Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Μαϊου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι στη Βουλή, ήδη από χθες, συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τύπου για τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού και άλλες διατάξεις, για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης απουσιάζει. Αρα, επιχειρώ να καλύψω δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενες δραστηριότητες.

Εισαγωγικά, θέλω να τονίσω πως το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σήμερα, υπήρξε και ακρόαση φορέων. Αύριο, το πρωί, θα γίνει η συζήτηση κατ` άρθρον.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για το θέμα που αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, διότι άκουσα κάποιες αναφορές το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πολιτικός έχει την υποχρέωση να εισηγείται μια ρύθμιση, την οποία θεωρεί σωστή. Πρέπει, βεβαίως, να σέβεται και το Κοινοβούλιο. Οταν μια ρύθμιση φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτή, παίρνει την πολιτική ευθύνη να την αποσύρει, ανεξάρτητα αν συνεχίζει να θεωρεί ότι είναι σωστή. Θεωρώ ότι η ρύθμιση την οποία εισηγήθηκα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όχι μόνον είναι σωστή, αλλά είναι και δείγμα εκσυγχρονισμού, δείγμα θετικής αλλαγής για τη χώρα μας. Είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα της Ε.Ε. -για την ακρίβεια, είναι και η Σουηδία- που δεν έχουμε το θεσμό των ραδιοφώνων εθνικής εμβέλειας. Ολες οι άλλες χώρες έχουν το θεσμό αυτό. Εμείς μένουμε μόνο στα τοπικά ραδιόφωνα. Κι αυτό, ενώ έχουμε τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας και ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα κανάλια αυτά ουδόλως εμπόδισαν ικανά ανταγωνιστικά κανάλια της περιφέρειας να κάνουν και αυτά τη δική τους δουλειά. Η ύπαρξη των τηλεοπτικών σταθμών Mega, ANT1, Alpha, Star, Alter και της ΕΡΤ ακόμα, δεν εμποδίζει την ύπαρξη πολύ σημαντικών τηλεοπτικών σταθμών σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Διότι, δέχτηκαν τον ανταγωνισμό, έκαναν σοβαρές επενδύσεις, σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά και απέκτησαν έτσι τη δική τους θέση. Και είναι πολύ καλή η θέση τους στην αγορά. Πολλές φορές, μάλιστα, επιτυγχάνουν μεγαλύτερη θεαματικότητα στην περιφέρειά τους.

Στα ραδιόφωνα έχουμε μόνιμα τη θέση "προστασία, προστασία, προστασία". Με αποτέλεσμα, να υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες ραδιόφωνα σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το σχετικό διαγωνισμό. Οχι. Ο διαγωνισμός προβλέπει πολύ μικρότερο αριθμό αδειών σε όλη την περιφέρεια. Και εκείνοι οι οποίοι θα επικρατήσουν μετά το διαγωνισμό -που βέβαια θα γίνει από το ΕΣΡ- θα είναι προφανώς αυτοί που μπορούν με βάση τα κριτήρια που ισχύουν. Δεν μπορεί, όμως, να απαγορεύεται ο σταθμός ραδιοφώνου, πανελλαδικής εμβέλειας. Βεβαίως, μου ζήτησαν οι βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε τη συζήτηση, που έχει ανοίξει , και είναι ευχάριστο ότι έχει ανοίξει. Συζήτηση είχε γίνει βέβαια και εκ των προτέρων. Οπως, όμως, συμβαίνει μερικές φορές στην Ελλάδα, η συζήτηση αυτή εξελίχθηκε, πολλαπλασιάστηκε και θα έλεγα ότι γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και σημαντική, από τη στιγμή που ετέθη το θέμα επί τάπητος με την πρόταση ρύθμισης. Εκρινα σκόπιμο, μετά το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -και αυτό το είχα δηλώσει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα- να αποσύρω προς το παρόν τη σχετική ρύθμιση και ο διάλογος, αυτός που έγινε και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής, να συνεχιστεί.

Βεβαίως, υπάρχει η αρνητική θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω ότι η αρνητική αυτή θέση δεν εκπορεύεται από μικροκομματικά συμφέροντα, ότι η εντύπωση που υπάρχει προς το παρόν από το διάλογο μπορεί -και γιατί όχι;- να αλλάξει. Θα έλεγα, λοιπόν, σε ορισμένους που βιάστηκαν το πρωί, πως ούτε ασυνέπεια, ούτε κερδοσκοπισμό έχουμε. Σεβόμαστε, όμως, την έκφραση του Κοινοβουλίου και αυτό είναι χρέος του πολιτικού. Δεν έχουμε λανθασμένη άποψη περί Δημοκρατίας. Οταν ένα θέμα όλοι αποδέχθηκαν να το συζητήσουν, όταν πιστεύουμε αυτή τη συζήτηση, τη συνεχίζουμε, προσδοκώντας να βγάλει μεγαλύτερη συναίνεση και μεγαλύτερα αποτελέσματα. Αυτά, για το θέμα των ραδιοφώνων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αισθάνεται η κυβέρνηση ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου η χώρα να είναι θωρακισμένη, έναντι του ιού της άτυπης πνευμονίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Θα έλεγα μάλιστα ότι, για πρώτη φορά, στη χώρα μας, τόσο έγκαιρα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Υπήρξαν, χθες, δηλώσεις και ενημέρωση από τους ειδικούς. Σας προαναγγέλλω θα υπάρξουν σε λίγο, στις 2 το μεσημέρι, και πάλι δηλώσεις από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή. Πιθανό να έχουμε νεότερη σημαντική ενημέρωση, γύρω από την υπόθεση. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αμέσως, ότι υπήρχε έτοιμη μονάδα υποδοχής, υπήρχαν οι οδηγίες, υπήρχε η γνώση όλων των γιατρών, υπήρχε η ετοιμότητα, διακομίστηκε αμέσως ο ασθενής που φερόταν ως ύποπτο κρούσμα και -όπως γνωρίζετε πολύ καλά- υπήρχε ειδική προεργασία στο Σισμανόγλειο γι@ αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν όλοι εκείνοι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή, προκειμένου να ενημερωθούν για πιθανό -το τονίζω, πιθανό- κίνδυνο. Αυτές τις ημέρες, ακούσαμε διάφορα πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γι@ αυτό αναφέρθηκα και χθες στο μείζον θέμα που πήγαν να δημιουργήσουν ορισμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε τη δουλειά της και την έκανε καλά. Θα έχουμε τα νεότερα, σήμερα το μεσημέρι, από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η συνάντηση που είχατε με τον κ. Λαλιώτη αποσκοπούσε στον καλύτερο επικοινωνιακό συντονισμό κυβέρνησης και κόμματος για τα τρέχοντα ζητήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και σ@ αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και σε τι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα σας ενημερώσω, τώρα , για το τι ειπώθηκε μεταξύ δύο κομματικών στελεχών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εφόσον το κρίνετε σκόπιμο πολιτικά, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα και σ@ αυτό. Αν σας ενδιαφέρει αυτό, που αφορά την κυβέρνηση, σας λέω: Βεβαίως, ναι. Πρέπει να υπάρχει συνεχής και καλός συντονισμός στο επικοινωνιακό πεδίο, μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Δεν το κρύβουμε αυτό. Πάντοτε το επαναλαμβάνω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγη ώρα έξω από τον ΣΕΒ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια του Γ@ Κ.Π.Σ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφορά το θέμα της αποπληρωμής του Β@ Κ.Π.Σ. και όχι το θέμα της απορρόφησης κονδυλίων. Για ενημέρωσή σας θα κάνω μια εισαγωγή, πριν κάνω τη δήλωση.

Το Β@ Κ.Π.Σ. περιείχε ποσό αρκετών τρισεκατομμυρίων δραχμών. Όταν φθάνουμε στο τέλος γίνεται το λεγόμενο "κλείσιμο του πακέτου". Προηγούνται, όμως, μια σειρά από ελέγχους, απολογισμούς και συμπεράσματα, που βγάζει κάθε χώρα. Πιθανόν από τους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται και είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αποτελεσματικοί, η κάθε χώρα ζητά η ίδια -και αν δεν ζητήσει η ίδια έρχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διενεργεί ελέγχους- να μην αποπληρωθούν κάποια από τα προγράμματα αυτά. Αυτή ήταν η ενέργεια που έγινε. Αφορά την αποπληρωμή του Γ@ Κ.Π.Σ.. Δηλαδή, το κλείσιμο του απολογισμού του πακέτου. Η απάντηση, λοιπόν, στον κ. Καραμανλή είναι η εξής: Στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε, κάναμε μόνοι μας με ιδιαίτερα αυστηρό έλεγχο τον απολογισμό του Β@ Κ.Π.Σ.. Οι έλεγχοί μας σε όλα τα προγράμματα, τα οποία είχαν εκτελεστεί ήταν αυστηροί, έντονοι και αποτελεσματικοί. Και βγάλαμε μόνοι μας το συμπέρασμα ότι σε κάποια από αυτά τα προγράμματα η εκτέλεση δεν ήταν αυτή που έπρεπε και ότι δεν έπρεπε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποια κονδύλια που σε ποσοστό είναι ελάχιστο, σε σχέση με το ύψος του Β@ ΚΠΣ, περίπου 1%. Θέλω να τονίσω, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, ότι το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Η κυβέρνηση τολμά. Διενήργησε ελέγχους σε όλα τα προγράμματα που εκτελέστηκαν από όλους τους φορείς, οι οποίοι -όπως γνωρίζετε- δεν είναι μόνο κρατικοί. Είναι κρατικοί, ιδιωτικοί και κοινωνικοί φορείς. Εμείς κάναμε αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο και απολογισμό. Εμείς ζητήσαμε να μην αποπληρωθούν κάποια ελάχιστα κονδύλια, σε σχέση με το συνολικό ύψος του Β@ Κ.Π.Σ., για τα οποία δεν έπρεπε να γίνει σχετική αίτηση. Δεν περιμέναμε μόνον τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας έχουμε τη μικρότερη, σε ποσοστό, σχετική αφομοίωση σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Αυτό είναι δείγμα υγείας, συνέπειας και ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, είχαμε στο Αιγαίο, ανάμεσα στη Μυτιλήνη και τη Χίο, ένα παρ` ολίγον θερμό επεισόδιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και απομονώνονται από όλη τη διεθνή κοινότητα, σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο Κυπριακό. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έχει επανειλημμένως επισημάνει την ευθύνη που αναλαμβάνουν με τις ενέργειές τους. Εμείς, βεβαίως, κάθε φορά κάνουμε τα δέοντα. Τα αεροσκάφη μας, οι δυνάμεις μας προστατεύουν πάντα το χώρο μας και αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά που προχωρούν σε παραβιάσεις. Υπάρχουν, επίσης, πάντα οι ανάλογες διαμαρτυρίες από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάθε φορά κάνει τα δέοντα. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θα μείνουμε σταθεροί στη γραμμή και την πολιτική που προωθούμε. Θα απαντάμε εκεί που πρέπει να απαντήσουμε, αλλά δεν θα χάσουμε το στόχο μας. Ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Ν.Α. Ευρώπη σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας. Ο στόχος είναι να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, μέσα από τους κατάλληλους συσχετισμούς που δημιουργούμε στη διεθνή κοινότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τη νέα δήλωση του Πρωθυπουργού που έκανε στο εξωτερικό, σε σχέση με τον ανασχηματισμό, μπορείτε να μας ερμηνεύσετε αν η δήλωση αυτή σηματοδοτεί ότι θα γίνει ανασχηματισμός ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Το αν θα κάνει ή όχι ανασχηματισμό είναι αποκλειστικά θέμα του Πρωθυπουργού. Δεν νομίζω ότι θα ενημερώσει κάποιον πριν. Ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει πώς θα προχωρήσει με την κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας θυμίσω -όπως τόνισα και χθες- ότι έχει δώσει σχετικές εντολές προς όλους τους υπουργούς, τα υπουργεία, να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και να προωθήσουμε το έργο μας, να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς στον απολογισμό και την εκτέλεση όσων έχουμε προγραμματίσει και εξαγγείλει, να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε αυτή την αίσθηση -που είναι εξάλλου και η πραγματικότητα- ότι το έργο μας εξελίσσεται, προχωρά και ότι ο απολογισμός μας προς τον ελληνικό λαό θα μπορεί να είναι πιο πλούσιος. Είναι περίοδος δουλειάς και έργου. Και όχι περίοδος σεναρίων. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, κ. Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι ο κ. Σημίτης συντηρεί αυτά τα σενάρια, επιλέγοντας κάθε ημέρα ή, τέλος πάντων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να στέλνει ένα μήνυμα στους υπουργούς ότι πρέπει να τελειώσουν τις δουλειές, γιατί έρχεται ανασχηματισμός. Ο κ. Σημίτης ποτέ στο εξωτερικό δεν απαντούσε για εσωτερικά θέματα. Και τώρα σε μια τυχαία ερώτηση, απάντησε. Προχθές, στην παλιά Βουλή, δεν ήταν δημοσιογράφοι ή υπουργοί που έκαναν αναφορά σε ανασχηματισμό. Ο κ. Σημίτης την έκανε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υποθέτω ότι είδατε τις εφημερίδες το Σαββατοκύριακο. Είναι καθαρό ότι είχαμε "πιάσει" όλα τα σενάρια, και λέω "είχαμε", για να μην προσβάλω κανέναν. Είναι καθαρό ότι υπήρχε μια σεναριολογία, άνευ προηγουμένου: Ποιές είναι οι μεγάλες πρωτοβουλίες; Ποιά είναι τα πρόσωπα; Τι πρόσωπα θέλουμε; Πώς θα πρέπει να είναι; Υπήρχε, δηλαδή, μια συζήτηση που τελικά δεν αφορούσε σε τίποτα το κυβερνητικό έργο και τελικά ούτε το ΠΑΣΟΚ. Αν θα γίνει ανασχηματισμός ή όχι είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος θα επιλέξει αν θα τον κάνει ή όχι και πότε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δημιουργούμε συζήτηση γύρω από αυτό. Εκεί που πρέπει να στραφεί η συζήτηση είναι τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Αυτή είναι η πραγματική πολιτική ατζέντα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το χρόνο να κυλάει στη λογική της αναζήτησης σεναρίων. Οφείλουμε να κάνουμε το έργο μας, να είμαστε συνεπείς, να δημιουργήσουμε αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε την αίσθηση στον κάθε πολίτη ότι η χώρα κυβερνάται καλά, ότι παράγεται έργο, ότι λύνονται τα προβλήματά του. Αυτό πρέπει να κάνει ο πολιτικός. Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εικόνα ότι ξαφνικά εκεί που είμαστε στη χ@ πολιτική θα πάμε στην ψ@ ή την ω@. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχίσουμε την πολιτική μας και με βάση τη συνέχεια και το αποτέλεσμά της να χαράξουμε τη νέα στρατηγική, τους νέους στόχους, για τη νέα τετραετία. Το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Φυσικά θα υπάρξει η συνέχεια, η προοπτική και φυσικά πρέπει να υπάρχει και η προσδοκία. Αυτά, όμως, θα έρθουν ως αποτέλεσμα και ως συνέχεια μιας γερής βάσης, την οποία έχει δημιουργήσει η δουλειά μας, το αποτέλεσμά της και η ανταπόκρισή μας στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Και τώρα είναι καιρός για δουλειά και έργο.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πολιτική ενημέρωση, αύριο (15 Μαΐου), θα γίνει στις 14.00, λόγω της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 May 2003 - 13:05:10 UTC