Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υποφαινόμενος, ο διευθυντής του οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Χαρδούβελης, καθώς και ο κ. Νίκος Θέμελης, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα, όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η πορεία του Κυπριακού, οι εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματά μας. Υπάρχουν αναλυτικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών που έγιναν μετά το πέρας της σύσκεψης.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αφορούν τον Προϋπολογισμό. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμη στην προ των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών περίοδο, διότι εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι το αλήστου μνήμης "στείλτε μήνυμα", της επεστράφη από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή, αλλά κυρίως του υπεύθυνου για τα θέματα της οικονομίας κ. Αλογοσκούφη δείχνουν και πάλι μια αγωνία και μια προσδοκία για πρόωρες εκλογές, οι οποίες βεβαίως ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει λόγος να υπάρξουν. Η Ν.Δ. ενδιαφέρεται μόνο για να πάρει την εξουσία. Αλλά με αυτές τις πολιτικές και με τη δημαγωγία της είναι βέβαιον ότι κανένα δεν μπορεί να πείσει, άρα και δεν μπορεί να το πετύχει.

Οσον αφορά το θέμα ουσίας, κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετηθεί στην ουσία του Προϋπολογισμού.

-Εξασφαλίζει -ναι ή όχι;- αυτός ο Προϋπολογισμός τη συνέχιση της πορείας σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας; Η απάντηση είναι ναι.

-Εξασφαλίζει -ναι ή όχι;- ο Προϋπολογισμός τη συνέχιση της πορείας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με τον πρώτο ή δεύτερο ρυθμό μέσα στην Ε.Ε.; Σαφώς και είναι έτσι.

-Εξασφαλίζει -ναι ή όχι;- ο Προϋπολογισμός με τις πολύ σημαντικές προβλέψεις για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος που αφορά όλους τους Ελληνες και τις πολύ σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης; Εμείς απαντούμε ναι.

Περιμένουμε, επιτέλους, η Ν.Δ. να εγκαταλείψει τη δημαγωγία και να τοποθετηθεί στον Προϋπολογισμό και επί της ουσίας. Εκτός και εάν δεν έχει τι να προτείνει. Εκτός και αν ούτε η ίδια γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις της για την οικονομία. Πάντως, με πολύ ενδιαφέρον, περιμένουμε να τις μάθουμε και εμείς και ο ελληνικός λαός.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα, ο κ. Ρουσσόπουλος έκανε μια δήλωση, με αφορμή κάποια πρόβλεψη που υπάρχει στον Προϋπολογισμό για το πώς φορολογούνται πολίτες που έχουν ένα άλφα εισόδημα, το οποίο μπορούν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, δηλαδή από ένα δις νομίζω και πάνω είναι από 0,25 μέχρι 1,6, ενώ με πολύ χαμηλότερα ποσά η φορολογία είναι περίπου στο 25%. Υπενθύμισε ο κ. Ρουσόπουλος ότι παλαιότερα ο κ. Λαλιώτης προς τη Ν.Δ. είχε πει ότι είναι παραμάγαζο του ΣΕΒ και υποστήριξε ότι με αυτή τη ρύθμιση αποδεικνύετε ποιος τελικά έχει υπόγειες διαδρομές και ποιος εξυπηρετεί, με το αζημίωτο, τέτοιες καταστάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβούμαι ότι ο κ. Ρουσσόπουλος και η Ν.Δ. ακόμη δεν έχουν διαβάσει τον Προϋπολογισμό και σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και εκτίθενται. Συνιστώ να διαβάσουν τον προϋπολογισμό για να δουν ότι με σειρά ρυθμίσεων ευνοούνται ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Είναι σαφές ότι όσο πιο χαμηλό εισόδημα έχει κάποιος Ελληνας, τόσο πιο πολλές είναι οι θετικές ρυθμίσεις που τον αφορούν. Με αυτή την έννοια ο Προϋπολογισμός έχει σαφή κατεύθυνση την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΤΑΚΗΣ: Αυτό, δηλαδή, που αναφέρει ο κ. Ρουσσόπουλος ισχύει ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα γενικά. Για τα ειδικά θέματα μπορούμε να δούμε τους αριθμούς του Προϋπολογισμού και να τους αναλύσουμε. Είναι σαφές ότι όλο το πνεύμα του Προϋπολογισμού είναι στη λογική ότι όσο πιο χαμηλά οικονομικά βρίσκεται ένας Ελληνας, τόσο πιο σημαντικές και πιο πολλές είναι οι ενισχύσεις. Φαίνεται αυτό σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την κλιμάκωση της φορολογίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ανησυχεί ή εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση έχει διερευνήσει λίγο αυτό το θέμα της πατριωτικής κίνησης που έχει γίνει και με στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που το εμφανίζουν, ενδεχομένως, ως μια πολιτική κίνηση. Αν έχετε μιλήσει με τους βουλευτές σας και πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτή την κίνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που να μιλά για πολιτική κίνηση. Είναι γνωστό ότι στο κόμμα μας υπάρχουν απόψεις και εκφράζονται. Είμαστε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από αυτά τα θέματα και να καταλήξουμε στη Σύνοδο της Κ.Ε., που θα γίνει στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο κοντά είναι ο κίνδυνος εάν υπογραφεί το Σχέδιο Ανάν πριν από την Κοπεγχάγη να συνδεθεί η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με την ένταξή της; Γιατί βλέπουμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και από τον κ. Ντε Σότο, χθες βράδυ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει, κατ` αρχήν, η χθεσινή δήλωση του κ. Ανάν, η οποία δεν εμπλέκει σε καμία περίπτωση την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θέλω να καταστήσω σαφές -αλλά αυτό πιστεύω ότι έχει κλείσει από χθες από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβέρνησης, δηλαδή με τη δήλωση του Πρωθυπουργού- ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η πορεία ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, χθες, ο Πρωθυπουργός στο θέμα της ένταξης η στάση μας θα είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω, επίσης, να πω ότι η Τουρκία, καθώς και η τουρκοκυπριακή πλευρά οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κυπριακή κυβέρνηση είπε ήδη, δια του κ. Ντε Σότο, προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, και σε αυτή την κίνηση, και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Εμείς, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι. Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό. Βεβαίως, εάν οι προθεσμίες δεν επαρκέσουν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχιστούν, για να μην πάει αυτή η ευκαιρία, σε καμία περίπτωση, χαμένη. Διότι είναι μια σημαντική ευκαιρία και πιστεύουμε πως πρέπει να ανταποκριθούν, τόσο η τουρκική, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι υπάρχει ένα «non paper». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, πρέπει να σημειώσω ότι δεν έχουμε πάρει τέτοιο χαρτί. Ουδέποτε έφθασε στην ελληνική κυβέρνηση τέτοιο χαρτί. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι πιθανόν ορισμένοι να αναφέρονται στη γνωστή πρωτοβουλία, που ανέλαβε η αγγλική κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εξωτερικών, για την προώθηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, ενός σχεδίου απόφασης, για την επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε, όμως, άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και -όπως γνωρίζετε- τελικά υπήρξε χθες η δήλωση της Δανικής Προεδρίας, η οποία μας καλύπτει απόλυτα. Διότι, η δήλωση της Δανικής Προεδρίας (η οποία εκφράζει κι εμάς, αλλά και το σύνολο τελικά των Υπουργών που μετείχαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων), αναφέρει ότι η πρόταση του κ. Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, με βάση και τις αρχές της Ε.Ε. Και βεβαίως, είναι λογικό η Ε.Ε. να ενθαρρύνει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Μας καλύπτει, λοιπόν, απόλυτα η χθεσινή δήλωση της Δανικής Προεδρίας, που ήρθε ως αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Τονίζω και πάλι ότι σε μας δεν περιήλθε ποτέ χαρτί, ούτε από την αμερικανική, ούτε από καμία άλλη πλευρά. Για το μόνο που λάβαμε γνώση, όπως και όλοι οι υπουργοί της Ε.Ε., ήταν η πρωτοβουλία της αγγλικής κυβέρνησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κατ` αρχάς, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι και ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ενήμεροι για την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλο αυτό που λέτε για «αμερικανικό non paper» και άλλο η δήλωση του Βρετανού υφυπουργού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Και υπάρχει και μια δεύτερη διευκρίνιση που ζητώ: Το παρουσίασε ο Βρετανός κ. Στρο, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία..;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, ο Βρετανός υφυπουργός...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μπορεί. Ομως, αυτό το @non paper@, αυτό το κείμενο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν @non paper@. Ηταν σχέδιο απόφασης της αγγλικής πλευράς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εσείς, δηλαδή, διαψεύδετε το δημοσίευμα που λέει ότι ήταν αμερικανική πρωτοβουλία, την οποία έκανε @follow up@ η αγγλική πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσέχω πολύ τις εκφράσεις μου, για να μην δημιουργούμε προβλήματα μεταξύ μας. Τοποθετούμαι, λοιπόν και διευκρινίζω για να είμαστε ιδιαίτερα σαφείς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: Ουδέποτε περιήλθε σε γνώση μας οποιοδήποτε κείμενο από την αμερικανική πλευρά, σε σχέση με τα ζητήματα που γράφηκαν. Δεν είχαμε κανένα @non paper@ από τους Αμερικανούς. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ποτέ δεν είδαν τέτοιο χαρτί και δεν γνωρίζουν, εάν το είχε ή όχι κάποια άλλη αντιπροσωπεία. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο ετέθη τη Δευτέρα υπόψη των «15». Υπήρξε αντίδραση από την ελληνική πλευρά, από τον παριστάμενο Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και το κείμενο δεν προωθήθηκε τελικά για απόφαση. Αντ` αυτού, υπήρξε μια πρωτοβουλία της Δανικής Προεδρίας, η οποία εξέφρασε το κλίμα των «15» με τη δήλωσή της, που -επαναλαμβάνω- καλύπτει κι εμάς απόλυτα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει κάποια αλλαγή στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Να διευκρινίσω ότι μέχρι τώρα (τουλάχιστον, μέχρι πριν από μια ώρα, για να είμαι ακριβής) δεν υπήρχε καμία αλλαγή στις συναντήσεις που είχα προαναγγείλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Πράγα δεν μπορεί να γίνουν και κάποιες άλλες συναντήσεις. Δεν έχει οριστεί, όμως, μέχρι τη στιγμή αυτή, άλλη συνάντηση, πέραν των προαναγγελθεισών. Θέλω, όμως, με την ευκαιρία να πω ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ διευρύνεται με την ένταξη χωρών του τέως «ανατολικού μπλοκ». Βεβαίως, υπήρχε και η συμφωνία σύνδεσης, αλλά αφορά ειδική σύνδεση. Η Σλοβακία, η Σλοβενία, οι τρεις βαλτικές χώρες, αλλά -και αυτό έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα- και η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα αποτελέσουν πλέον χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Βέβαια, σε ένα νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος δεν έχει σχέση με κάποιον κίνδυνο, αλλά αφορά θέματα ασφάλειας των χωρών-μελών του, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ενα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν, τόσο στο περιθώριο της Συνόδου, όσο και στις επίσημες εργασίες της, είναι το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού. Φαντάζομαι ότι μετά τη θετική δήλωση που έκανε ο κ. Ερντογάν εδώ, θα υπάρξει και κάποια θετική δήλωση από επίσημα χείλη, από τον Τούρκο Πρόεδρο εκεί. Δεν μπορώ, όμως, μετά βεβαιότητας να προβλέψω εάν το θέμα θα κλείσει ή όχι στην Πράγα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τους χειρισμούς που θα επιλέξει η τουρκική πλευρά.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 November 2002 - 14:05:12 UTC