Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο και αναλύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον πραγματικά ιδιαίτερα σημαντικό και πλούσιο -κατά κοινή ομολογία- απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας. Πιστεύω πως είχαμε όλοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ευρύτατη αποδοχή που υπάρχει στο σημαντικό και πλούσιο έργο που συντελέστηκε αυτό το εξάμηνο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω μια χθεσινή και προχθεσινή ερώτηση για τον απολογισμό της κυβέρνησης. Το ένα σημείο από τα δώδεκα, το μάθαμε. Ηταν η Προεδρία. Τα άλλα έντεκα, νιώθει η κυβέρνηση υποχρεωμένη ενώπιον του ελληνικού λαού να ενημερώσει για το πώς τα πήγε σε αυτό το εξάμηνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έρθει η ώρα. Σήμερα, κλείνει επίσημα η ελληνική Προεδρία, με τον απολογισμό στο Στρασβούργο. Να περιμένετε λίγο.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή πολλά γράφονται, ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ ή κατά του να ανοίξουν οι κωδικοί και των 300 της Βουλής, για το Χρηματιστήριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντηση που υπάρχει, σήμερα, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", είναι αυτή ακριβώς που δόθηκε χθες από μας. Δηλαδή, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, μελετά τις γενικότερες πρωτοβουλίες του και βεβαίως στο πλαίσιο των θεσμικών πρωτοβουλιών θα υπάρχουν και κινήσεις που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Ομως, αυτή η πρόταση δεν συναντά τη θετική αποδοχή από πλευράς της κυβέρνησης. Και αυτό, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σε πολλά θέματα προσκρούει στη σήμερα ισχύουσα νομοθεσία και στους κανόνες. Σε κάθε περίπτωση -όπως είπα- στις θεσμικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τη διαφάνεια του δημόσιου βίου και βεβαίως η κυβέρνηση θα αναζητήσει και άλλους τρόπους, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια σε αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά το "πόθεν έσχες" των πολιτικών.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο να υπερβεί ίσως το γράμμα του νόμου ή κάποια διαδικαστικά ζητήματα, όπως αυτά που μας αναφέρατε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι "κάποια διαδικαστικά". Είναι πολλά από ό,τι φαίνεται και μπορεί να έχουν άλλης μορφής προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, αν με ρωτάτε εάν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στον τομέα της διαφάνειας και ιδιαίτερα όσον αφορά το "πόθεν έσχες" των πολιτικών, απαντώ ευθέως ότι αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο που μελετά αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός. Ποιά θα είναι ακριβώς, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να το πληροφορηθούμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή από πολλές πλευρές, από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκφράζονται επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του κ. Μπερλουσκόνι, όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων του Προεδρεύοντος της Ε.Ε., από την πλευρά της ελληνικής Προεδρίας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε δει να εξελίσσεται; Η ιταλική Προεδρία ξεκινά. Θέλουμε να ελπίζουμε, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, πως η ιταλική Προεδρία θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη γενικότερη πορεία της Ε.Ε., σύμφωνα με τους δρόμους που έχουμε χαράξει και τις γενικότερες κατευθύνσεις που έχει η Ε.Ε.. Δεν μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να πούμε τίποτα περισσότερο.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν μέσα στα μέτρα που μελετά ο Πρωθυπουργός και θα μας ανακοινώσει όποτε κρίνει αυτός, είναι και τα μέτρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του πολιτικού συστήματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω αν χθες αναφερθήκατε, επειδή απουσίαζα, στην παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε ημέρα αναφερόμαστε σε αυτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, είναι "ρουτίνα" αυτή η υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν είπα ότι είναι ρουτίνα. Δεν χρησιμοποίησα αυτό τον όρο. Είπα ότι έχουμε αναφερθεί, κατ` επανάληψη, και ισχύουν οι αναφορές που έχουμε κάνει. Είναι σοβαρά θέματα, δεν είναι καθόλου ρουτίνα, είναι ζητήματα που προσέχουμε, στα οποία ανταποκρινόμαστε, απαντούμε, στο γενικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο κατ` επανάληψη έχω αναφέρει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας διευκρινίσετε, να μας διαφωτίσετε περί των σεναρίων που υπάρχουν γι@ αυτή την εβδομάδα, εκτός από το Εκτελεστικό, αύριο, που ξέρουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αδυνατώ για την περαιτέρω διαφώτισή σας. Θα ήθελα, όμως, να ζητήσω να αποφεύγουμε τα σενάρια, διότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και να περιμένουμε τις σχετικές επίσημες αναφορές που θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επομένως, λίγη υπομονή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν θα γίνει πρώτα ανασχηματισμός και μετά ανασύνθεση του Ε.Γ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο επ@ αυτού. Με την ευκαιρία, όμως, που μου δίνετε, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, βλέπω μια σειρά αντικρουόμενων δηλώσεων μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα του Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελετά την κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση. Σήμερα, ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ είπε ότι δεν έχει νόημα, ούτε τύχη, μια πρόταση μομφής και επομένως δεν πρέπει να γίνει. Ανάλογες δηλώσεις, θετικές ή αρνητικές, όσον αφορά την πρόταση μομφής, έχουν κάνει όλα τα στελέχη της Ν.Δ. σε μια πραγματικά ακατάσχετη δηλωσιολογία στην οποία έχουν καταφύγει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα ραδιόφωνα. Και ερωτώ: Ποιά τελικά είναι η άποψη της Ν.Δ.; Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μεϊμαράκης ή αυτά που είπε σήμερα ο κ. Εβερτ; Περί εκλογών, ισχύουν αυτά που είπε ο αρχηγός του κόμματος ή αυτά που, αντικρουόμενα μεταξύ τους και προς αυτά που είπε ο αρχηγός του κόμματος, αναλύει ο καθένας με το δικό του τρόπο, όλες αυτές τις ημέρες; Βεβαίως, δεν έχουν καμία αξία, γιατί οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Αλλά, θα έλεγα ότι αυτές οι αντικρουόμενες δηλώσεις και μάλιστα από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., σε σχέση με την πρόταση μομφής, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει κορυφαία ζητήματα της πολιτικής με απίστευτη προχειρότητα, χωρίς καμία συνεννόηση μεταξύ τους και χωρίς την ύπαρξη στοιχειώδους πολιτικού προγραμματισμού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η πολυφωνία δεν είναι υγεία της Δημοκρατίας; Αυτό το έχετε πει, κατ@ επανάληψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολυφωνία, όταν διατυπώνεις την προσωπική άποψή σου, όχι όταν εξαγγέλλεις πρωτοβουλίες του κόμματος. Δεν είναι δυνατό να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις, σε σχέση με τη λειτουργία του κόμματος, οι εκπρόσωποί του.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αν θυμάμαι καλά, πριν από μια εβδομάδα, όταν ρωτηθήκατε για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, είχατε πει ότι συνεισφέρουν στο δημοκρατικό διάλογο, επειδή είναι διαφορετικές. Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δύο κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Αλλά, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αναφέρθηκα στην επίσημη έκφραση του κόμματος. Δεν είναι το ίδιο. Και, εν πάση περιπτώσει, ας μας πει η Ν.Δ ποιά είναι η τελική θέση της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 July 2003 - 13:05:14 UTC