Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, όπου εγκαινιάζει το λιμάνι και το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πού οφείλεται αυτή η προεκλογική ατμόσφαιρα που υπήρχε σήμερα, κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού, στα εγκαίνια; Είδα οπαδούς του ΠΑΣΟΚ με σημαίες, με συνθήματα. Φαινόταν σαν προετοιμασμένη προεκλογική υποδοχή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει προεκλογική ατμόσφαιρα και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Βεβαίως, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ιδιαίτερα σημαντική συσπείρωση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και αυτή εκφράζεται και με τη συμμετοχή φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκδηλώσεις που είναι παρών ο Πρωθυπουργός ή και άλλα κεντρικά στελέχη του Κινήματος. Γίνονται περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, σε μια ώρα, θα φύγω για Κατερίνη. Τέτοιες περιοδείες στελεχών γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Γίνονται συζητήσεις με τους πολίτες για όλα τα μεγάλα θέματα. Υπάρχει ένα κλίμα -αξίζει τον κόπο να το επισημάνουμε- που δείχνει ότι έχουμε μια γενικότερη θετική πολιτική πορεία του ΠΑΣΟΚ, με φυσικό επακόλουθο να υπάρχει και συσπείρωση στο χώρο μας. Εκτιμούμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, γιατί οφείλεται στην αξιοπιστία, την απόδοση, αλλά και το πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, καθώς και στις κομματικές εκδηλώσεις και κινήσεις που προγραμματίζει ο Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης. Θα επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ενόψει των εκλογών. Αλλά, αυτή την ώρα, δεν έχουμε προεκλογική περίοδο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είδα ένα δημοσίευμα στο περιοδικό "Κράμα" που λέει περίπου ότι βολιδοσκοπούνται διάφορες ηγεσίες μελών-χωρών της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Σημίτης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Ο κ. Σημίτης ασχολείται, αυτή τη στιγμή, με την καθοδήγηση του κυβερνητικού έργου και θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές -τις οποίες ελπίζουμε να κερδίσουμε, χάρη στην ψήφο του λαού, την οποία επιδιώκουμε- και Πρωθυπουργός στη συνέχεια. Να συμπληρώσω ότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το πρόσφατο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών γίνεται σήμερα δεκτό με πολλές επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ελέγχου του "πόθεν έσχες" από το Γενικό Επιθεωρητή Διοίκησης κ. Δαφέρμο, ο οποίος σε συνέντευξή του λέει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός και θα χρειαστούν δύο χρόνια μίνιμουμ για να αρχίσει ο έλεγχος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί και θα συνεχίσουμε να λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Σε αυτό έχουμε, ήδη, αναφερθεί και θα γίνει πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι η διαφάνεια να χαρακτηρίζει το δημόσιο βίο της χώρας. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ηδη, μετά τις κινήσεις που έγιναν από τους βουλευτές μας και την απόφαση της Επιτροπής του "πόθεν έσχες" της Βουλής, ακολουθεί και η κατάθεση του νέου "πόθεν έσχες". Θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Θα πείσουμε τον πολίτη ότι ο πολιτικός κόσμος στέκεται με ιδιαίτερη συνέπεια και εντιμότητα, ώστε οι όποιες σκιές είχαν δημιουργηθεί -αδικαιολόγητα, κατά τη γνώμη μου, πολλές φορές στο παρελθόν- να μην έχουν θέση στο δημόσιο βίο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια μέχρις ότου γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδιαίτερα. Είμαστε, ήδη, σε αυτή την πορεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δεχτεί η κυβέρνηση και την τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. για τον έλεγχο 5ετίας όλων των βουλευτών και όλων των διοικητών τραπεζών, οργανισμών κ.λ.π.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. θα έπρεπε να προσέξει ότι τα ζητήματα των ελέγχων και της γενικότερης αναβάθμισης του ελέγχου "πόθεν έσχες" περιλαμβάνονται πληρέστατα σε ένα πραγματικά ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο. Αυτή η αποσπασματική, πρόχειρη τροπολογία, θα υποβάθμιζε το νομοσχέδιο, αν ετίθετο ως έχει. Καλό θα ήταν, λοιπόν, η Ν.Δ. να πει τις συγκεκριμένες απόψεις της στα σημεία του νομοσχεδίου. Αυτή θα ήταν μια ουσιαστική συμβολή σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το δημόσιο βίο. Η λογική ότι δεν συζητώ το νομοσχέδιο, αλλά καταθέτω τη δική μου τροπολογία, που είναι ένα πολύ μερικό θέμα, σε σχέση με ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο (και μάλιστα μια τροπολογία με σοβαρά προβλήματα, όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν) είναι μια λογική που δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο και στο ζητούμενο για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Ισως, η Ν.Δ. να επανεκτιμήσει τη στάση της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι τα σοβαρά προβλήματα που έχει η τροπολογία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθώ σε αυτά, στο παρελθόν. Εχει και νομικά προβλήματα και μια σειρά άλλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τροπολογία είναι συγκεκριμένη. Είναι για τη ληστεία που έγινε στο Χρηματιστήριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί και παλαιότερα.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποιο στατιστικό στοιχείο από τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" που έχουν γίνει μέχρι τώρα, πόσες περιπτώσεις διαφθοράς έχουν ανακαλυφτεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τέτοιο στατιστικό στοιχείο. Εξάλλου, αν ήμασταν πλήρως ικανοποιημένοι από ό,τι γίνεται γύρω από το "πόθεν έσχες" δεν θα καταθέταμε καινούργιο -πλήρες και αποτελεσματικό, όπως εκτιμούμε- νομοσχέδιο. Αυτό δείχνει την πρόθεσή μας να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν λέμε ότι στα θέματα δημόσιων λειτουργών εξ ορισμού υπάρχει κάτι. Λέμε ότι πρέπει ο έλεγχος να είναι τέτοιος, ώστε η ελληνική κοινωνία να πείθεται πως ό,τι υπήρχε έχει αποκαλυφθεί και από εκεί και πέρα η εντιμότητα χαρακτηρίζει τη διαχείριση. Η γυναίκα του Καίσαρος και πρέπει να είναι τίμια και πρέπει να το δείχνει. Αυτό κάνουμε.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι υπάρχει συσπείρωση των οπαδών, ότι αλλάζει το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ηθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε κάτι για τις δημοσκοπήσεις που πρόκειται να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Είναι σαφές -και αυτό δεν έχει να κάνει με καμία δημοσκόπηση, έχει να κάνει με την αίσθηση που έχουμε από την ελληνική κοινωνία- ότι υπάρχει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ένα θετικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μέσα στην κοινωνία. Το κλίμα αυτό είναι απότοκο των μέτρων που έχουμε λάβει, με αξιοπιστία και συνέπεια, είναι απότοκο της προώθησης του κυβερνητικού έργου που επιχειρούμε, όπως επίσης και των προοπτικών, που χαράξαμε με την κατάθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Χάρτας. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Είναι σαφές ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είναι σαφές ότι έχουμε έναν ανηφορικό δρόμο μπροστά μας, ώστε να φέρουμε πλήρως σε πέρας το έργο μας και να έχουμε υλοποιήσει την εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, μέχρι την τελευταία γραμμή του προγράμματός μας. Αυτό θα γίνει, γιατί υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα που μας δημιουργεί αισιοδοξία. Υπάρχει πολύς και ανηφορικός δρόμος μπροστά μας για να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας που είναι η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ ακόμα. Και θα το κάνουμε. Στις εκλογές της άνοιξης, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε δημιουργήσει τους όρους για τη νέα νίκη.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Σε έκθεση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο, προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και από το κριτήριο του αριθμού φοιτητών να εισάγει το κριτήριο των στόχων. Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτό αληθεύει και δεύτερον, ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι που θα εισαχθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να περιμένουμε να επιστέψει ο υπουργός Παιδείας και να γίνουν οι σχετικές αναλυτικές αναφορές, για να συζητήσουμε μετά. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι αναγκαίο για βελτιώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιοι ότι το κάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα των αεροδιαδρόμων. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπονέθηκαν διότι δεν ενημερώθηκαν αυτοί και ενημερώθηκαν από τον τουρκικό Τύπο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε στη χθεσινή διαδικασία της Βουλής, προφανώς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και ο 14ος γύρος των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν γνωρίζει τίποτα γι αυτό. Θα το ονομάζατε αυτό «μυστική διπλωματία»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι βέβαια. Τακτικά γίνεται ενημέρωση στη Βουλή για όλα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική μας. Γίνεται τακτικότατη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και σε πολλά θέματα και από τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση. Μια τέτοια ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή, αναλυτικά, γύρω από το θέμα των αεροδιαδρόμων από τον κ. Τάσο Γιαννίτση. Δεν καταλαβαίνω ποιά είναι «η μυστική διπλωματία». Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συζητήσεις για τα θέματα Ελλάδας-Τουρκίας, γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο και γνωρίζετε, επίσης, ότι δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέχρι αυτή τη στιγμή. Για όλα αυτά τα ζητήματα, μόλις υπάρξει μια ορατή εικόνα, μόλις υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα, φυσικά ενημερώνονται και τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή. Αλίμονο. Είμαστε οι τελευταίοι για τους οποίους μπορεί κανείς να μιλήσει για «μυστική διπλωματία». Το αντίθετο μάλιστα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το νομοσχέδιο που παρουσιάσατε για την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων κτισμάτων, προκάλεσε μια κριτική από πολλές πλευράς, όχι μόνο από πλευράς αντιπολίτευσης, έγινε λόγος για νομοσχέδιο ψηφοθηρικού χαρακτήρα, που πρέπει να αποσυρθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκείνοι που μίλησαν για ψηφοθηρικού χαρακτήρα νομοσχέδιο δεν το έχουν διαβάσει και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να εξετάσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του. Ας το καταλάβουν καλά: Θα προχωρήσουμε πλήρως στο έργο μας. Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί μια νέα βάση, ένα νέο σύστημα, όσον αφορά το θέμα της χορήγησης των οικοδομικών αδειών. Ενα σύστημα αποτελεσματικό, ελέγξιμο, διαφανές. Από κει και πέρα, εάν μέσω αυτού του συστήματος γίνεται και μια κίνηση, με σεβασμό στις ανάγκες του ανθρώπου, όπως επίσης και σεβασμό σε ζητήματα σχετικά με την δημόσια υγεία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί εκφράζουν αντίθεση! Τους πειράζει, τελικά, ότι ανακουφίζονται απλοί άνθρωποι, άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι έτυχε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, να έχουν κτίσει ένα αυθαίρετο (όχι σε χώρο που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα) και οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το νομιμοποιήσουν μέσα από τις υπάρχουσες διαδικασίες; Αυτό είναι το πρόβλημα που τους ενοχλεί τόσο πολύ; Οι ίδιοι, εάν δεν το είχαμε κάνει, θα εμφάνιζαν αυτούς τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται. Είναι οι ίδιοι που θα το έκαναν πρώτοι. Είναι οι ίδιοι που φέρονται ιδιαίτερα υποκριτικά σε αυτό το ζήτημα. Οι ίδιοι που θα μιλούσαν για την αδιαφορία της κυβέρνησης μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται τώρα να μας πουν περί δήθεν ψηφοθηρικών καταστάσεων. Ακούστε, λοιπόν: Αρκετά με την υποκρισία. Βάζουμε σαφείς, σταθερούς και διαφανείς κανόνες. Και μέσα σε αυτό κάνουμε μια κίνηση με σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια κίνηση ανακούφισης κάποιων ανθρώπων που βρέθηκαν σε κάποια ανάγκη, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι νομιμοποιούμε κανένα αυθαίρετο. Θέτοντας μάλιστα αυστηρούς κανόνες για ορισμένες περιπτώσεις. Ας φροντίσουν, τουλάχιστον, αυτοί που σπεύδουν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, να διαβάσουν το νομοσχέδιο.

ΖΟΥΛΑΣ: Το ερώτημά μου είναι, γιατί δεν έγινε αυτό τα τελευταία τρία χρόνια και γίνεται τους τελευταίους αυτούς μήνες και δίνετε έτσι το πρόσχημα σε αυτούς που....;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και λοιπόν; Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, το τόνισα λίγο πριν. Καταταλάβετέ το καλά: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Και ως τότε θα προωθηθούν πολλά νομοσχέδια και θα υλοποιηθούν πολλές παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως το κυβερνητικό έργο. Οσο πιο γρήγορα το συνηθίσουν όλοι αυτό, τόσο το καλύτερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια από τις κριτικές που άκουσα γι αυτό το νομοσχέδιο χθες, είναι ότι πρακτικά γίνεται κάθε δύο χρόνια μια νέα διευθέτηση-νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αρα, γιατί να σέβονται οι πολίτες τους νόμους όταν υπάρχει ένας τρόπος διαφυγής και επισημοποίησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Διαβάστε το νομοσχέδιο. Είμαστε κατηγορηματικοί για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αιγιαλό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις δασικές εκτάσεις. Είμαστε κατηγορηματικοί όπου έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες -και ελεγχόμενες μάλιστα πλέον- διαδικασίες για τη χορήγηση των αδειών και τον τρόπο ελέγχου της πορείας εκτέλεσης των αδειών. Από κει και πέρα, υπάρχει μια πραγματικότητα: Για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και οι άδειες πολεοδόμησης, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι -και είναι ένα γεγονός αυτό- που είναι χωρίς νερό και ρεύμα, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα κτίσματά τους με κανονικές διαδικασίες. Απλώς δεν είναι έτοιμες οι μελέτες. Αυτούς τους ανθρώπους θα συνεχίσουμε να τους αφήνουμε χωρίς νερό και ρεύμα σε μια οργανωμένη κοινωνία; Αυτό είναι το ερώτημα. Επαναλαμβάνω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες θα έχυναν κροκοδείλια δάκρυα, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα σπίτια παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα, αυτοί που θα μιλούσαν για ανθρώπινο πόνο, οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα σπεύδουν να μας κατηγορήσουν διότι από μια κίνηση στοιχειώδους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, προβαίνουμε στη χορήγηση νερού και ρεύματος. Αρκετά πια με την υποκρισία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μην με ταυτίζετε με αυτή τη μερίδα κριτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σας ταυτίζω. Απλώς βρίσκω την ευκαιρία να κάνω την αντεπίθεσή μου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Καλώς βρίσκετε την ευκαιρία. Εγώ απλώς διαχωρίζω τη θέση μου. Θέλω, όμως, να σας πω ότι στην επόμενη φυσική καταστροφή, εσείς, η κυβέρνηση θα βγείτε και θα πείτε για τα αυθαίρετα, τα οποία χτίστηκαν πάνω σε ρέματα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει εξαιρεθεί ρητά το ρέμα. Εχει εξαιρεθεί κάθε αυθαίρετο που βρίσκεται σε ρέμα, σε δασική έκταση, σε αρχαιολογικό χώρο και αιγιαλό. Με αυτά τελειώσαμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κοινός στόχος σήμερα, από ειδικούς, σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ήταν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το «ΣΚΑΪ» εννοείτε; Δεν είναι «ραδιόφωνα και τηλεοράσεις», είναι ένα συγκεκριμένο ραδιόφωνο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οχι. Παρακολούθησα, για παράδειγμα, το «ΣΤΑΡ», την εκπομπή του κ. Κουίκ και είδα ότι έλεγαν ότι θα οργιάσει η αυθαιρεσία ώσπου να εφαρμοστούν. Πήρατε κάποια μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοί είναι «οι ειδικοί».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, παρουσιάστηκε χθες, θα έρθει γρήγορα στη Βουλή. Από κει και πέρα, εάν θέλουμε να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, πότε για το ένα και πότε για το άλλο θέμα, για θέματα τα οποία μεταξύ τους είναι αντίθετα, μας πήραν είδηση, δεν πείθουμε κανέναν. Εμείς είμαστε συνεπείς σε μια πορεία. Ας φροντίσουν και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο. Και δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, αναφέρομαι σε ορισμένες λογικές που αναπτύχθηκαν σήμερα το πρωί.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Αφού εξαιρούνται ρέματα, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. πότε θα μπουν μπουλντόζες να κατεδαφιστούν αυτά τα αυθαίρετα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιαδήποτε στιγμή.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Πότε; Ο κυβερνητικός σχεδιασμός τί λέει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας θυμίζω ότι έχουμε εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή στις Νομαρχίες και τους Δήμους. Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι χθες ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι ο οποιοσδήποτε Νομάρχης ή Δήμαρχος ζητήσει χρήματα για κατεδαφίσεις θα τα έχει αμέσως.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 September 2003 - 13:05:14 UTC