Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα. Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την ιδιαίτερης σημασίας εθνική επιτυχία που είχαμε στην Κοπεγχάγη, τόσο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όσο και για τη γενικότερη εμφάνιση, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αποδείχθηκε ότι η στρατηγική που είχαμε επιλέξει ήταν σωστή, απέδωσε, αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας μας και οπωσδήποτε οδήγησε σε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Αξίζει τον κόπο να συγχαρούμε για μια ακόμη φορά, ως κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Κύπρου και τον κυπριακό λαό για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να πετύχει όλα τα κριτήρια, που απαιτούνταν για την είσοδο στην Ε.Ε. -και ήταν πράγματι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια- αλλά και για τους χειρισμούς που έγιναν, στο τελευταίο ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, μετά την κατάθεση της πρότασης Ανάν.

Η εθνική ομοψυχία, η οποία, σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, συνέβαλε και αυτή με τη σειρά της στους χειρισμούς που έγιναν, για να μπορούν να αποδώσουν, για να μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που πέρασε μέσα από κρίσιμες φάσεις, αλλά οπωσδήποτε ήταν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Οπως γνωρίζετε, πριν από μια ώρα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

@Στις 2 μ.μ., θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη για το θέμα του Προϋπολογισμού.

Αύριο Τρίτη, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει δήλωση του Πρωθυπουργού. Το απόγευμα, έχουμε συζήτηση στη Βουλή, μεταξύ Αρχηγών, για το Κυπριακό και τις εξελίξεις μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Θα υπάρξει, βεβαίως, ομιλία του Πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Την Τετάρτη, στις 13.00, είναι η συνέντευξη, εφ` όλης της ύλης, του Πρωθυπουργού στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Γι` αυτό δεν θα γίνει η συνάντησή μας.

@Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή, στην έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη νέα περιφερειακή οδό της Πάτρας. Είναι ένα έργο πνοής, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που ολοκληρώνεται στην περιφέρεια.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση, η οποία νομίζω ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη του Ζαππείου, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τον Προϋπολογισμό, πριν από την ψηφοφορία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό το αίσθημα εφορίας που καταλαβαίνουμε μετά την Κοπεγχάγη, μήπως αποτελεί και ένα πρόσφορο έδαφος για αποφάσεις του Πρωθυπουργού που να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό σκηνικό; Και μιλώ για το πόσο πιθανή είναι η διενέργεια ενός ανασχηματισμού μετά την Κοπεγχάγη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά από αυτή την επιτυχία, θα ασχοληθείτε πιο ενεργά με τα προβλήματα της λεγόμενης καθημερινότητας; Γιατί, καλοδεχούμενες οι επιτυχίες στα εξωτερικά θέματα, αλλά τι γίνεται με τα εσωτερικά θέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς υλοποιούμε το στόχο για δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας. Και αυτό -θα έλεγα- έγινε σαφές και με την προσπάθεια που κάναμε για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και με τη μεγάλη εθνική επιτυχία που επιτεύχθηκε. Παράλληλα, υλοποιούμε και το "πρώτα η Ελλάδα". Και το "πρώτα η Ελλάδα", το "ισχυρή Ελλάδα", σημαίνουν ισχυρή οικονομία και ενωμένη κοινωνία. Είναι, λοιπόν, σαφές ποια είναι τα επόμενα βήματά μας. Κατ` αρχάς, έχουμε ακόμη σημαντική δουλειά, πάντα σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα εθνικά θέματα. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μπροστά μας η προοπτική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι οιωνοί και οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν πριν από τις 12 και τις 13 του μηνός. Είμαστε σε μια νέα περίοδο. Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει την ένταξή της. Είναι μια ευκαιρία, από καλύτερη θέση, να μπορέσει να φθάσει και στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την ελληνική Προεδρία. Αύριο, θα χαράξουμε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και θα μπορούμε να μιλήσουμε με όλο τον ελληνικό λαό -βεβαίως, η προεργασία έχει γίνει- για το τι πρέπει να περιμένει και πού ακριβώς βαδίζουμε για την πολύ σημαντική Προεδρία της Ε.Ε., την οποία έχουμε μπροστά μας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο για το μέλλον της Ε.Ε., το μέλλον των λαών των Ευρώπης.

Φυσικά, υπάρχουν και τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας. Στην προοπτική μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και του εισοδήματος του Ελληνα και τη δημιουργία καλύτερων όρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, θα υπάρχει και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρμόδιων υπουργών, που θα γίνουν με την ευκαιρία του Προϋπολογισμού, ο οποίος συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Επίσης, υπάρχουν και τα λεγόμενα "προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη", θέματα που αγγίζουν άμεσα τον Ελληνα πολίτη. Και σε αυτά τα ζητήματα, είναι φυσικό ότι θα υπάρξουν οι σχετικές επεξεργασίες και παρεμβάσεις, η επιτάχυνση του έργου μας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτό που ζητά ο Ελληνας πολίτης. Να νιώσει το ενδιαφέρον, τις παρεμβάσεις και τη δουλειά μας στα υπαρκτά προβλήματά του.

Γι` αυτό το λόγο, θέλω να θυμίσω ότι είναι η τελευταία ημέρα σήμερα, την οποία έχει θέσει με επιστολή του ο Πρωθυπουργός σε όλους τους υπουργούς, για να του στείλουν τον απολογισμό, αλλά και τον προγραμματισμό τους, για το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου και ειδικά για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας. Με βάση αυτά, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το επόμενο εξάμηνο και για τις παρεμβάσεις μας πάνω στα μείζονα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Δίνουμε μεγάλο βάρος στην ελληνική Προεδρία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε μια μεγάλη εθνική νίκη Ελλάδας και Κύπρου, όπως είπατε, στην Κοπεγχάγη. Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει δύο στόχους. Ο ένας επιτεύχθηκε. Μένει ο άλλος που είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις πολύ αυστηρές, απαράδεκτες θέσεις που εξέφρασε ο Ντενκτάς, με μία σύγχυση που υπάρχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας μεταξύ στρατού και πολιτικών, νομίζετε ότι σ` αυτό το διάστημα που έχει θέσει η Ε.Ε., μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση του Κυπριακού, ώστε να μπει και η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί και τον Απρίλιο να ενταχθούμε ως ενιαίο νησί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να το προσπαθήσουμε. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται τι θα κάνει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πιστεύω ότι πήρε πολλά μηνύματα μετά την Κοπεγχάγη. Και αυτή η αυθόρμητη διαδήλωση που έγινε στα κατεχόμενα από τους ίδιους τους κατοίκους, από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάει στους αδιάλλακτους. Εχουμε τη γνώμη ότι έχουν εξαχθεί πολλά συμπεράσματα. Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ό,τι πριν. Αυτό μένει να διαπιστωθεί. Από την πλευρά μας και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα γίνει το καλύτερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιστεύετε ότι η Κύπρος μπορεί να μιλά τώρα από θέση ισχύος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα και για διπλωματικούς λόγους ότι η Κύπρος μιλά αυτή τη στιγμή από καλύτερες συνθήκες, μιας και η ένταξή της στην Ε.Ε. ενισχύει την ασφάλειά της, αλλά και τις ανοίγει καινούργιες σημαντικές προοπτικές μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με αυτή την έννοια, οι συνθήκες είναι σημαντικά καλύτερες.

I.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σημαντικοί αναλυτές στην Αγκυρα, αλλά και στα κατεχόμενα περιγράφουν μια κατάσταση σε ό,τι αφορά τον Ραούφ Ντενκτάς, που ξεκινά από το γεγονός ότι ο Ντενκτάς βρίσκεται στη "γωνία" και καταλήγει στην πρόθεση πολλών ότι ο Ντενκτάς διανύει, ίσως, την τελευταία περίοδο της πολιτικής του καριέρας. Η αίσθηση που έχει η Αθήνα είναι η ίδια και τι αλλαγές μπορεί να φέρει αυτό το γεγονός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι σε τέτοια ζητήματα, όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις μας θα πρέπει να υπάρχει ευαισθησία. Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι η Τουρκία πρέπει να βγάλει πολλά συμπεράσματα μετά την Κοπεγχάγη και ότι η αδιάλλακτη στάση ορισμένων, μεταξύ των οποίων και του κ. Ντενκτάς, έβλαψε σημαντικά παρά ωφέλησε τις γενικότερες συνθήκες και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και της δημιουργίας ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η αδιαλλαξία δεν οδηγεί πουθενά. Η αδιαλλαξία κάνει κακό και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η αδιαλλαξία κάνει κακό και στην Τουρκία. Αν έχει εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα, οπωσδήποτε μπορούμε να μιλάμε σε πολύ καλύτερη βάση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σήμερα ξεκίνησε και θα δοθεί στη δημοσιότητα αρχές του έτους μια νέα πανελλαδική δημοσκόπηση. Εκτιμάτε, επειδή θα συμπεριλαμβάνει και αυτά τα ζητήματα, Κυπριακό και τα της Κοπεγχάγης, ότι και αυτή θα τρέχει πίσω από την πολιτική του κ. Σημίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην απόφαση της Κοπεγχάγης που υπογράφηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., γνωρίζετε πολύ καλά ότι Κύπρος και Μάλτα δεν συμπεριελήφθησαν στο θέμα του ευρωστρατού. Φρονείτε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική για τα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Κατ` αρχήν, όπως γνωρίζετε, σε αυτό το ζήτημα υπήρχε ένα ειδικότερο κλίμα αποδοχής. Και δεύτερον, γνωρίζετε ότι στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού η Κύπρος, τουλάχιστον αν όλα πάνε καλά, δεν θα έχει στρατό για να συμμετέχει σε στρατιωτικές εξελίξεις, αν λυθεί το πολιτικό πρόβλημά της. Και τρίτον, ήταν πολύ καλή κίνηση το γεγονός ότι διευκολύνθηκε η επίλυση του ESDP και με τέτοιες κινήσεις. Διότι σε τελική ανάλυση ο λεγόμενος ευρωστρατός δεν χρησιμοποιείται εντός των συνόρων της Ε.Ε.. Και η Κύπρος πλέον συμπεριλαμβάνεται εντός των συνόρων της Ε.Ε.. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Χρησιμοποιείται σε τρίτες χώρες ο ευρωστρατός, για ειρηνευτικούς σκοπούς.

Σας ευχαριστώ.

Λόγω εορτών, προτείνω να κάνουμε την τελευταία ενημέρωση τη Δευτέρα (σημείωση: συμφώνησαν οι δημοσιογράφοι), (23.12) και να επανέλθουμε τη Δευτέρα (7.1.2003). Βεβαίως, στο μεσοδιάστημα, για ό,τι χρειαστείτε, τόσο εγώ, όσο και ο κ. Χυτήρης, θα είμαστε στη διάθεσή σας.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 December 2002 - 14:05:12 UTC