Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο υπουργός βρίσκεται στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν την επόμενη ημέρα από τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι για την κυβέρνηση;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, χθες στη Βουλή, ανέπτυξε αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Μίλησε για την πορεία της οικονομίας, την ανεργία, τη γεωργία. Επισήμανε τα θετικά σημεία, αναγνώρισε τα αρνητικά και δήλωσε πως είμαστε εδώ για να λύσουμε τα όποια νέα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ή πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον. Πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε διεξοδικά από τις δύο τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις του. Κατά την άποψη της κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτα με την τοποθέτησή του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός γιατί δεν τριτολόγησε, παρόλο ότι είχε το δικαίωμα και δεύτερον, γιατί δεν αναφέρθηκε σε ονόματα αφού έχει μιλήσει για συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός δεν κάνει χρήση του δικαιώματος να τριτολογήσει. Ανέπτυξε στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του όλα τα θέματα. Δεν έκρινε σκόπιμο να τριτολογήσει. Οσο για τα ονόματα, ο κ. Σημίτης τοποθετήθηκε σαφώς, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής μας: ότι, δηλαδή, οι επιχειρηματίες για την κυβέρνηση -και για όλους τους βουλευτές- δεν πρέπει να είναι ούτε φίλοι, ούτε εχθροί. Οι επιχειρηματίες κάνουν τη δουλειά τους και όλοι οι βουλευτές οφείλουν να έχουν ως μοναδικό στόχο να λύνουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και να προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτή την ώρα, γίνεται μια διαδήλωση, έξω από τη Βουλή, εργαζόμενων στην εταιρία ΑΓΝΟ. Επίσης, έχουμε και την περίπτωση των μεταλλωρύχων χρυσού, οι οποίοι μένουν κάτω από τη γη, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Οσον αφορά την εταιρία ΑΓΝΟ, από τις 29 Μαϊου, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, συγχωνεύτηκε με την εταιρία ομοειδών προϊόντων (δηλαδή γάλακτος, τυριού και άλλων) ΚΟΛΙΟΣ. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει χάσει τη δουλειά του. Αντίθετα, η εταιρία ΚΟΛΙΟΣ έχει δεσμευτεί να αναπτύξει την εταιρία, να κάνει νέες επενδύσεις και, ως εκ τούτου, όλοι οι εργαζόμενοι θα της είναι χρήσιμοι. Ελπίζουμε ότι με αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης θα έχουμε και νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν κάποια προβλήματα εργαζόμενων, που έθεσε ο σύλλογός τους, γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους και κάποια δευτερεύοντα που, ίσως, γι@ αυτούς, να είναι πρωτεύοντα. Εχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα τους δεχθεί ίσως και σήμερα, για να συζητήσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλω να τονίσω ότι, όχι μόνο δεν έφυγε κανένας εργαζόμενος, όχι μόνο δεν προβλέπεται ότι θα φύγει, αλλά ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά το θέμα με τους μεταλλωρύχους, υπάρχει -όπως γνωρίζετε- ένα διάδοχο σχήμα, μεταξύ των παλαιών και των νέων, το οποίο είναι οριστικό. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή. Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, μέχρι τέλος Απριλίου, από την παλιά εταιρία. Οι μισθοί τους από 1ης Μαίου, θα καταβληθούν από το νέο σχήμα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το σχήμα και όποιες άλλες λεπτομέρειες προκύψουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει, με αυτό το σχήμα, βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Επειδή το θέμα είναι σε εξέλιξη, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο επ@ αυτού. Θα ενημερωθείτε σύντομα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Συμπληρωτικά, όταν συνήφθη η σύμβαση και είχε περάσει από τη Βουλή, διατυμπανιζόταν, τότε, ότι επρόκειτο για μια πολύ ορθή σύμβαση, η οποία θα εξασφάλιζε εργασία και βεβαίως θα ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τώρα ότι οι ιδιοκτήτες αυτής της εταιρίας την χρησιμοποίησαν ως όχημα για να βγάλουν λεφτά σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ και, στη συνέχεια, να την κλείσουν. Πώς απαντά η κυβέρνηση στο γεγονός ότι αυτή η εταιρία κατέληξε εκεί που κατέληξε;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του παλαιού και του νέου σχήματος είναι σε εξέλιξη, να μην κάνουμε άλλες κρίσεις. Οταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα κρίνουμε το παρελθόν, αλλά και κυρίως το μέλλον της νέας εταιρίας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μετά το 2006 η ανεργία θα μειωθεί στο 7,5%. Βάσει ποιών στοιχείων θα μειωθεί; Ρωτώ, επειδή αυτό το διάστημα δεν φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας! Και τί απαντάτε, ως κυβέρνηση, στον κ. Καραμανλή που ρώτησε να μάθει, τί έγιναν οι 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Η μείωση της ανεργίας είναι δεδομένη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας. Ο αγώνας της κυβέρνησης συνεχίζεται. Η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα. Οσο θα υπάρχει, έστω και ένας άνεργος, η κυβέρνηση με την ευαισθησία που τη διακρίνει, θα αγωνίζεται γι αυτό το θέμα. Οι 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας, είναι γεγονός γιατί διαφορετικά πώς θα μειωνόταν το ποσοστό της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό. Τονίζω ότι ο Πρωθυπουργός βασίζει τις εκτιμήσεις του σε δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που είναι υψηλοί για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και ο δεύτερος είναι το σταθερό κλίμα που θα δημιουργηθεί στη χώρα μας και θα φέρει περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα απαντήσουν στο θέμα της ανεργίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 June 2003 - 13:05:09 UTC