Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Στις 12 το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών Γιώργο Κατηφόρη.

@Από τις 12.30, έχει συνάντηση με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου, τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υφυπουργό Πολιτισμού Νάσο Αλευρά και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, για θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον προϋπολογισμό τους.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

@Στις 12 το μεσημέρι, με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου. Είναι μια συνάντηση που ζήτησε η κα Αγγελοπούλου.

@Το απόγευμα, περίπου στις 7, ο Πρωθυπουργός θα είναι στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση μεταξύ αρχηγών για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει μια ακόμα σύσκεψη για το Γ` Κ.Π.Σ. Θα έχει διαδοχικές συζητήσεις με τους υπουργούς Κ. Σκανδαλίδη, Α. Τσοχατζόπουλο, Κ. Στεφανή και Γ. Δρυ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Χρ. Πάχτα.

@Στις 13.00, θα συναντηθεί με τον Α@ αντιπρόεδρο του Ιράν κ. Μοχάμεντ Ρεζά Ρεφ. Στις 14.00, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την πολιτική στον τομέα της Εθνικής Αμυνας.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

@Στις 11:30, θα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, από όλους τους φορείς που την παρέχουν, παρουσία του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή, του υφυπουργού Εκτορα Νασιώκα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, των κυρίων Ρέππα και Σπυρόπουλου και του διοικητή του ΙΚΑ κ. Νεκτάριου.

@Στις 13:30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Δήμαρχο Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου τι θέμα θα συζητηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητήσουν για την προετοιμασία του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας δεν βλέπω καμία συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, θα λείπει όλη την εβδομάδα. Είναι, ήδη, στην Ιορδανία. Βρίσκεται σε εξέλιξη η περιοδεία του στις αραβικές χώρες -πήγε ήδη στη Συρία- για να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής Προεδρίας. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του, που είναι πράγματι σημαντική, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συζητήσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και με τους τέσσερις εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ε.Ε. που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πιθανόν και με άλλους παράγοντες, καθώς και με παράγοντες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, διότι εξ αυτής θα εξαχθούν και οι μελλοντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις της ελληνικής Προεδρίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω εάν έχετε ήδη πει, γιατί απουσίασα δύο φορές, για τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπανδρέου στην Τουρκία, οι οποίες ήταν υψηλού επιπέδου, αν απέδωσε αυτό το ταξίδι του, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο και αυτός ήταν ο κύριος στόχος του, στο πλαίσιο των συναντήσεων της ελληνικής Προεδρίας. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο αυτών των επαφών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει και θέματα που άπτονται της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, καθώς και γενικότερα ζητήματα με την Τουρκία. Αλλά, δεν υπάρχει κάποια κατάληξη για να μπορούμε να σας ενημερώσουμε. Αυτές οι επαφές, όπως γνωρίζετε, προετοιμάζουν γενικότερα το κλίμα και τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε τίποτα νεότερο για το θέμα των συλλήψεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξάρθρωση του «Ε.Λ.Α.»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των συλλήψεων ήταν, είναι και θα είναι αρμόδιες οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, που το παρακολουθούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να προαναγγέλλει, αλλά ούτε και να γνωρίζει τις ακριβείς κινήσεις και το χρόνο αυτών των κινήσεων που κάνουν οι διωκτικές ή οι εισαγγελικές αρχές. Η κυβέρνηση έχει πάντα σαφή στόχο και μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο καθοδηγεί τις κινήσεις, για την πάταξη της τρομοκρατίας και την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Επομένως, οι σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί. Η έρευνα θα προχωρήσει και θα φθάσει σε βάθος. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα εξαρθρωθούν στο σύνολό τους. Η Ελλάδα είναι και θα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου. Το άγος της τρομοκρατίας, ένα άγος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία και την Ελλάδα γενικότερα για πολλές δεκαετίες, θα πάψει να μας βαρύνει, θα πάψει να μας ταλαιπωρεί. Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση. Από κει και πέρα, για το χρόνο, τον αριθμό των συλλήψεων και την τεκμηρίωση των κατηγοριών, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που κάνουν τη δουλειά τους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη σύλληψη του κοινοτάρχη της Κιμώλου υπήρξαν διάφορες πληροφορίες, οι οποίες του προσδίδουν και κάποια πολιτική ταυτότητα. Σας ρωτώ, ευθέως, τον συνδέει η κυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, στον αγώνα της για την πάταξη της τρομοκρατίας, δεν κοιτά καμία πολιτική ταυτότητα. Και οι διωκτικές αρχές κάνουν το ίδιο, κινούνται μόνο βάσει στοιχείων που συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα με τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε τα πιστεύω του καθενός, ούτε πού ανήκει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει -και με βάση αυτό κινούμαστε- είναι, εάν κάποιος έχει εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες να υποστεί τις συνέπειες. Πιστεύω ότι σε αυτό έχουμε συμφωνήσει όλοι. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιχείρησαν, και στο απώτερο, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, με απαράδεκτες ενέργειες να κάνουν σύνδεση της τρομοκρατίας με πολιτικές παρατάξεις. Το "παραμύθι" της σύνδεσης της τρομοκρατίας με την Αριστερά δεν το έχουμε εφεύρει, ούτε το αναπτύξαμε εμείς. Το έκαναν συγκεκριμένοι παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί, τόσα χρόνια, ανέπτυξαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρελαύνουν οι ίδιοι, κάθε λίγο και λιγάκι, από τα κανάλια για να μας πουν τα ίδια θλιβερά παραμύθια. Δεν ξέρουμε ποιοί κάνουν τέτοιες ενέργειες; Μακριά από μας αυτές οι λογικές. Το θέμα της τρομοκρατίας -το έχουμε πει, κατ` επανάληψη, και παραμένουμε σταθερά σ` αυτό- δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Η τρομοκρατία είναι μια ιστορία που αφορά όλους τους Ελληνες και η καταπολέμησή της πρέπει να ενώνει όλο το λαό.

ΤΑΚΗΣ: Γνωρίζετε εάν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η Αστυνομία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, οι εισαγγελικές αρχές, γνώριζαν τα στοιχεία για τον κοινοτάρχη Κιμώλου, πριν από τις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν υπάρχουν στοιχεία για κάποιον, οι διωκτικές αρχές κινούνται αμέσως. Επομένως, τα στοιχεία αυτά -κατά τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές που παρακολουθούν το θέμα της έρευνας- έφεραν ως αποτέλεσμα την τωρινή σύλληψή του. Αυτό σημαίνει ότι τώρα υπήρξαν τα σχετικά στοιχεία. Δεν μπορεί να συλληφθεί κάποιος χωρίς στοιχεία. Ούτε μπορεί να συλληφθεί, διότι βγήκε κάποιο όνομα στον αέρα από κάποιους. Αρα, όταν έγινε δυνατή η εκτίμηση ότι για κάποιον υπάρχουν αποδείξεις και αποχρώσες ενδείξεις γύρω από τρομοκρατική δραστηριότητα, αμέσως κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Δεν παίζουμε πολιτικά με αυτά. Αλλοι επιχείρησαν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ Αριστεράς και τρομοκρατίας, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη σύνδεση. Ενα παραμύθι, που τόσα χρόνια μας ταλαιπώρησε. Πρόσφατα, στα κανάλια, αλλά και στη Βουλή, στελέχη -και μάλιστα υψηλά- της Ν.Δ. προσπάθησαν να εμπλέξουν και να συνδέσουν το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. Αυτή η επίθεση, αυτό το παραμύθι, έπεσε στο κενό. Γελοιοποιήθηκε πλήρως. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιχειρούν να συνεχίσουν ακόμα. Τους είδαμε και χθες στα κανάλια. Είναι οι "ειδικοί" για την τρομοκρατία, οι οποίοι βεβαίως θα μπορούσα να πω ότι είναι τόσο "ειδικοί" που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, όπως αποδείχθηκε.

Αλλά, εμείς δεν επιχειρούμε να κάνουμε κομματική εκμετάλλευση. Θα μπορούσαμε, με μεγάλη ευκολία, εάν είχαμε αυτές τις άρρωστες λογικές που έχουν ορισμένοι, να πούμε τέτοια πράγματα, αλλά δεν τα λέμε. Γι` αυτό και καταδικάσαμε τις ενέργειες της Ν.Δ. και των στελεχών της, που, ακόμα και χθες, επιχειρούσαν να μπλέξουν ολόκληρη παράταξη με την τρομοκρατία και μάλιστα με ιδιαίτερα ανιστόρητο και επικίνδυνο τρόπο.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που έγινε η σύλληψη του κ. Κανά, με τηλεοπτικές κάμερες να παρελαύνουν, να εκδίδει εισιτήρια κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι ο κ. Κανάς ταξίδεψε υπό την προστασία των τηλεοπτικών συνεργείων.

ΤΑΚΗΣ: Ναι. Αυτό λέμε, επειδή το όνομά του είχε φωτογραφηθεί εδώ και εβδομάδες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κανάς έκανε ολόκληρο "σόου" για την τηλεόραση, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Αυτό είναι δικό σας και δικό του θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Δεν αφορά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκανε πολύ καλά τη δουλειά της.

ΤΑΚΗΣ: Δεν θα μπορούσε να τον περιμένει στο πλοίο και να τον συλλάβει εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εκτίμησε το καλύτερο δυνατό μέρος, προκειμένου, κατά τον πιο ήσυχο τρόπο, να γίνει η σύλληψη του κ. Κανά. Δεν θα προσφέρουμε "σόου" στα κανάλια. Δεν γνωρίζω αν κάποιοι στεναχωρήθηκαν επειδή δεν υπήρξε το σχετικό "σόου". Η δουλειά μας δεν είναι να προσφέρουμε "σόου" στα κανάλια. Ο διωκτικές αρχές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν πρέπει να κρίνετε με τηλεοπτικά κριτήρια.

ΤΑΚΗΣ: Κάθε άλλο. Θα μπορούσαν να τον είχαν συλλάβει στη Κίμωλο, πριν έρθει και κάνει το σόου στην Αθήνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πότε συλλαμβάνεται κάποιος, εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές. Δεν εκτιμάται, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από μένα, ούτε από τις τηλεοράσεις. Αυτά δεν είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με το σοβαρό έργο των διωκτικών αρχών, το οποίο έχει αποδειχθεί, κατ` επανάληψη.

ΜΙΧΑΗΛ: Πέρα από τις ευθύνες των τηλεοπτικών σταθμών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατηγόρησα κανέναν.

ΜΙΧΑΗΛ: Πέρα από τις ευθύνες, θα ήθελα να σας θέσω το εξής ερώτημα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: "Ευθύνες", το λέτε εσείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, εγώ το λέω. Εάν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι υπάρχουν ευθύνες τηλεοπτικών καναλιών για όλη αυτή την ιστορία, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί η αντιτρομοκρατική που έχει τη δυνατότητα -και μη μου πείτε ότι δεν την έχει- επέτρεψε να συμβεί αυτό, τι στιγμή κατά την οποία σας θυμίζω ότι στις συλλήψεις του Κωστάρη πήγε ελικόπτερο τους πήρε και τους έφερε. Κάλλιστα μπορούσαν να κάνουν και εδώ το ίδιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σκέφτεστε ότι πιθανόν οι διωκτικές αρχές να περίμεναν κάποιο στοιχείο ή να είχαν κάποιο νομικό λόγο για τον οποίο να επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέρα; Δηλαδή, τα γνωρίζετε όλα; Προφανώς ή είχαν κάποιο νομικό λόγο ή περίμεναν κάποιο στοιχείο ή κάποια τελευταία πληροφορία, που δεν μπορώ να γνωρίζω. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, μόλις έφθασαν εκεί που ήθελαν, κινήθηκαν πάραυτα. Οσον αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξαν, είναι θέμα που έχει να κάνει με τη σωστή κίνησή τους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Καταδικάσατε κάποια φαινόμενα πολιτικών που βγήκαν στις τηλεοράσεις και ξαναείπαν αυτή την ιστορία. Για έναν από τους συλληφθέντες ήταν γνωστή η ταυτότητά του νομίζω από @95 ή @96. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν δεν υπήρχαν τα επαρκή στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή και για άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε ανάλογες συλλήψεις γνωστών υπόπτων στο μέλλον, μόλις υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί κάποιος να είναι ύποπτος για πολλά χρόνια στις διωκτικές αρχές και να τεκμηριωθεί ή όχι η ενοχή του. Δεν συλλαμβάνονται, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους μας, πολίτες, επειδή κάποιος υποψιάζεται κάποιον. Διότι, εάν ήταν έτσι, δεν θα χώραγαν οι φυλακές. Προφανώς, οι διωκτικές αρχές, για όσους υποψιάζονταν, έκαναν την έρευνά τους. Για κάποιους υπήρξαν στοιχεία, για κάποιους υπήρξε η βεβαιότητα ότι είναι αθώοι, για κάποιους μπορεί να υπάρχουν υποψίες ή δεν τεκμηριώθηκε η ενοχή τους. Ετσι γίνεται η σοβαρή δουλειά των διωκτικών αρχών. Δεν γίνεται με το να πετάμε ονόματα στην τηλεόραση. Διότι, δείγμα της ανευθυνότητας με την οποία κινούνται ορισμένοι είναι ότι δημιουργήθηκαν τραγελαφικά φαινόμενα στο θέμα του Ε.Λ.Α.. Υποτίθεται ότι υπήρχαν "ειδικοί" για την τρομοκρατία, που τα γνώριζαν και τα έλεγαν όλα, χρησιμοποιώντας και ονόματα πολλές φορές, οι οποίοι την ίδια στιγμή έδειχναν την άγνοιά τους και τη μη ενημέρωσή τους συνδιαλεγόμενοι με μερικούς από αυτούς που θεωρούνται ύποπτοι. Αυτό σημαίνει ανευθυνότητα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιούς εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάρα πολύ σαφές. Αυτό είναι στοιχείο ανευθυνότητας. Δεν κατηγορούμε ούτε για πρόθεση, προς Θεού, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δείχνει, όμως, ανευθυνότητα όταν πετάς ονόματα στην τύχη από την τηλεόραση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μεταξύ των πολλών που ακούστηκαν χθες -και μάλιστα από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ.- ότι στις περιβόητες λίστες της ΣΤΑΖΙ περιλαμβάνονται και ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών, και μάλιστα το όνομα του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, με δεδομένο ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια δικαστική υπόθεση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνεχίζουμε την ονοματολογία, πάλι το ίδιος λάθος κάνουμε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ρωτάω εάν η κυβέρνηση έχει κάποια πληροφόρηση επί του περιεχομένου της λίστας..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει ερευνήσει με πολλή προσοχή, όποιες πληροφορίες μπορεί να συλλέξει από τα στοιχεία της ΣΤΑΖΙ. Και τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ δεν νομίζω ότι κανείς λέει ότι είναι ευαγγέλιο. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες, οι οποίες ερευνήθηκαν και ό,τι ήταν αξιοποιήσιμο, αξιοποιήθηκε. Από εκεί και πέρα, η όλη υπόθεση προϋποθέτει μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πετάμε ονόματα. Ο,τι βγήκε από τις έρευνες που έγιναν, ανακοινώθηκε. Δεν θεωρώ, πέρα από το τι έχει ο καθένας με κάποιον άλλο, και τις αντιδικίες που υπάρχουν, τις κομματικές αντιθέσεις, ότι είναι σωστό και σοβαρό να επιχειρούμε να συνεχίσουμε την ίδια τακτική των "παραθύρων" και της χύδην παράθεσης ονομάτων. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, είναι παράνοια.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, τελείωσε η όλη εξέταση των αρχείων της ΣΤΑΖΙ ή μπορεί να υπάρξει συνέχεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν μια έρευνα είναι σε εξέλιξη και όταν γίνονται ανακρίσεις -και αυτή τη στιγμή γίνονται ανακρίσεις και συλληφθέντων- δεν μπορεί να ξέρουμε τι θα προκύψει. Δεν έχουμε κάτι άλλο να σας πούμε αυτή τη στιγμή. Ούτε εμείς γνωρίζουμε βεβαίως, διότι δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, ο φάκελος της ΣΤΑΖΙ και η αξιοποίηση αυτών των ονομάτων δεν έχει κλείσει, αυτό ρωτάω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γύρω από τα θέματα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν αξιολογείται μόνο μια πληροφορία, αξιολογούνται πάρα πολλές πληροφορίες. Το ίδιο έγινε και με τον Ε.Λ.Α.. Ο,τι είχαμε στα χέρια μας, που δεν ήταν μόνο από τη ΣΤΑΖΙ, αλλά από πάρα πολλές πηγές, ό,τι μπορούσαμε να συλλέξουμε, και από την έρευνα που έκαναν οι διωκτικές αρχές, το αξιοποιήσαμε. Και έχει γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή, συστηματική, υπεύθυνη και χαμηλών τόνων δουλειά, χωρίς τηλεοπτικά παράθυρα και χύδην πέταμα ονομάτων, ανάλογα με το πώς βολεύει τον καθένα. Οτιδήποτε άλλο προκύψει από αυτή την έρευνα και την ανάκριση που γίνεται, δεν μπορώ να το ξέρω. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι η υπεύθυνη, συστηματική και σοβαρή δουλειά που γίνεται. Και θα ήθελα να συστήσω σοβαρότητα, ιδιαίτερα σε αυτούς που επιχειρούν να κάνουν τους ειδικούς, διότι εκτίθενται οι ίδιοι. Και εκτέθηκαν και σε αυτή την υπόθεση. Τίθεται θέμα σοβαρότητας.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Για να μη συνεχίζεται η ονοματολογία, από πού νομίζετε ότι προέρχονται αυτές οι πληροφορίες και τα κανάλια έφτασαν στην Κίμωλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Από πού προέρχονται οι πληροφορίες και για άλλα ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά ποτέ δεν κατηγορούνται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ξέρετε, σε όλη αυτή την ιστορία των ερευνών για την τρομοκρατία, επανειλημμένα αισθανθήκαμε όλοι πάρα πολύ άσχημα από την ονοματολογία. Εγώ δεν αισθάνθηκα καθόλου καλά και το είπα όλες τις φορές κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, όταν είδα να διασύρονται διάφοροι άνθρωποι. Παράδειγμα, ο οποίος με εξουσιοδότησε να το λέω, ο κ. Βασίλης Βασιλικός, αναφέρθηκε χωρίς λόγο, απλά και μόνο διότι έτσι αισθάνθηκε κάποιος ότι θα "πουλήσει" περισσότερο ή διότι κάποιος άλλος αισθάνθηκε ότι θα κάνει τον έξυπνο στις τηλεοράσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα, πρέπει να σταματήσουν οι ανευθυνότητες. Κάποια στιγμή, επιτέλους, θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό. Εχουμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές; Κανείς δεν υπάρχει που να λέει ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Πρέπει να τους αφήσουμε, επιτέλους, να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν προσφέρεται για τηλεοπτικό σόου η ιστορία της τρομοκρατίας και όλες αυτές οι γελοιότητες που ακούσαμε και χθες στις τηλεοράσεις.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, ο κ. Καμένος κατηγόρησε χθες τον υπουργό ότι επιλεκτικά στέλνει μηνύματα σε δημοσιογράφους, διαρρέοντας ειδήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συνιστούμε περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη σ` αυτόν τον κύριο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών που θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε άλλο επίπεδο η Ελληνική Προεδρία κινείται στο πλαίσιο της Ε.Ε., έτσι ώστε να έχουμε μια ενισχυτική, ας το πούμε, στάση των Ευρωπαίων σε όποιες αποφάσεις ληφθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στις αραβικές χώρες, οι οποίες είναι γύρω από το Ιράκ. Αυτή δεν είναι πρωτοβουλία; Είναι μια πολύ καλή και σοβαρή πρωτοβουλία. Αμέσως μετά θα πάει στη Ν. Υόρκη. Είναι μια δεύτερη πρωτοβουλία. Θα υπάρχουν συνεχείς πρωτοβουλίες και δεν μπορούμε να τις προκαθορίσουμε όλες, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι ρευστή η κατάσταση. Με βάση τις αποφάσεις και τις εξελίξεις θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις μας. Είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση και όλοι καταλαβαίνουμε ότι θέλει πολύ υπεύθυνες κινήσεις, προς την ίδια πάντα κατεύθυνση.

Οσον αφορά το ερώτημα που είχε θέσει η κα Πουλίδου και εκκρεμεί απάντησή μου, πράγματι, ο πλοίαρχος του «ΠΡΕΣΤΙΖ» κρατείται προφυλακισμένος στις ισπανικές φυλακές, με απόφαση του αρμόδιου Ισπανού Εισαγγελέα. Υπάρχει ένα διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις πολιτικές αρχές της Ισπανίας, αλλά μεταξύ των υπουργείων. Οπως γνωρίζετε, δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει την απόφαση του Ισπανού Εισαγγελέα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εγώ είχα ρωτήσει, εάν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, γιατί μέχρι πριν από είκοσι μέρες που είχα ενημερωθεί, δεν είχε απαγγελθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως έχει κριθεί προφυλακιστέος και έχει οριστεί ένα ύψος εγγύησης το οποίο είναι εξωπραγματικό. Αλλά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι στη συζήτηση που υπήρξε μεταξύ των υπουργείων, δηλώθηκε αδυναμία. Δεν μπορεί να επηρεάσει κανείς την ισπανική δικαιοσύνη, ούτε εμείς προφανώς, ούτε αυτοί. Απλώς έγινε μια συζήτηση, εκδηλώθηκε, δηλαδή, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 February 2003 - 14:05:38 UTC