Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-08-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω, εισαγωγικώς, μια δήλωση-απάντηση στην ομιλία που πριν από λίγο έκανε ο κ. Καραμανλής στα Γρεβενά και αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα, τα οποία θα ήθελα να σχολιάσω και ιδιαίτερα το θέμα της ενίσχυσης των ευαίσθητων, κοινωνικά, ομάδων:

"Ο κ. Καραμανλής, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι χθες υιοθετούσε άκριτα το οποιοδήποτε οικονομικό αίτημα, όσο υπερβολικό και αν ήταν, δείχνει σήμερα μια περίεργη αγωνία και νευρικότητα μπροστά στην προοπτική ενίσχυσης από το πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών.

Επιδεικνύει κυνικά την ταξική φυσιογνωμία της παράταξής του, την αλλεργία της παράταξής του, απέναντι στην προοπτική ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.

Ο κ. Καραμανλής, όμως, κάνει και κάτι άλλο: Δεν είναι τυχαίο -και είναι δείγμα της νευρικότητας και του πανικού που διακατέχει τη Ν.Δ.- ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προανήγγειλε τη δημιουργία της οικονομικής και κοινωνικής Χάρτας, εκείνος άρχισε να ομιλεί για χάρτη καθημερινότητας. Την ίδια ώρα που γνωρίζει το πρόγραμμα των ομιλιών του Πρωθυπουργού, είτε ενόψει της 3ης Σεπτέμβρη, είτε για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθόρισε την ίδια μέρα και την ίδια ώρα δικές του ομιλίες και μάλιστα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το χρόνο και τον τόπο των ομιλιών του. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ένα πράγμα που εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε:

Η Νέα Δημοκρατία, με την αγωνία και τον πανικό που τη διακατέχει, μεταβάλλεται σε ένα διαρκές υστερόγραφο των πολιτικών πρωτοβουλιών μας. Και αυτό νομίζω ότι αξίζει να το σημειώσουμε."

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι πριν από λίγο επικοινώνησα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Λιάνη, ο οποίος διευκρινίζει -σε σχέση με τις επιστολές του Κουβανού πρέσβη, σε κάποιες εφημερίδες σήμερα- ότι ο πρέσβης της Κούβας του ζήτησε να έρθει ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην Ελλάδα και όχι ότι υπήρξε πρόσκληση από τον κ. Λιάνη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχαμε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου, οι οποίοι συζήτησαν, μεταξύ των άλλων, διεξοδικά το Κυπριακό. Οπως πληροφορούμαι από τον κυπριακό Τύπο συζήτησαν ακόμη και το θέμα της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - κατεχομένων. Μάλιστα λήφθηκε μια απόφαση, ο κ. Παπανδρέου να μεταβεί εκτάκτως στο νησί και να προετοιμάσει την κάθοδο του κ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ζητώ να μου πείτε: Υπάρχει κάτι έκτακτο που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης πριν έρθει εδώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταβεί στη συνέχεια στη Ν. Υόρκη; Ρωτώ, διότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να πηγαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο, λίγο πριν έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια ιδιαίτερα συνηθισμένη πρακτική να υπάρχουν συναντήσεις, οι οποίες προετοιμάζουν την τελική συνάντηση σε επίπεδο κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου έχει χειριστεί αυτά τα θέματα. Θα έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την κυπριακή ηγεσία, να υπάρχει ανταλλαγή προβληματισμού και με βάση αυτό τον προβληματισμό και τις απόψεις να υπάρξει η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο, όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα θετική και αποδοτική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η περίφημη άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" θα διεξαχθεί κανονικά; Συνήθως διεξάγεται τον Οκτώβριο. Πέρυσι την σταμάτησαν οι Αμερικάνοι. Ρωτώ, διότι υπάρχει στον κυπριακό Τύπο σήμερα έντονος προβληματισμός αν θα γίνει ή όχι αυτή η άσκηση. Διότι, επαναλαμβάνω, πέρυσι την φρενάρισαν οι Αμερικάνοι και μάλιστα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει για μια ναυτική άσκηση που θα γίνει το Σεπτέμβρη, 13 περιοχές του Αιγαίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επανέλθω τη Δευτέρα, για το θέμα που θέτετε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Συμπληρωματικά, να μας διευκρινίσετε τη Δευτέρα, εάν θα γίνει ολόκληρη η άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω συνολικά τη Δευτέρα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το Ρώσο επιχειρηματία; Τελικώς αφήνεται ελεύθερος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες, αλλά το θέμα αυτό αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πολιτικό σκεπτικό υπάρχει σε αυτό; Κάποια πρόθεση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σκεπτικό με βάση τα προβλεπόμενα στην Ποινική Δικονομία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, αν αφεθεί τελικώς ελεύθερος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κρίνουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι Αυστραλοί συνεχίζουν με την αντίδρασή τους αυτή@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Εχουν ανακόψει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 August 2003 - 13:05:06 UTC