Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή κατά την οποία και τυπικώς δεν γνωρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποζημίωση, εάν και εφόσον και πόσο θα καταλογιστεί εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία», ποιος ο λόγος να βγει χθες η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που να μας περιγράφει όλη την υπόθεση από το 1973 και μετά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών περιγράφει, όχι την υπόθεση, αλλά τις ενέργειες που έχουν γίνει και παρέχει πολύ καλή ενημέρωση, μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Παρέχει ενημέρωση για όσα είχαν γίνει πριν, αλλά -και κυρίως- για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνησή μας, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό και διεξοδικό κείμενο, το οποίο απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό, και βοηθά τον πολίτη να γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Ομως, εύκολα μπορεί να εκληφθεί ή να ερμηνευθεί ή να παρερμηνευθεί -όπως θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε- ότι ακριβώς, επειδή κάποιες πληροφορίες έχει η κυβέρνηση περί του ύψους του τιμήματος, με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προλάβει αντιδράσεις και ήδη ακούγονται κάποιες επικριτικές φωνές από το χώρο της αντιπολίτευσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Μην είστε καθόλου βέβαιος γι αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε, να μην είμαι καθόλου βέβαιος, μιλάτε για τις κριτικές που ασκούν κάποιοι ή για τις πιθανές πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από την απόφαση του Δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι στις λεγόμενες «πληροφορίες» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή που ακούγονται. Τουλάχιστον, για ορισμένες από αυτές, να μην είστε καθόλου βέβαιοι. Θα συνιστούσα προς όλους λίγη υπομονή. Μια ημέρα έμεινε, εξάλλου. Να περιμένουμε, λοιπόν, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω. Δεν βοηθά σε τίποτα μια διάθεση να στοιχηματίζουμε υπέρ του ενός ή του άλλου ποσού. Εχει γίνει μια θαυμάσια δουλειά από την κυβέρνηση και από τους νομικούς που στήριξαν την υπόθεση και εκφράζουμε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Δεύτερον, μου δίνετε μια ευκαιρία να αναφερθώ σε ορισμένες από τις κριτικές που έγιναν. Βεβαίως, έχει δικαίωμα ο καθένας να ασκεί κριτική και δεν είναι δυνατό να απαντήσουμε σε όλες αυτές. Θέλω, όμως, να απαντήσω στην κριτική που ασκήθηκε χθες από το κόμμα της Ν.Δ., όπως αυτό εκφράστηκε δια του εκπροσώπου Τύπου. Η Ν.Δ. θα έπρεπε να σιωπά. Και θα έπρεπε να σιωπά διότι όλοι -και το θυμόμαστε πολύ καλά- γνωρίζουμε τι έκανε τότε, το 1992. Γνωρίζουμε ότι με τους χειρισμούς της έδωσε τη δυνατότητα στον τέως να μπορεί, από καλύτερη θέση γι αυτόν, να διεκδικεί τις παράλογες απαιτήσεις του, σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι χειρισμοί της Ν.Δ. το 1992, αντικειμενικά, ενίσχυσαν τις απαιτήσεις του τέως. Αντιθέτως, οι χειρισμοί που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , όπως αυτοί περιγράφονται και στο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών, υπεράσπισαν και μάλιστα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη. Κατανοώ, βεβαίως, ότι η Ν.Δ. έχει τους δικούς της λόγους να εκδίδει ανακοινώσεις, όπως η χθεσινή. Ενας προφανής λόγος είναι ότι θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ενέργειες, που -επαναλαμβάνω- ειδικά το 1992 ενίσχυσαν τις απαιτήσεις του τέως. Ο δεύτερος προφανής λόγος, είναι ότι επιδιώκει έτσι να μην εκδηλωθούν, για μια ακόμα φορά, προβλήματα στο εσωτερικό της. Ολοι, άλλωστε, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά στελεχών του κόμματος αυτού, οι οποίοι μάλλον αντιμετωπίζουν θετικά τις κινήσεις του έκπτωτου βασιλιά. Αρα, λοιπόν, είτε για να συγκαλύψει εσωτερικά προβλήματα, είτε για να συγκαλύψει τα πολλά λάθη και τις απαράδεκτες ενέργειες που έγιναν από μέρους της στο παρελθόν, η Ν.Δ. αντί να στρέφεται κατά του τέως και των απαιτήσεών του, έρχεται να ζητήσει και τα "ρέστα", έρχεται να ζητήσει το λόγο από την κυβέρνηση, να στραφεί ουσιαστικά εναντίον εκείνων, οι οποίοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό είναι απαράδεκτο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά την απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή αύριο, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο «βασιλεία» και «Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ», για την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει...

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι πολιτειακά. Πολιτειακά έχει κλείσει, ασφαλώς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κλείνει το κεφάλαιο των απαιτήσεων του τέως.

ΜΙΧΑΗΛ; Αρα, σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα κεφάλαια άλλου είδους, που παραμένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα, εάν θέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με τι έγγραφα....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Το κεφάλαιο που έχει να κάνει με την πορεία και τις απαιτήσεις του τέως κλείνει οριστικά. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός έχει δώσει στον ίδιο την απάντησή του, εδώ και πολλά χρόνια και αυτή ισχύει. Δεν νομίζω ότι απειλεί κανέναν. Είναι καθαρό ότι έθεσε παράλογες και απαράδεκτες απαιτήσεις κατά του ελληνικού λαού. Το κεφάλαιο που αφορά αυτές τις απαιτήσεις κλείνει οριστικά.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή διαβάσαμε σήμερα και ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά επειδή υπάρχουν και δηλώσεις κάποιων βουλευτών, που λένε ότι δεν θα πάρει δραχμή ο τέως και ότι δεν πρέπει να δώσουμε ούτε φράγκο, ασχέτως ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου, υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Διότι, απ ό,τι ξέρουμε, η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή. Υπάρχει δυνατότητα να μην πάρει φράγκο, έστω κι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδικάσει κάποιο ποσό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να δείτε την αυριανή απόφαση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς προδικάζει η κυβέρνηση, όχι βέβαια με δημόσιες δηλώσεις, αλλά τις πληροφορίες που όλοι έχουμε, ότι το ποσό θα είναι περίπου εκεί στα 37 δις δραχμές..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα εγώ ποτέ τέτοιο πράγμα;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οχι, αλλά έχει γραφτεί και υπάρχουν πληροφορίες κυβερνητικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυβερνητικές πληροφορίες δεν γνωρίζω να υπάρχουν. Δεν έχουμε πει τέτοιο πράγμα. Σας είπα να μη βιάζεστε, είναι η παράκλησή μας και όχι υπόδειξη και να μην αναφέρουμε αριθμούς, τους οποίους μπορεί κάποιος για τον α ή β λόγο, να έχει ως εκτίμηση , αλλά μπορεί σε κάποια περίπτωση να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Να περιμένουμε, λοιπόν, μέχρι αύριο. Η δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και από τη νομική ομάδα, η οποία στήριξε την προσπάθειά μας, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Μέχρι εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αν η αυριανή απόφαση επιδικάζει έστω και 100 ευρώ στον τέως βασιλιά, είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού; Ρωτώ επειδή φαντάζομαι πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θα ήθελε να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Αρα, εσείς πιστεύετε ότι μία θετική, ίσως, απόφαση θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δουλειά που κάναμε εκεί απέβλεπε. Υπερασπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και η δουλειά μας, μας κάνει να αισιοδοξούμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ : Εσχάτως η κοινή γνώμη ανησυχεί για κύμα ακρίβειας. Εχετε κάποια άποψη , η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο τιμάριθμος έχει ανέβει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει απαντήσει αναλυτικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Στην απάντηση, που έδωσε χθες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχει ειδική αναφορά και στο θέμα του πληθωρισμού και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμησή του. Σας παραπέμπω σ αυτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κίνηση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, να κλείσει "ραντεβού" με τον Τούρκο ομόλογό του , ήταν -πριν γίνει- σε γνώση του Πρωθυπουργού..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε απόλυτα μέσα στο πλαίσιο τις συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει απόλυτη συναντίληψη μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως είναι φυσικό εξάλλου, ιδιαίτερα σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συναντηθούν, προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου για μία απευθείας συνάντηση με τη νέα Τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπανδρέου συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του, ανεξάρτητα αν στην Τουρκία έχουν αλλάξει οι υπουργοί εξωτερικών πολλές φορές. Εχει συναντηθεί κατ` επανάληψη, πολλές φορές, με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών. Θα είναι μία απευθείας συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη. Είναι συνέχεια, εξάλλου, της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν . Θα συζητηθούν τα θέματα που σήμερα βρίσκονται -όπως ξέρετε- σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Εκτιμώ ότι, αν η τουρκική πλευρά επιδείξει την διαλλακτικότητα που πρέπει. Η συνάντηση θα συμβάλει στην προώθηση διαδικασιών για ένα πλαίσιο, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις, σε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας και σε επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν είτε σε διεθνές επίπεδο είτε άλλα -και δεν εννοώ τα μεγάλα όπως είναι το Κυπριακό- που υπάρχουν σε διμερές επίπεδο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, είχαμε την αποχώρηση -νομίζω για πρώτη φορά- της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί απουσίαζε ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως είπαν, αλλά κυρίως με αφορμή την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κυβέρνηση, λοιπόν, στράφηκε εναντίον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μίλησε για απειρία, ότι υπερέβη τα εσκαμμένα κ.ο.κ. Η κυβέρνηση εγκαλεί, δηλαδή, ουσιαστικά το Ελεγκτικό Συνέδριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Εχει γίνει ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή, την οποία δεν μπορούμε να επαναλάβουμε εδώ και μάλιστα λίγο μετά αφότου έγινε. Αυτό που θέλω να επισημάνω, με σχέση με την αποχώρηση της Ν.Δ., είναι τούτο: Η αποχώρηση από τη Βουλή είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πράξη και δεν μπορεί να γίνεται με τέτοια ευκολία και ιδιαίτερα σε ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο ο Προϋπολογισμός. Θέλω να επισημάνω ότι καιρός είναι η Ν.Δ. να μην χρησιμοποιεί διαδικαστικά τρικ και να μην κρύβεται πίσω από διαδικαστικά προβλήματα. Επιτέλους να μας πει τις απόψεις της. Ποιες είναι για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού; Ποιες είναι για την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομία; Τι έχει να πει, για παράδειγμα, για τα ζητήματα των ποσών που περιλαμβάνει ο κρατικός Προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση ή τη φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών; Γιατί δεν τοποθετείται σε αυτά τα ζητήματα και κρύβεται πίσω από διαδικαστικά τρικ; Πιστεύω ότι είναι καιρός να συζητήσουμε επί της ουσίας. Αυτό επιθυμεί ο ελληνικός λαός από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολυγλωσσία που επικρατεί στην Τουρκία -όπως είδαμε και χθες άλλα έλεγε ο Ερντογάν, άλλα ο Νενκτάς, άλλα ο Μπαϊκάλ- ανησυχεί καθόλου την κυβέρνηση για το αν ο υπουργός Εξωτερικών, θα έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή όταν θα πάει εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίσημη τουρκική κυβέρνηση πρέπει να πει επισήμως τις απόψεις της. Είναι θετικό ότι γίνεται μια συνάντηση κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση επισήμως θα τοποθετηθεί γύρω από αυτά τα σημαντικά θέματα, όπως περιμένει η Διεθνής Κοινότητα. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι θέμα που αφορά τη Διεθνή Κοινότητα και επιτέλους, η Τουρκία πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου είχε σπουδαίες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Διερωτώμαι εάν βγήκε κάτι καινούργιο από τη συνάντηση που είχε με την κα Κοντολίζα Ράις και με άλλους παράγοντες και εάν σε αυτή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία δεν πάει μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ακόμα την προεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Οταν θα έχει την ευθύνη της Προεδρίας, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλεί και για την Ε.Ε. όπως και ο Πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και είχε ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τη Σύμβουλο Ασφαλείας κα Κοντολίζα Ράις, για τις οποίες έχουμε ενημερωθεί. Υπάρχουν οι σχετικές αναφορές, τις οποίες πιστεύω ότι έχετε στη διάθεσή σας. Στις συναντήσεις αυτές υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση πάνω στα σημαντικά, κρίσιμα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, αλλά και όλα τα άλλα ζητήματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή. Αυτές οι κινήσεις που γίνονται προς τις ΗΠΑ συμβάλλουν πολύ θετικά στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων της ελληνικής πλευράς, αλλά και στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να αποδεχθεί το διάλογο που επιζητά η Διεθνής Κοινότητα, να τοποθετηθεί θετικά σε θέματα, όπως είναι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και η επίλυση του θέματος του λεγόμενου ευρωστρατού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό ένα κονδύλι που να καλύπτει τις αξιώσεις, την απόφαση, τέλος πάντων, για τη βασιλική περιουσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, να μην προτρέχουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε μεθαύριο, αφού η απόφαση θα εκδοθεί αύριο περίπου στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Περίπου στις 4.15 το απόγευμα θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις. Στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει και δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Θα ενημερωθείτε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, μπορεί και να μην πληρώσουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα περιμένουμε την απόφαση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 November 2002 - 14:05:10 UTC