Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εχετε, ήδη, ακούσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα ήθελα να σας πω ότι στην εισαγωγική παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

"Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να επαναλάβουμε τι συνέβη στην Κοπεγχάγη. Το γνωρίζουμε όλοι. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα λύσης του Κυπριακού και πρέπει να εργαστούμε εντατικά σε αυτή την κατεύθυνση, να αποφύγουμε τον εφησυχασμό, να αποφύγουμε βέβαια και τους μαξιμαλισμούς. Και πρέπει μέχρι τέλους -και εννοώ μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης Ενταξης- η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να αποδεικνύουν ότι χειρίζονται καλόπιστα το θέμα, ότι είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, ότι είμαστε δεκτικοί για προτάσεις και δεν θέλουμε απλώς να παρατείνουμε τις συζητήσεις, να παρακωλύσουμε τη λύση ή να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αποφασίστηκε η ένταξη δίχως όρους. Χρειάζεται, λοιπόν, να δημιουργήσουμε σε όλους τους εταίρους μας και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα τη βεβαιότητα ότι εμείς εργαζόμαστε με καλοπιστία. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το κύριο επιχείρημά μας σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έγινε στην Κοπεγχάγη και ότι αυτό το επιχείρημα ήταν καταλυτικό απέναντι στους Τούρκους, που έδειξαν φανερά ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν.

Πέρα από αυτό, όμως, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, αν θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, διότι η λύση του Κυπριακού, άσχετα από την ένταξη, είναι και ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας και στο εξής: Οι αναμονές της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν θα πετύχουμε την ένταξη, δεν θα την πετύχουμε άνευ όρων. Διαψεύστηκαν αυτές οι αναμονές και γι` αυτό -όπως δείχνει η συμπεριφορά τους, που μου δίνει το δικαίωμα να το πω- θα προσπαθήσουν τώρα, όσον αφορά τη λύση, να δημιουργήσουν μια ομιχλώδη κατάσταση, να προβάλουν κάποιες αιτιάσεις, οι οποίες είναι αστήρικτες ή να καλλιεργήσουν ανέφικτα αιτήματα.

Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες διάφορα άρθρα και διάφορες τοποθετήσεις, διαπιστώνω ότι πολλά από εκείνα τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία παλαιότερα και για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για παράδειγμα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προβλέπει μια διζωνική ομοσπονδία, τίθενται υπό αμφισβήτηση και λέγεται ότι "τι είναι αυτό το σχήμα; Αυτό το σχήμα δεν είναι εκείνο που πρέπει να αποδεχθούμε". Η λύση του Κυπριακού έχει ως βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις και συμφωνίες και βέβαια έχει ως βάση και τις πραγματικότητες. Εν πάση περιπτώσει, όμως, έχει ως βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις και συμφωνίες και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον κ. Χριστόφια να έρθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει και τη συζήτηση στη Βουλή. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι θετικό και θα έχουμε με τον κ. Χριστόφια μια συζήτηση για τη συνέχεια, όπως βέβαια και με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο βρισκόμαστε συνεχώς σε τηλεφωνική επαφή. Αυτά, όσον αφορά την ένταξη.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να αναφέρω είναι το σημερινό θέμα της συνεδρίασης, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να ανακοινωθούν και να συζητηθούν, στο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί δεν είναι απλώς μια διαπίστωση που μπορεί να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά χρειάζεται και γενικότερη συναίνεση και στήριξη. Ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γιαννίτση θα πάνε αύριο στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Μετά από αυτό, την Παρασκευή στις 20 του μηνός, εγώ θα πρέπει να τις παρουσιάσω εδώ, στην Αθήνα, στους επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και, το σημαντικότερο, στις 10 Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σας παρακαλέσω το εξής:

Οι υπουργοί πρέπει να έχουν παρουσία στο Κοινοβούλιο. Οι κυβερνήσεις οι οποίες ήταν παρούσες στο Ευρωκοινοβούλιο δημιούργησαν την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Υπάρχουν ερωτήσεις προς την Προεδρία, υπάρχουν μεγάλα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν σχόλια. Αναφέρω ενδεικτικά για παράδειγμα, όταν έγινε η Σύνοδος Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ για το περιβάλλον, υπήρχε -και πριν και μετά, νομίζω- μια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι και ο αρμόδιος υπουργός της προεδρεύουσας χώρας. Μεθαύριο μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σε σχέση με τα οικονομικά θέματα. Τότε θα πρέπει να είναι και ο υπουργός ο ποίος χειρίζεται τα οικονομικά θέματα της προεδρεύουσας χώρας και να απαντά στις ερωτήσεις. Βεβαίως, αυτά με μέτρο, θέλω να πω, γιατί πρέπει να γίνεται και άλλη δουλειά, αλλά δεν πρέπει να απέχουμε από το Ευρωκοινοβούλιο και γι` αυτό θα παρακαλέσω τον κ. Γιαννίτση, εν καιρώ, να ενημερώσει όλους τους υπουργούς και να υπάρχει μια μόνιμη επαφή μαζί τους, τι ακριβώς συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για να ξέρουν πώς θα συμμετέχουν.

Αύριο το βράδυ, αρχίζει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Η Ν.Δ. είναι εμφανές ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα γύρω από τα θέματα της οικονομίας, αλλά στο πλαίσιο αυτό θα επικαλεστεί και διάφορα άλλα θέματα. Εχουμε, όπως κάθε χρόνο, συνεννοηθεί και ο κ. Κοσμίδης παρακολουθεί την εξέλιξη της συνεδρίασης και ενημερώνει ποιοι υπουργοί θα μιλήσουν, αλλά όλοι αυτοί οι υπουργοί οι οποίοι έχουν φλέγοντα θέματα ή θέματα τα οποία μπορεί να τεθούν στο επίκεντρο, πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν. Δεν απαριθμώ όλους, αλλά πρέπει να υπάρχει μια δυνατή απάντηση, ώστε, πριν από την τελική συνεδρίαση της Κυριακής, όλα αυτά τα επιχειρήματα τα οποία θα προβληθούν (και θα προβληθούν και έντονα και με έντονη διαστρέβλωση) να έχουν απαντηθεί και να έχουν αποδυναμωθεί.

Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω να ρίξετε μια ματιά στις σημερινές εφημερίδες στα δέκα σημεία τα οποία ανέφερε ο κ. Καραμανλής ότι θα είναι το επίκεντρο της οικονομικής τοποθέτησής του. Διερωτώμαι, αν ένα ή δύο από αυτά τα σημεία είναι καθαρά οικονομικά. Ολα τ` άλλα, είναι ρητορείες, δημαγωγικές ρητορείες, καταγγελίες, είναι σ` ένα πνεύμα να ρίχνουν λάσπη, να δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις. Λοιπόν, δεν πρέπει να μείνει τίποτα αναπάντητο και πρέπει να είμαστε επιθετικοί απέναντί τους, γιατί το χρωστάμε στη δουλειά που έχουμε κάνει και το χρωστάμε στη χώρα. Οπως πάντα, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι και μια συζήτηση που αφορά το σύνολο της κυβέρνησης και η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό είναι μια ψηφοφορία που είναι ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πολιτική και εμείς πρέπει να δικαιολογήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή, να την τεκμηριώσουμε και να είμαστε επιθετικοί".

------------ @ ------------

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέρος που αφορά το Κυπριακό -καθώς τα θέματα της διεύρυνσης θα τα αναπτύξει ο ίδιος στους αρμόδιους συντάκτες του υπουργείου Εξωτερικών- και είπε τα εξής:

"Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση της Κοπεγχάγης θα πρέπει να αξιολογηθεί, όχι απλώς ως μια με τη στενή έννοια νίκη της Ελλάδας, αλλά μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ηταν πάντα (και στη στρατηγική που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου) ένας μοχλός για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά -και παράλληλα- είχαμε και δυο άλλα στοιχεία στην πολιτική αυτή. Είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και βεβαίως η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας. Και βλέπουμε ότι, ήδη, και εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και στην Τουρκία πια μέσα, αυτή η στρατηγική έχει αρχίσει και αποδίδει αποτελέσματα, χωρίς βεβαίως κανείς να εγγυηθεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και αν θα επικρατήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι δυνάμεις που θα δουν και την Ελλάδα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ομως, δηλώσεις του τύπου ότι η Ελλάδα θεωρείται πια στρατηγικός εταίρος ή η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας που μίλησε χθες για την κατοχή στην Κύπρο ότι είναι επί ευρωπαϊκού εδάφους, ή ότι μετά την απόφαση στην Κοπεγχάγη, αντί να έχουμε θερμά επεισόδια -όπως έλεγαν ορισμένοι- είχαμε δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας υπέρ της λύσης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν μια στροφή 180 μοιρών, που δεν ξέρουμε, βεβαίως, κατά πόσο αυτό θα μείνει, αν θα εμπεδωθεί, εάν θα επικρατήσει αυτή η άποψη ή αν θα ανατραπεί, αλλά αυτό σημαίνει ότι και εμείς στη δική μας πολιτική, στις δικές μας δηλώσεις πρέπει να μείνουμε συνεπείς στην πολιτική που χαράξαμε και πριν από την Κοπεγχάγη και μετά την Κοπεγχάγη. Να δείξουμε, δηλαδή, ακριβώς ότι ήμασταν απολύτως ειλικρινείς στις προθέσεις μας όταν μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την επαναπροσέγγιση και δεν ήταν απλώς ένα κατασκεύασμα για να βάλουμε την Κύπρο μέσα ως έχει και μετά να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα. Γιατί θεωρώ, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι η επιλογή μας είναι για την ευρύτερη ειρήνη στην περιοχή, τη σταθερότητα και βεβαίως και την επίλυση του Κυπριακού. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να σκεφτούν όλοι οι συνάδελφοι και να συνεργαστούμε στενά για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με την Τουρκία που θα συνεχίσουν να εμπεδώνουν αυτό το κλίμα της συνεργασίας, μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας, όπου πια όλο και περισσότερο η Τουρκία ακουμπά στην Ελλάδα, ως μια χώρα που μπορεί να τη βοηθήσει, να την εκπαιδεύσει, να τη συμβουλεύσει για το πώς πρέπει να κινηθεί σε μια δύσκολη πορεία προς την Ευρώπη. Είναι μια τελείως διαφορετική σχέση Ελλάδας - Τουρκίας που ενέχει, βεβαίως, μέσα της το σπέρμα της ειρηνικής επίλυσης ιστορικών προβλημάτων. Αρα, λοιπόν, σ` αυτό το κλίμα, νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε και με τις δηλώσεις. Είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις για την Τουρκία. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει, αντίθετα, οι δημόσιες δηλώσεις μας να είναι προσεκτικές. Γιατί νομίζω ότι, ακριβώς τώρα, είναι η στιγμή που είναι κρίσιμα τα πράγματα μέσα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην Τουρκία. Και θα πρέπει να προσέξουμε να αξιοποιήσουμε, αν θέλετε, αυτή τη συγκυρία.

Θα τονίσω και εγώ αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι και στην ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική. Η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της έχει τονίσει τη διάθεση για επίλυση του Κυπριακού και είναι πολύ εύκολο από την άλλη, λόγω της αίσθησης μιας ισχυρότερης διαπραγματευτικής θέσης, να ανεβάσουμε και εμείς τον πήχη τόσο ψηλά που να ξέρουμε ότι κάνοντάς το αυτό, να αποκλείσουμε στην πράξη μια οποιαδήποτε λύση. Η λύση θα είναι εκ των πραγμάτων μια σύνθεση και ένας συμβιβασμός, παρότι νομίζω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε σε αρκετά σημεία και κατά πολύ το σχέδιο Ανάν".

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση του κ. Γιακίς, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι τα στρατεύματα στη Βόρια Κύπρο είναι στρατεύματα κατοχής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οτι υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στη Βόρια Κύπρο είναι γνωστό.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σχολιάσετε το ότι οι Τούρκοι το λένε για πρώτη φορά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ότι ο κ. Γιακίς τα αποκάλεσε έτσι -σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανταποκρίσεις- σημαντικό και οφείλουμε να το σημειώσουμε. Αυτό απεικονίζει όλη την αλήθεια και ευνοεί όλες εκείνες τις προσπάθειες που γίνονται για μια συνεννόηση που θα οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού και στη συνέχεια θα δημιουργήσει μια γενικότερη ζώνη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Στην τοποθέτησή του ο. Παπανδρέου έχει κάνει αναφορά σε αυτή την πολιτική. Επισημαίνω ότι χρειάζεται να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε δηλώσεις, που αφορούν την τουρκική πλευρά, διότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο, υπάρχει προβληματισμός στη γείτονα χώρα και εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό τον μετά την Κοπεγχάγη προβληματισμό, προκειμένου να στρέψουμε τις κινήσεις που θα γίνουν σε θετική κατεύθυνση. Να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους για την επίλυση του Κυπριακού, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και για την επίλυση των υπόλοιπων θεμάτων που υπάρχουν, ώστε να γίνει η περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης ζώνη ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης. Γι αυτό χρειάζεται σύνεση, ευθύνη, προσοχή και αποφασιστικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σχολιάσετε και να απαντήσετε στον υπαινιγμό που άφησε ο κ. Μητσοτάκης χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με το επεισόδιο που έγινε εις βάρος της κας Μπακογιάννη, αναρωτώμενος, εάν κάποιοι έβαλαν έναν τρελό να επιτεθεί στην κα Μπακογιάννη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημα αυτό οφείλει να το διευκρινίσει αυτός που το έθεσε. Τί εννοεί; Δεν έχουμε λόγο, ούτε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να μην πούμε κάτι, που δεν γνωρίζουμε. Ο,τι γνωρίζαμε το είπαμε, ό,τι κινήσεις έχουμε κάνει τις ανακοινώσαμε. Γνωρίζετε ότι έχει συλληφθεί ο δράστης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ψυχιατρείο των φυλακών και θα εξεταστεί ιατρικά. Εάν ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει κάτι περισσότερο, με χαρά μας θα τον ακούσουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε -όπως μας είπατε- ότι η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εάν κάποιος από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταψηφίσει τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είναι σαφής. Η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική. Αυτό τα λέει όλα. Αλλά, θέλω να σας θυμίσω, ότι αυτό ίσχυε πάντα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μέχρι να λύσετε το Κυπριακό -εάν το λύσετε- εάν θα φέρετε και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Είπε και χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έπρεπε να είχε έρθει, με βάση το Σύνταγμα, από τον περασμένο Φεβρουάριο και ότι έχει σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς, εδώ και ένα μήνα. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν θα προλάβει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι θέμα ημερών η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε κάποια συζήτηση για τα διάφορα κοινωνικά «φόρουμ», που έχουν αποφασίσει να υπάρχουν κινητοποιήσεις σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών, Συμβούλιο Κορυφής και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας και εάν έχετε σκεφθεί τρόπους αντίδρασης, κάποια πρόταση διαλόγου προς αυτά τα κινήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για το θέμα των κοινωνικών φόρουμ και των Ενώσεων, οι οποίες έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διαφόρων εκδηλώσεων της ελληνικής Προεδρίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θεωρήσουμε αντιπάλους ούτε τους διαδηλωτές, ούτε τα διάφορα κοινωνικά φόρουμ. Θέλουμε διάλογο μαζί τους. Θα λάβουμε πρωτοβουλίες για διάλογο. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε σαν εκδήλωση μιας ανησυχίας των πολιτών για τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, για τη γενικότερη πορεία της Ενωμένης Ευρώπης και σαν έμπρακτη εκδήλωση αυτής της ανησυχίας και των διεκδικήσεων της οργανωμένης κοινωνίας. Εχουμε καθήκον να συνομιλήσουμε μαζί τους, να σταθούμε θετικά απέναντι σε όποια από εκείνα τα αιτήματα υπάρχουν και μπορεί να ικανοποιηθούν. Κι εμείς θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, που να είναι ισχυρή και να εκφράζει τους πόθους των λαών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η φράση του Πρωθυπουργού ότι η αναμονή της Ν.Δ. ήταν ότι δεν θα υπάρξει μια καθαρή ένταξη, ισοδυναμεί ή μπορεί να την ερμηνεύσουμε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ν.Δ. δεν ήθελε κατά βάθος μια καθαρή ένταξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι το σχετικό εδάφιο μιλάει από μόνο του. Μιλάει για προσδοκίες της Ν.Δ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αρα, δεν ήθελε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ καθαρό το εδάφιο και δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσουμε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Εχει καταλήξει η κυβέρνηση σε ποιό σημείο θα γίνει τελικά η Σύνοδος Κορυφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Θα γίνει μια σειρά εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι εργασίες της Συνόδου θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αποκαλύπτει ότι 100.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Η κυβέρνηση σκέπτεται να βρει έναν άλλο τρόπο για να αποφύγει όλη αυτή την ταλαιπωρία. Γιατί περί κοινωνικής ταλαιπωρίας πρόκειται και όχι κοινωνικής πολιτικής, έτσι όπως εξελίσσεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε με νόμο, τον οποίο ψηφίσαμε από την 1η Ιουλίου, δίνεται διπλό οικογενειακό επίδομα, δηλαδή και στους δύο συζύγους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και στους συνταξιούχους. Υπάρχει το θέμα των αναδρομικών και εξετάζουμε όλες τις νομικές πτυχές του ιδιαίτερα σοβαρού αυτού ζητήματος. Εφόσον καταλήξουμε σε ασφαλή κρίση, γύρω από τις νομικές πτυχές, θα συνεννοηθούμε για τα περαιτέρω με τις ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το εξετάζουμε με καλή πίστη και θετική πρόθεση. Αλλά, αυτή τη στιγμή, είμαστε στο στάδιο της εξέτασης των νομικών πτυχών του όλου προβλήματος. Θέλω να σημειώσω (γιατί κανείς μας δεν μένει αδιάφορος μπροστά στην επικείμενη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων) ότι θα πρέπει να ξέρουν -και θα παρακαλούσα τις ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων να ενημερώσουν τα μέλη τους- ότι είτε ένας προσφύγει στο Δικαστήριο, είτε 100,000, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εάν, δηλαδή, τυχόν κριθεί από ένα δικαστήριο ότι πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά σε κάποιο βαθμό, αυτό είτε υπάρχει απόφαση για έναν, είτε υπάρχει απόφαση για 100.000, όπως με ενημερώνει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα και το αυτό. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί βιομηχανία προσφυγών από την οποία έχουν να κερδίσουν πολλοί, όχι όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Συνιστούμε, λοιπόν, γενικότερα μια μικρή αναμονή για να μπορέσει η κυβέρνηση να καταλήξει στο θέμα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Δηλαδή, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος προσφυγή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακριβώς, Διότι υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι έπαιρναν αυτό το οικογενειακό επίδομα και τώρα το ΙΚΑ τους ζητά τα χρήματα πίσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το οικογενειακό επίδομα στον ιδιωτικό τομέα δινόταν εδώ και πολλά χρόνια με τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν κοβόταν το οικογενειακό επίδομα όταν και οι δύο σύζυγοι ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα υπήρχε, είτε όταν ήταν ο ένας στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα ή όταν ήταν και οι δύο στο δημόσιο τομέα. Από 1ης Ιουλίου, όμως, αυτά όλα έχουν τακτοποιηθεί. Θα εξετάσω ειδικά την περίπτωση που μου είπατε. Ομως, αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι, αυτή τη στιγμή, παίρνουν και οι δύο σύζυγοι το οικογενειακό επίδομα. Από κει και πέρα, για τα αναδρομικά εξετάζουμε το ζήτημα με καλή πίστη. Τι θα γίνει, όμως, δεν μπορώ να σας πω ακόμα, γιατί εξετάζουμε τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Θέλω -επαναλαμβάνω- να επισημάνω στους δημόσιους υπάλληλους να μην κάνουν το λάθος της βιομηχανίας των προσφυγών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να μας πείτε για τα αναδρομικά σε τι βάθος χρόνου το εξετάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας αφήσουμε το υπουργείο Οικονομικών να το εξετάσει και να μας πει.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει μια ημερομηνία 31.12.2002 που δίδεται από τις δημοσιο-υπαλληλικές οργανώσεις. Θα είναι σε αυτό το όριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε ακριβώς θα καταλήξει, αλλά ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αυτό αφορά το νομικό μέρος. Οσον αφορά την καταβολή των χρημάτων.....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν θα αποφασιστεί κάτι και σε ό,τι αφορά τον τρόπο, θα υπάρξει συνεννόηση με τις δημοσιο-υπαλληλικές οργανώσεις.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Ορισμένοι προτείνουν ομόλογα ή δόσεις, αυτό το σκέπτεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει συνεννόηση με τις δημοσιο-υπαλληλικές οργανώσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 December 2002 - 15:05:13 UTC