Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον Προϋπολογισμό του 2004. Το προοίμιο του Προϋπολογισμού, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα, θα κατατεθεί τη Δευτέρα (6.10.2003).

Θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια σημεία από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Στην αρχή είπε τα εξής:

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός με ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι αναπτυξιακός, προωθεί την απασχόληση, τη δίκαιη κατανομή εισοδήματος, είναι κοινωνικός και βεβαίως συνδέεται με την υλοποίηση των υποδομών για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι ένας προϋπολογισμός, όπως όλοι αυτοί που συζητήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό, γιατί το 2004, είναι ο χρόνος που προωθούμε την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, υλοποιούμε τη δέσμη των κοινωνικών μέτρων, είναι ο χρόνος που πραγματοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επειδή έχουμε αναλάβει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον Προϋπολογισμό. Γιατί οι Ολυμπιακές Αγώνες δεν είναι ένα έργο μακροπρόθεσμο για το οποίο μπορούμε να κατανείμουμε τις δαπάνες για πολλά χρόνια. Πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα, μέσα στο 2004. Γι αυτό ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης πραγματοποιείται το 2004 και μάλιστα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το 1ο εξάμηνο. Ως εκ τούτου, ο καταμερισμός των δαπανών πρέπει να λάβει υπόψη του αυτό το γεγονός.

Γνωρίζω, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ότι μπορεί να προβληθούν αντιρρήσεις. Αντιρρήσεις, για παράδειγμα, σε σχέση με τις προσλήψεις. Υπάρχουν τομείς, όπως για παράδειγμα, στο νοσοκομειακό προσωπικό, που είναι φανερό ότι θα ήταν καλύτερα να είχαμε περισσότερες προσλήψεις. Υπάρχουν προγράμματα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν έργα τα οποία και αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν και θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν το 2004 ή να κάνουν σημαντική πρόοδο. Ομως, όλα δεν γίνονται. Δεν γίνονται και Ολυμπιακοί Αγώνες, με το υψηλό κόστος που έχουν και ταυτόχρονα η συνέχιση όλων των δράσεων με τους ίδιους ρυθμούς και το ίδιο ύψος δαπάνης. Δεν γίνονται όλα γιατί υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους κανόνες, τους οποίους πρέπει να υπακούει ο κάθε προϋπολογισμός και οι οποίοι εγγυώνται τη σταθερότητα.

Οπως γνωρίζουμε, μια μεγάλη αύξηση των δαπανών μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε. Η μεγάλη αύξηση των δαπανών μπορεί να τροφοδοτήσει ελλείμματα και μετά οι τόκοι να επιβαρύνουν, κατά τρόπο υπερβολικό ή αντίθετο με την επιδίωξη της σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο αυτοί οι κανόνες που είναι αυτονόητοι. Υπάρχουν οι κανόνες και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μερικοί λένε ότι λόγω της ύφεσης στην Ε.Ε. παρουσιάστηκαν φαινόμενα χαλάρωσης. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει ξεπεράσει το όριο του Μάαστριχτ και η Γερμανία βρίσκεται πολύ κοντά. Οπως γνωρίζετε έχει ξεσπάσει μια διαμάχη ανάμεσα στην Ε.Ε. -και συγκεκριμένα την Επιτροπή- και τη Γαλλία, γύρω από την υποχρέωση της χώρας να τηρήσει αυτούς τους όρους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό το κάνουν και άλλοι, γιατί όχι κι εμείς. Αυτό, όμως, θα αποτελούσε μια κοντόφθαλμη θεώρηση των σχέσεων δύναμης μέσα στην Ε.Ε. Εάν στους «μεγάλους» προστεθούν ένας ή άλλοι «μικροί», η Ε.Ε. θα αναδείξει την αυστηρότητά της. Πέρσι έγινε συζήτηση για τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, πέρσι, όταν γινόταν η συζήτηση για τη Γερμανία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, η Ε.Ε. δεν δίστασε να προχωρήσει σε επιβολή των μέτρων, τα οποία προβλέπονται στις Συνθήκες. Είμαστε σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη. Δεν θέλει κανείς την Ανοιξη να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να κάνει συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική μας πολιτική. Αυτό θα είχε ένα γενικότερα αρνητικό αποτέλεσμα.

Ολοι ξέρουμε, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ότι η Ν.Δ. έχει αμφισβητήσει την οικονομική μας πολιτική και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δήθεν αυτή δεν είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Και αυτό, παρά την αύξηση του ΑΕΠ, που ενώ υπάρχει ύφεση στην .Ε.Ε. αυξάνεται με υψηλό ρυθμό και παρά τις βέβαιες προβλέψεις ότι του χρόνου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, παρά το ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στις επενδύσεις, παρά το ότι είναι αυτονόητο, πως με την αύξηση του ΑΕΠ, υπάρχει και αύξηση της κατανάλωσης. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τροφοδοτήσουμε αυτές τις αντιλήψεις με δείγματα χαλαρότητας. Συνεχίζουμε την πολιτική μας. Είναι μια πολιτική σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Μια πολιτική που κάνουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε δύσκολες συνθήκες, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε και τις πρόσθετες δυσκολίες που ανακύπτουν από την υποχρέωσή μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Και αυτό πρέπει να φανεί προπαντός στον Προϋπολογισμό και στη συζήτηση που θα γίνει σε σχέση με αυτόν τον Προϋπολογισμό.

Αυτό απαιτεί και την επανάληψη της αρνητικής απάντησης για υπερβολικά και παράλογα αιτήματα. Ακούσαμε για αυξήσεις 20% ή κάποιους να ζητούν διπλασιασμό των αποδοχών τους ή ισχυρισμούς για δήθεν υποβάθμιση επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Εάν ακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση και οδηγηθούμε στη μη εφαρμογή των όσων επιβάλλονται για τη σταθερότητα, θα οδηγηθούμε σε μια αρνητική εξέλιξη και αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Για να συνοψίσω, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, πιστεύω ακράδαντα ότι καθοριστικό για την εκλογική νίκη και για την εκλογική απήχηση είναι η οικονομική εμπιστοσύνη, τί προβλέπει ο πολίτης, πώς αισθάνεται την κατάσταση και πώς βλέπει ότι η πολιτική βελτιώνει τις συνθήκες ζωής του. Και ο Προϋπολογισμός πρέπει να συντελεί στην οικονομική εμπιστοσύνη, που δεν είναι μόνο οι αυξήσεις, αλλά και η αίσθηση της σταθερότητας, της αποφασιστικότητας του σχεδίου και τους στόχου. Αυτή, λοιπόν, την οικονομική εμπιστοσύνη πρέπει να τη στηρίξουμε και να μην κλονίσουμε".

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε και πάλι τα πέντε κεντρικά σημεία, που είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του Προϋπολογισμού. Αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, είναι Προϋπολογισμός αναπτυξιακός. Ο στόχος μας για την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ είναι 4,2%, για την αύξηση των επενδύσεων είναι 7%, για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι 3,2%.

Δεύτερον, είναι Προϋπολογισμός απασχόλησης. Φέτος, στην ανεργία θα έρθουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης. Το 2004 θα είμαστε χαμηλότερα. Η ανεργία θα φτάσει στο 8%.

Τρίτον, είναι Προϋπολογισμός κοινωνικός. Το κοινωνικό πακέτο έχει συνολικό κόστος 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέταρτον, είναι Προϋπολογισμός δικαιότερης κατανομής εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 θα υπάρξει μια βελτίωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα κατά 3,4%. Και το όφελος από τα φορολογικά μέτρα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα είναι 480 εκατομμύρια ευρώ. Και,

Πέμπτον, είναι ένας Προϋπολογισμός που θα μας βοηθήσει να φέρουμε πλήρως σε πέρας τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι, λοιπόν, Προϋπολογισμός αναπτυξιακός, απασχόλησης, κοινωνικός, δικαιότερης κατανομής εισοδήματος και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υλοποίηση του μεγάλου στοιχήματος για τη χώρα μας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα μπορούσατε να μας κάνετε κάποια διευκρίνιση από πλευράς κυβέρνησης για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη; Αναμένουμε κάποια απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οντως, αναμένεται απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης και ούτε έχουμε τέτοια πρόθεση. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Θα περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα προσέχει ιδιαίτερα τους χειρισμούς της στα θέματα των μειονοτήτων. Σέβεται πλήρως τα δικαιώματά τους, λειτουργεί απόλυτα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά αυτών που καθορίζει η Συνθήκη της Λοζάνης.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά την τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο κάποιοι υπουργοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις ή ζήτησαν κάτι περισσότερο ή ήταν σύμφωνοι με αυτά που άκουσαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν γίνεται για να συμφωνήσουμε εκ των προτέρων. Η συμφωνία επέρχεται μετά από συζήτηση, ανάπτυξη απόψεων και προβληματισμών, καθώς και από απαντήσεις που δίνονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Εγινε μια πλούσια συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν μια σειρά θέματα και ομόφωνα όλοι καταλήξαμε να εγκρίνουμε το προοίμιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι βεβαίως θα ήταν επιθυμητό να υπάρξουν προσλήψεις και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, αποτελεί έμμεση απάντηση σε αίτημα του αρμόδιου υπουργού, το οποίο απορρίφθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό, όταν καταρτίζεις τον Προϋπολογισμό, να έχεις μπροστά σου τις ανάγκες που έχουν θέσει τα υπουργεία. Οι τελικές αποφάσεις -και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι- λαμβάνονται με βάση τη γενικότερη πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και όχι του κάθε υπουργείου μεμονωμένα. Αρα, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί σε μια σειρά θέματα, αλλά βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές ανάγκες, κυρίως το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί, για το πρώτο εξάμηνο του 2004, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να σας λύσω την απορία, προσλήψεις θα γίνουν στον τομέα της Υγείας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, είχαμε άσχημα επεισόδια στο μπάσκετ και την Κυριακή στο ποδόσφαιρο. Ετσι θα πάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, με τέτοιους φιλάθλους; Ναι, μεν, υπάρχουν νομοσχέδια, αλλά η καταστολή πού είναι; Τη βλέπουμε μόνο στον πετροπόλεμο των ΜΑΤ με τους χούλιγκαν στις κερκίδες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συμβουλή σας δεν είναι η ορθότερη. Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα. Δεν κάνουμε καταστολή. Καταστολή γίνεται μόνον όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Οταν, πλέον, απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Την παρέμβασή σας πρέπει να την κάνετε προς τους υπεύθυνους των ομάδων. Από εκεί γίνεται η διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων. Γνωρίζετε ότι οι ομάδες μπορεί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να "μαζέψουν" τον πυρήνα των φανατικών οπαδών τους, γιατί δεν χρωστούν τίποτα αυτοί που πηγαίνουν στο γήπεδο με τις οικογένειές τους να απολαύσουν μια γιορτή ή έναν αγώνα. Το ύστατο μέσο είναι η καταστολή. Δεν θα κάνουμε προληπτική καταστολή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, μας είπατε ότι η επιστολή του Εθνικού Ιδρύματος Αθλητισμού της Ρωσίας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε με κάτι σοβαρότερο να ασχοληθείτε; Αν έχετε κάτι σοβαρότερο, ευχαρίστως. Για να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, σημαίνει ότι πήγε κάποιο έγγραφο. Αυτό εννοούσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Όταν ρωτηθήκατε από τη συνάδελφο για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος, είπατε ότι περιμένετε την απόφαση και ότι η Ελλάδα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λοζάνης. Υπάρχει, όμως η εξής διαφορά: Αν δεν με απατά η μνήμη μου η Συνθήκη της Λοζάνης δεν αναφέρει πουθενά τουρκική μειονότητα, μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα. Ο εισηγητής του Αρείου Πάγου μιλάει για τουρκική μειονότητα. Υπάρχει μια σαφέστατη διαφορά στον επιθετικό προσδιορισμό. Το ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση ποιο από τα δύο θα ακολουθήσει; Αυτό που μέχρι τώρα ακολουθούσε, τη Συνθήκη της Λοζάνης ή την απόφαση που ενδεχομένως να βγάλει ο Αρειος Πάγος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας εξήγησα το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε. Από εκεί και πέρα ας περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Αυτό που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των αεροδιαδρόμων, εντάσσεται και σε ένα πλαίσιο που αφορά και το άνοιγμα της Χάλκης και όλα αυτά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε πολύ. Μην προδικάζετε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εχω μια παρατήρηση: Ακουσα χθες τον κ. Μεϊμαράκη να μιλάει σε ραδιοφωνικό σταθμό. Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην ανησυχεί. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Είναι πρόβλημα συμπεριφοράς, πρόβλημα αντιλήψεων. Και εκεί είναι το πραγματικό ζήτημά. Δεν έχουμε να μοιράσουμε με κανέναν τίποτα επί προσωπικού. Υπάρχει ένα θέμα αντιλήψεων: Τελικά είναι ίσοι οι Ελληνες και υφίστανται όλοι τις συνέπειες του νόμου ή υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι; Σε αυτό, παρά τις προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη να μπερδέψει τα πράγματα -που δεν είναι επιτυχείς από ό,τι βλέπω- επίσημη απάντηση από τη Ν.Δ. δεν έχουμε πάρει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 October 2003 - 14:05:10 UTC