Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την ελληνική Προεδρία. Ο Πρωθυπουργός, εισαγωγικά, αναφέρθηκε σε όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα. Εκτίμησε ότι, με την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία που υπάρχει από την κυβερνητική πλευρά, δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Οσον αφορά το θέμα της Προεδρίας, έγινε μια πλούσια και σημαντική συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Θύμισε ότι είχαμε θέσει πέντε βασικές προτεραιότητες:

Την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, με τις δέκα υπό ένταξη χώρες και την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τις άλλες υποψήφιες χώρες.

Την επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης και η σύνταξη της νέας Συνταγματικής Συνθήκης.

Την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, με νέες κοινές δράσεις. Και,

Την προώθηση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, την ειρηνευτική διαδικασία με τη Μ. Ανατολή και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Για όλους αυτούς τους στόχους -τόνισε ο Πρωθυπουργός- δουλέψαμε σκληρά και είχαμε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, έγινε ένας πλούσιος διάλογος. Διαπίστωση όλου του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι είχαμε μια ιδιαίτερα πετυχημένη Προεδρία, όπως το αναγνωρίζουν και όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η ίδια η Κομισιόν. Μια Προεδρία που συγκέντρωσε διθυραμβικές ενθουσιώδεις κριτικές από το σύνολο του διεθνούς Τύπου. Οπως τονίστηκε, η Προεδρία αυτή, σε ό,τι μας αφορά, βελτιώνει τη ζωή μας και την οδηγεί σε νέους δρόμους που αφορούν το μέλλον του απλού Ελληνα πολίτη.

Με τα επιτεύγματα της Προεδρίας, βελτιώνονται πολλά που αφορούν:


-Τον Ελληνα αγρότη, μέσα από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

-Τον άνεργο, με τα ειδικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των Συμπερασμάτων της Συνόδου της Λισσαβόνας.

-Τον πολίτη, σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας. Ανοίγει νέους δρόμους για μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη που θα μπορεί να έχει κοινές πολιτικές, να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Υπάρχει, βεβαίως, και σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού που αναφέρεται σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν θα προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κώστα Λαλιώτη, πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και πότε θα δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός τη διακήρυξη αρχών που έχει προαναγγείλει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γ. Γ. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και θα υπάρχει όλες αυτές τις ημέρες. Οσον αφορά, το πότε ο Πρωθυπουργός θα εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του, ας το αφήσουμε στον ίδιο. Δεν έχω να κάνω άλλο σχόλιο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εγινε κάποια συζήτηση στο Υπουργικό για τους στόχους που επετεύχθησαν ή δεν επετεύχθησαν στο εσωτερικό, εννοώ ανά υπουργείο, και για τους οποίους ο Πρωθυπουργός είχε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση αφορούσε μόνο τους στόχους της ελληνικής Προεδρίας και εκεί επικεντρώθηκε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η συζήτηση για το αν επιτεύχθηκαν ή όχι οι στόχοι, βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός, πότε θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσουμε. Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι το πότε θα εκδηλώσει ο Πρωθυπουργός τις πρωτοβουλίες του θα το επιλέξει ο ίδιος. Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε τις δικές του αποφάσεις. Κατανοώ ότι, δημοσιογραφικά, θέτετε διάφορα ερωτήματα, όμως, αυτή τη στιγμή, θα συνιστούσα να περιμένουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, στο Στρασβούργο. Επίσης, όπως γνωρίζετε, την Τετάρτη, μετά από συνεννόηση με το Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, έχει οριστεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ας περιμένουμε τις εξελίξεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια υποχρέωση των υπουργών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στην Ε.Ε. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα τηρηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας πληροφορώ ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών έχουν κάνει την παρουσίαση του απολογισμού τους στην Ε.Ε..

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε να περιμένουμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ξεκινήσει. Ποιο είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα; Γιατί δεν μας έχει ανακοινωθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω ενημερώσει για τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Για ό,τι άλλο, θα ενημερωθείτε. Δεν χρειάζεται να δημιουργούνται αυτά τα ερωτηματικά.

ΚΟΥΊΝ: Δηλαδή υπάρχει μια απόφαση για να γίνει κάτι μετά από τη συνεδρίαση του Ε.Γ..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Δεν το έχει πει ο ίδιος; Απλώς, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες θα είναι, πότε θα εκδηλωθούν και τι θα αφορούν. Ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες. Δεν συμβάλλει σε τίποτα το να αναπτύσσονται κάθε είδους άλλες λογικές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας δώσετε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας το έδωσα μέχρι και την Τετάρτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι σχόλιο κάνει η κυβέρνηση για το σημερινό δημοσίευμα της «Αυριανής», όπου αναφέρεται ότι έχει κάνει παρατυπίες η κ. Διαμαντοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Διαμαντοπούλου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ώρα θα αρχίσει αύριο η ενημέρωση του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ: Γύρω στις εννέα το πρωί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 June 2003 - 14:05:09 UTC