα ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης για το θέμα των μειονοτήτων της Θράκης. Αλλά, πρέπει να αναφερόμαστε και στις άλλες μειονότητες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα που έχει προκύψει με τα κονδύλια του Γ@ Κ.Π.Σ. και το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Τσιμπλάκος. Κατ` αρχάς, θα ήθελα μια ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Τσιμπλάκος είναι έγγραφο υπηρεσιών της Ε.Ε. προς το γραφείο του κ. Μπαρνιέ. Το έγγραφο που απέστειλε, επισήμως πλέον, το γραφείο του κ. Μπαρνιέ είναι διαφορετικό. Δεν υιοθετεί τις εκτιμήσεις κάποιας υπηρεσίας. Επομένως, δεν έχω κανένα λόγο να το σχολιάσω. Παραπέμπω, όμως, σε χθεσινοβραδινή και σημερινή ανακοίνωση του κ. Πάχτα, ο οποίος τοποθετεί το ζήτημα σε όλη την πολιτική ουσία του και βεβαίως αναφέρεται και στην προσπάθεια της Ν.Δ. να δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, σε βάρος των εθνικών θεμάτων μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη ροή και αξιοποίηση των πόρων του Γ@ Κ.Π.Σ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν με ρωτάτε, πώς πάει η ροή του Γ@ Κ.Π.Σ., σας απαντώ ότι το "νερό έχει μπει στο αυλάκι". Χρειάστηκε αρκετός κόπος γι@ αυτό. Υπήρξαν πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίσαμε και λύσαμε. Αυτή τη στιγμή, "το νερό έχει μπει στο αυλάκι" και τρέχει κανονικά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε αυτό το κείμενο, δεδομένου ότι περιλαμβάνει εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν τα πράγματα, έστω και αν δεν έγιναν αποδεκτές από τον προϊστάμενός τους, θα απαντήσετε επί της ουσίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση σε έναν υπηρεσιακό παράγοντα, του οποίου οι απόψεις δεν έγιναν αποδεκτές από τα πολιτικά πρόσωπα στην Κοινότητα; Αυτό είναι πάγια αρχή. Επειδή έχω κάνει κοινωνικό ταμείο, έχω και προσωπική εμπειρία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παίρνει μεγάλη έκταση, γιατί συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα -και εννοώ τη Ν.Δ.- το "σπρώχνει" προς τον Τύπο. Ο κ. Τσιμπλάκος το προβάλλει ως δήθεν το κεντρικό θέμα που υπάρχει, ενώ είναι εκτίμηση ενός υπηρεσιακού.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για να το υιοθετήσει ο Τύπος, πρέπει να έχει και μια βάση. Νομίζω ότι η φράση "το νερό μπήκε τώρα στο αυλάκι" επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν προβλήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα προβλήματα είχαν σχέση με μια σειρά καινούργιες διαδικασίες, που είχαν αντιστάσεις, όπως αυστηροί έλεγχοι, ανεξάρτητες αρχές, νέες διαδικασίες ανάθεσης με αυστηρούς όρους, πλήρεις αξιολογήσεις των ενεργειών. Δεν είχαν συνηθίσει, ούτε η ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ούτε οι ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε οι ελληνικοί φορείς, σε τόσο αυστηρές διαδικασίες, όχι μόνο ελέγχου, αλλά και σε σχέση με τη σκοπιμότητα και την παρακολούθηση των έργων που θα πραγματοποιούνταν. Ρωτήστε, αν θέλετε, μια από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς και θα δείτε ότι άλλαξαν πλήρως οι διαδικασίες. Εχουμε, όχι απλώς καινοφανείς, αλλά πλήρεις διαδικασίες. Αυτό απαίτησε χρόνο και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην αρχή. Χρειάστηκε να κάμψουμε αντιστάσεις. Παρουσιάστηκαν χρονικές υστερήσεις. Ομως, " το νερό έχει μπει στο αυλάκι", τρέχουμε κανονικά και θα είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Τα ίδια έλεγαν μερικοί και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρουσιάστηκε μια παραπληροφόρηση του κ. Τσιμπλάκου, ο οποίος εμφάνισε μια επιστολή υπηρεσιακού προς τους προϊσταμένους του ως εκτιμήσεις της Κοινότητας. Δεν είναι έτσι και καλά θα κάνουμε να σταματήσουμε την παραπληροφόρηση. Θα επανέλθει επ@ αυτού αναλυτικά ο κ. Πάχτας, με συνέντευξή του την ερχόμενη Τρίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τι θα γίνει με την ελληνοκυπριακή άσκηση; Θα γίνει ή δεν θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκε ο κ. Παπαντωνίου και το έκλεισε το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τι γίνεται με το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών όπλων από την εθνική φρουρά; Είναι απαίτηση της Αμερικής να αποσυρθούν τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που έχει δώσει η Ελλάδα στην Κύπρο. Τι έχει αποφασίσει η Ελλάδα να κάνει; Γιατί στην παρέλαση για την ανεξαρτησία δεν συμμετείχαν οπλικά συστήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνεννοηθώ με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα επανέλθω, γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να απαντήσω, κατόπιν συνεννόησης.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 October 2003 - 13:05:10 UTC