Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-08-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Aυγούστου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν θέματα Παιδείας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής:

"Ολοι καταλαβαίνουμε ότι η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος - πρόκληση, πρόκληση για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, να ενημερώσουμε γι` αυτό, γιατί χρειάζεται, να δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να καταδείξουμε τη σημασία του και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τις προοπτικές της πολιτικής μας, να αναδείξουμε πώς δουλέψαμε και δουλεύουμε για το μέλλον.

Χρειάζεται, λοιπόν, τους μήνες αυτούς, μέχρι την άνοιξη του 2004, εγρήγορση, κινητικότητα και αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται, βεβαίως, και συνεργασία, συνεχής συνεργασία. Χρειάζεται μεταξύ μας συμπαράσταση και ομόνοια. Χρειάζεται προπαντός κοινή γραμμή στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Γιατί θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα προκύψουν και θα έλεγα αρκετά.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Θα είναι απόρροια της προσπάθειας της αντιπολίτευσης και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι επηρεάζονται από την αντιπολίτευση -καθορίζει αυτή τη συμπεριφορά τους- να δημιουργήσουν ένα κλίμα κοινωνικής αντιπαράθεσης, ώστε να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό κλίμα για τις επόμενες εκλογές, ευνοϊκό για την αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάντα θέματα. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες -και αυτό αναγνωρίζεται από εμάς- επιδιώκουν, και σωστά επιδιώκουν, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των εισοδημάτων τους. Αυτή η βελτίωση συνθηκών ζωής και εισοδημάτων είναι ζητούμενο και για μας. Όμως, δεν γίνονται όλα εδώ και τώρα. Γιατί, αν επιδιώξουμε να τα κάνουμε όλα εδώ και τώρα, θα πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Εμείς, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια που θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το Σεπτέμβριο -έχουν ήδη προαναγγείλει κάποιοι, μήνες τώρα, ότι πρόκειται να κινητοποιηθούν- πρέπει να σταθούμε στην προγραμματισμένη πολιτική, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ο οποίος υπάρχει και στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδιασμού για τον επόμενο χρόνο.

Πρέπει να σταθούμε σταθερά, χωρίς δισταγμούς, χωρίς αμφιβολίες, γιατί αν αρχίσουν οι δισταγμοί και οι αμφιβολίες, οι διεκδικήσεις και οι πιέσεις θα πολλαπλασιαστούν ακαριαία και θα υπάρχει η πειστική προτροπή για όλους: Οποιος ζητάει κάτι τώρα, κάτι θα πάρει. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Γιατί, αν περάσει, θα έχει ως συνέπεια την πολιτική ακύρωση του πολιτικού σχεδιασμού μας, του κοινωνικού πακέτου, το οποίο πρόκειται να εξαγγείλουμε την επόμενη εβδομάδα, της "Χάρτας Σύγκλισης", για την οποία θα συζητήσουμε μετά τη ΔΕΘ. Θα θεωρηθούν αυτά, το κοινωνικό πακέτο, η Χάρτα Σύγκλισης, ως δεδομένα ή πεπερασμένα και αποτελούν μόνο μια βάση για περαιτέρω διεκδικήσεις. Και δεν θα είναι έτσι. Γιατί, εμείς εξαντλούμε, με βάση αυτά τα οποία θα προβλέψουμε και θα σχεδιάσουμε, τις δυνατότητές μας.

Συνέπεια, λοιπόν, της αμφίθυμης στάσης, και ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η αμφίθυμη στάση, θα είναι η ακύρωση του οικονομικού σχεδιασμού μας. Και η αντιπολίτευση, βεβαίως και δικαίως, θα ισχυριστεί ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός δεν είναι καλός, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και έτσι θα έχουμε ένα κύριο θέμα εκλογών, το οποίο δεν πρέπει να έχουμε. Διότι οι εκλογές -και θέλω να το τονίσω και πάλι, το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές- κρίνονται από την οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών, από το αν έχουν αμφιβολίες, αν βλέπουν προοπτικές ή όχι.

Εάν, λοιπόν, υπάρχει ανασφάλεια, τότε αυτό είναι σε βάρος μας. Και δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια. Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν εξαντλείται μέχρι την άνοιξη του 2004. Δεν είναι αυτός ο ορίζοντας της πολιτικής μας. Τώρα, ακόμη, αυτή τη στιγμή, ο ορίζοντας της πολιτικής μας πρέπει να είναι το 2008. Και βεβαίως να δείξουμε ότι η πολιτική μας έχει κριτήριο το συμφέρον του τόπου. Δεν έχει κριτήριο την άνοιξη του 2004, αλλά το συμφέρον της χώρας. Να δείξουμε ότι όσοι πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, κάνουν μεγάλο λάθος.

Ακολουθήσαμε με κόπους, οκτώ χρόνια, μια πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα. Και γι` αυτό σας παρακαλώ, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημείο, γιατί εκεί θα κερδίσουμε τη μάχη.

Λοιπόν, αυτό το οποίο απαιτείται είναι η διατήρηση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας, η εμπέδωση του καλού κλίματος που αρχίζει και δημιουργείται στην οικονομία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομία, η κεφαλαιοποίηση του κυβερνητικού έργου -κάτι σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε- η αφαίρεση πρωτοβουλιών από την αντιπολίτευση.

Η πρωτοβουλία να είναι διαρκώς στα χέρια μας. Και αυτό είναι σημαντικό, να υπάρχει αέρας νίκης και προοπτικής. Η νίκη εξαρτάται από εμάς, το πιστεύω ακράδαντα, και θα είναι δική μας, αν πιστέψουμε και δουλέψουμε γι` αυτή.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί, έχω συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε το πρόγραμμα της δουλειάς μας του επόμενου εξαμήνου."

Επίσης, ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να παραδώσουμε, έως τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, στον υπουργό Επικρατείας Α. Ακριβάκη, μια δήλωση ενός διαθέσιμου διήμερου κάθε μήνα, για ένα νέο πρόγραμμα περιοδειών για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου. Θα υπάρχουν διαδοχικές συσκέψεις γι` αυτές τις περιοδείες, τις οποίες θα αναλάβει ο κ. Ακριβάκης και θα μετέχουν διαδοχικά οι υπουργοί και υφυπουργοί, οι βουλευτές του νομού, όπου θα γίνονται οι περιοδείες και ο γραμματέας της κάθε Νομαρχιακής Επιτροπής, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης του κάθε υπουργού ή υφυπουργού στο νομό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήδη γνωρίζετε, επέλεξε τέσσερις νέους περιφερειάρχες: Το Δημήτρη Σκαμνάκη, ως γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, το Στέφανο Πατραμάνη, ως γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς, το Σακελλάρη Ζαφείρη, ως γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το Γιάννη Παπατσάκωνα, ως γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας Παύλος Παπαδόπουλος μετατέθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ευχόμαστε σε όλους κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, επιτρέψτε μου να κάνω δύο σχόλια που αφορούν δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το πρώτο, αφορά τη σημερινή συνάντηση του κ. Καραμανλή με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πράγματι ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Η κυβέρνηση στον τομέα που της αναλογεί, στον τομέα των έργων, κάνει σωστά τη δουλειά της και θα είναι έτοιμη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ώρα που πρέπει και μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Καραμανλής, όμως, καλά θα κάνει, επιτέλους, να σταματήσει την πολιτική της μιζέριας και της σκοπιμότητας για ένα εθνικό θέμα, όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο πρέπει να ενώνει όλους μας. Ας σκεφτεί, επιτέλους, ότι στα εθνικά θέματα δεν χωρεί εκμετάλλευση και η πολιτική της μιζέριας και της μικροψυχίας, που σήμερα επέδειξε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοιου είδους δηλώσεις.

Το δεύτερο, αφορά τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή στον Ασπρόπυργο: Είναι εμφανής ο πανικός της Ν.Δ.. Φοβάμαι ότι έχουν χάσει απόλυτα την ψυχραιμία τους. Όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φτάνει στο σημείο να διπλασιάζει το ποσοστό της ανεργίας στο Λεκανοπέδιο -γιατί είπε ότι είναι υπερδιπλάσιο του πραγματικού- δείχνει ότι δεν μπορεί, ούτε να αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο, ούτε καν να σκεφτεί ψύχραιμα και νηφάλια. Λυπάμαι γι` αυτό το κατάντημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΡΟΜΑΝ: Σχετικά με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του ΟΗΕ για την αποστολή στρατευμάτων και βοήθειας και από άλλες χώρες στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Δεν στέλνουμε στρατεύματα. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, αν ο ΟΗΕ λάβει κάποια απόφαση και αναλάβει κάποια ευθύνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και μας ζητήσει συμβολή, θα εξετάσουμε το τι θα γίνει. Όμως, αυτό είναι υποθετικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΪΝ: Η Ελλάδα έχει στείλει εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνάμεις υποστήριξης, δεν είναι δυνάμεις επιχειρήσεων. Αν θυμάστε καλά, είχαμε πει ότι ένα τμήμα έχει αστυνομική ευθύνη και ένα άλλο ευθύνη κατασκευών. Δεν στέλνουμε ποτέ δυνάμεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι η πάγια θέση μας. Αλλά, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα για το Ιράκ. Δεν έχει τεθεί ερώτημα από τον ΟΗΕ, να αναλάβει κάποια ευθύνη στην ανασυγκρότηση, δεν έχει προσδιοριστεί κάτι τέτοιο. Αρα, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει εκεί. Βεβαίως, εμείς λειτουργούμε πάντα μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όχι με εκκλήσεις άλλων.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πάγκαλος, χθες με νέα του συνέντευξη έκανε μια δριμύτατη επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε και "γελοίες" τις προτάσεις του κ. Σημίτη, τόσο για τον εκλογικό νόμο, όσο και για το "πόθεν έσχες". Θα ήθελα το σχόλιό σας. Και, επίσης, θα ήθελα να μου πείτε αν η σημερινή αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περί συνεργασίας, συμπαράστασης και ομόνοιας που θεώρησε απαραίτητη για το κυβερνών κόμμα έχει σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά, το πρώτο ερώτημά σας, αυτά τα έχουμε ξανακούσει και δεν βρίσκω το λόγο να τα σχολιάσω. Οσον αφορά το δεύτερο, όχι δεν είναι έτσι. Ο Πρωθυπουργός ομιλεί γενικά και απευθύνεται προς την ελληνική κοινωνία. Ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δείξουν το κλίμα συνεργασίας και στήριξης της πολιτικής μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος κινείται στο πλαίσιο της κομματικής νομιμότητας, αν μου επιτρέπετε τη φράση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο λαός μας έχει μια παροιμία γι` αυτό που κάνετε: Πάτε να βγάλετε από τη "μύγα ξύγκι".

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ έχουμε μια συμπεριφορά ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η οποία δημιουργεί@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζετε ότι δεν επέλεξα τον τρόπο της απάντησής μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενοχλείται ο Πρωθυπουργός από αυτά τα περί ψυχανάλυσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΖΟΥΛΑΣ: Εχει ξαναχαρακτηρίσει ο κ. Πάγκαλος "γελοία" κάποια άποψη του Πρωθυπουργού, γιατί δεν το θυμάμαι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να προσέξετε την απάντησή μου.

ΖΟΥΛΑΣ: Δεν βρίσκετε ότι είναι ενδιαφέρον;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος χθες κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Σημίτη ότι εκτελεί εντολές των Αμερικανών, προκειμένου να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της υπερδύναμης στην ελληνική Βουλή. Σε αυτό έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η τακτική που ακολουθεί ο κ. Πάγκαλος σας έχει προβληματίσει, ως κυβέρνηση, όχι μόνο τον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε φορά επιλέγουμε τις απαντήσεις που δίνουμε. Δεν ενεργούμε τυχαία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δε μου απαντάτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το σκεφθείτε θα δείτε ότι σας απάντησα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παλαιότερα λεγόταν ότι ο κ. Πάγκαλος ακολουθεί μοναχική πορεία. Ισχύει και σήμερα κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματός σας, δεν μπορεί να μην ασχολείστε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ θα κρίνω τις επιλογές του καθένα;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρείτε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος πέρα από το θέμα των χαρακτηρισμών, στη χθεσινή συνέντευξή του, είπε και κάποια πολιτικά πράγματα. Επί αυτών των πολιτικών πραγμάτων θα ήθελα μια απάντηση. Για παράδειγμα, μίλησε για τις δηλώσεις ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το χαρακτήρισε απαράδεκτο. Οταν ένα κορυφαίο στέλεχος δηλώνει αυτό και καλεί και άλλους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην κατάθεση δηλώσεων, δεν δημιουργεί πολιτικό θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί στην ουσία του θέματος, πολλές φορές. Ισχύουν αυτά που έχω πει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Οταν, όμως, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να κατατεθούν οι δηλώσεις και υπάρχει μια τέτοια τοποθέτηση σε μια μείζονος σημασίας πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, δεν νομίζετε ότι υπάρχει ένα θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ισχύουν όσα έχω πει. Είμαι σίγουρος ότι η Κ.Ο. θα κάνει αυτό που πρέπει.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή σας το ζητάμε τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι, από στοιχειώδη σεβασμό, θα μπορούσατε να μας επαναλάβετε την άποψη της κυβέρνησης, επί των απόψεων του κ. Πάγκαλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε περί στοιχειώδους σεβασμού, αλλά πρέπει κι εσείς να σέβεστε εμένα, που έχω μιλήσει τόσες φορές για το θέμα των δηλώσεων. Νομίζω ότι καλυφθήκατε με όσα είπα τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των κωδικών. Μπορείτε να ανατρέξετε και στη χθεσινή ενημέρωση που σας έκανα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο κ. Πάγκαλος δεν καταθέσει δήλωση για τις χρηματιστηριακές του συναλλαγές, θα έχει επιπτώσεις, κυρώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι μέχρι την προθεσμία που έχει τεθεί δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή, πολιτική πράξη, επίθεση διαφάνειας που αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους βουλευτές και την παράταξή μας, από τις επιθέσεις, τις σκιές που αδικαιολόγητα και απαράδεκτα η Ν.Δ, αλλά και άλλα συμφέροντα επιχείρησαν να δημιουργήσουν. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε, γι αυτό και δεν θα υπάρξει κανένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι κατά την κυβέρνηση το ποσοστό ανεργίας στην Αττική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οπως είπε ο κ. Καραβίτης σήμερα είναι 8,8%, για το πρώτο τρίμηνο του 2003. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για 19%, από άγνωστη πηγή. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μικρή η διαφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε για αυτό το θέμα με την πώληση του χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τί κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι θέμα της Τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδας, πλέον, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λειτουργεί ανεξάρτητα, μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του και να ενεργεί όπως αυτός πιστεύει, για το συμφέρον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα λεφτά από την πώληση του χρυσού, πού πήγαν, στην Ε.Ε. ή στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τελικά βρήκε η ταξιδιωτική οδηγία των Αυστραλών, η οποία έχει μια ουσιώδη διαφορά. Ενώ για τις άλλες χώρες, στις οποίες αναφέρεται, λέει «προσέξτε πώς ταξιδεύετε», για την Ελλάδα κάνει ειδική αναφορά. Λέει, προσέξτε τους τσαντάκηδες, τους πορτοφολάδες, τα ταξί κ.ά. Εχετε μια συγκεκριμένη απάντηση να δώσετε και επιπλέον θα καλέσετε τον πρέσβη για διάβημα; Διότι χθες εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά διάβημα δεν έγινε. Του ζητήσατε μόνο εξηγήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω πει από χθες ότι δεν θα γίνει διάβημα, γιατί είναι θέμα ρουτίνας και γραφειοκρατίας και όχι πολιτική επιλογή. Οι Αυστραλοί μας είπαν ότι ανάλογη πράξη έγινε περίπου για όλες τις χώρες και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Οπως γνωρίζετε, είναι 140 και πλέον χώρες, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ανάλογες οδηγίες. Οπως μας δήλωσαν οι Αυστραλοί αυτό απορρέει από το Σύνταγμά τους, σύμφωνα με το οποίο το κράτος είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πολιτών του στο εξωτερικό και τους υποχρεώνει να προειδοποιούν για κάποια ζητήματα. Χαρακτηριστικά, μας είπε σήμερα η εκπρόσωπος της αυστραλιανής πρεσβείας ότι για ζητήματα που θα μπορούσε το ταξιδιωτικό γραφείο να προειδοποιήσει τους πολίτες, το κάνει η κυβέρνηση για να εκτελέσει τη συνταγματική υποχρέωσή της. Με βάση αυτές τις εξηγήσεις δεν μπορεί να εξάγουμε άλλης μορφής συμπεράσματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να ρωτήσω εάν έχει έρθει στην Ελλάδα το αίτημα έκδοσης του κ. Γκουζίνσκι στη Μόσχα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Εχει κινηθεί μια διαδικασία από τον ίδιο τον συλληφθέντα, με βάση τους ελληνικούς νόμους. Εχει κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης. Την έχει παραλάβει ο εισαγγελέας εφετών. Δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε τί θα προτείνει ο εισαγγελέας στο Συμβούλιο Εφετών, ούτε τί θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών. Εχει κινηθεί η σχετική διαδικασία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Υπάρχει θέμα διαγραφής του Θεόδωρου Πάγκαλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κάνω τοποθέτηση, έχω επιλέξει πώς θα την κάνω, δεν την κάνω τυχαία. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει και δεν έχω άλλο σχόλιο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτό δεν απαντά στο αν υπάρχει θέμα διαγραφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απαντά, στο πώς τοποθετούμαστε απέναντι στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα έβγαζε αυτό το χρυσό έξω;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε τις πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης το έκανε; Φόρτωσε, δηλαδή, 20 τόνους χρυσό και έφυγε; Ποιόν ενημέρωσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι τηρούνται. Δεν μπορεί να πάρει κάποιος ό,τι θέλει. Ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν. Γνωρίζετε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί ανεξάρτητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και βάσει αυτού κάνει τις επιλογές της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Είπα ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, δίνει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Γιατί δεν ρωτάτε την Τράπεζα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την κυβέρνηση ρωτάω. Τα αποθέματα του ελληνικού κράτους είναι οι 20 τόνοι χρυσού. Η κυβέρνηση είναι αμέτοχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να μάθουμε ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είμαστε στην εποχή που η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήθελε με την Τράπεζα της Ελλάδας και καθόριζε διοικητικά τα πάντα. Σήμερα έχει άλλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και άλλα καθήκοντα. Για οτιδήποτε θέλετε να μάθετε να ρωτήσετε τον Διοικητή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν τον διορίζει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτά τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδας, σε τί είναι κάθε φορά, καθορίζονται από μια σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών συμφωνιών ή με κάποιες νομισματικές παραμέτρους και συνισταμένες, που δεν είναι η στιγμή να τις αναλύσουμε εδώ. Να ρωτήσετε την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 August 2003 - 15:05:07 UTC