Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του «ΑΘΗΝΑ-2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, με αντικείμενο την προετοιμασία της αυριανής Διυπουργικής Επιτροπής.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά.

Αύριο, στις 9:30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη, για το σχέδιο νόμου για τα δάση. Ο κ. Δρυς βρίσκεται σε Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Επιτροπή για το συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Θα προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον υποφαινόμενο και τον υφυπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, για επικοινωνιακά θέματα.

Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις.

Την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, των κυρίων Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Πάχτα, Ν. Φαρμάκη, του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, του υφυπουργού Ν. Αλευρά και του Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλη. Υπάρχει πιθανότητα την Πέμπτη να συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, αλλά αυτό θα οριστεί, ενδεχομένως, μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Στις 11:30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θέλω να κάνω εισαγωγικά δύο δηλώσεις:

@ Η πρώτη επισήμανση αφορά ένα τμήμα, για το οποίο υπάρχει και η δήλωσή μου της Παρασκευής, της γνωστής υπόθεσης των 10 δις δραχμών, το οποίο υποτίθεται ότι βρήκε η Ν.Δ. από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, ως γνωστόν, δεν υπήρχε. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Κάποια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να σοβαρευτεί στοιχειωδώς. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αναλύσεις -και μάλιστα από τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος- οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και δεν έχουν καμία σχέση για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί αυτή η έκθεση δεν ήταν της ΕΚΤ. Και ο δεύτερος λόγος, είναι ότι δεν αναφέρονται καν σε αυτή την έκθεση αυτά που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής. Πρόκειται για έκθεση μελετητών, οι οποίοι δεν έχουν καμία επίσημη ιδιότητα. Θα σας διανείμω έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Και αυτή ακόμη η άτυπη εργασία κάποιων ειδικών ανθρώπων, αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα ζητήματα αυτά. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι: Η ο κ. Καραμανλής συνειδητά εξαπάτησε, οπότε δείχνει την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του και πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό ή ο κ. Καραμανλής παρασύρθηκε, οπότε πρέπει να απολύσει το σύμβουλο που τον οδήγησε σε αυτό το λάθος. Περιμένουμε την απάντηση της Ν.Δ. και εάν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

@ Η δεύτερη εισαγωγική δήλωση γίνεται, διότι βλέπω στον Τύπο κάποιες αναφορές γύρω από τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού της ανεργίας. Αυτά τα οποία γράφουν ορισμένοι αναλυτές -και αναφέρομαι σε ανθρώπους μέσα από το χώρο σας- δεν είναι σωστά. Το άκουσα και ως επιχείρημα από τη Ν.Δ. Η χρήση της απογραφής του 1991 γίνεται μόνο για τον τρόπο επιλογής της δειγματοληψίας. Δεν έχει καμία σχέση με τους αριθμούς. Μπορεί, δηλαδή, να επηρεάσει μόνο το πόσα νοικοκυριά θα επισκεφθεί η ΕΣΥΕ σε ένα οικοδομικό τετράγωνο ή σε κάποια πόλη. Τίποτα άλλο. Αθροιστικά, ο αριθμός των νοικοκυριών είναι ο ίδιος. Το εθνικό ποσοστό ανεργίας σε τίποτα δεν επηρεάζεται από τις επισκέψεις, από τη στατιστική δειγματοληπτική επιλογή των επισκέψεων της ΕΣΥΕ. Το εθνικό ποσοστό ανεργίας σε τίποτα δεν επηρεάζεται. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πιθανόν να επηρεαστούν τοπικά ποσοστά. Πιθανόν, αλλά μέχρι εκεί. Στο εθνικό ποσοστό δεν υπάρχει επιρροή, διότι ο συνολικός αριθμός του δείγματος είναι ο ίδιος. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πουν ότι η ανεργία δεν είναι 8,9% , αλλά είναι παραπάνω, να ερευνήσουν και πάλι το θέμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι ορισμένες κινήσεις είναι αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου σε ορισμένα θέματα και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ανεργίας. Σαφώς υπάρχει ανάγκη για δουλειά ακόμα, αλλά δεν μπορούμε ούτε να μην αναγνωρίζουμε, ούτε να προσπαθούμε να διαστρεβλώσουμε, ούτε να προσπαθούμε να αποκρύψουμε την πραγματικότητα. Η ανεργία έχει μειωθεί χάρην στην πολιτική μας, τα μέτρα και τη Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης. Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τα βενζινάδικα είναι και πάλι κλειστά, ταξί δεν υπάρχουν. Από τη μια πλευρά οι βενζινοπώλες λένε ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση και από την πρόσφατη συμφωνία που είχαν κάνει και γι αυτό κλείνουν σήμερα και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση λέει ότι καλώς έχουν τα πράγματα. Τί συμβαίνει τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να ελπίζω ότι στις 15:00 που θα συναντηθούν, θα βρεθεί λύση. Ολοι θέλουμε να βρεθεί λύση. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι: Πρώτον, η συμφωνία που έγινε τηρείται και θα τηρηθεί κατά γράμμα. Δεύτερον, δεν μπορεί να υπάρχει Ελληνας που δεν φορολογείται, παρά μόνον αυτοί που είναι κάτω από το ελάχιστο όριο εισοδήματος. Και δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μη φορολογείται. Δεν υπάρχουν Ελληνες λιγότερο ή περισσότερο ίσοι έναντι του νόμου. Η προστασία του δημόσιου συμφέροντος επιβάλλει να φορολογούνται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, επομένως και οι βενζινοπώλες και η πώληση της βενζίνης. Τρίτον, οι ίδιοι οι βενζινοπώλες είχαν καταγγείλει λαθρεμπορία καυσίμων. Τα μέτρα που λαμβάνονται με τις ταμειακές μηχανές θα μας προστατέψουν από εκείνους, τους οποίους οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι ασκούν λαθρεμπορία. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Δέχεται συζήτηση και έκανε συζήτηση γύρω από τις τεχνικές συνθήκες εφαρμογής του. Η συμφωνία ισχύει απαρέγκλιτα. Οπως ισχύει και απαρέγκλιτα η απόφασή μας να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και να υπάρξει φορολόγηση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τί έχετε προβλέψει εάν τυχόν συνεχιστεί η απεργία και κρατήσει πολλές ημέρες; Ηδη, χθες οι ουρές, απ` ό,τι είδαμε, ήταν χιλιομέτρων για να προμηθευτούν τα αυτοκίνητα βενζίνη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας περιμένουμε τη συνάντηση. Μην προτρέχουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση θεωρεί από τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά η απεργία ότι υπάρχουν και κίνητρα άλλου είδους, πιθανόν πολιτικά, απέναντί της, αυτή την περίοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτή την απεργία δεν εκτιμώ ότι είναι πολιτικά τα κίνητρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιές απεργίες θεωρείτε ότι είναι πολιτικά τα κίνητρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κάνουμε ανάλυση αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε σε αυτή την απεργία. Σε ποιά άλλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάποια άλλη θα με ξαναρωτήσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλες απεργίες. Στα Πανεπιστήμια, στα ταξί, είναι πολιτικές οι απεργίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω, στα Πανεπιστήμια ή στα ταξί, είναι πολιτικές οι απεργίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, μη βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τη δήλωση που κάνατε για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχω μπροστά μου ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", με ημερομηνία 29/8/2003, με τίτλο "Πρώτη σε κρατική σπατάλη και διαφθορά η χώρα μας". Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα σε μελέτη οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος είχε επισκεφθεί τη σελίδα στο διαδίκτυο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έβλεπε ότι δεν είναι δική της αυτή η μελέτη. Το γράφει, άλλωστε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, λοιπόν, δεν αντιδράσατε τότε, όταν μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας και μάλιστα προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα, δημοσίευσε αυτά τα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αντιδικούμε με εφημερίδες, ούτε με δημοσιογράφους. Η διαφωνία μας είναι πολιτική.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές διαψεύδετε δημοσιεύματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν μας αφορούν, τα διαψεύδουμε. Εχουμε πολιτική διαφωνία, με την τακτική του κ. Καραμανλή, ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, είτε συνειδητά, είτε δεν διάβασε, είτε παρασύρθηκε, οπότε πρέπει να απολύσει το σύμβουλό του. Εγινα σαφής; Ενας δημοσιογράφος μπορεί να γράψει το α@, το β@, το γ@ και αυτό να κριθεί από τους αναγνώστες του. Στην Ελλάδα έχουμε ελευθεροτυπία, όπως γνωρίζετε. Ο κ. Καραμανλής, όμως, δεν κρίνεται από τους αναγνώστες του, αλλά από τον ελληνικό λαό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες φορές σας έχουμε ακούσει να διαψεύδετε δημοσιεύματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ήταν να διαψεύδω δημοσιεύματα, θα έπρεπε να διαψεύδω τους συναδέλφους σας, εδώ, κάθε μέρα. Δεν θα κάνω αυτή τη δουλειά. Αλλος είναι ο ρόλος μας. Δεν είναι να τρέχουμε πίσω από δημοσιεύματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, όμως, δημοσιεύονται πίνακες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημά σας. Το ίδιο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης θα κάνω με σας, που γράφετε σε μια εφημερίδα και το ίδιο θα κάνω με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν νομίζω ότι είναι σωστό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν βγάλατε μια απάντηση, γι@ αυτό το δημοσίευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που μας δώσατε είναι απόσπασμα από ένα έγγραφο εργασίας. Εσείς λέτε ότι είναι από την ίδια μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Καραμανλής ή από άλλη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι από την ίδια μελέτη όπου, στην πρώτη σελίδα της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν τη δεσμεύουν αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να τα έχουν διαβάσει αυτά. Απλά, επειδή ήταν κάποιοι άνθρωποι που είχαν ένα βαθμό σύνδεσης μαζί της, το έβαλε στο site της και από εκεί παρασύρθηκε, αν παρασύρθηκε και δεν το έκανε επίτηδες, η Ν.Δ.. Γιατί, άφησα περιθώριο για δύο εκδοχές. Η μία να οφείλεται σε συνειδητή κίνηση και η δεύτερη να είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος προχειρολόγησε και δεν διάβασε καλά. Στη μία περίπτωση, έχουμε εξαπάτηση του ελληνικού λαού και στη δεύτερη μια χοντροειδή γκάφα, που πρέπει τουλάχιστον να επιφέρει κάποια απόλυση των ανθρώπων που κάνουν αυτά τα πράγματα. Περιμένουμε την απάντηση από τη Ν.Δ.. Αλλά και στη δεύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν κανείς άρχισε να συζητά εκθέσεις που δεν είναι επίσημες, αλλά είναι του χ@, του, ψ@ ή του ω@, φυσικού δηλαδή προσώπου, πάλι η έκθεση δεν αναφέρει αυτό που λένε. Και στη δεύτερη περίπτωση αποδεικνύεται ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τη διαβάσει. Διότι, λέει καθαρά ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες στο δημόσιο τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς αποτελέσματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν έχεις κάνει τεράστια προσπάθεια, έχεις και αποτελέσματα. Αλλιώς, δεν θα έβαζαν την Ελλάδα στην άνω κατηγορία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Η εφημερίδα επικαλείται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι ψευδές το δημοσίευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να θυμάμαι τι έγραφε η εφημερίδα πριν από τρεις μήνες. Δεν θα απαντήσω, όσο και να ρωτάτε. Αλλά, σαφώς θυμάμαι τι είπε ο κ. Καραμανλής. Αυτή, άλλωστε, είναι η δουλειά μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακούσαμε, σήμερα, σε ραδιοφωνικό σποτάκι, τον κ. Χυτήρη να λέει, με αφορμή τις νομιμοποιήσεις που ήθελε να κάνει ο Κατσιγιάννης, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι γελοία, σούπερμαρκετ και μεσιτικό γραφείο. Γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν προσιδιάζουν και στη δική σας κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι η δική μας κυβέρνηση δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει σχέση με τα "κατσιγιάννια" τεχνάσματα. Αν είχατε διαβάσει το σχέδιο νόμου -όπως και αυτοί που εμπνέονται τέτοιες κινήσεις- που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, θα είχατε δει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτίωση, την αποτελεσματικότητα και τον καλύτερο έλεγχο της άδειας οικοδομής. Δεν έχουμε νομιμοποιήσεις, αλλά καθαρά μια ανθρώπινη διευκόλυνση, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε ανθρώπους που ελπίζουν ότι μπορεί να πάρουν άδεια. Ας έχουν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι να γίνουν οι μελέτες, ρεύμα και νερό. Αν αυτά τα δύο μεταξύ τους είναι όμοια πράγματα, έχουμε χάσει τη σημασία της λέξης "όμοιος". Εχουμε πάει σε θέατρο του παραλόγου, το οποίο, ούτε μου αρέσει, ούτε θα το ακολουθήσω. Τουλάχιστον στην πολιτική, δεν ταιριάζει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Απαντήσατε το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να μου δώσετε την ίδια απάντηση, αλλά θα ήθελα να επανέλθω, αναφορικά με αυτές τις τέσσερις δημοσκοπήσεις, στις οποίες φαίνεται, λίγο πριν τις εκλογές, ότι η Ν.Δ. παγιώνει μια διαφορά τουλάχιστον επτά μονάδων, ενώ εσείς φαίνεται να επιχαίρεστε για τη διαφορά στον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, που είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Είναι στο 3,5%.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ετσι είναι, εάν έτσι νομίζετε, σύμφωνα με τον Πιραντέλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τις πρώτες σας αντιδράσεις για τις δημοσκοπήσεις αποκόμισα ότι περιμένατε ίσως πιο σημαντικά αποτελέσματα από τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών, εννοώ το κοινωνικό πακέτο και τη Χάρτα. Κατάλαβα καλά ή σας ικανοποιούν οι μετρήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα την προηγούμενη Παρασκευή, όπου, χωρίς να γνωρίζω τις δημοσκοπήσεις, είπα ορισμένα πράγματα. Για όσους έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις και δεν διαβάζουν μόνο τίτλους, θα δουν ότι δημιουργείται ένα νέο πολιτικό κλίμα. Εάν δεν υπάρχει συνείδηση ότι δημιουργείται ένα νέο πολιτικό κλίμα, σημαίνει ότι δεν έχουν διαβάσει προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις. Διότι δεν είναι μόνο η πολύ μεγάλη μείωση της διαφοράς στην παράσταση νίκης. Και βεβαίως, δεν είναι στατιστικό λάθος οι τρεισήμισι μονάδες εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Ισα-ίσα, που διευρύνθηκε φοβερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυτό δείχνει ότι η επικοινωνιακή εκστρατεία του κ. Καραμανλή τον μετέβαλε απλώς σε υστερόγραφο της πολιτικής μας. Απέτυχε οικτρά. Ομως, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο. Σε 19 ερωτήσεις γύρω από την ικανότητα διακυβέρνησης -και χρησιμοποιώ απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία- τον Ιούνιο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ να υπερέχει σε 3 ή σε 4. Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να υπερέχει σε 12 και να έχει μειώσει τη διαφορά στα υπόλοιπα στα όρια του ελαχίστου. Οποιος δεν τα βλέπει, μπορεί να συνεχίσει να τραβά το δρόμο του. Εμείς θα τραβήξουμε το δικό μας, που είναι η δουλειά μας, η εφαρμογή του προγράμματός μας, η προβολή του οράματός μας και οι κινήσεις που θα γίνουν μέσα από το κόμμα μας για ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, μια σύγχρονη οργάνωση και μια βαθιά ανανέωση των ψηφοδελτίων μας, όπως έχει αναφέρει και ο Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ωστόσο δεν σας ανησυχεί το γεγονός, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ότι οι μετακινήσεις στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων είναι ιδιαίτερα αρνητικές για σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό καταγράφεται , εδώ και καιρό, ως πρόθεση. Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι που καταγράφουν μία πρόθεση στο ένα σημείο, καταγράφουν και μία διαφοροποιημένη συμπεριφορά στο δεύτερο. Φαντάζομαι ότι πρώτα διαφοροποιείς τη συμπεριφορά σου απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική και στις προοπτικές της και στη συνέχεια την πρόθεση ψήφου σου. Το ένα έπεται του άλλου. Εν πάση περιπτώσει, δεν κυβερνάμε με τις δημοσκοπήσεις. Αυτές οι δημοσκοπήσεις περιέχουν ένα διαφορετικό στοιχείο, δείχνουν ότι δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα. Για να μπορέσει, όμως, αυτό να γίνει σταθερό και να καταγραφεί ως μία εικόνα πολιτικά διαφορετική, θέλει δουλειά. Απαιτεί συνέχιση του έργου μας, προσοχή πάντα στην αξιοπιστία μας, θέλει προβολή της προοπτικής μας, θέλει να περάσουμε στον κόσμο αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε και να γίνουν πράξη. Και βεβαίως, να προχωρήσουμε σε βάθος τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει σε όλους τους τομείς και στο κόμμα μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το νέο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Και σ@ αυτή την κατεύθυνση θα βαδίσουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ και μάλιστα σε συνάρτηση, αν θέλετε φυσικά να το σχολιάσετε, με το ότι, όταν κερδίσατε τις εκλογές του 2000, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, πριν από τις εκλογές, το προβάδισμα της Ν.Δ. ήταν μέχρι τρεις μονάδες, τότε. Τώρα, όμως, είναι μέχρι έξι ή επτά μονάδες. Αυτό δεν σας ανησυχεί; Γιατί είμαστε περίπου στον ίδιο εκλογικό χρόνο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι παραμονές ευρωεκλογών καταγράφηκε διαφορά δέκα μονάδων και κερδίσαμε τις εκλογές. Θυμηθείτε ότι τον Ιούνιο, στο ερώτημα που απευθυνόταν προς τους πολίτες γύρω από τη διακυβέρνηση της χώρας, υπήρχε μία στροφή, μία ελπίδα που είχε αρχίσει τότε να διαφαίνεται υπέρ της Ν.Δ. Αυτή η ελπίδα αντεστράφη και μάλιστα αντεστράφη με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις τωρινές έρευνες. Φαίνεται καθαρά ότι δεν περιμένει τίποτα πια ο κόσμος από τη Ν.Δ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να προβάλλουμε την προοπτική μας και ν@ αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλαγή με σιγουριά. Ο Κώστας Σημίτης μπορεί να το εγγυηθεί. Και να προσθέσω και κάτι άλλο: Θα ήθελα να καλέσω όλους αυτούς που συζητούν γύρω από τις δημοσκοπήσεις, να δουν και τα στελέχη που διαθέτει το κάθε κόμμα, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και να συγκρίνουν. Αν γίνει σύγκριση θα διαπιστώσετε ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να δώσει τη μάχη με επικεφαλής τα ίδια πρόσωπα, τους ίδιους ανθρώπους στους επιμέρους τομείς, οι οποίοι ευθύνονται για την τραγωδία της περιόδου 1990-1993. Λένε μερικοί, γυρίζουμε πίσω. Γιατί αλλάξανε; Μήπως δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης οι κύριοι Εβερτ, Μητσοτάκης, Βαρβιτσώτης, Σουφλιάς, Αλογοσκούφης, Σιούφας και μία σειρά άλλων στελεχών;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ούτε εσείς αλλάξατε τα στελέχη σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι λέτε; Δεν το κάναμε;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εμείς στους δημοφιλείς είδαμε τον κ. Τσοχατζόπουλο και την κα Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας καλώ να συγκρίνετε την κυβέρνηση του 1994 -και μην σας επηρεάζουν οι δημοφιλίες, γιατί οι δημοφιλίες καταγράφουν και άλλα πράγματα- και την κυβέρνηση του 2003. Αν η μία είναι η ίδια με την άλλη, εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακουσα τον κ. Φλέσσα στο ραδιόφωνο του Αντένα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον επικοινωνιακό σύμβουλο της Ν.Δ. λέτε. Να το τονίσουμε αυτό, για να γνωριζόμαστε σιγά-σιγά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ θα ήθελα να σχολιάσετε αυτά που είπε. Ακουσα, λοιπόν, που είπε ότι στο δείκτη καταλληλότητας ως Πρωθυπουργού, θεωρεί ότι μάλλον είναι υπέρ του κ. Καραμανλή αυτές οι τρεις μονάδες διαφοράς. Εχει και επιχείρημα, ότι ο κ. Σημίτης είναι Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια και είναι επίσης επί πολλά χρόνια πρωτοκλασάτο στέλεχος και επικεφαλής μεγάλων υπουργείων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοια λέει ο κ. Φλέσσας και ανήλθε η διαφορά μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή από 0,8% σε 3,3%. Μπορεί να συνεχίσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 September 2003 - 13:05:15 UTC